Pozdrav svima, citajuci na forumu nisam nasao odgovor, molio bih iskusnije pelare, ako imaju vremena, da mi pomognu sa drustvom bez matice:
Pre dva dana (21.10)sam otvarao kosnice (8 drustva koja posedujem), radi utvrdjivanja i rasporeda hrane, te sam tom prilikom uvideo da u jednoj kosnici, koja ima dosta hrane i pcela, neprestano zuje, na satonosama leprsaju krilima i podizu zadnji deo tela. To stanje u kosnici mi je ukazalo sumnju da je drustvo ostalo bez matice , te sam pokusao da u drustvu pronadjem maticu ali bezuspesno. Takodje sam juce (22.10) u istom drustvu potrazivao maticu (koja je ovogodisnja crvena), gde istu nisam pronasao, gde tom prilikom umalo nisam izazvao grabes, koji sam sprecio zatvaranjem leta. Danasnjim obilaskom pcelinjaka, sva drustva su smirema, kriticno drustvo brani svoju kosnicu, i neznam dalje sta da radim. Kolege pcelari, iz mog kraja, mi savetuju da kriticno drustvo spojim sa slabijim drustvom. Ovom prilikom bih potrazio savet od iskusnijih sta dalje da radim, dali da drustvo spojim novinskom hartijom, ili po mom misljenju da drustvo na desetak metara nadimim i stresem sa ramova, koje pcele ce da se snadju i udju u preostale kosnice.
Napominjem da su mi preostale kosnice (RV kosnice), pa i kriticna, oslale za zimu sa oko 15-tak kilograma meda i pune pcela.
A u slucaju ako neko ima, ili neko od vas poznaje prijatelja pcelara, da ima maticu da stupimo u kontakt kako bih spasio drustvo.
Ako neko ima bolji predlog bio bi zahvalan. Pozdrav, svako dobro.