Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616115 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #105 poslato: Mart 04, 2013, 19:35:25 »
Danas sam bio asistent na pregledu košnica pa sam usnimio neke slike za koje mi nije bilo jasno da li su posledica vlage kao što mislim ili nešto drugo pa bih molio iskusnije kolege da mi razjasne. Svi uslikani ramovi su odstranjeni iz košnica i planirano je da se pretope i dezinfikuju.

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #106 poslato: Mart 04, 2013, 19:42:32 »
Kolega Borise, da li su ti ramovi sa kraja, i koja je strana sveta u pitanju? Pozdrav.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #107 poslato: Mart 04, 2013, 19:46:01 »
Uglavnom sa zasenjene strane (istok), krajnji ramovi, zadnja slika me brine najviše

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #108 poslato: Mart 04, 2013, 20:38:05 »
Ramovi su samo buđavi radi loše ventilacije u košnici-košnicama.
Mislim da ih samo treba malo bolje isprati vodom i istresti svu tečnost iz njih.
Nema potrebe za pretapanjem saća.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #109 poslato: Mart 04, 2013, 20:53:50 »
Zbog mogućnosti buđanja ja iz svakog nastavka izvadim ram sa severne ili istočne strane (u zavisnosti kako vam je okrenut pčelinjak). Više nemam problema sa buđavim ramovima. Pozdrav.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #110 poslato: Mart 04, 2013, 22:54:48 »
Hvala na odgovorima, sad mi je lakše...Inače danas smo još promenili podnjače baš zbog vlage ( ima par rezervnih), očistili od mrtvih pčela i sve plesnjive podnjače prešli brenerom i ostavili na sušenje. Uslikane ramove ćemo ipak pretopiti jer ima rezervnih...

Van mreže Stamenković Predrag

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Preševo,460 m
« Odgovor #111 poslato: Mart 06, 2013, 12:16:54 »
     Danas prilikom obilaska pcelinjaka, primetio sam da se na nekim kosnicama sa spoljasnje strane primecuje budj, te iz tog razloga zakljucujem da unutar kosnice ima budje. Prilikom poslednjeg pregleda priomecena je u tim kosnicama budja, sa severne strane. Inace kosnice su RV sa dva nastavka, puna podnjaca, sa okruglim otvorom na prvom donjem nastavku i poletaljkom na podnjaci, a u nastavcima ima po devet ramova. Iznad drugog nastavka, ispod zbega, postaljena folija i u zbegu novine.

Zanima me dali mogu, ako bude lepse vreme, da zamenim budjavi nastavak drugim, i izvadim ramove ako su budjavi.

Pcele su sa hranom dobro pripremnjene u jesenjnom prehranjivanju, tako da se nadam da imaju dovoljno hrane, sto je ustanovljeno pri zadnjem pregledu 01.02. Pozdrav, i svako dobro.     
Људи се смеју твојим сновима.
А онда када их оствариш, мрзе те!

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #112 poslato: Mart 06, 2013, 13:52:31 »
Učeći ovde na forumu došao sam do zaključka da bi trebalo poboljšati neke stvari u pčelinjaku pa je prvo na redu pomeranje košnica zbog bolje organizacije rada i razdvajanja redova (sad su preblizu), promene postolja i nivelacije (nagnute su na sve strane, samo ne onako kako treba- da leto bude najniže). Razdaljina na koju treba da se pomere je svega par metara u okviru dvorišta ( recimo metar dva nazad-napred i levo-desno od sadašnje pozicije) što je u planu da se uradi već sledeći vikend, čim se pripreme nova mesta) Pošto su košnice jednoobrazne (iste, zaštićene sadolinom, bez ikakvih oznaka) , kako to najbezbolnije uraditi ?

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #113 poslato: Mart 06, 2013, 14:41:56 »
Kako buđ sa spoljne strane (pitanje za Predraga)?

Borise, to ne bi trebalo da predstavlja poteškoće. Sada sam u firmi i krećem kući. Mada ću ti tek večeras predložiti kako da to uradiš. Do tada će biti i drugih predloga.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #114 poslato: Mart 06, 2013, 15:27:07 »
ZA PEĐU

Ako ima buđi sa SPOLJNJE strane košnica to bi trebalo da znači da su ti košnice na previše vlažnom mestu, i predobro zaklonjene i od vetra i od sunca, a da je pri tome potrebno još obnoviti spoljnu zaštitu nastavaka (farba, sadolin, šta je već bilo na njima). Kad bude topliji dan bez vetra, u najtoplijem delu dana (kad je većina izletnica van košnice), prebaci ramove u neki rezervni nastavak i pri tome budi brži da ne prehladiš leglo (ako ga ima). Buđave ramove, opet ako nema legla na njima, izvadi i zameni drugima. Meni je preporučeno da takve ramove operem vodom i osušim ( vidi par postova iznad), ali ću ih ja ipak pretopiti i dezinfikovati jer imam rezervnih sa izvučenim saćem..

