Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 618578 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #270 poslato: Januar 20, 2014, 21:45:52 »

Ево да ти одговорим колега, као почетник, почетнику. :)
Не морају, али ће ти та косина знатно олакшати вађење рама када га залепе прополисом јер је мања површина која се лепи.
Када купујеш РВ кошнице, са њима ти стижу сковани Хофманови рамови, односно рамови који имају ужи доњи део и оборену једну ивицу.
На слици имаш изглед бочне летвице Хофмановог РВ рама, са рупама и обележеним растојањима на којима се буше рупе за провлачење жице (претпостављам да ће ти требати).
Наравно, не треба омашити централну линију како сам ја омашио код средње рупе. :)

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #271 poslato: Januar 20, 2014, 21:48:43 »
Postovani prijatelji imam jedno pitanje za pocetak.Da li na gornjim  bocnim stranicama ramova uvek mora biti jedna strana ravna a druga pod kosinom t.j.u spic ili mogu obe biti ravne?Hvala

Nemora. To se pravi da bi pčele manje lepile propolis i da bi se ram lakše vadio iz nastavka. Ja sam u početku imao ravne bočne letvice, a kasnije sam kupovao ramove koji su bili tako obrađeni. Pozdrav.

PS  Dok sam pisao dobio si odgovor

Van mreže Vladan Nešić

• Stari član foruma
  • Nema veće mudrosti nego ćutanjem reci sve
  • Lokacija pčelinjaka: Kolari 94m.nv
« Odgovor #272 poslato: Januar 20, 2014, 21:53:58 »
Hvala na odgovorima .Imam nameru sam da pravim sve delove kosnice pa sam zbog toga postavio pitanje .Imam oko pola kubika lipe i oko 2kubika jasena .sto da se ne upotrebi na pravi nacin .Jos jednom hvala
Za nekoga je rad strašno jednostavan a za nekoga jednostavno strašan

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #273 poslato: Januar 20, 2014, 23:24:13 »
Za koje delove košnice misliš da upotrebiš jasen? Bojim se da to neće ići kako treba.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Vladan Nešić

• Stari član foruma
« Odgovor #274 poslato: Januar 21, 2014, 00:30:23 »
Za sve sem ramova.Zasto mislite da nece ici kako treba daske od pre dve i po godine valjda su suve?

• Prijatelj foruma
« Odgovor #275 poslato: Januar 21, 2014, 08:11:14 »
Jasen te teško i tvrdo drvo. Jasenove daske ako su izložene napolju (kiša sunce) se uvijaju i pucaju. Nebih da te demorališem al nisu pogodme za košnice. Ako imaš kome da ih prodaš prodaj i kupi čamovo ( jela, smreka)

Van mreže Vladan Nešić

• Stari član foruma
« Odgovor #276 poslato: Januar 21, 2014, 10:25:11 »
Ma nije problem imam trenutno materijal od camovine za 3 komplet kosnice od camovine fali mi samo lim za krov  i zica za podnjace a sto se tice jasena to je hteo moj deda da pravi neki brodski pod pa sam mislio da ga upotrebim posto njemu vise nije potreban.DA li je bolje kupiti zicu sa ocima od 3*3 mm ili 3*6mm za podnjacu.hvala

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #277 poslato: Januar 21, 2014, 11:16:36 »
Mislim da su to okca velikog promera. Na uvlaci bude puno polena. Ja koristim 2,5x2,5.

Na 3x3 ispada polen u grudvicama, prilikom kretanja pčela po žici. Tako da bi 3x6 bila kao "sakupljač" polena, koliko bi ga puno otpalo.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #278 poslato: Januar 21, 2014, 11:48:38 »
Ma nije problem imam trenutno materijal od camovine za 3 komplet kosnice od camovine fali mi samo lim za krov  i zica za podnjace a sto se tice jasena to je hteo moj deda da pravi neki brodski pod pa sam mislio da ga upotrebim posto njemu vise nije potreban.DA li je bolje kupiti zicu sa ocima od 3*3 mm ili 3*6mm za podnjacu.hvala

Meni mreže za podnjaču pravi Raco Pavlović iz Arilja. Dimenzije okaca su 2,8x10mm. Kroz ovakve mreže ne mogu da prolaze pčele, a dobre su i za prolaz polena kod unutrašnjih hvatača. Mreža je dosta čvrsta, ne uvija se. Pozdrav.
Kontakt telefon je: 031/894-381, mob: 062/100-54-93

Van mreže Vladan Nešić

• Stari član foruma
« Odgovor #279 poslato: Januar 21, 2014, 12:13:04 »
Hvala na brzim odgovorima g.Sosicu i g.Stevanovicu.Imam jos jedno pitanje po pitanju lima aluminijumski stamparski debljine 0.2 do 0.3 ili pocinkovani 0.7 u cemu je razlika sem u ceni?

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #280 poslato: Januar 22, 2014, 20:01:46 »
Сада ја морам да се јавим са једним глупим питањем...
ОК, лако је препознати пчелу која носи полен, а да ли је могуће разликовати пчелу која носи нектар од рецимо пчеле која носи воду и да ли се може знати какав је унос нектара ако немамо вагу?

Van mreže radoslav janković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo kovanj 640mnv/borike 1100mnv
« Odgovor #281 poslato: Januar 22, 2014, 20:27:42 »
Nikola teško je to znati ali nije ni bitno ,unos nektara se može vidjeti kad krenu izgradnju saća,kad se zasjaje ramovi svježeg unosa, kad tresneš ram u kome je svježi unos iz njega sipa nektar rijedak je kao sirup to su neki od znakova da je krenuo unos .Još jedan parametar je bitan kad se pojača posjeta pčela na vodu on je smanjen i obratno poz

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #282 poslato: Januar 22, 2014, 20:56:31 »
Радославе, хвала ти на брзом одговору. Интересује ме са аспекта посматрања и без отварања кошнице. Ово за посету појилу је врло логично објашњење.
Поздрав.

Van mreže radoslav janković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo kovanj 640mnv/borike 1100mnv
« Odgovor #283 poslato: Januar 22, 2014, 21:02:04 »
I još da naglasim vidno je na poletaljci da su teške čak padaju u travu kod jačeg unosa ima tu još nekih detalja koji pokazuju da je unos krenuo ali u suštini bitno je da imamo jaka pd ono kad zamedi košnice se brzo pone nektarom poz kolega

• Prijatelj foruma
« Odgovor #284 poslato: Januar 22, 2014, 21:43:11 »
Imam dilemu. Svi pisu već skoro mesec dana da je krenulo leglo te da je povećana potrošnja hrane. Kao glavni uzrok navodi se povišena temperatura ove godine. To je sve ok ali... Ja sam svoje košnice pogledao pre 10ak dana i nisam našao da ima legla. U čemu je moja dilema. Dali ima uticaja na pokretanje legla rasa pčela? Odnosno dali žujke pre počinju sa leglom od sivih? Dali je neko od kolega poredio?