Колега Данко каже следеће.
"
Posto je tema razna pitanja,evo i moje ili prije nedoumica.17.3 sam kupio drustva,pcele na 16 ramova sa maticom,leglima i sacem.Znaci odmah su bila slozena dva nastavka.Bile su to bonbe od drustava.Takodjer je bilo i ramova punih meda.Kosnice se nalaze 20km od mene.Danas nakon 2tjedna pcela u prvom nastavku uopce i nema,malo ih je.Nema ni meda.Redevno su prihranjivane sirupon i pogacama.Prosli tjedan je bio kisan.Da li je moguce da su tokiko pojele? Ali i gdje je nestala masa pcela?da li je vrijeme utjecalo ili je moguca kradja pcela tako da su stresene s ramova?Jer drustva su bila bomba a sad su unazadjena i manje je pcela". Колега је купио друштва, па претпостављам да је колега који је та друштва њему продао, био прави колега и да је продао оно што му је и рекао. Додуше пише: пчеле на 16 рамова са матицом, леглима и саћем, а не 16 рамова пчела. На 16 рамова може бити и 5 рамова пчела, а може бити и 16 зар не? Минимум колегијалности би био да искуснији колега свом, млађем колеги прода бар пристојно развијено друштво. Неко просечно развијено друштво у РВ кошници у ово време, има бар 8-9 рамова пчела и бар 5-6 рамова легла, а од тога, бар 2 рама затвореног легла.
Такво друштво свакако не би могли да назовемо "бомба", друштво како је рекао колега Данко. Не баш таквим називом него неким прикладнијим, ја бих назвао друштво које у овом тренутку има реалних 15,16,17 рамова пчела.
Све да су та друштва у тренутку куповине, била и просечна, са бар два РВ рама затвореног легла, за 7-8 дана у њима би из тог легла изашло између 6000 и 7000 младих пчела. На РВ раму има око 1500 пчела. Ако је било бар 8 РВ рамова са пчелама то је око 12000 пчела и ових младих са два рама, рецимо 6400 нових пчела, то би укупно било око 18400 пчела или око 12-13 РВ рамова пчела. Од момента куповине тих друштава до момента прегледа, прошло је 14 дана. Сасвим довољно времена да изађе и неки рам више младих пчела.
У случају да су друштва у тренутку продаје била снажнија са 10, 12 рамова пчела имала би вероватно између 8 и 10 рамова легла свих структура, па би самим тим у тим РВ кошницама било и много више пчела. Имамо на нашем форуму примере да колеге имају већ пре 7-8 дана РВ заједнице са 14 рамова легла и увелико преко 20 РВ рамова пчела, са трећим наставком и РВ кошницама пуним воћног нектара. Е то друштво би ја назвао, Шампионско
Колега Шоле је сасвим у праву за поступање према пчелама у ранијем периоду. Могуће је да су пчелиње заједнице форсиране на развој, на пример додавањем погача, а то значајно смањује живот пчелама од прошле године. Иначе у РВ кошницама по правилу не долази до нагле смене генерација, напротив. Та је смена поступна и дуготрајна. На мом пчелињаку пратим угинуће пчела, тако да то из свог искуства знам поуздано.
Колега је населио у своје кошнице та купљена друштва, па како год почетник био, морао је да види бар два РВ рама са медом, а то би био и неки минимум који би продавац друштава требао да испоштује. Воја колегама даје ројеве са РВ рамом хране! Два РВ рама меда су око 4 кг. како год килав унос да је био, друштво од 8-9 рамова пчела, не верујем да би за 14 дана све то потрошило. Осим да нема ама баш никаквог уноса, што је могуће али мало вероватно. Плус сируп и погаче? Заиста та ситуација са храном је врло нејасна.
Колега Шоле, сасвим си у праву за моју почетничку процену. Заиста треба бити јако прецизан да се случајно лошим саветом не нанесе штета колегама. Дакле ово што сада пишем, не саветујем никоме, то је неко моје размишљање.
Пошто ја немам изграђеног саћа за трећи и четврти наставак, ја ћу мојим РВ додати трећи наставак када у кошницама будем имао око 16, 17, 18 рамова пчела и бар десетак рамова легла. Трећи наставак ми је потребан да бих повећао број пчела и да би што пре имао изграђеног саћа. Четврти наставак са со. могу додати и у паши, пчеле ће га у јакој паши у дану изградити. Значи, ово није препорука никоме! то је неки мој план за мене.
Храна није могла да "убије", пчеле али је погача могла да им значајно скрати животни век. Мојим пчелама ја уопште не дајем сируп, па су живе и здраве, а погаче неће видети ни на слици. Додуше зато су моје пчелиње заједнице тек просечне, 7 до 8 РВ рамова пчела и до 7 РВ рамова легла. Тако сам решио за ово пролеће и пролећни развој. Ни ово није никакав савет никоме!
Колега Шоле, сасвим си у праву и за тровање пчела, оно најчешће оставља траг испред кошница у виду угинулих пчела. Сем у случајевима када пчеле једноставно нестану, а оду далеко од пчелињака да угину тамо негде ...
Искрено се надам да код уваженог колеге није било неког тровања. Све остало се да средити.
Драги комшија, што се тиче ројења пчела у ово време или било чега другог што колеге напишу, ако не пишу истину нека им је на част. Човек би требао да буде невин, док му се кривица не докаже. То нису писали почетници попут мене, него уважене искусније колеге. Они свакако знају шта је разлика између тихе измене или ројења. Ваљда ...