Ne radi se o količini meda, kao o uslovu koji zadovoljava potrebe pčelinje zajednice pri zatvaranju košnica. Nije to baš tako jednostavno. Kao i kod zatvaranja košnice u cilju izbegavanja preselenja košnice (pri formiranju roja), treba reći da se pčele sasvim drugačije ponašaju kada je košnica zatvorena, jer nisu prilagođene tom načinu života.
Pre hrane, važniji su ostali uslovi koji su važni pčelama (dotok vazduha i voda u cilju održavanja mikroklime).
Kada je reč o prskanju protiv komaraca, prvo što se mora znati je sredstvo koje se koristi protiv komaraca. Često se koristi Ajkon (nisam siguran jesam li dobro napisao naziv). Sava moja iskustva govore da sa njim nema problema, ako se ne „pridoda“ neki insekticid koji bi uticao npr. na krpelje. Od kada se prska samo Ajkonom, imamo najezdu osa muva i krpelja. Kada je sredstvo jak insekticid, prvo padaju ose muve i pčele. Ajkon ima selektivno dejstvo. Mada, ne znam koliko ima tih „ajkona“ i kakvi su. I kod mene uvek najave da se košnice zatvore i prenesu, ali to ne radim i nema posledica. Jednostavno, oni hoće da skinu svaku odgovornost sa sebe. Pri poslednjem zaprašivanju komaraca (koje je bilo jako temeljito izvršeno) sam imao 4 otvorene košnice i iznad nas je nekoliko puta preleteo avion. Nije bilo nikakvih gubitaka.
Problem je prskanje komaraca u manjim mestima. Tu se obično koristi Malation. Razlog je taj što je cena daleko manja od cene Ajkona, a ako se uzme u obzir da je samo poletanje aviona skup „hobi“, tu se ne gleda ekologija.
Zatvaranje pčela mora biti pažljivo (u slučaju korišćenja neselektivnih insekticida). Pčele moraju imati vode i to ne u hranilicama, nego je bolje najveći deo vode politi po ramovima i dati reći sirup u hranilice. Ili se zatvara par sati pre prskanja (da se vrati najveći deo izletnica) ili se zatvaraju pre svitanja. Ako se ne uspe sa zatvaranjem košnica u toku prskanja, jako je pogrešno odmah zatvoriti košnicu. Uznemirenje će biti preveliko. Tada je deo pčela (uglavnom izletnica izgubljen). Otrov se brzo „slegne“ po tlu i biljkama i preko noći nema opasnosti. Upravo, treba poraniti pre izletanja pčela i zatvoriti košnice. Ne otvaraju se pre nekih 11-12 časova (u podne) i to je vreme kada tečnost ispari iz preparata i on ostaje „zalepljen“ na biljkama i tlu. Najviše pčela inače strada kada ujutro idu na rosu, dok je preparat vlažan.
Najbolje je premestiti košnice, ako se koristi neselektivni insekticid.