može li izaći roj ako su pre toga stvoreni prislni matičnjaci,moje mišljenje je da može
Roj
u momentu postojanja prisilnih matičnjaka ne izlazi. Normalno, kod pčela je sve moguće, ali se to ne dešava. Ja bar nisam tako nešto video. Znam da mođe izaći neveliki roj u postupku tihe izmene, ali sa prisilnim maticama ne. To nije "praktično" pčelama a nije logično ni pčelaru.
Bezmatak ima problem da dođe do matice, a ne da se roji.
Mogu se videti matičnjaci koji su započeti na leglu u vreme rojevog nagona. Ovo se čak relativno često dešava. Imao sam prilike pre nekoliko dana da opet vidim tako nešto, ali nisam imao mogućnosti da fotografišem. Počinjala je kiša i jedva sam stigao da zatvorim košnicu da pčele ne pokisnu puno.
Možda se smatra da su takvi matičnjaci prisilni, ali nisu. Pčele ih započinju od pažljivo odabranog legla. Nije isključeno da budu započeti i dok je još jaje u ćeliji (ili je larvica tek izležena). Dalje se hrane mlečom kao i ostali rojevi matičnjaci.
S obzirom na ukupno stanje (izraženi rojevi nagon) i prisustvo rojevih matičnjaka i matice, ne može se smatrati da su to prisilni matičnjaci. Kod društava koja grade nekoliko ovakvih matičnjaka iz ćelije legla pčele radilice, veća je mogićnost da pčele ubiju svoju maticu i izađe roj sa mladim maticama.
Dali pevanje mladih matica uvek znaci da ce izaci roj,ili moze znaciti samo obracun mladih matica koje se izvode?
Pitam zato sto sto sam formirao oplodnjake-nukeleuse neke sa dva,neke sa pet ramova posto sam imao visak maticnjaka,(kao svaki pocetnik radi sigurnosti) svakom sam stavio vise od dva maticnjaka,pre neki dan sam cuo pevanje matica..posto je na ramovima sa leglom koje sam ubacio u oplodnjake bilo dosta pcele(iz drustava blizu rojenja),mislim da hoce da se izroje a i danas sam na nekim oplodnjacima primetio tzv.brade
Pevanje matica ne mora značiti da će izaći roj i da se matice međusobno bore (obračun mladih matica). Čak mi nije jasno zašto neki vrlo iskusni pčelari i dalje tvrde da se mlade matice isključivo međusobno ubijaju ili da čak mlade matice ubijaju još neizležene matice u matičn jaku. Nije isključeno da se mogu sukobiti mlade matice. Ali je glupost da se isključivo matice međusobno bore. Nije košnica poprište koride. Ko je gledao u roju, mlade matice su žrtve grupe pčela. Po mojim iskustvima, mlade matice koje imaju konkurenciju (druge mlade matice ili matičnjake) ili beže po obodu gnezda ili oštete matičnjake, neko vreme posećuju ram sa leglom gde se pčele izležu (u očekivanju da iz legla može izaći druga matica - verovatno ovo zaključuju po zvuku) i potom ponovo odlaze na obod legla. Obično (u najvećem broju slučajeva), nađemo ih na ramu sa izlazećim leglom, a ako takvog nema, u polumedištu (ili nastavku) iznad legla. Uslov je da su sazrele i da se nisu tek izlegle (da su pokretljivije).
Pre par dana mi je trebala jedna mlada matica i u roju koji je uhvaćen pre podne sam očekivao da je mogu naći. Zanimljivo je da je roj istresen u četvororamni oplodnjak (malo sam loše procenio veličinu roja). I u tom malom prostoru se mogle videti da su pčele masovno okupljene po bokovima. Na obe strane je sasvim slobodno šetala po jedna mlada matica. Uzeo sam jednu.
