Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 618647 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Velimir Komericki

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Popovaca
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #345 poslato: Mart 03, 2014, 22:08:23 »
Hvala Dragane,znam da je nezahvalno savjetovati jer uvijek kada se zlo dogodi,trazi se uporiste ko je kriv,pa je najlakse kriviti drugoga,sta je tu je,pcele sam odlucio kupiti,pa sad kakve dobijem dobijem,sve je to jedno iskustvo koje moram proci,sad bio put laksi ili tezi,vidjeti cemo,ali uvijek se nadamo dobrome..

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #346 poslato: Mart 04, 2014, 08:14:23 »
Izvinjavam se, jer sam žurio u pisanju poruke i napisao Vladimire umesto Velimire.

A ako bude potrebe, kasnije možemo, pomoći ćemo nekim savetima da ta društva dobro i bezbedno razviješ i koristitiš na najbolji način.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Velimir Komericki

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Popovaca
« Odgovor #347 poslato: Mart 04, 2014, 11:11:51 »
Ma nije uopce problem,bitno da se razumijemo.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #348 poslato: Mart 04, 2014, 21:35:58 »
Hvala ti Vojo dolazis li na sajam

Нисам баш сигуран Предраже, ваљда ћу успети.

Поздрав за Беране из Новог Милошева...

Поздрав свима....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže dejan kostadinovic

• Stari član foruma
  • ZAKLEO SE BUMBAR U CVET I U MED...
  • Lokacija pčelinjaka: BEOCIN
« Odgovor #349 poslato: Mart 04, 2014, 22:50:20 »
Da li treba grebati ramove sa zatvorenim medom
i koje i kada i koliko je to ucinkovito???Ako neko moze
da objasni svoj nacin bilo bi od koristi :) Pozzz..
LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE...RECE SLON I BACI SE PILETU U NARUCJE;))))

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #350 poslato: Mart 05, 2014, 00:52:40 »
U aprilu prošle godine sam ovde pisao o grebanju meda kao nepotrebnom (i u nekim slučajevima štetnom) poslu. Takođe, u aprilu 2012, ovde sam takođe napisao da je to nepotreban posao, jer ima unosa i „stimulacije“ iz prirode. Ako sam to pisao za april, može se pretpostaviti šta mislim za početak marta.

Nemojte zaboraviti da je 2012 (nakon onog vrlo hladnog talasa) i nailaska još jednog hladnog talasa u martu (jutarnja temperatura je kod mene bila -7, a u drugim područjima je bilo i mnogo hladnije), bilo priče kako će taj „prekid legla“ sudbonosno uticati na društva. Može se pretpostaviti koje pisao takve gluposti, a da nije ni pogledao šta se dešava u prirodi i u košnicama. („Enciklopedija i z Kostolca“ naravno).

Postojala je i tvrdnja i silne rasprave kako se društva neće razviti do bagrema. A razvila su se. U ovoj poruci se može videti stanje društava, ali i koliko ima polena i perge koja je u postupku prerade i to od novounesenog polena. Društva su se razvila do bagrema i kasnije su svi oni koji su širili paniku to isto potvrdili.

Sada je tek pošetak marta. Vreme još uvek nije nešto naročito naklonjeno pčelama (kod mene je još vetrovito) i pčele ipak slabo rade. Ne tvrdim da nema unosa polena, ali kada se pogleda stanje u ramovima, zalihe su male. Zato se grebanjem meda ne postiže ništa, ali se nanosi šteta društvima. Izuzetak mogu biti društva sa previše meda. Ali i kod njih ne treba stvarati previše prostora, jer je preterano širenje legla moguće i postoji velika verovatnoća da može biti problema pri zahlađenju. Može se otkalapanjem meda nma ramovima koji su blizu legla otklopiti nešto meda, ali mislim da pčele to mogu i same uraditi. Reč je o uslovima koji su slični kao kod mene (prohladno i vetrovito vreme).

Za sada ne treba grebati med i treba samo paziti da pojedina drušva ne ostanu bez hrane (ona koja su i ranije bila kritična).

PS

Juče sam dobio Beogradski Pčelar. U njemu je napisan članak koji unosi zabunu i iskusnijim pčelarima, a ne samo početnicima. Kolega koji je napisao članak je proširio gnezdo još 17. februara i presložio košnicu kao da je april. Ne smem da napišem svoj komentar (bilo bi ružnih reči  :D).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #351 poslato: Mart 05, 2014, 02:51:50 »
Pošto je velika većina nas ubeđena da će sve poraniti, a i pregledom društava u nedelju vidim da je počeo unos polena i nečeg što mi liči na nektar (curi iz rama kad je nagnut, baš kao neprerađeni nektar, i slatko je, nije voda) i da je u pojedinim košnicama legla nešto više nego u drugima (a opet znatno manje nego u LRkama) kad bi bilo pravo vreme da zatvorim podnjače (otvorene su celu zimu, nešto malo su bile zatvorene od posle suncokreta ...). Ako zatvorim podnjače pretpostavljam da će se ubrzati zaleganje samim tim i potrošnja hrane, a ako ih ne zatvorim plašim se pošto je već krenulo da će zakasniti sa razvojem (vidim da mi je džanarika pred zgradom dobro zazelenela)...???

