Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616151 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #150 poslato: Mart 16, 2013, 15:46:02 »
Izuzetna mi je čast što si se javio kolega Vojo! Tvoje mišljenje,prijedlozi,zaključci i iskustvo iz oblasti pčelarstva su nama pčelarima  iz Republike Srpske od neprocjenjive vrijednosti.Meni lično su glavna vodilja i putokaz kako dalje.Imam tri fotografije tog društva(slikano mobilnim telefonom),još samo da naučim kako da ih postavim i biće na forumu.Zanima me da li ima potrebe da prihranim ovo društvo iako ima  kada da krenem sa prihranom?kad da dodam nastavak Rodne Voje?Pozdrav svima,uključite se,svako iskustvo je dragocjeno.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #151 poslato: Mart 16, 2013, 16:36:04 »
Hvala ti za ove prijatne reči kolega Mićko. Nek ste mi i vi svi živi i zdravi.

Kako si mislio Mićko da ih prihranjivaš, imaš li neku hranilicu?
Od procene količine hrane zavisi koncentracija sirupa kojim treba prihranjivati.
Ako se ne može izvršiti procena količine hrane onda bi po mom mišljenju najbolje bilo prihranjivati zajednicu sa sirupom1:1(šećer-voda).
Ako u okruženju imaš dovoljno nektara iz prirode to jest dosta nektaruša, džanarike, vrbe i raznog voća u toj meri da pčele počnu da izgrađuju novo saće tada nikakva prihrana nije potrebna.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #152 poslato: Mart 16, 2013, 17:45:26 »
Kolega Vojo imam hranilice od 3 R.V.koje sam završio,ali ima i polena u izobilju(drijen,đžanarika,vrbe tako da ću te poslušati i neću prihranjivati(nadam se da im je onih 7 l. od jesenas dovoljno.Valjda imaju i nešto meda ne čini mi se lagana fioka.prije ovog zahlađenja donosile su poen u izobilju i aktivnost je bila dobra.Pozdrav.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #153 poslato: Mart 16, 2013, 18:44:23 »
Kolega Vojo imam hranilice od 3 R.V.koje sam završio,ali ima i polena u izobilju(drijen,đžanarika,vrbe tako da ću te poslušati i neću prihranjivati(nadam se da im je onih 7 l. od jesenas dovoljno.Valjda imaju i nešto meda ne čini mi se lagana fioka.prije ovog zahlađenja donosile su poen u izobilju i aktivnost je bila dobra.Pozdrav.
Kolega Mićko, ne verujem da su tokom zime potrošile hranu  stvoreno od tih dodatih 7 litara sirupa. najbolje bi bilo kada bi tu fioku nekako mogao da izvagaš i da proceniš kolika je težina same fioke. još najbolje bi bilo kada bi imao još jednu takvu pa da je izmeriš koliko je teška. Posle se lako odbije odokativno procenjena težina voska i pčela i dobijemo razliku u hrani. Ne mora to baš sve precizno da se računa ali se na osnovu merenja može dosta približno odrediti količina hrane u tom pčelinjem staništu.

Za koji dan kada malo otopli dobro bi bilo da im se za svaki slučaj doda pola litra sirupa a ako odnesu u roku od 24 sata možemo pretpostaviti da su pčele zdrave i da će zajednica u normalnim vremenskim uslovima imati dodoljno vremena da se razvije u snažnu zajednicu do bagremove paše.

Pozdrav svima...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #154 poslato: Mart 17, 2013, 00:38:55 »
MojeRodne Voje,početak.Evo još par slika.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #155 poslato: Mart 17, 2013, 00:44:07 »
Bravo Mićko! Odlično izgledaju, samo napred prijatelju. Želim ti srećan rad!

Pozdrav iz Novog Miloševa...

Три века испред света...

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #156 poslato: Mart 17, 2013, 01:11:36 »
Hvala Vojo!Idemo lagano naprijed. Poydrav!

