Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 618659 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #390 poslato: Mart 29, 2014, 10:25:51 »
Interesovalo me je dali ima neke znacajnije razlike sa ili bez SO ali ako je i 5 ili 10% nije strasno. A bez SO (bar moje iskustvo) rade malo ukrivo kao slovo S i nece ni po sredini satonose bez obzira na traku voska vec visevole da hvataju ivicu pa kad rasire i urade kao S ako se ram premesti nece da se uklopi lepo sa susednim. Usput mislim 90% da celije nisu iste velicine.

Tu je i problem jer se ne moze ubaciti ram gradjevnjak - i njega ce izgraditi kako im se svidi s tim sto od deset ramova koje same izgrade u jednom nastavku 1% celija (po meni) su trutovske. A i ako ih ima- trutova - cim malo utihne pasa oni lete napolje i opet samo radilice...

Van mreže Danko Marinković

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Stražbenica
« Odgovor #391 poslato: Mart 31, 2014, 23:02:57 »
Posto je tema razna pitanja,evo i moje ili prije nedoumica.
17.3 sam kupio drustva,pcele na 16 ramova sa maticom,leglima i sacem.Znaci odmah su bila slozena dva nastavka.Bile su to bonbe od drustava.Takodjer je bilo i ramova punih meda.Kosnice se nalaze 20km od mene.Danas nakon 2tjedna pcela u prvom nastavku uopce i nema,malo ih je.Nema ni meda.Redevno su prihranjivane sirupon i pogacama.Prosli tjedan je bio kisan.Da li je moguce da su tokiko pojele? Ali i gdje je nestala masa pcela?da li je vrijeme utjecalo ili je moguca kradja pcela tako da su stresene s ramova?Jer drustva su bila bomba a sad su unazadjena i manje je pcela.

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #392 poslato: April 01, 2014, 11:53:34 »
Колега Данко,
Све је могуће на овом свету. Да би на своја питања добио што квалитетније одговоре, требаш бити прецизнији у опису стања у својим кошницама. На пример, рећи: "... било је и рамова пуних меда". Колико је то рамова било пуних меда у твојим кошницама? Није исто да ли си имао рам, два са медом или 4-5 рамова, зар не?
Ако си имао у својим РВ кошницама пчела на 16 РВ рамова, то су била изузетно јака друштва и ти си требао да додајеш и трећи наставак, да пчеле изграђују саће. Додуше ниси написао, колико је легла било у твојим кошницама. Мораш бити прецизнији. Ако си заиста имао ту количину пчела, а хране око рам, два, сасвим је могуће да су пчеле почистиле сву храну из кошница. У току је буран развој пчелињих заједница и друштва троше огромне количине хране. Кажеш да је било кишовито пар дана. Врло је могуће да су пчеле за тих пар дана када нису излазиле напоље, потрошиле залихе хране ако су биле мале. Кошнице у ово време, не би смеле бити испод 5 кг. хране.

Постоји још једна могућност, а то је да су ти се кошнице изројиле. Ако су твоје кошнице имале 16 рамова пчела када си их формирао, а имао си и рамове са леглом, ту је изашла још сила младих пчела. Врло је могуће да су ти се пчеле изројиле. Додуше ројење пчела у ово време у поднебљу са умереном климом је, скоро па не забележено али се дешава. Код нас у Србији има све више случајева да колеге пишу о ројењу пчела крајем марта месеца. То на овим нашим просторима не памте ни најстарије колеге али ето, дешава се.

Ниси написао какве су пашне прилике у том крају где ти је пчелињак. Да ли су пчеле имале повољне услове за пролећни развој, претпостављам да јесу. Пошто пчелариш са РВ кошницом, а имао си велики број пчела и хране, није ми јасно зашто си пчелама давао и сируп и погаче? Ово је време када би требало да има довољно полена и нектара у природи за нормалан развој пчела, сируп можемо давати у мањим количинама да би подстакли пчеле на већи унос полена, а тиме и матицу да више залеже легла. Ако је унос задовољавајући, сируп није ни потребан. Ако неким случајем у ово време нема хране у кошницама, што је врло лоше, може се давати сируп пчелама. Пошто пчелариш са РВ кошницом, погаче ти апсолутно нису поребне! Сем у врло ретким ситуацијама ако окружење у коме ти се налази пчелињак, нема основни минимум потребан за развој пчелињих заједница. Или ако је пчелињак веома далеко, па ти представља проблем одлазак и ношење сирупа. Мањак хране у кошници је углавном, пчеларова грешка.