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #115 poslato: Mart 06, 2013, 17:22:02 »
     Danas prilikom obilaska pcelinjaka, primetio sam da se na nekim kosnicama sa spoljasnje strane primecuje budj, te iz tog razloga zakljucujem da unutar kosnice ima budje. Prilikom poslednjeg pregleda priomecena je u tim kosnicama budja, sa severne strane. Inace kosnice su RV sa dva nastavka, puna podnjaca, sa okruglim otvorom na prvom donjem nastavku i poletaljkom na podnjaci, a u nastavcima ima po devet ramova. Iznad drugog nastavka, ispod zbega, postaljena folija i u zbegu novine.

Zanima me dali mogu, ako bude lepse vreme, da zamenim budjavi nastavak drugim, i izvadim ramove ako su budjavi.

Pcele su sa hranom dobro pripremnjene u jesenjnom prehranjivanju, tako da se nadam da imaju dovoljno hrane, sto je ustanovljeno pri zadnjem pregledu 01.02. Pozdrav, i svako dobro.     

Kolega Predraže, Mislim da je upotreba folije uzročnik povećane vlage i buđi u košnicama.
Prošle godine sam imao priliku da kod jednog komšije vidim razliku u količni vlage u košnicama sa i bez folije. Na oko 50 košnica komšija je na moju preporuku izvadio folije a na drugih oko 50 ili nešto više ostavio istu (po preporuci nekok drugog pčelara). U svim košnicama u kojim je bila postavljena folija bilo je daleko više vlage i buđi u odnosu na košnica bez folije.
Ako se na podnjačama ostavi dovoljo široko leto i stvori odgovarajuća ventilacija naravno bez folije tada sigurno neće doći do ovakvih problema..

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Stamenković Predrag

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Preševo,460 m
« Odgovor #116 poslato: Mart 06, 2013, 18:06:38 »
          Jesu kosnice na vlaznom mestu, podugnute na plasticnim gajbama od piva, ali nisu zasticene sa nijedne strane, a budj se vidi sa spoljne strane na gornjem delu dugog nastavka, izmedju nastavka i zbega koji je obmotan lepljivom trakom. Kosnice su okrenute prema jugu i nagnute ka prednjoj strani (letu) sto se moze videti i golim okom.

Kako bi najbolje bilo da se oslobodim budjavih nastavka, dali da izvadim postavljenu foliju (01.02.) ili ako bude prilike da menjam budjavi nastavak i ramove ako su zahvaceni. Pozdrav, svako dobro.
Људи се смеју твојим сновима.
А онда када их оствариш, мрзе те!

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #117 poslato: Mart 07, 2013, 10:28:42 »
Učeći ovde na forumu došao sam do zaključka da bi trebalo poboljšati neke stvari u pčelinjaku pa je prvo na redu pomeranje košnica zbog bolje organizacije rada i razdvajanja redova (sad su preblizu), promene postolja i nivelacije (nagnute su na sve strane, samo ne onako kako treba- da leto bude najniže). Razdaljina na koju treba da se pomere je svega par metara u okviru dvorišta ( recimo metar dva nazad-napred i levo-desno od sadašnje pozicije) što je u planu da se uradi već sledeći vikend, čim se pripreme nova mesta) Pošto su košnice jednoobrazne (iste, zaštićene sadolinom, bez ikakvih oznaka) , kako to najbezbolnije uraditi ?

Pre pomeranja košnica, stavi neka obeležja (orijentire) ispred košnica (cigle ili komadi betona i sl) i neka stoje nekoliko dana kada pčele izleću, da ih zapamte. Travu na starom mestu nemoj odmah kositi, ako je ima ispred leta. To ćeš uraditi kada premestiš košnice. Pokosi je odmah nakon premeštanja košnica jer se pčele usmeravaju i prema najsitnijim orijentirima. To bolje će uticati na snalaženje i usmeravanje prema novom mestu košnica.

Kada ih prebaciš na novo mesto, svakoj stavi njen orijentir i neka on bude u istom položaju u kakvom je bio. Kasnije, kada se pčele naviknu na novo mesto, skloni ih da ti ne smetaju. Ako su košnice na postoljima, ne moraš stavljati ispred svake košnice, ali je bolje.

Nemoj stavljati neku grupu ili pojedinačnu košnicu blizu mesta pomerene (pomerenih) košnice, jer se pčele usmeravaju u nju.

Ako ima neko stabalo u neposrednoj blizini košnica, mora se postepeno (sa više pomeranja) pomerati oko pola metra (zavisno od položaja i broja stabala).
(možeš da skiciraš u Paint-u staro mesto i kako bi približno trebalo izgledati kada se pomere)

Pre premeštanja nemoj menjati podnjače ili neke delove košnica. Neka košnice ostanu kakve su bile.

Po pravilu, ne bi valjalo premeštati na rastojanja veća od nekih 0.5-1 m. Ali ako zadržavaš sličan oblik pčelinjaka, može (ali, kažem zavisi i od blizine stabala i sl.). Ipak dolazi do delimičnog zaletanja pčela i svaki gubitak pčela ovako rano nije dobar za društvo.

