Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 618615 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #330 poslato: Februar 23, 2014, 00:15:23 »
najviše na njega, ali nisam siguran pa zato pitam... slikaću ponovo kad prođe ova kiša....

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #331 poslato: Februar 23, 2014, 08:44:35 »
Мени се чини да је у питању буђ а као што рече колега Саша обично се јавља у кошницама на којим се облепљују наставци.

Нема потребе претапати рамове од буђи, они се препрскају нозевојом и пчеле их полако све пречисте. Буђаво саће које је удаљено ок клубета пчеле неће чистити све дотле док им ти рамови не дођу у радну и потребну зону. После их полако све пречисте као да у њима никада није било буђи.
Немојте да вас забрињавају такви рамови. Као што сам већ рекао кад дође време пчеле ће их све очистити и довести у беспрекорно стање. 

Поздрав свима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vladan Nešić

• Stari član foruma
  • Nema veće mudrosti nego ćutanjem reci sve
  • Lokacija pčelinjaka: Kolari 94m.nv
« Odgovor #332 poslato: Februar 26, 2014, 19:21:45 »
Jedno pitanje .Kolike je dubine zljeb na satonosi u koju se ubacije satna osnova ?Hvala
Za nekoga je rad strašno jednostavan a za nekoga jednostavno strašan

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #333 poslato: Februar 26, 2014, 20:24:39 »
Kolega, preciznije. Za koje ramove?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #334 poslato: Februar 26, 2014, 21:32:34 »
Jedno pitanje .Kolike je dubine zljeb na satonosi u koju se ubacije satna osnova ?Hvala

Колега Владо, ако је за РВ ту не постоји жлеб за сатне основе. Није потребан.

Поздрав свима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vladan Nešić

• Stari član foruma
  • Nema veće mudrosti nego ćutanjem reci sve
  • Lokacija pčelinjaka: Kolari 94m.nv
« Odgovor #335 poslato: Februar 26, 2014, 21:35:36 »
Na to sam i mislio .Hvala na odgovoru
Za nekoga je rad strašno jednostavan a za nekoga jednostavno strašan

Van mreže Milan Stojanovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banovci
« Odgovor #336 poslato: Februar 26, 2014, 23:11:39 »
Drage kolege, imam sledeci problem.
Kao neiskusan pcelar i stolar napravio sam ramove za EV za koi milimetar uze bocne letvice nego sto su inace,kad ih poredjam ostaje prostor za jos jedan 11ram.
Dali sam napravio veliku gresku?
Dali mogu da se koriste ? (naravno po 10 u nastavku)
(ili sve nanovo)

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #337 poslato: Februar 26, 2014, 23:25:13 »
Nemoj brinuti mozeš koristiti te ramove samo ih lepo i pravilno rasporedi. Ja ne volim i ne radim ramove sa razmakom već obične gde je bočna letvica široka kao i satonoša.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Dejan Damnjanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
« Odgovor #338 poslato: Mart 02, 2014, 14:47:05 »
Posto nemam nijedan izvucen ram za polunasavke dal je pametno odmah dodati dva polunastavka ili jedan po jedan kad bude cvetala jabuka!
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #339 poslato: Mart 02, 2014, 16:31:02 »
Ni jedno ni drugo u vreme kada bude cvetala jabuka. Naročito ne ove godine. Jabuka može rano cvetati. To znači da sve zavisi od stanja u prirodi. Može se desiti da polumedišta staviš tek kada krene bagrem. Svakako, prati se i stepen razvoja društava.

Prvo što je potrebno je da ti pčele izgrade nekoliko poluramova. To ćeš postići tako što ćeš poluramove stavljati do legla u plodište (koliko sam video, pčelariš sa DB košnicama). Na taj način ćeš lakše usmeriti pčele da rade u polumedištima.
Kasnije, kada staviš prvo polumedište, dodaješ osnove, ali tako da ih pčele radije grade. To znači da ćeš dodavati osnove do izgrađenih ramova, koji imaju nešto meda. Presecaš samo sa jednom osnovom (samo jednu osnovu stavljaš između tih ramova).

