Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616157 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #1470 poslato: Decembar 03, 2017, 16:41:12 »
Anto, ako ti nesto znaci , ja u poloskama, koje imaju 20 ramova, obavezno koristim punu pregradu i zazimljavam ih na onoliko ramova koliko pcele zauzimaju ulica u tom momentu, obicno je to 8 ramova. Mada kod rojeva moze i manje..Kada ih suzim, ide dopuna hrane da pojacaju medne vence...

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1471 poslato: Decembar 03, 2017, 16:48:00 »
Zanimalo me samo dali će se pčele ponašati isto ako u košnici ostavim npr 5 okvira ili im stavim pregradnu dasku iza 5 okvira

« Odgovor #1472 poslato: Decembar 03, 2017, 17:57:21 »
Ako ih vec svodis na pet okvira onda bolje pregradna daska, kada radis prosirenje, tako pomeras pregradnu dasku dok ne popunis...

Van mreže Михаило Мишко Васојевић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okruglica
« Odgovor #1473 poslato: Decembar 04, 2017, 10:11:03 »
Преградна даска је незаобилазан дио кошнице током већег дијела године. Наиме већ од последњег прегледа у септембру мјесецу преградна остаје све док се ПЗ не развије на преко 7 рамова пчела.Ја сам их поставио тик до последњег рама запосједнутог пчелама, с тим да су сви рамови иза преградне даске обавезно запосједнути пчелама. Рамови с вишком меда остају у кошници док их пчеле не очисте од меда, а тада се могу одложити на чување. Код мене су рамови и даље у кошници и остаће до прољећа, односно до проширења гнијезда. Проширење гнијезда се врши тако што се последњи рам до прегредне даске и преградна даска помјере за ширину рама који се убацује. Ја сам ове године користио преградне од лесонита, али ћу од следеће јесени настојати да направим преградне од даске цоларице - 2цм дебљине и да за пар милиметара прелазе горњу ивицу рама.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1474 poslato: Decembar 04, 2017, 11:48:35 »
Па то је много померања током године и свакако много посла ако је на пчелињаку доста кошница.
Преградна даска и њена употреба последица су предугих рамова у кошници неприхватљивих за нашу расу пчела, који узрокују неправилан распоред хране пчелама за зиму а током пролећа узрокују губљење неопходне температуре .. 

То је као данас у нашој медицини, стално и непрекидно лечимо последице уместо да се елиминишу узроци.

Ипак, ако неко већ има тај систем рада онда је неопходно да се што чешће и на време помера ова преградна даска.

Мишко: " Проширење гнијезда се врши тако што се последњи рам до прегредне даске и преградна даска помјере за ширину рама који се убацује."

А где убацујете тај рам којим проширујете гнездо? У средину гнезда, или се само помера даска за то једно место за тај један рам па он остаје на крају?
Претпостављам да зависи од временских услова и количине легла у кошницама као и снаге пчелиње заједнице па се тај један рам додаје или поред легла или у средину легла?
И да ли се додаје рам са основом или са изграђеним светлим или тамним саћем?

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1475 poslato: Decembar 04, 2017, 12:10:35 »
Vojo, sve si već odgovorio... :D  sve zavisi od situacije...
Meni je pregradna daska najviše pomogla kod proširenja sa S.O, dodavanja nastavaka sa S.O.

Van mreže Михаило Мишко Васојевић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okruglica
« Odgovor #1476 poslato: Decembar 04, 2017, 12:16:43 »
Војо, ја сам пчеларство учио прије 30 и више година, по правилима која се данас не примјењују или су сасвим ријетка. Пчеларство које видим да се данас практикује је веома различито од те старе школе. Преградне даске су знаш то и сам биле незаобилазни дио кошнице у старом пчеларењу, јер се сматрало да пчелиње гнијездо треба током зимских мјесеци што више сабити због топлоте и да би се легло брже развијало. Нијесу остављане празнине са стране, вађени рамови, па нијесу ни зазимљаване пчеле на наставцима или је то рађено сасвим ријетко. Интенција је била на што збијеној заједници и мањем гнијезду. Ја не знам због којих разлога то не би било и данас важно.

