Autor Tema: Višak meda u košnici?  (Pročitano 9458 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vladimir_Božičković

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
Višak meda u košnici?
« poslato: Oktobar 24, 2011, 08:24:04 »
Zanima me jedna stvar o kojoj se malo pčelara pita. Svugdje gdje sam čitao piše da pčela ima nagon da skuplja više meda nego šta joj treba. Moje mišljenje je da ta konstatacija nije točna. Pčela ništa ne radi bez razloga, sve ima svoju svrhu ili razlog, sve radi po principu uštede i multifunkcionalnog. Mislim da med unutar košnice nema svrhu samo za ishranu već da ima veliku ulogu u održavanju klime unutar košnice i zbog toga ga skupljaju u velikoj količini, a ne kako smo mi mislili da je to višak jer ga pčele nemogu potrošiti za ishranu.

Koje je vaše mišljenje u vezi tog?
...ako postoji volja, postoji i način...    Moje predstavljanje

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: Višak meda u košnici?
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 24, 2011, 13:16:37 »
Kolega Vladimire, pčele sakupljaju med ako ga ima u prirodi. Prošle godine u avgustu sam prihranjivao pčele prilikom tretiranja mravljom kiselino, ali ove godine je bilo mnogo unosa medljike u to vreme. Naravno, nisam ih prihranjivao, jer nije bilo potrebe. Tačno je da im med osim ishrane treba i za održavanje klime unutar košnice, kao izolacioni materijal, zajedno sa saćem, i kao energent za proizvodnju toplote u košnici kad za to dođe vreme. Ali šta bi se desilo da u prirodi nema dovoljno hrane (neki su spominjali veliku sušu i bespašne uslove u njihovom kraju)? Moje je mišljenje da bi pčele unosile hranu u košnicu dok god je ima u prirodi i dok god to vremenske prilike dozvoljavaju, bez obzira da li im treba. Ne verujem da bi prestale sa unosom u avgustu, na primer, ako bi tada zalihe bile 30 do 50 kg. Pčela je veoma vredno stvorenje i nastoji da sve što nađe donese u košnicu, iako joj to možda ne treba toliko. Pozdrav.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 24, 2011, 22:41:03 »
Slažem se sa Svetinim odgovorom a ja bih još dodao sa u slučajevima kada u košnici ima mnogo meda radno raspoloženje pčela je svedeno na minimum.
 Zapravo da preciziram, što god je više meda u košnici radno raspoloženje za njegovo sakupljanje je manje i obrnuto, što je god manje meda u košnici radno raspoloženje se povećava.

Pozdrav svima.......
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Marko Kek

• Stari član foruma
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 24, 2011, 23:21:48 »
Ako mogu i ja bih još malo precizirao :) oko 'radnog' raspoloženja.
Nikako ne smemo shvatiti to kao dobrovoljan rad i nekakvu radost i veselje pčela da sakupljaju nektar.
Pčele 100% neznaju da će doći pčelar i iznad plodišta oduzeti im sve što su sakupile ZA SEBE a ne za pčelara pa zato odmah nakon oduzimanja meda u košnici nastaje panika i pčele krenu svim razpoloživim snagama u sakupljanje nektara da sebi obezbede ponovo dovoljno zaliha.
Možda to u očima pčelara stvarno izgleda kao 'radno raspoloženje' a u stvari radi se o borbi za opstanak.
Da recimo nekim slučajem krajem leta neko iz kuće odnese (ukrade) nam sve što smo spremili za zimu (kupus, paprike, ajvar, krompir ... ) i u našoj porodici zavladala bi panika jer nismo mi to brižljivo sakupljali i pravili za nekog trećeg nego za sebe, jel tako?
Velika većina pčelara u stvari su 'medari' i pčele imaju prvenstveno da im donesu dovoljno pa čak i višak meda.
Ako ne bi bilo tako onda i nebi na gotovo svim forumima rasprava po pravilu kretala se oko prinosa i koja košnica više donese i koji metod je bolji i slično i nebi se postavljalo toliko fotografija sa punim saćem meda.
Zato bi mi bilo vrlo interesantno da bi neko od takozvanih profesionalaca ili onih koji pčelare 'na med' kako se kod nas kaže, u sledećoj sezoni ostavio nekoliko košnica ne dirajući medište odnosno ne uzimajući pčelama ništa. Samo da im dodaje nove nastavke da nebi išle u rojevi nagon i imale bi dovoljno mesta i za leglo i za med pa bi se onda na kraju sezone uporedile te košnice u pogledu zaliha meda sa onima iz kojih se med uduzimao i znali bi odgovor na pitanje koliko donesu pčele za sebe ako ih čovek ostavi na miru.

