Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 618604 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #300 poslato: Januar 23, 2014, 22:17:11 »
Nikola, nije loše i ovo malo „vežbati“. Zato što ćeš se uvežbati da bezbedno hvataš i maticu za krila.

Obuka obeležavanja matica se započinje obeležavanjem trutova, a završava obeležavanjem pčele. Kada obeležiš pčelu pravilno i da je pri tome ne povrediš, savladao si „zanat“ obeležavanja matica „iz ruke“. Važno je i da pčela ne bude povređena ili pritisnuta - mora ostati kakva je i bila, ali sa bojom na leđima. Pčela se mnogo teže obeležava, jer se savija u nameri da se odbrani i ubode. Pravilnim držanjem za krila i ispravljanjem pčele tako da stoji pravo između kažiprsta i palca (da ne bude savijena) može se obeležiti pčela bez problema. Takođe je važno da pčela ne ubode za prste. Isto se pčela ponaša kada nosi malo nektara.

Ne radi se samo o obeležavanju. Nekada moraš maticu spustiti među ramove i to baš hvatanjem za krila.

Tako da mnogi postupci nisu nelogični i ne čine samo znatiželju. Suprotno od toga: čine znanje.

Nije baš beskorisno. Dešava se da nektar bude „suv“ (ovo je lokalizam  :D i nemoj ga prihvatati u potpunosti). Uneseni nektar bude sa manje vode u sebi i gust je. Ovo se dešava u bagremu i nije baš pojava koja se događa „jednom u sto godina“. Tako da na osnovu ovoga možeš zaključiti treba li staviti previše nastavak na košnicu. Ako staviš previše, može se desiti da pčele „naguraju“ previše meda u plodište, jer ne koriste dodati prostor.

Vaga nije uvek merilo unosa. Pisao sam o tome i to može biti izraženo baš tokom zime i ranog proleća. Radi se o uticaju vlage koju upija drvo na očitavanje vage.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #301 poslato: Januar 23, 2014, 22:25:06 »
Хвала Шоле још једном на добром одговору и савету.
Нисам знао да се људи праксају на трутовима и пчелама да би радили са матицама, што има логике.
Ово морам да бацим у збирку твојих савета коју ћу почети да правим. :)

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #302 poslato: Januar 23, 2014, 22:42:28 »
Jao, nemoj da i mene proglase za „enciklopediju“.  :D :D :D

Ako već hoćeš još jedan savet, evo odma’  :). A spremam se mesecima da ti to napišem. Tiče se tvojih postolja.

One jake zime sa puno snega, koliko se sećam, bilo je slučajeva da je sneg na krovovima  „prevagnuo“ i oborio i košnice. Isto se može desiti ako ima leda i duva jak vetar i "gurne" košnice. Ovo se dešava kada je krov „knap“ i kada je previše "dubok". Ako krov ima lufta, najčešće se desi da sneg prevrne krov, ali ne i košnicu. I češće se desi kod metalnih postolja (npr. pomeranje vetrom).

Postolja su ti ravna i nema „branika", koji zadržava košnice da ne kliznu sa postolja. Trebao bi da zavariš komade flaha (ili učvrstiš vijcima). Đavo ne spava i može se desiti svašta. Nema veze što sada nema puno snega. Može ga biti.

Naravno, nećeš to sada raditi, ali nije loše da razmisliš.

Ne znam da li si rešio ovaj mogući problem dodavanjem "držača" na podnjaču.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #303 poslato: Januar 23, 2014, 23:13:34 »
Нека, нека, и треба да те прогласе за енциклопедију. Увек из рукава извучеш неку паметну. :)

Хвала на савету и упозорењу.
Обратићу пажњу на то, мада су код мене кошнице у наткривеном и не пада снег по њима (барем када га има), па не бринем због тога. :)
Од ветра сам ставио заштиту, па се надам да ће и она учинити свој посао. До сада сам покушао да гурнем мало кошнице по постољу и могу ти рећи да су мало запекле и да се не померају тако лако.
Ипак имаћу у виду ово што си рекао, па ћу видети да са унутрашње стране уз постоље нешто изведем на подњачи (то ми је најлакше).

Van mreže Velimir Komericki

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Popovaca
« Odgovor #304 poslato: Januar 24, 2014, 20:59:17 »
Ovako imam pitanje,naime na proljece kupujem pcele,u nedoumici sam da li uzeti pcele na okvirima ili rojeve,npr 6-7 okvira pcela kosta kao i roj,nemam izgradjenih okvira,samo satne osnove?
Hvala

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #305 poslato: Januar 24, 2014, 21:11:10 »
Ovako imam pitanje,naime na proljece kupujem pcele,u nedoumici sam da li uzeti pcele na okvirima ili rojeve,npr 6-7 okvira pcela kosta kao i roj,nemam izgradjenih okvira,samo satne osnove?
Hvala
Kolega, ako kupuješ roj sa grane, niko ne može da ti garantuje da će matica u njemu preneti a ako kupiš pčele na ramovima, poželjno je da dobiješ bar 4 rama legla i maticu proverenog kvaliteta od prošle godine. To ti je moj savet, iako je takve savete nezahvalno davati.