Ovi od kojih učim imaju već jako puno pčela u košnicama, i nose im pogače ko stoci (već 3 puta po 2-3 kg) tako da...ne znam al bi reko da ih džabe rane, a s obzirom na moje iskustvo bolje da ćutim...Dakle kad zatvoriti podnjaču???

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
« Odgovor #352 poslato: Mart 05, 2014, 13:58:30 »
Imam i ja jedno pitanje :)

Posto  se cesto spominje polen i rezerve istog,kako odredjujete(kolicinski)dali zajednica ima dovoljno polena,
takodje(posto sam pocetnik ne znam)dali se on obicno skladisti u dva rama,pojedan sa  strane od legla,
ili i u drugim ramovima,i da li u prolece uzimate nekim zajednica ramove sa polenom i dodajete drugima koje nemaju?Pozdrav!

Van mreže Aleksandar_Butina

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Grbavica
« Odgovor #353 poslato: Mart 05, 2014, 21:42:06 »
- Колико далеко пчеле лете за добром пашом а колико је оптимално да пчелињак буде удаљен од потенцијално добре паше?

- Да ли је велик проблем ако пчеле због потенцијално добре паше лете преко магистралног пута који је од пчелињака удаљен неких 1км или мало мање?

Хвала свима унапријед!

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #354 poslato: Mart 05, 2014, 22:31:36 »
Optimalno je sve u krugu 3,5 km a lete do 5  (neki kažu i do 10). U principu što su bliže paši bolji je prinos, i to je jedino merodavno

Prelet preko puta...Diskutabilno, zavisi od puno toga. Ukratko, smatram da nije...Udaljenost paše ne treba da te plaši, naći će već one nešto..a  ako i neka strada u preletu bože moj...Nije ni ta magistrala valjda toliko opterećena vozilima. Više treba da te plaše komšije hemičari ...

Van mreže Aleksandar_Butina

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Grbavica
« Odgovor #355 poslato: Mart 06, 2014, 04:09:02 »
Optimalno je sve u krugu 3,5 km a lete do 5  (neki kažu i do 10). U principu što su bliže paši bolji je prinos, i to je jedino merodavno

Prelet preko puta...Diskutabilno, zavisi od puno toga. Ukratko, smatram da nije...Udaljenost paše ne treba da te plaši, naći će već one nešto..a  ako i neka strada u preletu bože moj...Nije ni ta magistrala valjda toliko opterećena vozilima. Više treba da te plaše komšije hemičari ...

Хвала на брзом одговору!!!

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #356 poslato: Mart 06, 2014, 13:22:43 »

Da li pčele prenose pergu iz donjeg nastavka u gornji?Može li se prilikom uzimljavanja ramovi sa pergom postaviti ispod plodišta na prenošenje,ili pa u batin prsten?
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #357 poslato: Mart 06, 2014, 17:48:07 »
Imam i ja jedno pitanje :)

Posto  se cesto spominje polen i rezerve istog,kako odredjujete(kolicinski)dali zajednica ima dovoljno polena,
takodje(posto sam pocetnik ne znam)dali se on obicno skladisti u dva rama,pojedan sa  strane od legla,
ili i u drugim ramovima,i da li u prolece uzimate nekim zajednica ramove sa polenom i dodajete drugima koje nemaju?Pozdrav!

Rezerve polena za zimu, mogu se utvrditi samo pregledom košnice. To se može uraditi po sistemu slučajnog uzorka (ne moraju se sve pregledati). Uz to, prati se i dalji unos polena. Ako pčele još nose polen u velikoj meri i tokom jeseni, plodište će biti puno polena. U ovoj poruci sam postavio slike kako to izgleda kada se otklopi ram sa medom. Tu se vidi da i u nekim ramovima sa medom ima polena, koji se ne može vdeti uvek pri pregledu. Ali se može smatrati da pčele određenu količinu prege i tako ostavljaju za zimu u više ramova.

Drugačije se polenom (pergom) popunjavaju ramovi u plodištu od ramova u medištu. Takođe, drugačije se popunjavaju mlađi od starijih ramova (primer je slike 4 i 5). Pčele će u medištu skladištiti pergu razbacano po ramovima, ostavljajući prostor za energetsku hranu (med) ili prazne ćelije (za ležište klubeta). Primer je slika 1,2 i 3. U plodištu pčele popunjavaju pergom ramove koje prestaju da zanose. U tom smislu će i mlađe ramove pre popuniti pergom. Kako će to raditi, zavisi od unosa nektara (pored polena). Ako ima još nektarske paše, polen se skladišti bočno (letnje skladištenje). Smanjenjem nektarske paše, samanjuje se i leglo i povećavaju površine sa polenom  (kasnije pergom).

