Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616141 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #825 poslato: Jun 27, 2015, 07:31:55 »
Dosta je bilo govora o starosti matičnjaka. Da pomognem ako mogu. Najmerodavnije je pogledatj vrh matičnjaka i ako je prekriven voskom, matičnjak je maksimalno u 14 danu starosti. Ako je pčela uklonila vosak i jasno se vidi paučinasti kokon, matica je živa i aktivna i kroz max 2 dana izlazi. Još jedna stvar koja nije 100% sigurna je to da tek zatvoren matičnjak ima svetliji vosak pri vrhu, znači od 8 do 10, recimo, dana i pogledom na suncu u vršnom delu se vidi šupljina bez izraženog kokona. u periodu do 14 dana u glavnom matičnjak pri vrhu poprimi tamniju boju.

Sledeće pitanje se ticalo kvaliteta selekcije matica. Sama ćerka matica ne nosi osobine isključivo majke već i očeve gene. Njeno uparivanje, bar kod nas, ne može da bude kontrolisano i po meni, to je dobro. Pčele - deca - biće mešavina osobina matice i NEKOG truta. Ne ulazim u genetiku jer nisam stručan.
 Mogu samo da vam predložim da mlade matice ne sparujete u bližoj okolini vašeg pčelinjaka! To iskustvo sam platio gubljenjem krvnih linija u drugoj ili trećoj generaciji. Unuka mi nije bila kvalitetna ni približno kao baka.
Problem selektivne degeneracije nije moguće ispraviti. Verovali vi meni ili ne.
Instant matice, kao u Nemačkoj, recimo, koje su veštački oplođene su najbolje. Ali samo u toj generaciji. Nastavak reprodukcije ćerki će dovesti do degeneracije. Znači, pustite prirodu da odradi svoje.
Ostale stvari mimo pčelarstva mislim da ne zaslužuju da budu komenterisane. Svi smo mi ljudi od krvi i mesa sa svešću i dušom i u prah se vraćamo.
« Poslednja izmena: Jun 27, 2015, 08:56:52 od strane Moderator 3 »
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #826 poslato: Jun 28, 2015, 23:59:44 »
Dosta je bilo govora o starosti matičnjaka. Da pomognem ako mogu. Najmerodavnije je pogledatj vrh matičnjaka i ako je prekriven voskom, matičnjak je maksimalno u 14 danu starosti. Ako je pčela uklonila vosak i jasno se vidi paučinasti kokon, matica je živa i aktivna i kroz max 2 dana izlazi. Još jedna stvar koja nije 100% sigurna je to da tek zatvoren matičnjak ima svetliji vosak pri vrhu, znači od 8 do 10, recimo, dana i pogledom na suncu u vršnom delu se vidi šupljina bez izraženog kokona. u periodu do 14 dana u glavnom matičnjak pri vrhu poprimi tamniju boju.

Problem sa procenom starosti matičnjaka je vezan za uslove paše (kao imnogo toga kod pčela) i stanja društva. Ako je paša obilna, pčele luče vosak i neće uvek skidati vosak sa poklopljenog legla. Tako je i sa matičnjacima. Ovih dana se može videti da je na leglu koje treba da se izleže nešto kao mreža (ostaje samo kokon, a vosak i propolis je skinut). U doba obilnog unosa, poklopci legla koje se izleže su „puniji“ i nije skidan sadržaj sa njihove površine).

Nekada su matičnjaci potpuno neprozirni i ništa se ne može videti kada se pogledaju naspram jakog izvora svetla. To je vreme kada postoji obilje u prirodi i kada se pčele najčešće roje.

Ovo se može videti i po ponašanju pčela koje u nekim uslovima masovno skidaju vosak i propolis sa opreme (nastavaka, matičnih rešetki) ili se na zatvorenim pukotinama košnice pojave otvori. Pčele spolja i iznutra sklanjaju propolis.