Поред ових пар ситуација, могући нестанак пчела може бити и због разног тровања, ако у близини има неких воћњака и ако је неко то воће прскао у цвету (што не би смео) ето проблема пчелама и пчеларима.
Прегледај све своје кошнице, попиши стање пчела, легла, хране, па се јави. Сигурно ће ти неко од искуснијих колега на основу тих твојих запажања дати савет, како да опоравиш свој пчелињак.
Све је то саставни део овог лепог занимања, проблеми на које наилазимо су велика школа.
Надам се да ћеш ускоро написати детаљније стање у својим кошницама и сигуран сам да ће ти неко од искуснијих колега помоћи да стање на свом пчелињаку, значајно поправиш.
Поздрав  :) 

Van mreže Vladan Nešić

• Stari član foruma
  • Nema veće mudrosti nego ćutanjem reci sve
  • Lokacija pčelinjaka: Kolari 94m.nv
« Odgovor #393 poslato: April 01, 2014, 21:41:21 »
Поред ових пар ситуација, могући нестанак пчела може бити и због разног тровања, ако у близини има неких воћњака и ако је неко то воће прскао у цвету (што не би смео) ето проблема пчелама и пчеларима.                                                   Samo ispravka kod kolege Neskovica...Voce u cvetu je dozvoljeno prskati,ne preporucuje se primena insekticida tokom faze cvetanja biljaka kako ne bi doslo do trovanja korisnih insekata(pcela,bumbara i svilene bube)pozdrav
Za nekoga je rad strašno jednostavan a za nekoga jednostavno strašan

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #394 poslato: April 01, 2014, 22:11:24 »
JESTE zabranjeno, kolega, bar u Srbiji, prema saopštenju Uprave za zaštitu bilja ministarstva poljoprivrede ... a čini mi se i u EU...

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #395 poslato: April 01, 2014, 22:20:22 »
16 ulica pčela može biti upravo loša procena količine pčela u ulicama. Pčele mogu donjim delom klubeta biti i u prvom nastavku. Samo što tu može biti pčela samo oko satonoša. Kada se pogleda, vide se „ulice“ pčela. To bi bila slaba „početnička“ procena snage društva.

Sledeće što je bitno je i postupanje sa pčelama ranije. Moglo je doći do masovnije smene generacija i normalno je da gnezdo neko vreme „miruje“ (nema nekog značajnijeg povećanja broja ramova sa leglom).

Tačno je da je nejasna procena količine meda u prvom nastavku. Ako su ramovi puni meda, može se videti meda u zadnjem delu rama, koji pčele najkasnije prenose. Manje količine će preneti bez problema za to vreme i neće se ni prepoznati da je tu bilo meda.

Snažan razvoj sa sobom povlači i veliku potrošnju. Ne može se reći da je bilo nekog jačeg medenja pri ovakvim uslovima (ne isključujem mogućnost da je na mnogim terenima bilo i jačeg unosa, ali kod mene nije bilo).

Dragane, vršiš takođe „početničku“ procenu. Košnice sa 16 ulica pčela su jaka društva, kada i u prvom nastavku ima legla na skoro isto toliko ramova. Kakav treći nastavak. Po kratkom opisu koji je kolega dao, njima je neko vreme dovoljan i jedan nastavak, a ne tri.

Rojenje o kojem se piše je takođe nejasno. Koliko se društava rojilo, koliko je to masovna pojava? Ako je bilo rojenja, pitanje je iz kojeg tipa košnice su izašli rojevi (ako se to uopšte desilo). Dali je "rojenje" posledica tihe izmene ili je stvarno rojenje?

Dalje, nije uopšte problem što je kolega davao sirup i pogače. To bi samo moglo da doprinese da hrana „potiskuje“ gnezdo i u donji nastavak. Hrana nije mogla da ih „ubije“. Verovatnije je da im nije davao dovoljno sirupa.