А сад кад је у питању проширење оно се управо и врши како си и сам казао, задњи рам и преградна са западне стране се помјере за једно мјесто и дода се у настали простор један рам са израђеним саћем. Тај додати рам дође у мом случају четврти/пети/шести с краја, односно предзадњи до преградне даске.Ја лично би ставио са старим црним саћем да би га пчеле и матица прије запосјели, прије стављања се тај рам попрска шећерним раствором. Обично то прво проширење иде са првим прегледом тамо половином до краја фебруара. А за 15 дана иде још једно и тако док се не изађе на 7-8 рамова. Е сад како су код мене ДБ већином зазимиле на 5 -7 рамова пчела јасно је да су на толико и ограничене. Сликаћу кад будем радио са оксалном да видите како то изгледа. Ово је да кажем нешто што се практикује са ДБ кошницама. Преградна даска уједно штити пчеле од наглих захлађења јер не дозвољава да се пчеле удаљују од клубета.
Уосталом и ројевима стављам преградну даску све док се не развију да покрију 7-8 рамова.

Поздрав

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1477 poslato: Decembar 04, 2017, 12:32:53 »
Хвала и Дулету и Мишку на коментарима. Да, све је логично..
По мени ово прво проширење је најважније и то баш као што Мишко рече са црним саћем. Код нас се то прво проширење ради негде крајем марта месеца или око месец дана касније него код Мишка. У суштини све зависи од поднебља али углавном након што се излеже 3-4 рама младих пчела.
Што се тиче зимовања ја мислим да пчелама треба доста кисеоника и да пчеле током зиме треба расхлађивати управо да би што касније кренуле са леглом, што због очувања зимских пчела што због развоја варое.
У ово старо време које Мишко помиње и старе школе која је највероватније настала до вароа није почела да прави проблеме нормално је било да се препоручује обавезна употреба погача па се током сезоне вршило уништавање трутова јер се сматрало да су они само штеточине које троше храну итд...

Времена се мењају па и начини рада... 

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

« Odgovor #1478 poslato: Decembar 04, 2017, 13:42:42 »
Ja u martu prvo radim suzavanje za po 1-2 rama , pa tek kada matica dobro zaseje radim prosirenje , prvo tim ramovima...Naravno, pricam o Poloskama, u RV ne koristim pregrade...

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1479 poslato: Decembar 04, 2017, 18:35:18 »
Писао сам о сужвању гнезда у пролеће (у јесен се не сужава превише – битно је да има вишка рамова).

Простор ван клубета или касније гнезда би требало да буде без рамова. Постоји могућност да рамови побуђају, а ако се ово реши, опет не сме имати више рамова (можда рам или највише два), јер може привлачити пчеле да ту прелазе и када је још хладно. Могу бити док је још топло јесење време, али заштићени од туђица. Ако у гнезду има довољно хране, боље је да се склоне, јер обично у њима има меда и ако је рам добар, додаје се у пролеће као рам за проширење.

Нема ту много померања током године. Када сам писао о Блиновљевој методи, написао сам и да је боље мало више закаснити, него мало пожурити са прoширењем гнезда.

Дужина рамова није пресудна за слабљење друштава и добро је знати овај начин ОПОРАВКА друштава. Кажем опоравка, јер се овакав начин рада примењује код ослабљених друштава, када се процени да има смисла (да су пчеле у добром стању – ако нису, друштво треба угушити и укинути).

Узроке не можемо увек отклонити јер је слабљење могуће увек с обзиром да јесен може бити топла. Када је време у јесен такво да погодује уобичајеном зазимљавању пчела, узроци тада могу бити грешка пчелара који није на време пратио шта се дешава на пчелињаку (то вам је она стара прича: ја од септембра до марта не гледам пчеле па када погледам често нема шта ни видети осим шаке пчела).