Procena starosti matičnjaka je  najvažnija u momentu kada ga treba dodati drugoj košnici. Tada bi trebalo da su u pitanju sati, a ako su u pitanju dani, nastaje problem planiranja i praćenja pronošenja matice. Nije nevažno ako se negde seli ili bude u pitanju neki drugi razlog za potrebu potpunog praćenja novoizležene matice.

PS

Na internetu (ili u časopisima) možete videti tvrdnju da drušvu sa mladom maticom ne sme da se dodaje mlado leglo. Ovo može imati posledice po društvo. Bilo da je u pitanju mlada nesparena matica ili mlada matica koja se dodaje društvu, može se vršiti procena stanja u košnici dodavanjem legla.

Jedno društvo koje se odavno izrojilo (sin ga je selio na drugi bagrem) je bez matice. Maticu u kavezu su dodali Biljana i Vujadin 18.juna. Po svim pokazateljima, trebalo bi da je pronela do sada. Međutim, nije. Juče smo pogledali i društvo je izgledalo kao bezmatak (čuje se jako brujanje i velika je uznemirenost pčela). Dodao sam ram sa leglom. Danas sam našao društvo u smirenom stanju koje je izgledalo kao da ima nekoliko ramova legla. Matica je tu na leglu i spremaju je da pronese (vidi se po trbuhu koji se povećava).

Važnost ovakve procene je u tome što društvo već ulazi u stanje da lažne matice započnu da nose i neće da hrani maticu. Ne pišem van procene starosti matičnjaka, jer zbog pogrešne procene se mogu pojaviti lažne matice i tada prisustvo matice ne znači puno jednostavno je pčele ne hrane ili nose uporedo sa njom.

Mlado leglo zadovoljava neke potrebe pčela i drugačije je ponašanje pčela i odnosprema novododatoj matici.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Aleksandar Boskovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: SPUZ-CRNA GORA
« Odgovor #827 poslato: Jun 29, 2015, 19:26:21 »
Mlado leglo zadovoljava neke potrebe pčela i drugačije je ponašanje pčela i odnosprema novododatoj matici.

[/quote] Dragane mozes li malo pojasniti. Zanima me dali ti predlazes da se mlado leglo dodaje uvijek kada se dodaje matica ili samo kod pojave laznih matica i hoce li recimo kad se formira novo drustvo te potrebe pcela biti zadovoljene ako se stavi ram na kojem ima i mladog legla a matica lakse prihvacena?

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #828 poslato: Jun 29, 2015, 21:10:50 »
Šta tačno utiče na pojavu lažnih matica bi moglo verovatno da se nađe u literaturi, ako je neko vrlo stručan vršio detaljne analize promena na samim pčelama (telesne promene, odnosno promene na određenim žlezdama itd). Ja mogu samo iskazati svoje mišljenje, a to je da postoji mogućnost uticaja koji započinju nemogućnošću da pčele luče mleč i je to jedan od činilaca koji dovodi do promena. Naravno, te promene su kompleksnije. Potreba za leglom je od životne važnosti za pčele. Potom, mislim da kao posledica dolazi i do hormonalnih poremećaja kod radilica (ovo o hormonalnom poremećaju pišem po prisećanju nečega što sam davno čitao - čak je moguće da i nisam dobro formulisao, jer se radi o promeni na jajnicima radilica).

Pisao sam da sam posmatrao poslednjih godina šta se dešava i koliko dugo nose lažne matice uz sasvim normalnu maticu. Pri tome je najgore što se leglo koje je očigledno zanela matica gubi. Kako, ne znam, ali je bilo samo poklopljenog trutovskog legla. Kasnije počinje da se pojavljuje i radiličko, ali je društvo već jako oslabljeno i ne može da održava leglo koje propada i počinje da truli u saću. Napominjao sam par puta da u literaturi piše drugačije (da lažne matice odmah prestaju sa aktivnostima kada se doda oplođena matica; to nije potpuno  tačno i ne dešava se uvek, jer oplođenu maticu mogu zapostaviti do te mere da više nije u mogućnosti da nosi – to sam zapazio prvi put negde 1996. godine).

