Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616135 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #210 poslato: Oktobar 03, 2013, 21:09:32 »
Kolega Sveto, potpuno si u pravu, znam i ja to sve ali ima i mladih pčelara koji na internetu svašta čitaju i ond verovatno si imao priliku da te pitaju nešto a kad im kažeš, oni pitaju a na internetu...Pozdrav

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
    • www.parketarski-radovi.rs
  • Lokacija pčelinjaka: Bukulja
« Odgovor #211 poslato: Oktobar 03, 2013, 22:30:10 »
Citat

Nemoj se zavaravati da pčele u međuvremenu ne donesu određen broj varoa u košnicu. Pčele na cvetovima biljaka (koje još uvek cvetaju) ostave poneku varou koja, zahvaljujući svojoj žilavosti dočeka drugu pčelu na koju se lako zakači, a pčela ju odnese u svoju košnicu. Kada bi svi koji imaju pčele tretirali na vreme onda bi i varoe bilo znatno manje. Znamo dobro kakvih sve nesavesnih pčelara ima, pa onda nije nikakvo čudo da u novembru već imamo previše varoe. Po meni, tretman oksalnom kiselinom je neophodan, jer sa tim tretmanom uništavamo skoro svu varou. Pozdrav.

Ne bezim od oksalne, ali ako su drustva jaka i imaju meda mislim da se mogu izboriti sa malim brojem varoe. Da sam primetio veliki broj varoe na fioci ja bih sigurno stavio oksalnu, a ovako mislim da ne treba maltretirati pcele ( a i neka malo razvijaju instikt za higijenu). Smatram da ljudi upropaste zimske pcele kada od Avgusta do Novembra sve moguce otrove ubace u kosnicu, i svi ti mirisi i otrovi ostaju u kosnici i u sacu, i posle se pitaju odakle im gubici . I pored svih tih preparata koji se koriste zadnjih godina ispada da varoe ima sve vise i vise. Za sledecu sezonu cu pored Brstivara  i nekog "ekoloskog sredstva" npr Argua rasa (pod znacima navoda jer nisam siguran da je ekoloski) probati da nabavim KAS 81 i da njega ubacim kao jos jedno sredstvo protiv varoe i pokusati da zimske pcele opteretim samo sa oksalnom i to samo ako procenim da je potrebna.

Pozdrav

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #212 poslato: Oktobar 03, 2013, 22:48:40 »
KAS možeš sam napraviti, samo ako imaš sve komponente. Pozdrav.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #213 poslato: Oktobar 04, 2013, 11:42:05 »
Kolega Dragane, kas81 koristio sam još pre možda 10 godin. U Zemunu na predavanju  Lebedeva prvi put sam čuo za kas i jedva čekao da skupim biljke, radio sam i alkoholni ekstrat i odvar ali što se tiče varoe nisam bio zadovoljan. Ja mislim da su u pitanju biljke jer namaju istu količinu eteričnih ulj ako su sa raznih područja. Imam iskustva sa majčinom dušicom, koju sam skupljao za čaj. Na lokacijama koja su udaljena oko 60km dobio sam različite ukuse čaja. Pišem ti ovo samo da budeš oprezan. G Lebedev nam je rekao da kas81 rešava problem varoe, međutim ja nisam oborio ni jednu varou a posle mitaka limovi se crveneli od varoe. Pozdrav

