Esade,šta da radimo ako pri pregledu košnice naiđemo na otvorene rojeve matičnjake?Kako da znamo kada su rojevi matičnjaci dovoljno zreli za formiranje rojeva?Sigurnije je dodati svakom novoformiranom roju po dva matičnjaka.Neki pčelari postupak razrojavanja vrše dodavanjem jednog matičnjaka.Razumeo sam da je moguće da pčelepčele napuste košnicu po izlasku prve matice, jer su u rojevom nagonu.
Ako naiđeš na rojeve matičnjake, prvo što trebaš pomisliti jeste da si zakasnio u nečemu (najčešće u proširenju prostora), ali utjeha je da je rojenje Božji dar koji čuva pčele od nas i ostalih neprijatelja pčela.
Kad naiđeš na rojeve matičnjake, ti odlučuješ šta ćeš: zamjena mjesta, dvostruka zamjena mjesta, oduzimanje matice, proširenje prostora, formiranje novih društava, rušenje matičnjaka (najteže i meni najmrže) itd. Valja znati da je rojenje odličan i, po meni, najbolji način da se domognemo najboljih, rojevih matica, mada će mnogi reći da sam zbog toga nazadan, ali neka, nema veze.
Ja o zrelosti matičnjaka nikad nisam razmišljao, ali sam mu prilično dobro određivao starost na osnovu evidencije o društvu i iskustva. Rojevi matičnjak je rojevi, bilo da je otvoren ili zatvoren (starosna struktura je troslojna: za prvenac, za drugenac, za trećenac i zato u jednom društvu imaš i po 20-30 matičnjaka različite starosti; otvoreni, pri zatvaranju i zatvoreni). Dakle, rojevi matičnjaci su za mene "zreli" za formiranje novih društava onda kad ih otkriješ i tu nema odgađanja. Jer, odgodiš 1 dan, a onda pljusne kiša nekoliko dana i kad stane, već je kasno - rojevi na grani (za mene roj na grani nije: kasno, nije kasno ni kad pobjegne, moramo i mi malo vratiti prirodi od onoga što smo ukrali davno). No, istina je, kad god sam u pčelarstvu nešto odgodio za sutra, a mogao uraditi odmah, to me vrlo brzo opalilo po nosu, leđima i džepu. Dakle, nema odgađanja, a kokoš je rekla: kako-ko.
Da, neki razrojavanje vrše pomoću 1 matičnjaka, ali na svjetlosti provjere je li ispravan. No, iako je ispravan, u slučaju stradavanja matice, zato postoji onaj drugi matičnjak. Ali, sad tu počinje cijela filozofija: matičnjaci iste ili različite starosti; prva matica ubija onu u matičnjaku ili ne jer je pčele brane itd.
Zašto formiraju sa 1 matičnjakom? To su, najčešće, proizvođači matica. Pa, to je dupla ušteda. Jasan račun. Jer, 1 matica je oko 8 eura/evra.
Ovo tvoje ne razumijem:
"Razumeo sam da je moguće da pčele
pčele napuste košnicu po izlasku prve matice, jer su u rojevom nagonu."
Ako misliš na izlazak roja prvenca, onda shvatam, ali ako misliš da SVE pčele NAPUSTE košnicu, onda ne razumijem.
Jesam li sve odgovorio? Ako nisam, slobodno zagalami.
Pozdrav, svako dobro!