Takođe sam pisao moje zapažanje da prisustvo matičnjaka koji pčele odgajaju (znači, ne zatvorenog matičnjaka) smanjuje nošenje lažnih matica. Mlado leglo koje se dodaje usmerava pčele na odgoj legla (reč je o mladom leglu, odnosno larvicama i delu legla gde ima i jaja, a ne samo jajima - što ne znači da ne sme na istom ramu biti i legla svih starosnih doba). Ako nema matice, pčele će započeti i odgoj matičnjaka (zanimljivo je da sam primetio da u ovakvim slučajevima vrlo često odabiraju najmlađe larve za odgoj matičnjaka). Tako da leglo treba dodati pre no što se dođe u stanje da se lažne matice aktiviraju. To ne mora značiti da odmah treba dodati pri dodavanju mlade matice i ram sa mladim leglom. Ali, ako je društvo duže bez matice, ja to uvek uradim (i uglavnom i pre dodavanja mlade matice, jer ne mogu biti siguran postoji li nekakva matica – ili neki prelazni oblik između matice i pčele u košnici).

Uglavnom, kada odvajaš roj tu ima i mladog legla i time je pčela zadovoljena prisustvom mladog legla koje nastavlja da odgaja. Ali društvo koje se više puta izrojilo treba dodati mlado leglo. I kao meru provere i kao pogodnost koja pomaže pčelama da ne dođu u poremećaje koji dovodedo promena jedinki i otpočinjanja zanošenja legla. Može se zapaziti da u takvim društvima postoji obilje perge i svakako se i pčele hrane obilno pergom. Na osnovu toga se može videti da prvo leglo „pliva“ u ogromnim količinama mleča. Logično je da tako dobro hranjene pčele mogu brže doći do određenih poremećaja i doći u stanje da postanu lažne matice ukoliko ne mogu odgajati leglo.

PS

Mislim da su pčelari došli do zaključka da pčele ubiju mladu maticu kada se doda ram sa mladim leglom tako što prvo danima „trkeljišu“ košnicu tražeći mladu maticu do iznemoglosti. Pri tome mogu da je oštete ili ometaju društvo u praćenju matice koja je u postupku sparivanja. Pčele mogu uz ovakvo postupanje pčelara biti agresivne prema mladoj matici i da je jednostavno ubiju. Onda se u međuvremenu doda ram mladog legla (kao krajnja mera, umesto blagovremena  i „mirnija“ mera provere prisustva matice, sa vrlo malim uznemiravanjem društva i navedenim prednostima koje to leglo ima za pčele koje su već opterećene nedostatkom matice). Sledi zaključak da su pčele ubile maticu jer je dodato mlado leglo. Do sada u svojoj pčelarskoj praksi nisam zapazio da se prisustvo legla negativno odražava na pčele, što je i prirodno (leglo im je neophodno).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #829 poslato: Jun 29, 2015, 22:56:28 »
Ako nema matice, pčele će započeti i odgoj matičnjaka (zanimljivo je da sam primetio da u ovakvim slučajevima vrlo često odabiraju najmlađe larve za odgoj matičnjaka).

Ово сам негдје недавно прочитао, не могу се сјетити гдје. Углавном, радило се о новијем истраживању. Провлачи се и теза да матичњаке који раније буду затворени пчеле или прогризу или не дозволе излазак матица које се у њима налазе чекајући да се испили она права. Ако се потврди да пчеле заиста одабирају најмлађе ларве чак и за присилне матичњаке онда у воду пада стара теза која се може прочитати у скоро свакој књизи, да оне бирају старије ларве да би што прије дошле до матице.
Самим тим и правило рушења трећег дана неће бити релевантно.