Trovanje je moguće, ali ostavlja „trag“ ispred leta i možće se izvesti zaključak da je do trovanja došlo.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Danko Marinković

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Stražbenica
« Odgovor #396 poslato: April 01, 2014, 23:22:29 »
Hvala na odgovorima.Davao sam pogacu jer nisam mogao svaki dan doljevati sirup zbog daljine.Oko pcelinjaka ima mnogo voca,raslinja,cica maca(drvo,zbun tako ga zovu ovdje).U pregledu sam na letu od 3-4 kosnice nasao po 1-2 uginukl pcele.Imam 10 kosnica,u 8njih ima po 6,7 ramova legla koji su u drugom nastavku,ima po 2 rama meda(bilo ih je bar 5).U prvom nastavku tj.plodistu ima malo pcela i saca starija.U 2 kosnice matica se spustila dolje i pocela zaljegat.Tu je dodan 3 nastavak.E sad,kolucine meda su smanjene sa 5 na 2 rama pa i manje po kosnici.Legla su od prije jedino sto je matica picela zaljegat sad u izgradjene satne.To sam zapazio id proslog puta.Moram ih seliti jer je vlasnik imanja sve preorao oko njih a kod njih misli pustat djubar.

« Odgovor #397 poslato: April 02, 2014, 00:56:54 »
Колега Данко каже следеће.

"Posto je tema razna pitanja,evo i moje ili prije nedoumica.17.3 sam kupio drustva,pcele na 16 ramova sa maticom,leglima i sacem.Znaci odmah su bila slozena dva nastavka.Bile su to bonbe od drustava.Takodjer je bilo i ramova punih meda.Kosnice se nalaze 20km od mene.Danas nakon 2tjedna pcela u prvom nastavku uopce i nema,malo ih je.Nema ni meda.Redevno su prihranjivane sirupon i pogacama.Prosli tjedan je bio kisan.Da li je moguce da su tokiko pojele? Ali i gdje je nestala masa pcela?da li je vrijeme utjecalo ili je moguca kradja pcela tako da su stresene s ramova?Jer drustva su bila bomba a sad su unazadjena i manje je pcela".

Колега је купио друштва, па претпостављам да је колега који је та друштва њему продао, био прави колега и да је продао оно што му је и рекао. Додуше пише: пчеле на 16 рамова са матицом, леглима и саћем, а не 16 рамова пчела. На 16 рамова може бити и 5 рамова пчела, а може бити и 16 зар не? Минимум колегијалности би био да искуснији колега свом, млађем колеги прода бар пристојно развијено друштво. Неко просечно развијено друштво у РВ кошници у ово време, има бар 8-9 рамова пчела и бар 5-6 рамова легла, а од тога, бар 2 рама затвореног легла.
Такво друштво свакако не би могли да назовемо "бомба", друштво како је рекао колега Данко. Не баш таквим називом него неким прикладнијим, ја бих назвао друштво које у овом тренутку има реалних 15,16,17 рамова пчела.

Све да су та друштва у тренутку куповине, била и просечна, са бар два РВ рама затвореног легла, за 7-8 дана у њима би из тог легла изашло између 6000 и 7000 младих пчела. На РВ раму има око 1500 пчела. Ако је било бар 8 РВ рамова са пчелама то је око 12000 пчела и ових младих са два рама, рецимо 6400 нових пчела, то би укупно било око 18400 пчела или око 12-13 РВ рамова пчела. Од момента куповине тих друштава до момента прегледа, прошло је 14 дана. Сасвим довољно времена да изађе и неки рам више младих пчела.
У случају да су друштва у тренутку продаје била снажнија са 10, 12 рамова пчела имала би вероватно између 8 и 10 рамова легла свих структура, па би самим тим у тим РВ кошницама било и много више пчела. Имамо на нашем форуму примере да колеге имају већ пре 7-8 дана РВ заједнице са 14 рамова легла и увелико преко 20 РВ рамова пчела, са трећим наставком и РВ кошницама пуним воћног нектара. Е то друштво би ја назвао, Шампионско  ;D 

