Šta tačno utiče na pojavu lažnih matica bi moglo verovatno da se nađe u literaturi, ako je neko vrlo stručan vršio detaljne analize promena na samim pčelama (telesne promene, odnosno promene na određenim žlezdama itd). Ja mogu samo iskazati svoje mišljenje, a to je da postoji mogućnost uticaja koji započinju nemogućnošću da pčele luče mleč i je to jedan od činilaca koji dovodi do promena. Naravno, te promene su kompleksnije. Potreba za leglom je od životne važnosti za pčele. Potom, mislim da kao posledica dolazi i do hormonalnih poremećaja kod radilica (ovo o hormonalnom poremećaju pišem po prisećanju nečega što sam davno čitao - čak je moguće da i nisam dobro formulisao, jer se radi o promeni na jajnicima radilica).
Pisao sam da sam posmatrao poslednjih godina šta se dešava i koliko dugo nose lažne matice uz sasvim normalnu maticu. Pri tome je najgore što se leglo koje je očigledno zanela matica gubi. Kako, ne znam, ali je bilo samo poklopljenog trutovskog legla. Kasnije počinje da se pojavljuje i radiličko, ali je društvo već jako oslabljeno i ne može da održava leglo koje propada i počinje da truli u saću. Napominjao sam par puta da u literaturi piše drugačije (da lažne matice odmah prestaju sa aktivnostima kada se doda oplođena matica; to nije potpuno tačno i ne dešava se uvek, jer oplođenu maticu mogu zapostaviti do te mere da više nije u mogućnosti da nosi – to sam zapazio prvi put negde 1996. godine).
Takođe sam pisao moje zapažanje da prisustvo matičnjaka koji pčele odgajaju (znači, ne zatvorenog matičnjaka) smanjuje nošenje lažnih matica. Mlado leglo koje se dodaje usmerava pčele na odgoj legla (reč je o mladom leglu, odnosno larvicama i delu legla gde ima i jaja, a ne samo jajima - što ne znači da ne sme na istom ramu biti i legla svih starosnih doba). Ako nema matice, pčele će započeti i odgoj matičnjaka (zanimljivo je da sam primetio da u ovakvim slučajevima vrlo često odabiraju najmlađe larve za odgoj matičnjaka). Tako da leglo treba dodati pre no što se dođe u stanje da se lažne matice aktiviraju. To ne mora značiti da odmah treba dodati pri dodavanju mlade matice i ram sa mladim leglom. Ali, ako je društvo duže bez matice, ja to uvek uradim (i uglavnom i pre dodavanja mlade matice, jer ne mogu biti siguran postoji li nekakva matica – ili neki prelazni oblik između matice i pčele u košnici).
Uglavnom, kada odvajaš roj tu ima i mladog legla i time je pčela zadovoljena prisustvom mladog legla koje nastavlja da odgaja. Ali društvo koje se više puta izrojilo treba dodati mlado leglo. I kao meru provere i kao pogodnost koja pomaže pčelama da ne dođu u poremećaje koji dovodedo promena jedinki i otpočinjanja zanošenja legla. Može se zapaziti da u takvim društvima postoji obilje perge i svakako se i pčele hrane obilno pergom. Na osnovu toga se može videti da prvo leglo „pliva“ u ogromnim količinama mleča. Logično je da tako dobro hranjene pčele mogu brže doći do određenih poremećaja i doći u stanje da postanu lažne matice ukoliko ne mogu odgajati leglo.
PS
Mislim da su pčelari došli do zaključka da pčele ubiju mladu maticu kada se doda ram sa mladim leglom tako što prvo danima „trkeljišu“ košnicu tražeći mladu maticu do iznemoglosti. Pri tome mogu da je oštete ili ometaju društvo u praćenju matice koja je u postupku sparivanja. Pčele mogu uz ovakvo postupanje pčelara biti agresivne prema mladoj matici i da je jednostavno ubiju. Onda se u međuvremenu doda ram mladog legla (kao krajnja mera, umesto blagovremena i „mirnija“ mera provere prisustva matice, sa vrlo malim uznemiravanjem društva i navedenim prednostima koje to leglo ima za pčele koje su već opterećene nedostatkom matice). Sledi zaključak da su pčele ubile maticu jer je dodato mlado leglo. Do sada u svojoj pčelarskoj praksi nisam zapazio da se prisustvo legla negativno odražava na pčele, što je i prirodno (leglo im je neophodno).