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #157 poslato: Mart 17, 2013, 11:08:56 »
Odlično, kolega Mićko! Samo okreni slike kako treba da stoje pre nego što ih ubaciš na forum. Očekujemo još lepih slika od tebe. Pozdrav.

Van mreže sirka pavel

• Stari član foruma
« Odgovor #158 poslato: Mart 17, 2013, 21:05:01 »
Lepo urađene košnice, samo...  nebih ti preporučivao te ugrađene panel ploče,da se brzo nebi razočarao zbog bubrenja furnira i polako propadanja ploče,naročito na podnjači.

Van mreže pero perić

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Đakovo
« Odgovor #159 poslato: Mart 20, 2013, 20:48:47 »
...i danas ja tako fino odvezem se do pčelinjaka,temperatura 19c,pčele rade svoje...al iz na letu jedne  košnice opazih iznešenu ličinku,nastavim promatrati i uočim slabiji izlet pčela nego na ostalim košnicama..otvorim košnicu a pčele vrlo mirne,pregledam i poslikam par ramova...čini mi se da ima radiličkog legal(??)-dakle matica je tu ali zašto toliko trutovskog legla?..i zašto ličinka na letu?..inače u toj košnici sam zatekao veče zalihe meda nego u ostalim košnicama a do ovoga danas košnica se po ničem nije razlikovala od susjednih.
Nadam se da ne kvarim temu..šta mislite šta se događa sa ovom košnicom i šta mi je radit??

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #160 poslato: Mart 20, 2013, 23:41:37 »
Kolega Pero, meni se čini da je to uzrok nedavnog zahlađenja.
Ništa strašno, to se dešava kada pčele ne mogu da pokriju leglo ili kada se prebacuju iz jednog nastavka u dugi. Takođe može biti rezultat pčelareve nepažnje, dužeg držanja rama napolju ili okretanja rama u cilju proširenja legla. Sve su ovo samo navodi kada i kako može doći do ovakvih slučajeva.
Kolega Pero verovatno ti najbolje znaš kakvo je vreme bilo na tvom pčelinjaku i da li si otvarao košnice i vršio neke od pomenutih radnji mada kao što rekoh može i da bude rezultat loših vremenskih prilika i zahlađenja.
Leglo je dosta šareno, vidi se dosta trutovskog legla i ni malo mi se stanje ne sviđa.
Takođe iznad legla nema ni malo meda što takođe može da bude odličan pokazatelj mogućnosti loše ishrane larvi.

Pozdrav svima...

Три века испред света...

Van mreže sasa ristic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: okolina vranja
« Odgovor #161 poslato: Mart 21, 2013, 17:07:35 »
Imao bih jedno pitanje za gospodina Voju . Dali sa 4-5 ulica pcela u Rodnoj Voji moze da se razvije do bagrema ? Hrane u kosnicama ima oko 10-tak kg . Hvala unapred .

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #162 poslato: Mart 21, 2013, 17:40:26 »
Imao bih jedno pitanje za gospodina Voju . Dali sa 4-5 ulica pcela u Rodnoj Voji moze da se razvije do bagrema ? Hrane u kosnicama ima oko 10-tak kg . Hvala unapred .

Kolega Saša,
Mislim da na tvom terenu bagrem stiže petnaestak ili nešto malo više dana kasnije i do tog perioda takve zajednice mogu da se razviju u dobra i snažna društva koja dosta dobro mogu iskoristiti bagremovu pašu.

Pozdrav svima....

Три века испред света...

Van mreže sasa ristic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: okolina vranja
« Odgovor #163 poslato: Mart 21, 2013, 17:48:45 »
Ovo sam hteo da cujem , zahvaljujem na odgovoru gos. Vojo .

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #164 poslato: Mart 21, 2013, 17:50:50 »
Kolega Saša, imaj u vidu da društva trebada su zdrava i da se po potrebi prihranjuju.

Pozdrav svima....

Три века испред света...