Van mreže Velimir Komericki

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Popovaca
« Odgovor #306 poslato: Januar 24, 2014, 21:27:56 »
Rojevi su stvarno skupi kod nas,oko 45eura,pa razmisljam da bolje uzeti mozda pcele na okvirima,iako svi pricaju da roj ima odlicnu snagu gradjenja...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #307 poslato: Januar 24, 2014, 22:56:57 »
Hvala
Kolega, ako kupuješ roj sa grane, niko ne može da ti garantuje da će matica u njemu preneti a ako kupiš pčele na ramovima, poželjno je da dobiješ bar 4 rama legla i maticu proverenog kvaliteta od prošle godine. To ti je moj savet, iako je takve savete nezahvalno davati.
Rojevi su stvarno skupi kod nas,oko 45eura,pa razmisljam da bolje uzeti mozda pcele na okvirima,iako svi pricaju da roj ima odlicnu snagu gradjenja...
Kolega Jano, ja isporučujem rojeve na 6 ramova pčela sa leglom ali sa novom sparenom maticom koja nije starija od mesec dana, zapravo sa onom koja je tek sparena i tek počela da zaleže pre desetak-petnaest dana.
Ta matica mora imati svoje kvalitetno zatvoreno i otvoreno radiličko leglo. Legla mora da bude preko 10.000 radiličkih ćelija.

Kolega Velimire kod nas su ovakvi rojevi u dinarskoj protivvrednosti od 35 evra to jest 4.000 dinara.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže radoslav janković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo kovanj 640mnv/borike 1100mnv
« Odgovor #308 poslato: Januar 25, 2014, 09:38:19 »
Vojo koliko ima legla tj na koliko ramova je leglo i ostalo.I kod mene su 35e ali na 5 s tim da je 3 rama legla ostala dva su hrana.Da li ima ko iskustvo sa upotrebom i djelovanjem lugolovog rastvora

Van mreže Vladan Nešić

• Stari član foruma
  • Nema veće mudrosti nego ćutanjem reci sve
  • Lokacija pčelinjaka: Kolari 94m.nv
« Odgovor #309 poslato: Januar 25, 2014, 10:19:18 »
Zna li neko koliko ce se prodavati paketni roj od1.2 kg. ove godine?
Za nekoga je rad strašno jednostavan a za nekoga jednostavno strašan

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #310 poslato: Januar 25, 2014, 12:10:15 »
Vojo koliko ima legla tj na koliko ramova je leglo i ostalo.I kod mene su 35e ali na 5 s tim da je 3 rama legla ostala dva su hrana.Da li ima ko iskustvo sa upotrebom i djelovanjem lugolovog rastvora
Radoslave, nije bitno da li je 3 ili 4 rama legla nego koliko ima legla na tim ramovima. Obično isporučujem rojeve na 4 rama legla ali po nekad dodam i peti ram sa leglom da bi pčelari bili zadovoljni.
Koliko ću koga častiti i dati više legla nego što pripada to zavisi od mladog pčelara.  ;)
Po nekad na 3 rama legla bude preko 12-13.000 legla iz kojih izađe oko 7-8 ramova mladih pčela i snažno pojača roj za kratko vreme.

Lugolov rastvor ne koristim niti bilo kome savetujem njegovo korišćenje.

Pozdrav iz Novog Miloševa...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #311 poslato: Januar 25, 2014, 13:13:12 »
Da to je logično da je bitno koliko ga ima ,što znači da vaši rojevi su rojćine i zaista kako ste napisali da vrijedi svakog eura čak i više.Imate li neko objašnjenje zašto ne lugolov i šta vi preporučujete poz

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #312 poslato: Januar 25, 2014, 14:46:54 »
Da to je logično da je bitno koliko ga ima ,što znači da vaši rojevi su rojćine i zaista kako ste napisali da vrijedi svakog eura čak i više.Imate li neko objašnjenje zašto ne lugolov i šta vi preporučujete poz

Колега Радославе, ја користим само мој Нозевој и то већ петнаестак година и никада немам никаквих проблема са ноземозом.
Свашта сам читао о луголовом раствору па не бих да баш ја о њему пишем у негативном тону.

Поздрав свима...

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #313 poslato: Januar 25, 2014, 14:50:41 »
Hvala Vojo ne sumljam u vaš preparat poz

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #314 poslato: Januar 25, 2014, 15:44:06 »
Радославе, ја сам прошле године узео од Воје ројеве 18 јуна. Добио сам 6 рамова пчела по роју са младом матицом. Веома брзо су се развијали са додатком прихране.
Презадвољан сам ројевима.