Sličan postupak bi bio i za drugo polumedište. Da li ćeš uopše stavljati drugo polumedište, zavisi od toga kakva bude paša bagrema. I u bagremovoj paši bi trebalo premeštati osnove za gradnju, a ne prepustati da pčele same to određuju.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže bulatovic pedja

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Berane
« Odgovor #340 poslato: Mart 02, 2014, 18:33:01 »
Pitanje za gos. Voju u decembru kad sam htio tretirati drustva sa oksalnom kiselinom naiso sam na jedno drustvo u kojem su ramovi bili isflekani ali ne mnogo to drusto je stradalo. Ja sumnjam na nozemu. Pogledao sam malo i vidio  da je drustvo imalo dosta meda i primijetio trutuvskog legla malo poklopljenog razbacano nije kompaktno. Ja sam ocisio kosnicu i ramove kosnicu sam opolio brenerom a iz ramova izbacio trurovsko leglo cackalicom. Mene zanima smiju li da se koriste ti ramovi sa medom ako se prvo poprskaju nozevojem. Pozdrav iz Berana.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #341 poslato: Mart 02, 2014, 22:46:28 »
Pitanje za gos. Voju u decembru kad sam htio tretirati drustva sa oksalnom kiselinom naiso sam na jedno drustvo u kojem su ramovi bili isflekani ali ne mnogo to drusto je stradalo. Ja sumnjam na nozemu. Pogledao sam malo i vidio  da je drustvo imalo dosta meda i primijetio trutuvskog legla malo poklopljenog razbacano nije kompaktno. Ja sam ocisio kosnicu i ramove kosnicu sam opolio brenerom a iz ramova izbacio trurovsko leglo cackalicom. Mene zanima smiju li da se koriste ti ramovi sa medom ako se prvo poprskaju nozevojem. Pozdrav iz Berana.

Да Предраже. Слободно препрскај рамове Нозевојом и подели другим заједницама.
Поздрав за Беране.

Поздрав свима...

Три века испред света...

Van mreže Velimir Komericki

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Popovaca
« Odgovor #342 poslato: Mart 03, 2014, 17:17:54 »
pozdrav iskusnim pčelarima,naime zakapario sam pčele na okvirima,kod domaćeg čovjeka,svi kazu,kupi pčele doma,nece te domaci zeznuti,ali eto,kako sam polako poceo se raspitivati,navodno su matice stare od 1-3 godine,pa me zanima,da li cu moci razviti drustvo do bagrema sa ovim maticama,da li da prezalim kaparu i trazim dalje,ili moram sto prije zamijeniti maticu(kada najbolje) i zapravo sto mi je najbolje za napraviti?
hvala

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #343 poslato: Mart 03, 2014, 17:42:04 »
Vladimire, na ovakva pitanja je najteže dati tačan odgovor  :).

Razvoj društva ne zavisi samo od matice. Zavisi od ukupnog stanja pčela, odnosno društva (i podrazumeva se, uslova razvoja).

Ako neko „forsira“ društva na razvoj, sa namerom da uzme „kintu“ za prodate rojeve ili društva, može se desiti da u ovakvim godinama pčele same po sebi budu slabije odgajene jer je leglo preveliko i lošije hranjeno. Tada ne možeš imati dobro razvijena društva, jer društvo može imati brojnost i biti dobro „na prvi pogled“ ali da sabiračka snaga bude loša. Sabiračka snaga je u tome da pčele duže žive, donesu dovoljno  (i viškove) meda, lako nastave odgoj novih generacija itd...Jednostavnije rečeno, da mogu duže živet,i raditi i odgovoriti svim zahtevima. A to može samo pčela koja nije previše nasilno proširivana u slabijim uslovima (vremenskim i pašnim). Slabo odgajane pčele (preterano forsiranje društava) može da se završi i loše: može se lako pojaviti i bolest.

Što se tiče matice, može se desiti da i jednogodišnja matica prestane sa zanošenjem... Kao što može i ta od 3 godine da dobro razvije društvo. Garanciju da će matice biti dobre ne može niko ozbiljan dati.

Kada se poveže kratak „presek“ ukupnog stanja, sa još kraćim komentarom o maticama, možeš zaključiti da matica može da pokaže svoje mogućnosti samo u dobrom društvu. Moraju postojati SVI uslovi za dobar razvoj pčela.

Pravi odgovor bi bio da je odluka lično tvoja. U suprotnom, deo „odgovornosti“ za lošiji posao može snositi i neko ko daje savete. Nadam se da sam bio jasan.

PS

Možda bi prava procena bila u tome da zaključiš da li su društva preterano forsirana, i da po ponašanju i izgledu društva (i pojedinačnih pčela) doneseš pravi zaključak. A takvu procenu je moguće izvesti, prilično pouzdano.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže bulatovic pedja

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Berane
« Odgovor #344 poslato: Mart 03, 2014, 17:53:23 »
Hvala ti Vojo dolazis li na sajam