U proleće se mogu uzimati ramovi iz nekih društava i davati drugima, sa osnovnim uslovom da su sva društva zdrava i da društvo kojem se uzima polen ostaje sa dovoljno polena. Ali uglavnom nije neophodno dodavati polen, jer drušva koja imaju manje polena uglavnom imaju i manje legla. Tako da imaju dovoljno za sebe. Količinski su pčele procenile koliko imaju hrane i prema tome odredile i količinu legla.

Da li pčele prenose pergu iz donjeg nastavka u gornji?Može li se prilikom uzimljavanja ramovi sa pergom postaviti ispod plodišta na prenošenje,ili pa u batin prsten?

Pčele prenose pergu (uslovno rečeno), ali tako što je postupno troše u ishrani. Drugačiji način prenošenja ne postoji.

Postavljanje ramova sa pergom u položenom položaju preko ramova plodišta (postavljanje u Batin prsten) nije dobro. Na slikama (grupa slika sa naslovom Proleće), vidi se kako pčele „tvrdoglavo“ zadržavaju prazne ćelije iznad legla, ako nije vrlo jaka paša (slike 7, 8 i 9). To rade u cilju potrebnog grejanja legla ako zahladi. Tako da im već može nedostajati čisto energetske hrane (meda) u slučaju zahlađenja. Iznad je bolje imati ram sa medom (može u njemu biti i nešto polena ili perge). Nije samo bolje, već je postavljanje položenog rama sa pergom vrlo loš izbor.

Kasnijim pojačanim unosom, pčele iznad legla smeštaju i polen, prerađujući ga u pergu. To rade po obodu celog gnezda (primer je slika 10). Takvo smeštanje hrane (iznad gnezda) "potiskuje" gnezdo ka letu ka letu (u donji nastavak) ili „na granu“ ako nastavi obilan unos i ponestane prostora. Koliko će se zalihe perge u tim vencima perge zadržati zavisi od potrošnje, ali i od unosa nektara. Imali smo slučaj prošle godine sa vrlo obilnim unosom voćnog nektara i pčele su zalihe perge svele na letnje zalihe (uglavnom na bočnim ramovima). To su tada male zalihe perge u odnosu na mogući unos iz prirode.

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
« Odgovor #358 poslato: Mart 08, 2014, 21:25:06 »
Kako,kada i sa cime utopljavati pcelinja drustva?

Vec je pisano o tome ali nije steta da se ponovi:)
Pisano je da nije dobro pred zimu previse utopljavati drustva vec im ostaviti
dovoljnu kolicinu dobro rasporedjene hrane,a u prolece kada 'krene'leglo onda utopliti..
Kako ih onda utopliti(i dali uopste), zimi i sa cime? najcesce se spominje novinska hartija,
tkanina,stiropor..I u prolece,kada nastaje taj 'momenat' kada znamo da je potrebno dodatno
utopljavanje zbog legla?
Inace trenutno na kosnicama imam postavljen zbeg(zbog dodavanja pogace)
bez lesonita,mreze,hranilice i na kraju novine..treba li u tom slucaju da se novine
rasprostiru preko celog nastavka ili treba ostaviti nesto prostora iznad leta ili nazad zbog
strujenja vazduha?
Da li se utopljavanje uopste razlikuje kada
imamo ovakav zbeg bez 'dodatne opreme',i npr.hranilicu sa lesonitom?
Kolega Sole hvala na odgovoru u vezi polena,uzivanje je citati vase poruke..Pozdrav

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #359 poslato: Mart 09, 2014, 00:09:43 »
Ne valja to što imaš samo zbeg.

Sada bi već mogla da se koristi folija. Ona koju kolega Nikola Todosić. Može i neka druga, naravno. Između satonoša i poklopne treba da ima dovoljno prostora za pogaču, ako se dodaje.

Ako foliju stavljaš tako da vlaga ne izlazi prema krovu (preko cele površine nastavka (tako da zahvati i površinu stranica nastavka), zatim staviš samo krov, ne treba ti ništa više.

Postavljanje nekog dodatnog materijala ima loših strana. Izolacija čuva toplotu, ali i ne propušta je. U principu je dobro kada Sunce ugreje i krov košnice. To nije nikako zanemarljivo.

Razlika u utopljavanju kada imaš samo zbeg je vrlo velika. Pčelama je to preveliki prazan prostor, koji im sada već pravi probleme. Moraš postaviti poklopnu dasku (lesonit ili kakvu već imaš). Zbeg možeš i skloniti.