U drugom roju koji je smešten u LR nastavak sam posle dva dana od smeštanja roja video da su srednja dva rama slabije izgrađena. Prilikom pregleda i tu je bilo dve mlade matice, na obe bočne strane košnice. Ovako nešto sam zapazio još 1996. godine. Bio sam na terenu uz pčelinjak i uhvatio 4 roja. U jednom je bilo dve matice sve dok jedna od njih nije pronela. Tada je druga nestala.
Kada sam upotrebio reč glupost, nemojte smatrati da je ovo neka uvreda, kao plod moje frustracije. To je jednostavno činjenica. Poslednje tumačenje koje sam video je da pri sparivanju matica u društvu podeljenom matičnom rešetkom, jedna matica „kidiše“ da „pocepa“ drugu iznad rešetke. Kao, ona je ljuta što iznad rešetke ima matica i posle nekoliko dana je odlučila da jo j... m... Pa to je stvarno glupost brz presedana. Vrlo često se dešava da se spari mlada matica iako je stara matica u prvom nastavku. Ali, ređe se dešava da bude obrnuto. Matica u donjem društvu često ne uspe da se spari i to ne zato što je u sukobu sa drugom maticom, već zato što je donje leto uglavnom bolje čuvano. Refleksno, mlada matica ulazi na gornje leto i tu je dočekaju pčele i ubiju. Nema „fajta“ (

) između matica.
Pevanje matica je
vrsta sporazumevanja matica
međusobno i matica sa
pčelama. Ako pčela dobije „odgovor“ od više drugih matica (mogu se oglasiti i iz matičnjaka), to je znak da je izvesno skoro rojenje. Obično se čuju u smiraj dana, a sutradan izlazi roj. Nekako se smatra da „pevaju“ samo rojeve matice. Moja zapažanja su drugačija: uglavnom se sve matice oglašavaju i kada nema odgovora, krenu da oštećuju matičnjake. Nema govora o tome da ih ubadaju, jer su matice u matičnjacima žive i neoštečene, dok ih pčele ne počinju izvlačiti iz matičnjaka. Poneke bukvalno komadaju.
Kada nema masovnog odziva, rojevi nagon se prekida i čak se dešava da pri odzivu samo jedne matice dođe do udvajanja društva. Ono što pojedini iskusni pčelari hoće da nazovu "plakanjem" matice je po mom shvatanju znak matice da se ne protivi društvu. Može se videti da matica šalje vrlo piskav isprekidan zvuk, a da je pri tome ni jedna pčela ne napada. Isti takav zvik se čuje i kada je progone. Kod nekih mladih matica se ovo i ne primećuje, ali kada su već životno ugrožene i one se slično oglašavaju.
Ako oplodnjaci (nukleusi) nije „prebogato“ popunjen pčelom, da i dalje daje pčelama omogućavaju zaključak da je prostor pretrpan pčelom, može se pojavljivati brada na letu, ali da se ne desi rojenje. Vremenom se ta brada smanjuje i kada matica pronese, potpuno nestane. Kao što sam napisao, mogu se izrojiti i mislim da sam o ovome pisao ranije i savetovao da se iz društva u rojevom nagonu ne odvajaju prejaki oplodnjaci-nukleusi. Inače, brada se može videti i u oplodnjaku koji ima 4-5 ulica smeštenom u LR nastavku, kada se sparuje mlada matica. Takođe, može se videti i prevelika brada u oplodnjaku koji je izgradio samo 5-6 ramova, popunio ih medom i leglom i prestao da se dalje širi. Odaje utisak da je prejak, a nije. Ovde se moraju približavati prazni ramovi (ili osnove) leglu.
Više matičnjaka možeš staviti a da ne naprave neki nepredviđeni problem, ako su različite starosti. I o ovome sam pisao ranije. Ovo može biti i dobro, jer puno društava ne uništi matičnjake odmah. Neka društva odmah unište matičnjake, a kod mnogo njih, matica oštećuje matičnjake po redosledu sazrevanja: oštećuje one koji se spremaju za izleganje.