Van mreže Stamenković Predrag

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Preševo,460 m
« Odgovor #214 poslato: Oktobar 23, 2013, 18:27:20 »
Pozdrav svima, citajuci na forumu nisam nasao odgovor, molio bih iskusnije pelare, ako imaju vremena, da mi pomognu sa drustvom bez matice:
Pre dva dana (21.10)sam otvarao kosnice (8 drustva koja posedujem), radi utvrdjivanja i rasporeda hrane, te sam tom prilikom uvideo da u jednoj kosnici, koja ima dosta hrane i pcela, neprestano zuje, na satonosama leprsaju krilima i podizu zadnji deo tela. To stanje u kosnici mi je ukazalo sumnju da je drustvo ostalo bez matice , te sam pokusao da u drustvu pronadjem maticu ali bezuspesno. Takodje sam juce (22.10) u istom drustvu potrazivao maticu (koja je ovogodisnja crvena), gde istu nisam pronasao, gde tom prilikom umalo nisam izazvao grabes, koji sam sprecio zatvaranjem leta. Danasnjim obilaskom pcelinjaka, sva drustva su smirema, kriticno drustvo brani svoju kosnicu, i neznam dalje sta da radim. Kolege pcelari, iz mog kraja,  mi savetuju da kriticno drustvo spojim sa slabijim drustvom. Ovom prilikom bih potrazio savet od iskusnijih sta dalje da radim, dali da drustvo spojim novinskom hartijom, ili po mom misljenju da drustvo na desetak metara nadimim i stresem sa ramova, koje pcele ce da se snadju i udju u preostale kosnice.
Napominjem da su mi preostale kosnice (RV kosnice), pa i kriticna, oslale za zimu sa oko 15-tak kilograma meda i pune pcela.       
A u slucaju ako neko ima, ili neko od vas poznaje prijatelja pcelara, da ima maticu da stupimo u kontakt kako bih spasio drustvo.
Ako neko ima bolji predlog bio bi zahvalan. Pozdrav, svako dobro.
Људи се смеју твојим сновима.
А онда када их оствариш, мрзе те!

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #215 poslato: Oktobar 23, 2013, 21:29:01 »
Predraže, ne sviđa mi se to sa istresanjem pčela. Moglo bi doći do pokolja među pčelama. Nisi trebao tražiti maticu. Sada i sam uviđaš da si u tome pogrešio.

Ako ne znaš od kada nema maticu, bolje je društvo spojiti. Ne moraš preko novine. Pisao sam ovde o drugačijem načinu spajanja društava (od ove poruke, pa nadalje). Na ovaj način pčele možeš rasporediti u više košnica. U stvari imaš mogućnost da dobro rasporediš i pčele i hranu: društvo koje ima slabije hrane u sredini može dobiti ram sa više hrane. Možeš pčele iz društva koje nema maticu rasporediti u dve-tri košnice.

Sve pripreme i samo spajanje vršiš kasnije poslepodne, baš zbog grabeži.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Novica Dragić

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Sentići
« Odgovor #216 poslato: Novembar 06, 2013, 16:09:49 »
Поштовање члановима форума,
Може ли ми неко одговорити како се праве трорамни оплодњаци од РВ наставка?
                                                                                                                               Хвала

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #217 poslato: Novembar 06, 2013, 20:22:36 »
Поштовање члановима форума,
Може ли ми неко одговорити како се праве трорамни оплодњаци од РВ наставка?
                                                                                                                               Хвала
Evo kako sam to ja uradio.
A verovatno ima boljih rešenja, ali dok neko ne postavi...
 Veliki pozdrav

Van mreže Nikola Vucinac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Subotica
« Odgovor #218 poslato: Novembar 06, 2013, 20:35:28 »
Žile a kako si rešio podnjaču ?
Podnjača je važan deo trodelnog oplodnjaka.
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

• Prijatelj foruma
« Odgovor #219 poslato: Novembar 06, 2013, 21:00:00 »
Žile a kako si rešio podnjaču ?
Podnjača je važan deo trodelnog oplodnjaka.
Nidžo, za ovaj slučaj postoje 2 rešenja podnjače, pa kako je kome lakše. jedno rešenje je ovakav nastavak staviti na ravnu dasku koja ima ulogu podnjače, pa sa tri strane napraviti okrugle otvore na nastavku, kao što je uobičajeno za pomoćna leta.
 Drugo rešenje je (tako sam ja uradio) da su na podnjači svuda okolo letvice po rubu 20x20mm  i  2 takve koje se postavljaju tako da na njih "sedaju" pregrade od lesonita. Sa prednje  i na bočnim stranama, na letvicama sam urezao leto dimenzija 30x 7 mm.
 Veliki pozdrav