Pozdrav svima.

Van mreže zoran vrhovski

• Napredni član foruma
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 24, 2011, 23:58:42 »
Marko,pčelarim stacionirano kao i jedan moj prijatelj.On je ove godine posle bagrema ostavio pčelama pun nastavak meda iznad rešetke,u RV košnicama.Ja sam im ostavio 5-6 okvira i to ne puna.Kod njega u idućoj paši lipe pčele nisu donijele ništa,jaka društva,ubradile se i miruju,njima dosta,zašto da rade?Kod mene su donijele još 15 kg lipe prosječno,a bile su brojčano slabije jer sam ih razrojio.moje 3 nastavka,njegove 4  Taj pun nastavak je trebao podići na vrh kako bi ih stimulirao da još nešto donesu,jer to su samo dvije paše u stacionaru i na smatram to izrabljivanjem pčela.Znači nebi im ga ukrao,samo bi ih prevario ;) a posle lipe ga je mogao vratiti iznad rešetke.

E sad nešto što bi ti se moglo svidjati.Taj moj prijatelj je nekoliko RV košnica pustio da rade kako žele,samo im je ubacivao prazan nastavak sa izgradjenim saćem,ili osnovama,uvijek između dva plodišta,znači uvijek izmedju dva nastavka sa leglom,ni iznad ni ispod nego uvijek u sredinu.Tu se ne traži matica,niti se koristi rešetka,ne vade se okviri,ništa se ne dira,samo se ubacuju nastavci.Oko 1.7. neke košnice su bile na 4 a neke na 5 nastavaka,a meda je izvadio oko 30-35 kg.tamo gdje je malo legla na istom okviru s medom,to se ne dira,takvi okviri ostaju pčelama.Tada je svaku uduplao,i gotovo da nije trebao ni prihranjivati,mislim da je dao tek tolko radi nozevoja.Med koji se dobije na taj način nije sortni,nego mix,ali je sistem krajnje jednostavan.Ako se koja i izroji to je tek na kraju paše,nema veze,samoizmjena matice,i to rojevne,šta ćeš bolje.On je s tih 30-35 kg bio prezadovoljan,jer gotovo ništa nije radio,a nije puno ni hranio.Znači može se,i lakše i prirodnije,na svakom od nas je da odabere.

pozdrav svima

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 25, 2011, 21:46:55 »
Radno raspoloženje je uobičajeno kod pčela. I jeste borba za opstanak. To nije ništa novo. Da ne rade, pčele bi uginule od gladi. A donose više meda nego što im je potrebno i u prirodi, ako odaberu stanište velike zapremine.
Pitao bih Marka da li je primetio koliko su pčele ljute kada ne mogu obavljati svoj posao u prirodi. Kada bagrem medi mirne su. Takva im je priroda. Pitanje je samo do koje mere ih pčelar iskorištava i maltretira. Ako se nađe neka sredina koja odgovara i pčelama i pčelaru, sve će biti u najboljem redu: i pčele će biti vrlo dobro obezbeđene i pčelar zadovoljan.

Ostavljanje meda u medištu je normalna tehnika u pčelarenju i primenjuje se kada je očigledno da nema više paša, odnosno da se sezona završava i približava zima.

Ostavljanje nepotrebno velikih količina meda u medištu, odnosno da se ne uzima ništa, može biti i tragično po pčelinje društvoOstavljanje nepotrebno velikih količina meda u medištu, odnosno da se ne uzima ništa, može biti i tragično po pčelinje društvo. Već sam ukazivao na tu temu, kao primer, može se reći loše pčelarske prakse tj. nepoznavanja pčelinje zajednice (potrebno je pročitati dve tri strane ove teme iza linkovane poruke).
Odgovor na pitanje koliko meda donesu pčele za sebe je uslovljen veličinom  i oblikom košnice, odnosno prostora koji pčela zaposeda. I sve to zavisi od uslova u kojima se pčelari. Znanje pčelara je takođe važan faktor, tako da zavisi i od toga koliko pčelar dozvoli društvu da se razvije. U povoljnim uslovima pčelarenja za količinu unesenog meda je presudan prostor, pri čemu podrazumevamo da je društvo normalno razvijeno.

Marko, unos nektara je sasvim normalna i prirodna stvar i ne spada u maltretiranje pčela. Ako je pčela ugrožena po pitanju potrebnih količina i kvaliteta hrane, to je neznanje pčelara.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
« Odgovor #6 poslato: Mart 28, 2014, 11:41:43 »
Koliko  meda treba  ostavljati drustvima u LR kosnicama,posle bagrema,i posle suncokreta kada se ne koriste polunastavci?pozdrav