Имао сам недавно занимљив случај. Једна ројева матица одуговлачила је са спаривањем и проношењем. Негдје 15 дана по пиљењу нађем је на крајњем раму са медом. По понашању је било јасно да није пронијела. Седам дана касније иста ситуација, поново на истом мјесту с том разликом да су је пчеле "уклупчавале" вјероватно је тјерајући ван. Одмах додам један рам са јајима и младим ларвама рачунајући да ће пчеле повући матичњаке а присутну матицу ликвидирати. Погледам поново након три дана и видим да су заиста повукле 3-4 матичњака. Неких седам дана касније затичем неочекивану ситуацију; порушене матичњаке, залежена два рама легла од којих је један дјелимично покривен а легло је нормално радиличко.
Заиста не треба журити  са закључком да се матица није спарила и да ће постати трутуша.
П.С. Изненађујуће успјешно спаривање ове сезоне код мене...све матице су се спариле; њих +- 20-так, дакле 100%.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #830 poslato: Jun 29, 2015, 23:19:16 »
Nisam čitao, ali svake godine u smiraj sezone matica (u avgustu ili septembru) nam se to događa u oplodnjacima. Nekoliko dana je vrlo teško zaključiti ima li tu matice. Ne radi se samo o jednom, već o prilično mnogo oplodnjaka. Ni po jednom od uobičajenih pokazatelja bezmatka se ne može zaključiti da nema matice, dok ne krene odgoj jednog ili dva matičnjaka od vrlo pažljivo biranih larvica (najčešće je samo jedan matilnjak. Ali je najzanimljivije što odgoj matičnjaka krene dva ili čak tri dana od uklanjanja matice (prema tim oplodnjacima čije nam je stanje poznato izvodim zaključak i za ostale).

Razlog nedostatka matice je što fizički ne stižemo da ih pogledamo (mislim Biljana ne stiže, jer j imam posla oko zazimljavanja) i izlegu se „prisilne“ matice. Neke od njih Biljana vidi i ne ubija ih. Zaključuje da su odlične i traži da i ja proverim. Kako bi drugačije i moglo biti, kada pčele pažljivo odabiraju larvu i odgajaju jedan matičnjak (kao kod tihe smene). Do sada nije bilo greške- sve su bile izvanredne. Te matice inače ostaju meni, jer mi ostale ionako „pokupe“. Zato sam i imao smelosti da često kažem da i prisilna matica može biti u ravni sa ostalim, prirodno odgajenim maticama. Takođe i one priče o tome da mala društva ne mogu odgajiti dobru maticu su površne (pišu ljudi što im neko rek'o).

I u košnicama tokom povoljnijih delova sezone je to normalno. Pitanje je samo da li je doba obilja, kada pčele imaju sve što im je potrebno (osim matice) i dobro prate maticu pri sparivanju ili je to u nekom delu sezone kada su uslovi loši i pčele to dožive teže. Tako da se dešava da dobra matica strada pri oplodnji a spari se neka sitnija i lošija. To su moji lični zaključci koji nemaju nikakvo uporište u literaturi i primite ih obavezno sa rezervom – kao i mnoge druge stvari koje pišem, sve dok ne proverite i potvrdite. Što se tiče odgoja matice od starije larve, mogu reći samo svoju teoriju (opravdanu) da nisam primetio da pčele odabiraju maticu, ali jesam primetio da „uspore“ razvoj nekih matica hranom – mlečom (i ovo je u skladu sa prethodnom teorijom - šta da se radi, ubi me teorija :) , neću više odo' na spavanje ).

« Poslednja izmena: Jun 30, 2015, 09:29:36 od strane Moderator 3 »

• Napredni član foruma
« Odgovor #831 poslato: Jun 29, 2015, 23:21:30 »
Ako sam te dobro razumio,mlado leglo aktivira mlecne zlijezde kod pcela a lucenje mleca sprecava poremecaje i pojavu laznih matica. Drustvo bez matice a sa mladim leglom gradice maticnjake i nece se javiti lazna matica,kao sto i dodavanje otvorenog maticnjaka aktivira mlecne zlijezde kod pcela i one ga prihvataju i pored lazne matice. Ovo oko matice mi lici kao da su je pcele ucijenile,pa se brzo dovela u red.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #832 poslato: Jun 29, 2015, 23:33:19 »
Ne sprečava potpuno, već smanjuje zaleganje na manju površinu trotvskog legla na dva tri rama (a može ih biti puno više i puno veće površine legla). Odnosi se navreme kada su lažne matice već aktivne.

