Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 618527 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #780 poslato: Jun 19, 2015, 22:50:29 »
Pa nukleus sam gledao svaki dan, matica je oslobođena nakon 48 - 55 sati. Zatim sam ga pregledao sedmično, sve u nadi da ću naći leglo. Sada nukleus ima izletnice, ima perge, ima meda, prihranjujem ga sve vreme, a i dodao sam mu prošlog vikenda ram sa zatvorenim leglom.

Ček, ček, nešto tu nije uredu.
Jesi li ti siguran da je matica unutra i da nema jaja? Potpuno siguran? Da li je matica bila ofarbana i kojom bojom ako jeste?
Jesi li primijetio ikakve matičnjake?

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Aleksandar Boskovic

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: SPUZ-CRNA GORA
« Odgovor #781 poslato: Jun 20, 2015, 00:22:14 »
 U vezi selektiranih matica -kupio sam prije cetiri dana dvije selektirane matice preko lokalnog udruzenja. Bile su u pvc kavezima sa pratiljama,kada sam ih vidjeo tuga me obuzela. Moje stare matice(dvogodisnje) su za ove dzambo dzetovi.Mozda velicina nije bitna i nece uticati na plodnost,rojevni nagon i druge osobine ali kad ih vidim onako jadne tuga me obuzme.Hoce li ove jade biti krupnije sa vremenom ili ce ostati ovakve?Danas sam izvadio kaveze sad da sacekam koji dan da vidim hoce li poceti da lezu.

Van mreže Renata Muftic

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija
« Odgovor #782 poslato: Jun 20, 2015, 06:54:19 »
Renata:
Citat
Sve ukupno 21 kosnica+ 1 japanka.

Bravo!

Kako stiže do Japanke?

Pozdrav, svako dobro!

Nije prava japanka s debelim stjenkama, homemade moga muza, al posluzit ce !

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #783 poslato: Jun 21, 2015, 21:03:19 »
Aleksandar:
Citat
Hoce li ove jade biti krupnije sa vremenom ili ce ostati ovakve?

Svako živo biće raste pa i matice, a sve ostalo ćeš i sam vidjeti pa ćeš nam, ako budeš voljan, reći šta si vidio.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #784 poslato: Jun 22, 2015, 18:35:11 »
U vezi selektiranih matica -kupio sam prije cetiri dana dvije selektirane matice preko lokalnog udruzenja. Bile su u pvc kavezima sa pratiljama,kada sam ih vidjeo tuga me obuzela. Moje stare matice(dvogodisnje) su za ove dzambo dzetovi.Mozda velicina nije bitna i nece uticati na plodnost,rojevni nagon i druge osobine ali kad ih vidim onako jadne tuga me obuzme.Hoce li ove jade biti krupnije sa vremenom ili ce ostati ovakve?Danas sam izvadio kaveze sad da sacekam koji dan da vidim hoce li poceti da lezu.
To sto su u kafezima male, ne znaci da kad ih drustva prime da budu opet male!Znaj da sad (u kafezu) matice nisu doviljno hranjene adekvatnom hranom,imaju izgubljen nagon nosenja i najbitnije je sto su pod strsom!
Raspitaj se koliko sati/dana su u kafezu?I na kraju,nisra se neboj,bice sve u redu bices prijatno iznenagjen kad ih vidis po sacu kakve su tada velicine!
Ovo vazi da je sa maticama sve u redu,ako nije i posle ovoga onda ih reklamiraj!

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #785 poslato: Jun 22, 2015, 19:28:08 »
U društvu za koje sam već posumnjao da ima lažne matice, pronađem ovu nakon 20 i više dana od izlaska iz matičnjaka. Dali je moguće da je tek sada pronesla ?

• Napredni član foruma
« Odgovor #786 poslato: Jun 22, 2015, 23:37:50 »
Aleksandar:
Citat
Hoce li ove jade biti krupnije sa vremenom ili ce ostati ovakve?

Svako živo biće raste pa i matice, a sve ostalo ćeš i sam vidjeti pa ćeš nam, ako budeš voljan, reći šta si vidio.

Pozdrav, svako dobro!
                                                                                                                                                                                                         Kao sto si i rekao Esade,danas sam pregledao kosnice, obe nove matice su pocele da nose.Jednu sam vidjeo i izgleda mnogo bolje i ljepse,onako kako treba da izgleda kraljica. Sa uzivanjem sam je posmatrao dok se sa pratnjom setala po sacu svejsna svoje vaznosti i kao da mi je govorila:Pogledaj me sad!,Sumnjas li jos u mene?Bolje da prekinem,evo slika-

• Napredni član foruma
« Odgovor #787 poslato: Jun 23, 2015, 00:02:40 »

To sto su u kafezima male, ne znaci da kad ih drustva prime da budu opet male!Znaj da sad (u kafezu) matice nisu doviljno hranjene adekvatnom hranom,imaju izgubljen nagon nosenja i najbitnije je sto su pod strsom!
Raspitaj se koliko sati/dana su u kafezu?I na kraju,nisra se neboj,bice sve u redu bices prijatno iznenagjen kad ih vidis po sacu kakve su tada velicine!
Ovo vazi da je sa maticama sve u redu,ako nije i posle ovoga onda ih reklamiraj!
[/quote]Tacno tako kako ste rekli ti i Esad. Zahvaljujem na odgovorima i za to sto ste bili u pravu na moju veliku radost.Pozz.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #788 poslato: Jun 23, 2015, 00:48:59 »
U društvu za koje sam već posumnjao da ima lažne matice, pronađem ovu nakon 20 i više dana od izlaska iz matičnjaka. Dali je moguće da je tek sada pronesla ?