Рам се убацује до легла изузетно се сече легло када је рам препун полена и на њему је нешто мало младог легла – ларвица и да при томе гнездо препунo пчела (ако се бочни рамови одвоје од зида, и по зиду треба да буде пуно пчела - што значи да су и улице до зидова препуне пчела). Рамове треба неко време загрејати и може се попрскати сирупом, а не мора а у суштини боље је да има сирупа по раму (или чак и насути неку количину сирупа, ако је нектарска паша слабије). Први рам се додаје као изграђен, а касније ако има баш пуно пчела могу бити и сатне основе. Следећи рам се НЕ ДОДАЈЕ чим претходни додати буде залежен (ово је основна грешка која се чини), јер је и даље интерес друштва да се легло одгаја у најбољим условима и претходни додати рам може бити залежен за два дана. Ја сам обично чекао да се то легло поклопи (то је оно продужено време које је Мишко навео). Додавање зависи од тога колико има легла на осталим рамовима и пре свега какво је то легло – младо или поклопљено. Понављам да су то друштва у опоравку и да не треба журити.

Могуће је да је потребно додати и два рама (са обе стране гнезда), ако је друштво нагло ојачало. При процени се узима у обзир колико тренутно има пчела у друштву, а колико их је ван, на паши. При томе је врло битна процена количине младих пчела, тако да два рама уопште не буду оптерећење. Али, пчелар мора бити потпуно сигуран да неће превише проширити гнездо. Ако није сигуран, боље је да сачека неколико дана.

Ако се чека да се излегу 3-4 рама, онда и не треба стављати преграде. Сужавање се спроводи што је пре могуће, ако је могуће, чак и у фебруару.

Број друштава која се овако развијају не мора бити велики (мада се може десити и да их буде више) и зато је овај начин рада изузетно лак за рад.

У празан простор се могу додати рамови на чишћење (у циљу „аутоприхрањивања“) само када је топло да пчеле не страдају у том хладнијем простору кошнице. Најбоље је да на преградној табли постоји отвор у горњем делу и најбоље је да је то један кружни отвор, које се може лако затворити ако постоји потреба за тим.

Сужавање са два наставка (у настављачама) се не ради и зато је довољна једна преграда.

Водити рачуна да гнезо може бити угрожено недостатком меда и ако потраје лоше време додати погаче од кристалисаног меда, јер је развој обично добар, а тиме се увећава и потрошња. Обично се у преграду ставе рамови са мање меда јер је на њима и легло и количина меда се смањује врло брзо.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Na mreži Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #1480 poslato: Decembar 04, 2017, 19:40:38 »
Ovo je ono sto fali svim forumima. Svaka Vam cast na pisanju Dragane ima sta da se procita. Pozdrwv

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1481 poslato: Decembar 04, 2017, 21:14:29 »
Šole:"Sužavanje u dva nastavka (u nastavljačama) se ne radi i za to je dovoljna jedna pregrada."

Kad sam, uvreme bagremove paše, razvijao oplodnjake, koristio sam pregradnu dasku. Dodavao S.O i pomerao dasku...Kad je ceo nastavak bio sa izvučenim ramovima (legla i hrane i dosta pčela)-svih deset ramova, ponovo sam upotrebio pregradnu dasku i to ne jednu nego dve: u donjem nastavku sam ostavio sedam izvučenih ramova (leglo i hrana)+dva rama S.O.+ pregradna daska. Gore sam podigao dva rama legla(u sredinu)+sedam S.O.+pregradna daska.
         Moj cilj je bio da pčele što pre usmerim u gornji nastavak. Nešto malo bagremova paša, nešto prihrane i društva su se lepo razvila...

Šole, dali si imao nešto posebno u vidu, kad si naglasio ono gore navedeno?
Pozdrav

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #1482 poslato: Decembar 04, 2017, 21:45:17 »
Šole, kad sam formirao nukleuse slobodan prostar sam popunio ramovima sa SO.
Da li pčele takav ram posmatraju slično kao pregradnu dasku.