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
« Odgovor #220 poslato: Novembar 06, 2013, 21:32:59 »
Zasto pcele izvlace trutovsko sace kada se stavi ram gradjevnjak? Da li im fale trutovi ili  sta? Jer ne verujem da bi  uvek izvlacili trutovsko sace kada bi stavili npr 5 ramova gradjevnjaka?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #221 poslato: Novembar 06, 2013, 21:56:11 »
Zasto pcele izvlace trutovsko sace kada se stavi ram gradjevnjak? Da li im fale trutovi ili  sta? Jer ne verujem da bi  uvek izvlacili trutovsko sace kada bi stavili npr 5 ramova gradjevnjaka?

Dragane, trutovskog saća grade samo onoliko koliko im treba.
Ako im se ono nalazi na pogrešnom mestu to jest na mestu gde su ga izgradile dok su bile manje snage a sada im tu smeta tada ga prepravljaju na radoličko saće ili čak othranjuju radiličko leglo u tim nešto većim ćelijama.

Kod uhvaćenih i naseljenih rojeva možemo primetiti da im na početku gradnje treba samo radiličko saće a to je obično 5-6 prvih satova a tek kasnije počinju da grade trutovsko saće.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
« Odgovor #222 poslato: Novembar 06, 2013, 22:16:13 »

E pa to me interesuje! Zasto po pravilu grade trutovsko sace kada se ubaci ram gradjevnjak? Da li smo im nametnuli radilicko sace kada im ubacimo satne osnove? Sta bi se desilo ako bih u plodiste ubacio sace bez izradjenoh celija? Recimo kada istopim i izlijem onako kao palacinku? To cu da isprobam da vidim kako ce se ponasati.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #223 poslato: Novembar 06, 2013, 23:44:51 »

E pa to me interesuje! Zasto po pravilu grade trutovsko sace kada se ubaci ram gradjevnjak? Da li smo im nametnuli radilicko sace kada im ubacimo satne osnove? Sta bi se desilo ako bih u plodiste ubacio sace bez izradjenoh celija? Recimo kada istopim i izlijem onako kao palacinku? To cu da isprobam da vidim kako ce se ponasati.

Da Dragane, nametnuli smo im radiličke ćelije  i poziciju radiličkih ćelija (svakako potpuno pogrešno) koju one po pravilu određuju prema snazi i vremenu izgradnje.

Ne treba da im dodaješ izliven vosak, ako već želiš da vidiš njihove želje dodaj im samo prazne ožičene ramove.

Vrlo je interesantno kako saće najpre počinju da izgrađuju na žicama na srednjoj a po nekad najpre započinju na prvoj gornjoj žici i grade ga u isto vreme prema gori, prema satonošama kao i prema donjoj letvici i u isto vreme na stranu kako bi povezale tek započete delove saća na 3-4 mesta.
To sam već slikao pre nekoliko godina i postavio u nekoj od tema na SPOSovom forumu.

Pre 3-4-5 godina gde god sam išao na predavanja nosio sam ožičene ramove sa tek započetim saćem  kako bih pčelarima dočarao rad pčela u prirodnim staništima i posebno pojašnjavao strukturu saća koju smo narušili dodavanjem satnih osnova sa radiličkim ćelijama..

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #224 poslato: Novembar 06, 2013, 23:48:20 »
Драгане, пробај и уверићеш се у ово о чему је Воја писао. Увек ћеш добити различите резултате у зависности од фазе развоја друштва, од годишњег доба, од уноса нектара и полена, од позиције новододатог рама (периферија у кошници, цепање легла или постављање тик уз легло) и још много тога....
Поздрав