Autor Tema: Mrtve pcele  (Pročitano 36064 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #15 poslato: Oktobar 21, 2011, 17:16:43 »
Hvala kolega Brstina.
Pošto još nisam nakapavao papirićima, korisno bi bilo mi kažete kakve papiriće treba nabaviti da bi
bilo uspešno. Čitajući savete za upotrebu na papirićima, nisam primetio da je objašnjeno kakve papiriće
treba upotrebljavati.
Pozdrav iz Aleksinca
PS Naravno ja zadimljavam Brstivarom uz pomoć dimnog topa.

Van mreže Aleksandar Karakas

• Stari član foruma
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 21, 2011, 17:20:02 »
Dragi drugari
cesljeve sam stavio pre dve nedelje.
Ali kod mene na resetki podnjace su cele pcele a ispod resetke na limu krilca i glavice.
imam dosta zolja koje posecucu kosnice
Mada sam im stavio nekoliko limenki piva koje je posetilo samo pet zolja.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 21, 2011, 17:42:09 »
Hvala kolega Brstina.
Pošto još nisam nakapavao papirićima, korisno bi bilo mi kažete kakve papiriće treba nabaviti da bi
bilo uspešno. Čitajući savete za upotrebu na papirićima, nisam primetio da je objašnjeno kakve papiriće
treba upotrebljavati.
Pozdrav iz Aleksinca

Kolega Savo, upravo je brza pošta pre koji minut ponela pošiljku.

Papirići koji se koriste su samogorivi papirići koje proizvodi i prodaje firma Filipović iz Užica.
Papirići se takođe mogu naći u pčelarskim udruženjima i prodavnicama pčelarske opreme.

Dragi drugari
Ali kod mene na resetki podnjace su cele pcele a ispod resetke na limu krilca i glavice.

Kolega Aco, te pčele koje su cele, one su verovatno stradale od uboda rovčica to jest nakaon što su ubole rovčicu. A krila i glave pčela padaju kroz mrežicu nakon što rovčica pojede ostale delove pčela.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Milinčić Vladimir

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #18 poslato: Oktobar 22, 2011, 09:31:41 »
Koje je resenje za rovcice kad u ovom periodu udju u pocnu da prave probleme?Kolika je rovcica kad moze da prođe kroz male otvore cesljeva?Kako spreciti ulazak?

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #19 poslato: Oktobar 22, 2011, 13:08:51 »
Hvala kolega Brstina.
treba upotrebljavati.
Pozdrav iz Aleksinca

Kolega Savo, upravo je brza pošta pre koji minut ponela pošiljku.

Papirići koji se koriste su samogorivi papirići koje proizvodi i prodaje firma Filipović iz Užica.
Papirići se takođe mogu naći u pčelarskim udruženjima i prodavnicama pčelarske opreme.

Dragi drugari

Kolega Aco, te pčele koje su cele, one su verovatno stradale od uboda rovčica to jest nakaon što su ubole rovčicu. A krila i glave pčela padaju kroz mrežicu nakon što rovčica pojede ostale delove pčela.

Pozdrav svima.....
Evo već danas u 12 časova i 30 minuta stigla pošiljka od kolege Brstine.
I hajde da neko kaže da nam Brza pošta nije NAJBRŽA  u Srbiji.
Svaka čast i njima a i kolegi Voji na velikoj ekspeditignosti.
Još jednom hvala i pozdrav iz Aleksinca

• Stari član foruma
« Odgovor #20 poslato: Oktobar 23, 2011, 14:56:00 »
Evo uspeo sam da izvadim one mrtve pcelice

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #21 poslato: Oktobar 23, 2011, 15:20:34 »
Nije rovčica u pitanju. Ove mrtve pčele moraš što pre odneti na institut ili veterinarski fakultet. To bi moglo biti nešto mnogo ozbiljnije. Pozdrav.

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
« Odgovor #22 poslato: Oktobar 23, 2011, 15:41:31 »
Prvo što bi čovek pomislio kad vidi izgled pčela na slici je, da je uzrok uginuća glad. To bi značilo da nema meda u košnici.
Drugi razlog bi mogao da bude namerno ili nehotično trovanje. Veoma su male šanse da u ovom trenutku na ovakav način stradaju od nozeme ili bilo koje druge bolesti pčela. Varoza najverovatnije nije, bar po izgledu pčela. U svakom slučaju Svetov predlog je dobar uz napomenu da to možeš verovatno izvršti bez plaćanja na Veterinarskom fakultetu.
Pozz.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #23 poslato: Oktobar 23, 2011, 15:44:13 »
Ako ima samo krila ,nozica,glava pokidanih u velikoj kolicini dole,to mora biti rovcica.Mozda su cele pcele gore iznad,kao sto gospodin Voja kaze uginule ili od uboda,kada su bole rovcicu,ili od zime ako su ostale dole a zahladnelo,jer bilo je i dana sa mrazom,minus jedan,do svega 2,ili 3 stepena veci deo dana.

« Odgovor #24 poslato: Oktobar 23, 2011, 16:58:20 »
Teško da su u ovo doba godine uginule od gladi, a od hladnoće sigurno nisu. Ne bih rekao ni da je rovčica u pitanju. Ako je nije našao mrtvu od uboda ovih pčela sa slike, ona bi sigurno dokusurila i ove sa podnjače. Nemate pojma koliko je to stvorenje proždrljivo (na prvom mestu na svetu). Sada ostaje jedino da je neko otrovao ili je ipak neka bolest u pitanju što mislim da je najverovatnije. Ko zna od kada su bolesne, a Aco nije na vreme primetio znake. Na Veterinarskom fakultetu pregledi su besplatni, bar je tako rekao dr Stanimirović, ako se u međuvremenu nije nešto promenilo. Pozdrav.

