Marko,pčelarim stacionirano kao i jedan moj prijatelj.On je ove godine posle bagrema ostavio pčelama pun nastavak meda iznad rešetke,u RV košnicama.Ja sam im ostavio 5-6 okvira i to ne puna.Kod njega u idućoj paši lipe pčele nisu donijele ništa,jaka društva,ubradile se i miruju,njima dosta,zašto da rade?Kod mene su donijele još 15 kg lipe prosječno,a bile su brojčano slabije jer sam ih razrojio.moje 3 nastavka,njegove 4 Taj pun nastavak je trebao podići na vrh kako bi ih stimulirao da još nešto donesu,jer to su samo dvije paše u stacionaru i na smatram to izrabljivanjem pčela.Znači nebi im ga ukrao,samo bi ih prevario

a posle lipe ga je mogao vratiti iznad rešetke.
E sad nešto što bi ti se moglo svidjati.Taj moj prijatelj je nekoliko RV košnica pustio da rade kako žele,samo im je ubacivao prazan nastavak sa izgradjenim saćem,ili osnovama,uvijek između dva plodišta,znači uvijek izmedju dva nastavka sa leglom,ni iznad ni ispod nego uvijek u sredinu.Tu se ne traži matica,niti se koristi rešetka,ne vade se okviri,ništa se ne dira,samo se ubacuju nastavci.Oko 1.7. neke košnice su bile na 4 a neke na 5 nastavaka,a meda je izvadio oko 30-35 kg.tamo gdje je malo legla na istom okviru s medom,to se ne dira,takvi okviri ostaju pčelama.Tada je svaku uduplao,i gotovo da nije trebao ni prihranjivati,mislim da je dao tek tolko radi nozevoja.Med koji se dobije na taj način nije sortni,nego mix,ali je sistem krajnje jednostavan.Ako se koja i izroji to je tek na kraju paše,nema veze,samoizmjena matice,i to rojevne,šta ćeš bolje.On je s tih 30-35 kg bio prezadovoljan,jer gotovo ništa nije radio,a nije puno ni hranio.Znači može se,i lakše i prirodnije,na svakom od nas je da odabere.
pozdrav svima