A je li moguće da si ti negdje omahnuo? Provjeri opet bilješke.

Ti bi nama trebao reći šta se desilo jer si ti pratio situaciju, a mi naše oči i misli naslanjamo na tvoje oči i misli i trudimo se biti što tačniji i tako pripomoći. Ja tako dug problematičan period sa mladom maticom nisam doživio. Dopuštaš li mogućnost da si u žurbi (loša svjetlost, ljutnja, žurba...) previdio jaja? Jer, kad smo ljuti, mrak nam je na očima, je l' da?

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #789 poslato: Jun 23, 2015, 00:52:10 »
Aleksandar:
Citat
na moju veliku radost.Pozz.

Drago mi je da si se razveselio.

Može jedna molba? Hajde mi u tom društvu za 7-8 dana ponovo uslikaj leglo te matice.

Pozdrav, svako dobro!

P.S.
Dvoumio sam se i prije i maloprije: hoću reći, neću, hoću... i, evo, hoću.
Kad bi moj rahmetli otac prodavao selekcionisane matice, rekao bih mu da mi ne trebaju jer na prvom mjestu ja postavljam i ostavljam samo rojevu maticu.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #790 poslato: Jun 23, 2015, 00:58:29 »
Blagoja:
Citat

Rekao sam već da i matice rastu.
No, ništa im u kafezu ne može toliko smetati da selekcionisane sparene matice budu manje od nesparenih rojevih matica. Morao sam ti ovo reći.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #791 poslato: Jun 23, 2015, 01:20:48 »
Aleksandar:
Citat
Moje stare matice(dvogodisnje) su za ove dzambo dzetovi

Fino si ovo rekao, ali sam namjerno prešutio i nisam htio reagovati, a upravu si.
Sjetićeš se ti ovih svojih riječi 100 % ti tvrdim.

Pozdrav, svako dobro!

• Napredni član foruma
« Odgovor #792 poslato: Jun 23, 2015, 12:45:25 »

Fino si ovo rekao, ali sam namjerno prešutio i nisam htio reagovati, a upravu si.
Sjetićeš se ti ovih svojih riječi 100 % ti tvrdim.

Pozdrav, svako dobro!
   Nemam iskustva da bih nesto tvrdio u vezi ovoga ali mogu vjerovati ocima.Logicno je da robija ostavlja trag na svakom zivom bicu( a matica jeste zivo bice) i ocigledna promjena nakon oslobadjana iz kaveza je dokaz  toga. Rojevne matice po mom misljenu dolaze iz jakog drustva koje je svjesno svoje snage i potrebe za djeljenjem.Istina i selektirane matice dolaze iz jakih drustava ali koje je odabrao covjek i uglavnom pospjesio jacanje istog na ovaj ili onaj nacin. Takve zajednice nazivaju bilder drustva a ja imam amonizitet prema bilderima i svemu onome sto ovaj pojam prati(sport nije sigurno).Mislim da se ne mogu porediti rojevne i selektirane matice ali opet  ponavljam da je moje misljenje nije zasnovano na iskustvu i praksi i vjerovatno nije ispravno ali imam pravo da razmisljam slobodno.  Sa druge strane svjestan sam da su selektirane matice neophodne iz mnogo razloga i da se ne moze bez njih, mada i slatkisi su potreba i imaju divan ukus  ali koliko su zdravi  to je vec druga stvar.                                                                                                                                                                                    PS.slike gnijezda za par dana.Pozdrav.       

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #793 poslato: Jun 23, 2015, 13:34:25 »
Citat: Esad Jusić
A je li moguće da si ti negdje omahnuo? Provjeri opet bilješke.

Ti bi nama trebao reći šta se desilo jer si ti pratio situaciju, a mi naše oči i misli naslanjamo na tvoje oči i misli i trudimo se biti što tačniji i tako pripomoći. Ja tako dug problematičan period sa mladom maticom nisam doživio. Dopuštaš li mogućnost da si u žurbi (loša svjetlost, ljutnja, žurba...) previdio jaja? Jer, kad smo ljuti, mrak nam je na očima, je l' da?

Pozdrav, svako dobro!
Pozdrav Esade,
evo mojih bilješki:
11.05. Matičnjaci - nema mladog legla (još je bila stara matica)
19.05. Nema matičnjaka niti legla
12.06. Jednodnevno leglo na poluokviru - malo pčele moguće lažne matice??
22.06. Mlada matica i nešto jajašaca

Na slici se vidi da su joj krila dosta oštećena, moguće da je zbog toga što mi je ostao aktiviran skupljač polena (mada ima izlaz za trutove) pa se jadnica nekako morala provući kroz te male rupice  ::) Ostavt ću je još koji dan da vidim šta radi...

• Napredni član foruma
« Odgovor #794 poslato: Jun 23, 2015, 16:28:33 »
Moze li mi neko reci sta je ovo? Mlada pcela,stara pcela,polen ili sta vec,ja ovakve do sad nisam gledao.