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1483 poslato: Decembar 05, 2017, 01:37:50 »
Ако се неко одлучи на сужавање гнезда, то ради са разлогом а разлог је једноставан: друштво је слабо и то није друштво него друштванце. А услови су толико променљиви да се може свашта десити и у мају (погледајте графиконе температуре и присетите се услов од нпр. претходне две године).

Мирославе, ако се сећаш, написао сам негде да одвојени рој захтева „утпљавање“ и лети. То није само утопљавање, већ и обезбеђивање боље микроклиме.

Ако нуклеусе одвајаш рано, може ти се део легла прехладити и сутрадан по одвајању (то свакако зависи и од тога колико си пчела и легла ставио у нуклеус). Сатне основе не могу бити преграда, јер пчеле могу започети градњу тих сатних основа и нема ту неког преграђивања. Најлакше и најсигурније је померити преграду према споља, а не према унутра (сигурније је проширити, ако све буде повољно, него сужавати простор, што може већ -донети штете). Кажем, погледајте графиконе температуре ранијих пролећа (при томе су врло битни ветрови из било ког правца). Ја тако радим и сматрам да је боље и може се само добити, а губитка нема.

Занимљиво је да се ове године појавило кречно легло у делу друштава (од најјачих до најслабијих). Један „суперстручњак“ је то запазио (регионални „суперстручњак“) и те негативне ствари је приписао неким суседним пчеларима и пчелињацима и како су пчеле „пренеле“ заразу. Његов некадашњи врховник би рекао мало морген. Ја сам нпр. цело лето (ово врло врело и врло суво лето) прехлађен и то и данас траје. Не заборавите да је зима била са мало ветрова (бар код мене), а пролеће врло незгодно ветровито и са не баш високим температурама (у тим условима сам стално на пчелињаку - ознојим се јако, а ветар односи топлоту тела путем испаравања зноја и тако и пчеле трпе - не зноје се али легло није довољно добро одржавано). Април, мај и део јуна са неугодним ветром и не баш неким повољним температурама за неко обилније лучење нектара. Ако „теорија“ каже да ветар исисава мед из кошнице, сматрајте да то није правило само за зимске услове. Такође ја сматрам да то не треба проверавати него једноставно научити из литературе.

Моја Биља је запазила кречно легло у оплодњацима. Мој једноставан одговор је био: погледај колико сам дуго прехлађен и биће ти јасно зашто се појављује кречно легло. Ветровито је, температуре нису најповољније, а пчеле у тим условима масовно излећу на пашу и како су то услови када је паша слабија, пуно пчела је на паши, а мање око гнезда. Нема ту неког преношења заразе – то би могао да закључи неко ко пчелари 1, а не 51 годину.

Дуле, ја се углавном обраћам почетницима, а ти си јако искусан пчелар. Не могу да говорим о твојој могуће лошој процени друштва и да не примењујеш одговарајуће радње када је то потребно. Али бих подсетио да почетак (па и крај багрема) може бити и време када се могу упропастити друштва и тиме поништити сав рад и предности које омогућава сужавање при ОПОРАВКУ друштва (или друштава). Значи, искусни пчелари неће од мене добити на тацни „чаролију“ коју обично људи траже: око пчела се мора радити и нема чаролије (нажалост најчешће нема док не наиђе идеална година). Лично, ако нешто мувам око преслагања друштва, много мање легла остављам у доњем наставку – обично око 2 рама затвореног легла и усмерио сам пчеле готово тренутно да гнездо буде одгајано у горњем наставку. Увек узимам у обзир могуће јако захлађење (са врло јаком ветром). Замена наставака се може извршити за једана дан и на већем пчелињаку ако крене багрем и ту нема панике јер је гнездо „развучено“ и неће друштва ући у ројеви нагон, ако се то није пре тога десило (у идеалним условима, које најмање разматрам – у добру је лако бити добар).

Ето толико, идем да наставим да спавам. :) „Мало“ сам одремао од 18:00-24:00, наложио котао и ред је да одморим. :) :) Немам времена да исправљам словне грешке...
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

« Odgovor #1484 poslato: Decembar 05, 2017, 05:51:43 »
Ovo se ne moze cuti na predavanjima....