Kako su postavljene košnice: pojedinačno ili više njih na zajedničkom postolju?
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #118 poslato: Mart 07, 2013, 11:27:10 »
          Jesu kosnice na vlaznom mestu, podugnute na plasticnim gajbama od piva, ali nisu zasticene sa nijedne strane, a budj se vidi sa spoljne strane na gornjem delu dugog nastavka, izmedju nastavka i zbega koji je obmotan lepljivom trakom. Kosnice su okrenute prema jugu i nagnute ka prednjoj strani (letu) sto se moze videti i golim okom.

Kako bi najbolje bilo da se oslobodim budjavih nastavka, dali da izvadim postavljenu foliju (01.02.) ili ako bude prilike da menjam budjavi nastavak i ramove ako su zahvaceni. Pozdrav, svako dobro.

Predraže, kako si objasnio, imaš leto na podnjači i kružno leto na prvom nastavku. Prvo što treba da vidiš je to koliko je društvo jako i gde je leglo (gnezdo). Ako je slučajno u prvom nastavku, mora se prebaciti u drugi nastavak. U slučaju da je društvo slabo, možeš koristiti najlon, ali da društvo presložiš i postaviš pregradu. Ne mora samo leglo, kako sam to napisao opisujući svoje viđenje metoda Blinova, može i nešto više ramova da bude u pregradi ako društvo nije baš puno slabo. Bitno je da pčele mogu dobro da održavaju prostor oko gnezda. Ako je jako i u drugom je nastavku, može se sada koristiti folija, ali je treba sa par letvica (ili grančica) odvojiti od satonoša, da pčele nesmetano prelaze iz ulice u ulicu. Odluči prema zatečenom stanju.

Pčele možeš prebaciti u druge, suve nastavke, kada bude topliji dan bez vetra. To ne mora da znači da treba čekati 20 ºC. Može i na 13-14, ako nema vetra (ako je neophodno, može i na nižim temperaturama). Uglavnom daju savete da se pazi leglo i da se vrlo brzo radi da se leglo ne bi prehladilo. Neće se leglo prehladiti (samo ne treba baš predugo da bude van nastavka) i ne treba brzo i panično raditi. Može se ubiti matica pri takvom načinu rada. Boris ti je dao savet u naboljoj nameri, ali uz svo uvažavanje nije bio najprecizniji :). Takođe, ne moraju biti izletnice van (zašto?). Čak je i bolje kada je više pčela u košnici: biće ih više na leglu. Pčele dobro čuvaju leglo, pa i kada se ram sa leglom stavi van košnice, okupe se sve pčele sa rama u debljem sloju i čuvaju ga*. Ti naravno, ne moraš vaditi leglo, nego redom prebacuješ ramove iz nastavka u nastavak.

Buđavi ramovi se pretapaju. Med se može dati pčelama (ako saće nije baš previše pobuđalo), ali se mora otklopiti. Sa ovim oprezno, zbog grabeži i mogućeg zahlađenja. Može se na celom ramu desiti ono što se vidi na drugoj slici ove Borisove poruke. Ako duže bude hladno, ovaj razređeni med se može slivati na na podnjaču i na leto i podsticati pčele na grabež.

Buđ koju si spolja video, može biti samo na tom spoljnom delu košnice. Ako se zadržavala vlaga. Kako je vreme bilo relativno toplo, može se desiti da se pojavi buđ. Kada je jako hladno, ne verujem da je to može da se desi (da se pojavi buđ na spoljnim delovima košnice).

Te trake oko nastavaka (ili nastavka i zbega ) nemoj stavljati (ni u toku zime, ako baš nije neophodno).

*Borise, izbegavaj način nepotrebno brzog rada. U ovo doba leglo nije velike površine i pčele ga lako sačuvaju od prehlađivanja. Verujem da si imao priliku da gledaš neke snimke koji su snimani termokamerom i da ima pčela koje imaju znatno višu temperaturu od ostalih (nadamo se da nije montaža :D). Pčela ima mehanizme da zaštiti leglo koje je van košnice u nekom razumnom vremenu.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #119 poslato: Mart 07, 2013, 14:47:59 »
Dakle, vezano za premeštanje košnica, trenutno stanje je kao na crtežu i treba da se premeste na crveno označena mesta, gde je ranije bila šupa koja je sada uklonjena...
Ograda je zapravo žičana i njena blizina nije problem pošto je bašta iza ograde deo placa, a na stupcima odrade su zakačene pojilice koje sam zaboravio da ubacim u crtež..Košnice su svaka na zasebnom nazovi postolju od cigala naslaganih.
Najbrži način izgradim orijentir bi bio da nalepim papir sa simbolima  različite boje i oblika za svaku košnicu a drugih orijentira nema( trava se redovno kosi pošto je dvorište u pitanju) osim kajsije koja raste između košnica.
@ *
Bio sam nejasan kad sam rekao budi brz, zapravo sam mislio nemoj kilaviti dva dana...
Pozdrav svima
« Poslednja izmena: Mart 07, 2013, 14:59:44 od strane Boris Salaj »