Колега Шоле је сасвим у праву за поступање према пчелама у ранијем периоду. Могуће је да су пчелиње заједнице форсиране на развој, на пример додавањем погача, а то значајно смањује живот пчелама од прошле године. Иначе у РВ кошницама по правилу не долази до нагле смене генерација, напротив. Та је смена поступна и дуготрајна. На мом пчелињаку пратим угинуће пчела, тако да то из свог искуства знам поуздано.
Колега је населио у своје кошнице та купљена друштва, па како год почетник био, морао је да види бар два РВ рама са медом, а то би био и неки минимум који би продавац друштава требао да испоштује. Воја колегама даје ројеве са РВ рамом хране! Два РВ рама меда су око 4 кг. како год килав унос да је био, друштво од 8-9 рамова пчела, не верујем да би за 14 дана све то потрошило. Осим да нема ама баш никаквог уноса, што је могуће али мало вероватно. Плус сируп и погаче? Заиста та ситуација са храном је врло нејасна.

Колега Шоле, сасвим си у праву за моју почетничку процену. Заиста треба бити јако прецизан да се случајно лошим саветом не нанесе штета колегама. Дакле ово што сада пишем, не саветујем никоме, то је неко моје размишљање.
Пошто ја немам изграђеног саћа за трећи и четврти наставак, ја ћу мојим РВ додати трећи наставак када у кошницама будем имао око 16, 17, 18 рамова пчела и бар десетак рамова легла. Трећи наставак ми је потребан да бих повећао број пчела и да би што пре имао изграђеног саћа. Четврти наставак са со. могу додати и у паши, пчеле ће га у јакој паши у дану изградити. Значи, ово није препорука никоме! то је неки мој план за мене.

Храна није могла да "убије", пчеле али је погача могла да им значајно скрати животни век. Мојим пчелама ја уопште не дајем сируп, па су живе и здраве, а погаче неће видети ни на слици. Додуше зато су моје пчелиње заједнице тек просечне, 7 до 8 РВ рамова пчела и до 7 РВ рамова легла. Тако сам решио за ово пролеће и пролећни развој. Ни ово није никакав савет никоме!

Колега Шоле, сасвим си у праву и за тровање пчела, оно најчешће оставља траг испред кошница у виду угинулих пчела. Сем у случајевима када пчеле једноставно нестану, а оду далеко од пчелињака да угину тамо негде ...
Искрено се надам да код уваженог колеге није било неког тровања. Све остало се да средити.

Драги комшија, што се тиче ројења пчела у ово време или било чега другог што колеге напишу, ако не пишу истину нека им је на част. Човек би требао да буде невин, док му се кривица не докаже. То нису писали почетници попут мене, него уважене искусније колеге. Они свакако знају шта је разлика између тихе измене или ројења. Ваљда ...

« Poslednja izmena: April 02, 2014, 01:19:44 od strane Dragan Nešković »

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #398 poslato: April 02, 2014, 11:35:38 »
JESTE zabranjeno, kolega, bar u Srbiji, prema saopštenju Uprave za zaštitu bilja ministarstva poljoprivrede ... a čini mi se i u EU...

Борисе, то је препорука а не забрана. Један број пестицида, првенствено фунгицида има регистрацију за третирање током цвјетања.
Друга је ствар што је то у највећем броју случајева потпуно непотребно.
Као и свугдје, проблем је незнање наших воћара који третирају и када треба и када не треба.

Третман инсектицидима у цвјетању највећег броја воћних врста и када би био "дозвољен" је бесмислен. Ко се бори против штетних инсеката у цвјетању, или је закаснио или је поранио.

Употреба фунгицида може имати оправдање али код јако малог броја врста и сорти. Проблем инфекцијом гљивице монилије за вријеме пуног цвјетања изражен је само код вишње и код шљиве сорте Стенли. Највећи број осталих селекција шљиве је толерантан на монилију у том периоду, све чачанске селекције су толерантне осим ако из дана у дан не пада киша а температура је преко 20 С. То није тако чест случај.

Не знајући воћари сами себи наносе штету третманом у вријеме цвјетања, ем што тиме трују пчеле, ем што највећи број хемикалија смањује клијања полена и оплодњу а самим тим и родност. Писао сам мислим о овоме али вјерујем да није на одмет често понављати.