Ako ima legla, pčela ga odgajaju, odgajaju i matičnjake i čekaju maticu. Leglo lažnih matica se inače vidi kada više nema uopšte radiličkog legla, to je bar očigledno. Zato su moje tvrdnje (ne pretpostavke, nego tvrdnje ovakve).

Otvoren matičnjak može biti i sa legla lažnih matica. Uglavnom, tamo gde sam video da ima matičnjaka, površine sa leglom su male. Tamo gde nema nikakvog matičnjaka, vrlo su velike i imao sam slučaj da je legla lažnih matica bilo u tri nastavka razbacano.

Kako bi bilo da se doda samo zatvoren matičnjak, ne znam – nisam probavao. Obično za to nema vremena, jer mi nije interes da se lažne matice aktiviraju i to nisam ni pokušao.

Hranjenje pergom i nemogućnost da se pčele „osobode“ viška energije je jedan od činilaca poremećaja kod pčela (to bi trebalo da bude „energetski stres“ sa posledicama u odnosu na onu foru koju je „prosuo“ jedan profa i ostao živ (energetski stres usred zime – mo'ž misliti, pa bar zimi ima gde da se utroši energija).

Na koje oko matice misliš? To za „ucenu“...

PS

Naravno, opet ponavljam i podvalačim da je to moje viđenje takvih stanja i ponašanja pčela. Napisao sam da bi pravu istinu mogli saznati kod detaljnih ispitivanja u vrlo preciznim uslovima i sa preciznom opremom.

• Napredni član foruma
« Odgovor #833 poslato: Jun 29, 2015, 23:55:18 »
U svakom slucaju prisustvo mladog legla ne moze da skodi pa iako ne sprecava u potpunosti leglo lazne matice. U Vezi oplodnjaka,zasto  su ostali bez matice(nije stavljena,nije prihvacena matica-maticnjak ili nesto drugo) i dali se to desava samo u tom periodu. Mislio sam na maticu koju pominje Radoje. Zahvaljujem na odgovorima i strpljenju.

Van mreže Moderator 3

• Moderatori
« Odgovor #834 poslato: Jun 30, 2015, 09:16:30 »
Poštovani korisnici foruma Košnice Voja,

verovatno ste primetili da su neke poruke izbrisane sa teme "RAZNA PITANJA". Da bi onima koji možda nisu u toku o čemu se tačno radilo bilo jasno, te poruke su kršile članove Pravilnika 8. i 12.
Prethodno sam i najavio da će poruke koje su u koliziji sa pravilnikom i dobrim ukusom biti izbrisane.

Forum jeste mesto gde je bila i gde će biti dozvoljena svaka konstruktivna diskusija. Verujem da je svima jasno da na forumu Košnice Voja postoji najviša moguća sloboda pisanja i rasprave i da urednički tim teži da ostane što manje vidljiv. Kada se prekrši pravilnik nastojimo da upozorimo korisnika prvenstveno privatnom porukom i tako na minimum svedemo mogućnost javne prepirke. Dešavalo se da se pojedini korisnici  na takve molbe i upozorenja ogluše a onda ih javno komentarišu. Za takvo ponašanje nema opravdanja i propisane su sankcije.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Želeo bih da dodam još nešto. Primetno je da pojedini članovi foruma sugerišu drugima da postave ličnu fotografiju u avatar.

Član 16. Pravilnika glasi:
Zabranjeni oblici ponašanja na forumu:
"Prozivati ostale korisnike zbog toga što nemaju avatar ili nisu stavili svoju sliku u avataru. Avatar je lična stvar svakog korisnika, i samo od njih samih zavisi da li će postaviti avatar i kakav će on biti, dokle god je u skladu sa Pravilnikom foruma."

Ovde ne utvrđujemo lični identitet, svakome je ostavljena sloboda na koji način će se predstaviti. Postavljanje lične fotografije svakako jeste poželjno i odraz je neke lične kulture u javnoj komunikaciji ali nije obaveza.