• Stari član foruma
« Odgovor #25 poslato: Oktobar 23, 2011, 17:21:06 »
Kolege mislim da jeste glad u pitanju to je ona kosnica koju sam skoro kupio i koja ima slabo meda.
Od kada sam je prihranio pcele nepadaju vise.
Moracu da guram celu zimu sa prihranom mada sumnjam da cu ih spasiti.
Da cu sve od sebe da ih izvucem. cekam novembarsko tretiranje protiv Varoe sa oksalnom kis. pa cu vam javiti.

A rovcica sigurno otpada jer krilaca i glava nije bilo u velikim kolicinama.
Pozdrav iz Vrsca

« Odgovor #26 poslato: Oktobar 23, 2011, 17:28:01 »
Ako je glad u pitanju moraš ih što pre nahraniti, pa makar morao kupiti med za to. Možda bi najbolje bilo da im daš kristalisan med u hranilice, otvoriš ih da mogu masovno da uđu i stavi suve trave (seno) ili slame da se ne udave u medu ako se rastopi. Pozdrav.

Van mreže Petar Lukic

• Napredni član foruma
« Odgovor #27 poslato: Oktobar 23, 2011, 19:26:09 »
Tipična slika gladi u košnici. ;)

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
« Odgovor #28 poslato: Oktobar 23, 2011, 22:30:38 »
      Чини ми се да још увек имам добру процену иако ми вид није као некад. А и ораси нису више као што су били.
Citat
Prvo što bi čovek pomislio kad vidi izgled pčela na slici je, da je uzrok uginuća glad. To bi značilo da nema meda u košnici.
     Помоћ у храни је очигледно стигла у задњи час.  Други пут више пажње
      Од болести пчелињег легла друштва сада не страдају из простог разлога што легла нема. Од болести одраслих пчела још мање јер пчеле до овог периода углавном "завршавају" живот ван кошнице. Остала је глад или тровање.
      Тровање се може изазвати и ненамерно. Један мој пчеларски ђак ми се пожалио на драстично слабљење друштава у пролеће у време кад из дана у дан трба да јачају. После аначизе дођемо до узрока. Добио од пријатеља загорели фондан за израду ратлука од кога је правио сируп за прихрану. То се дешавало и кад су пчелари куповали прљави шећер који је купљен у магацинима у којима је било и вештачко ђубриво па су купили "мешавину".  О свему треба повести рачуна због мало ушеде може се платити висока цена.
Позз.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #29 poslato: Oktobar 24, 2011, 09:35:45 »
Uh,kolega Aleksandre.Molim vas nemojte ovo doziveti kao kritiku.Ali krajem avgusta najkasnije treba proveriti stanje u svakoj kosnici,u smislu kolicine hrane takodje.Pcele tokom septembra,narocito ako ima jos dosta legla potrose verovali ili ne cak 7 kg meda.A gde su oktobar,novembar,decembar,januar,februar,pa i mart,koji je cesto hladan i nije za davanje sirupa,s kojim se moze intervenisati tek kada krene dzenerika i temperatura je iznad 12 stepeni.Za ove mesece koje sam nabrojao treba vam jos oko 9 do 10 kg meda minimalno.A i za april je bolje da ima bar 4 do 6 kg u rezervi.To znaci da ste krajem avgusta u drustvima trebali imati bar 20 do 25 kg meda,za bezbedno zimovanje.Ako ste krajem septembra dodali 3 litra gustog sirupa sa Nozevojem,onda neophodna kolicina moze biti manja za 2 do 3 kg.Ako su rojevi u pitanju moze i nesto manje hrane,recimo 15tak kg krajem avgusta,ali obavezno dodavanje gustog nozevoj sirupa kraje, septembra,3 l,a racunajte na potrebu za prihranom sirupom u prolece.
Inace bolje je proceniti stanje krajem jula i tada intervenisati sirupom gde god je neophodno,velike porcije u kratkim razmacima,tacnije uzastopno u par dana,kako se zimske pcele ne bi iscrpljivale preradom secera.

Ne znam da li ste u mogucnosti,ali je dobro u nekim drustvima imati dodatno mediste sa ramovima sa medom za intervenciju.Ti ramovi treba da imaju debele vence,bar od po 1,5kg do 2 kg ako je LR ramupitanju,a ispod nesto praznih celija za klube.Takvim ramovima se moze intervenisati cak i sada,tako sto u sredinu plodista dodate 4 do 5 takvih ramova,ako vam je to drustvo zapravo vec potpuno bez hrane.Sa takvom rezervom od oko 7 do 10 kg onda imate velike sanse da pcele stignu do dzenarike i prihrane sirupom.Takodje mozda jos vredi dodati litar,2 gustog sirupa sa Nozevojem,da pcele pokupe,ali bih dodavanje ramova sa medom obavezno preporucio,ako ih imate.Ali ako in nemate spremne,budite oprezni da neka druga drustva ne dovedete u opasnost oduzimanjem za njih neophodnih zaliha.Mislio sam na svesno sacuvan nisak u nekim drustvima kao poseban nastavak sa medom koji je DODATNI,a drustvo koje ga cuva,treba da vec ima svojih 20tak kg u svom plodistu.
Srecno,probajte da spasete drustvo,ako ima jos dosta pcela,bar 3 ulice,da je ostalo.pOZdrav i srecno,Aca