« Odgovor #399 poslato: April 02, 2014, 12:51:41 »
Колега Данко,
Тек када сам послао свој одговор, видео сам Твоје објашњење.
Када је пчелињак далеко и када нисмо у ситуацији да га обилазимо сваки дан и дајемо сируп, нормално је да се ставе погаче, шта да се ради. Ако си имао 5 рамова хране, а сада имаш 2, сасвим је могуће ако си имао врло јака друштва да су за време оних кишовитих дана потрошила ту разлику у храни. Што се тиче легла у кошницама, сво легло које је залежено са данашњим даном изаћи ће за 21 дан, значи око 23 априла из тих 7 РВ рамова изаћи ће око 22400 пчела, а то је од прилике 15 РВ рамова младих пчела, плус пчеле које су сада у кошницама. Остаје довољно времена да се наредном периоду залеже још рамова са леглом и да негде око краја априла и почетком маја имаш пристојно развијене заједнице.
Ако је бројчано стање заједница толико смањено, не би требало да журиш са додавањем наставака. Боље је сачекати да се заједнице опораве, имају довољно места у та два наставка.
Било би корисно ако си у ситуацији при прегледу друштва да направиш и неку фотографију и поставиш на форум.
Тиме ћеш помоћи искуснијим колегама да сагледају јаснију слику стања у твојим кошницама и тиме ћеш од њих свакако добити, по себе много прецизнији одговор и савет.
Поздрав и свако добро

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #400 poslato: April 02, 2014, 15:46:28 »

Борисе, то је препорука а не забрана. Један број пестицида, првенствено фунгицида има регистрацију за третирање током цвјетања.
Друга је ствар што је то у највећем броју случајева потпуно непотребно.
Као и свугдје, проблем је незнање наших воћара који третирају и када треба и када не треба.

Третман инсектицидима у цвјетању највећег броја воћних врста и када би био "дозвољен" је бесмислен. Ко се бори против штетних инсеката у цвјетању, или је закаснио или је поранио.

Употреба фунгицида може имати оправдање али код јако малог броја врста и сорти. Проблем инфекцијом гљивице монилије за вријеме пуног цвјетања изражен је само код вишње и код шљиве сорте Стенли. Највећи број осталих селекција шљиве је толерантан на монилију у том периоду, све чачанске селекције су толерантне осим ако из дана у дан не пада киша а температура је преко 20 С. То није тако чест случај.

Не знајући воћари сами себи наносе штету третманом у вријеме цвјетања, ем што тиме трују пчеле, ем што највећи број хемикалија смањује клијања полена и оплодњу а самим тим и родност. Писао сам мислим о овоме али вјерујем да није на одмет често понављати.

Pa zar niko da otvori sliku koju sam priložio...Ono jeste bio odlomak iz preporuke, ali prskanje JE ZABRANJENO!!!

http://www.uzb.minpolj.gov.rs/attachments/308_30-03-2014%20Vazno%20saopstenje%20PCELE%20KONACNO.doc

Insekticidi zabranjeni, fungicidi uz posebno odobrenje....Ukoliko je neko prskao i to vama nanelo štetu, sakupite dokaze, pokrenite tužbu za nadoknadu štete i kada to uradimo nekoliko puta i pročuje se među voćarima počeće i oni da poštuju zakon...Ne dolazi se do poštovanja zakona tako što država kontroliše sve živo, ponekad nekog treba i prijaviti....(nažalost). U Norveškoj sa kolegom u kafani popiješ 3 piva i kreneš autom kući, usput te presretne patrola sabraćajne policije jer te isti prijavio da voziš pijan ( al ne za to da ti crkne krava ko u srbiji, nego da ne zgaziš nekog usput...).Oni te lepo oderu, pa sledeći put ideš sa piva taksijem....
Naravno da bi bilo lakše da se dogovorimo sa voćarima, ali ako je neko balvan, protiv toga bez sekire ne može....