Nastavite sa konstruktivnim diskusijama,

M3

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #835 poslato: Jul 04, 2015, 23:27:05 »
Писао сам о матици којој је дуго требало да се спари. Данас пронађена и обиљежена. Право је чудо како је уопше могла одлетјети  на спаривање...
Иако по габаритима није никаква капиталка, по брзини залијегања и количини легла вриједило је чекати.

Van mreže slavica petrovic

• Stari član foruma
  • Pol: Žena
  • Drvo se na drvo naslanja covek na coveka.
  • Lokacija pčelinjaka: Popinci tek zelim poceti pcelarenje
« Odgovor #836 poslato: Jul 08, 2015, 08:59:06 »
Ne sprečava potpuno, već smanjuje zaleganje na manju površinu trotvskog legla na dva tri rama (a može ih biti puno više i puno veće površine legla). Odnosi se navreme kada su lažne matice već aktivne.

Ako ima legla, pčela ga odgajaju, odgajaju i matičnjake i čekaju maticu. Leglo lažnih matica se inače vidi kada više nema uopšte radiličkog legla, to je bar očigledno. Zato su moje tvrdnje (ne pretpostavke, nego tvrdnje ovakve).

Otvoren matičnjak može biti i sa legla lažnih matica. Uglavnom, tamo gde sam video da ima matičnjaka, površine sa leglom su male. Tamo gde nema nikakvog matičnjaka, vrlo su velike i imao sam slučaj da je legla lažnih matica bilo u tri nastavka razbacano.

Kako bi bilo da se doda samo zatvoren matičnjak, ne znam – nisam probavao. Obično za to nema vremena, jer mi nije interes da se lažne matice aktiviraju i to nisam ni pokušao.

Hranjenje pergom i nemogućnost da se pčele „osobode“ viška energije je jedan od činilaca poremećaja kod pčela (to bi trebalo da bude „energetski stres“ sa posledicama u odnosu na onu foru koju je „prosuo“ jedan profa i ostao živ (energetski stres usred zime – mo'ž misliti, pa bar zimi ima gde da se utroši energija).

Na koje oko matice misliš? To za „ucenu“...

PS

Naravno, opet ponavljam i podvalačim da je to moje viđenje takvih stanja i ponašanja pčela. Napisao sam da bi pravu istinu mogli saznati kod detaljnih ispitivanja u vrlo preciznim uslovima i sa preciznom opremom.

