Ако се неко одлучи на сужавање гнезда, то ради са разлогом а разлог је једноставан: друштво је слабо и то није друштво него друштванце. А услови су толико променљиви да се може свашта десити и у мају (погледајте графиконе температуре и присетите се услов од нпр. претходне две године).
Мирославе, ако се сећаш, написао сам негде да одвојени рој захтева „утпљавање“ и лети. То није само утопљавање, већ и обезбеђивање боље микроклиме.
Ако нуклеусе одвајаш рано, може ти се део легла прехладити и сутрадан по одвајању (то свакако зависи и од тога колико си пчела и легла ставио у нуклеус). Сатне основе не могу бити преграда, јер пчеле могу започети градњу тих сатних основа и нема ту неког преграђивања. Најлакше и најсигурније је померити преграду према споља, а не према унутра (сигурније је проширити, ако све буде повољно, него сужавати простор, што може већ -донети штете). Кажем, погледајте графиконе температуре ранијих пролећа (
при томе су врло битни ветрови из било ког правца). Ја тако радим и сматрам да је боље и може се само добити, а губитка нема.
Занимљиво је да се ове године појавило
кречно легло у делу друштава (од најјачих до најслабијих). Један „суперстручњак“ је то запазио (регионални „суперстручњак“) и те негативне ствари је приписао неким суседним пчеларима и пчелињацима и како су пчеле „пренеле“ заразу. Његов некадашњи врховник би рекао мало морген. Ја сам нпр. цело лето (ово врло врело и врло суво лето) прехлађен и то и данас траје. Не заборавите да је зима била са мало ветрова (бар код мене), а пролеће врло незгодно ветровито и са не баш високим температурама (у тим условима сам стално на пчелињаку - ознојим се јако, а ветар односи топлоту тела путем испаравања зноја и тако и пчеле трпе - не зноје се али легло није довољно добро одржавано). Април, мај и део јуна са неугодним ветром и не баш неким повољним температурама за неко обилније лучење нектара. Ако „теорија“ каже да ветар исисава мед из кошнице, сматрајте да то није правило само за зимске услове. Такође ја сматрам да то не треба проверавати него једноставно научити из литературе.
Моја Биља је запазила кречно легло у оплодњацима. Мој једноставан одговор је био: погледај колико сам дуго прехлађен и биће ти јасно зашто се појављује кречно легло. Ветровито је, температуре нису најповољније, а пчеле у тим условима масовно излећу на пашу и како су то услови када је паша слабија, пуно пчела је на паши, а мање око гнезда. Нема ту неког преношења заразе – то би могао да закључи неко ко пчелари 1, а не 51 годину.
Дуле, ја се углавном обраћам почетницима, а ти си јако искусан пчелар. Не могу да говорим о твојој могуће лошој процени друштва и да не примењујеш одговарајуће радње када је то потребно. Али бих подсетио да почетак (па и крај багрема) може бити и време када се могу упропастити друштва и тиме поништити сав рад и предности које омогућава сужавање при ОПОРАВКУ друштва (или друштава). Значи, искусни пчелари неће од мене добити на тацни „чаролију“ коју обично људи траже: око пчела се мора радити и нема чаролије (нажалост најчешће нема док не наиђе идеална година). Лично, ако нешто мувам око преслагања друштва, много мање легла остављам у доњем наставку – обично око 2 рама затвореног легла и усмерио сам пчеле готово тренутно да гнездо буде одгајано у горњем наставку. Увек узимам у обзир могуће јако захлађење (са врло јаком ветром). Замена наставака се може извршити за једана дан и на већем пчелињаку ако крене багрем и ту нема панике јер је гнездо „развучено“ и неће друштва ући у ројеви нагон, ако се то није пре тога десило (у идеалним условима, које најмање разматрам – у добру је лако бити добар).
Ето толико, идем да наставим да спавам.

„Мало“ сам одремао од 18:00-24:00, наложио котао и ред је да одморим.

Немам времена да исправљам словне грешке...