« Odgovor #401 poslato: April 02, 2014, 19:36:04 »
Колега Борисе,
Извини на касном јављању, хвала Ти за слику коју си поставио. Наравно да сам прочитао одмах али сам заборавио да то приметим, написмено  ;D 
У сваком случају, хвала Ти на труду. Све пише за писмене, а код нас је изгледа неписмених много, а безобразних још више. У оној недељној емисији Добра Земља, прва тема је била прскање воћа у цвету и благодат воћарима од те спасоносне акције и то не једно прскање, него два одвојена. Пчеле и пчеларе, наравно нису ни поменули. Нисам гледао целу емисију, можда су касније бринули о пчелама  :o 

Али нису сви људи исти. Ево једног лепог примера.
Поздрав

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #402 poslato: April 02, 2014, 19:37:10 »
Без жеље да полемишем или евентуално браним "воћаре" (воћаре под наводницима, јер прави воћари не третирају у вријеме цвјетања), само ћу додати још пар ствари;

- саопштење је препуно нетачности, произвољности и дискутабилних детаља. Јако је тешко сакупити неке доказе за подношење тужбе ако би га покушали слиједити. Осим ако немамо мртве пчеле као доказни материјал.
- алфациперметрин, циперметрин и делтаметрин су инсектициди из групе пиретроида. Токсични су за инсекте (не искључиво пчеле) само контактно. Шта значи контактно? Док се депозит не осуши. То је најчешће период од 2 сата до највише 12 сати. Послије сушења депозита (пестицидног филма) постају инертни. О 5 дана како стоји у саопштењу нема ни говора. Органофосфати и неоникотиноиди су нешто друго.
-Како утврдити тренутак пуног цвјетања? Могуће је само на воћњаку, у датом тренутку. Сваки фитофармацеут вјештак без по муке може доказати да није прскано у пуном цвјетању већ у прецвјетавању (отварање цвјетова по етапама, док се једни тек отварају, други завршавају).
-...и гдје само нађе то "фунгициди уз посебно одобрење"?  :)

Опет понављам, никакве забране неће зауставити воћаре да пршћу у вријеме цвјетања. Само образовање. Када људи схвате да себи наносе штету а не неком тамо пчелару, тек тада ће престати.

Van mreže Vladan Nešić

• Stari član foruma
  • Nema veće mudrosti nego ćutanjem reci sve
  • Lokacija pčelinjaka: Kolari 94m.nv
« Odgovor #403 poslato: April 02, 2014, 20:17:43 »
Citat
Када људи схвате да себи наносе штету а не неком тамо пчелару, тек тада ће престати.
Plasim se da ce proci dooooosta vremena dok to neki budu shvatili :) 
Za nekoga je rad strašno jednostavan a za nekoga jednostavno strašan

Van mreže Саша Балаћ

• Član foruma
« Odgovor #404 poslato: April 02, 2014, 20:52:31 »
Пошто ја немам изграђеног саћа за трећи и четврти наставак, ја ћу мојим РВ додати трећи наставак када у кошницама будем имао око 16, 17, 18 рамова пчела и бар десетак рамова легла. Трећи наставак ми је потребан да бих повећао број пчела и да би што пре имао изграђеног саћа. Четврти наставак са со. могу додати и у паши, пчеле ће га у јакој паши у дану изградити. Значи, ово није препорука никоме! то је неки мој план за мене.

Колега Нешковићу,јако добро знам колики је проблем недостатак изграђеног саћа за почетнике,и да си нестрпљив да што пре подижеш спратове,али мислим да додавање целог наставка СО у овом периоду није прави пут до већег броја пчела и бржу изградњу саћа.И сам Воја је на више места написао да се цео наставак СО додаје друштвима која кипе од пчела у два наставка,а не друштвима са 16,17 рамова пчела (и у којима још није дошло до значајније смене зимских пчела).Уз то,битна је и паша,а ако не планираш да прихрањујеш сирупом као што кажеш,заиста мислим да ништа не постижеш твојим планом.По мени,боље ти је да сачекаш још мало,или ако већ желиш,да из сваке кошнице одузимаш по један или два изграђена рама и убацујеш СО,а од изграђених пуниш наставке и само их додаш пред багрем.Ако се не варам имаш 30 кошница и можеш из сваке туре да формираш 6 готових наставака (ако додајеш по 2 СО),запремину кошнице не повећаваш и помажеш пчелама да се брже развијају.Најјачим друштвима прво додајеш изграђене наставке,а слабијим касније.Тако сам ја радио..
Поздрав и медно,