Moj slucaj formirala nukleuse pomocu maticnjaka i tri uspesno izlezene matice oplodjene i nose radilicko leglo sve ok ali cetvrti prvo nisam videla leglo pa posle kad sam otvorila ono zatvorenog samo trutovskog legla i otvorenog sto jaja sto larve. Ljuta ja pa otvarala im zatvoreno trutovsko leglo u dva navrata. Citam pozalim se kolegi i kolega mi ponudi maticu na poklon. A pre toga sam sklonila ta dva rama gde su zalegani trutovska legla. Pokusam da dodam maticu dobijenu i dodam je. Ali je dva dana nisam videla ali su pcelice koje sam dodala sa ramom na ramu napravile kao mali rojic na ivici samog rama , posto sam citala da pcele znaju da uklupcaju maticu da bih je zastitile od pcela koje jos mozda nisu spremne da je prihvate pomislila sam da je to razlog ali nista nisam dirala i nisam je vidjala. Resim da dodam maticnjak iz kosnice gde ga ima od roja sa starom maticom koji je oformio cetiri maticnjaka. Dodam uvece sutra pogledam stoji ulepljen jos bolje i citav maticnjak pcela puno oko njega. J a srecna bar to da prihvate. Medjutim juce otvorim da ponovo proverim jeli maticnjak tu kad ono nema. Tuga sve ono sto pokusah da ih spasem pade u vodu jer to su moji prvi koraci u pcelarenju pa mi je sve bitno da opstane i bude kako treba kad zaseni me crvena glavica ono ona matica koju sam dodala pre maticnjaka sreci nema mere. Posto je bilo kasno nisam uspela da vidim dali je pocela da zaleze to cu odmah dans kad stignem s posla pogledati. Ima li sanse da taj moj mali nukleus ipak krene pravim putem. Hvala na svakom odgovoru od kolega.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #837 poslato: Jul 09, 2015, 09:39:32 »
Претпоставићу да су вам се јавиле лажне матице пошто сте се надовезали на ту тему...
Незахвално је рећи овако без неких детаљнијих информација и било шта прогнозирати.
Мислим да има сасвим довољно времена да се нуклеус развије за зиму, уз редовно прихрањивање, а и можете га појачати са по којим рамом затвореног легла из неке јаче кошнице или више кошница (без пчела на раму).
Нисам баш најбоље схватио причу како се развијала пошто је текст мало не-кохерентан. Разумео сам да сте додали рамове са пчелама и матицом на месту два склоњена рама са леглом лажних матица. Ако је тако мислим да сте имали среће у овом случају. Могло је доћи до уклупчавања матице (колико знам пчеле уклупчавају матицу која им није по вољи, а не да је заштите од других пчела). То што сте видели је можда било уклупчавање једне од лажних матица. Ако сте додали рамове са леглом и пчелама онда је могло доћи (а вероватно и јесте) до борбе између пчела. Када додајете рамове са пчелама обавезно се ради нека врста неутрализације мириса и домаћих и додатих пчела да се избегне борба (убацивањем неколико кришки црног лука на пар места у кошницу, прскање слабом ракијом - разређеном, а не би било ложе и мало заслађеном...)

Већ је било речи о решавању проблема лажних матица на форуму.
Укратко, постоји неколико начина да се тај проблем реши:
1. Истресање пчела негде даље од кошнице и склањање те кошнице са пчелињака (најмање препоручљива опција)
2. Изгладњивање пчела - одузимање свих рамова са храном и затварање пчела на пар дана како би оне престале да хране лажне матице (ја сам их истресао назад у празну кошницу - без рамова - и сутрадан додао преко новина на неко јако друштво. Мислим да сам и ја имао среће по том питању - требао сам сачекати бар још један дан, али има нешто и у срећи)
3. Спајање са јаким друштвом (након изгладњивања)
4. Додавање рама са леглом и храном (након изгладњивања)

Најбитнија је превенција, те ако приметите да нема матице, а ви одмах додајте један рам са најсвежијим јајима без пчела на раму. Још ако је на раму матичњак или матичњаци... Прст у уво и певјате.

Надам се да вам је ово нешто помогло...
Поздрав и свако добро.

Van mreže slavica petrovic

• Stari član foruma
  • Pol: Žena
  • Drvo se na drvo naslanja covek na coveka.
  • Lokacija pčelinjaka: Popinci tek zelim poceti pcelarenje
« Odgovor #838 poslato: Jul 09, 2015, 13:40:50 »
Hvala Nikola ma skoro sve sam tako odradila  :( samo sto ih nisam izgladnjivala. Neutralizaciju vrsila sa nozevojem ako je pomoglo a mislim da jeste nisam videla rezultate borbe. Maticu sam prvo dodala i posle dva dana kad je nisam videla mislila sam da je stradala -TUGA- ali to o istresanju nije mi se dalo pa sam pokusala sa maticnjakom odvojila iz druge kosnice i zalepila na ram na kom sam predhodno dodala maticu a koju posle toga nisam videla  ni mrtvu ni zivu posto je malo drustvo a ona obelezena. Sutradan vidim maticu a maticnjak porusen. Ma sta da ti kazem vise srece neg pameti  ;) cak sam maticu dodala i bez kaveza. Nikola naravno da si mi pomogao. Kako i nebi kad se moj deda, brat i sad najmladji unuk zove Nikola.

Van mreže Dejan Damnjanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
« Odgovor #839 poslato: Jul 09, 2015, 17:21:39 »
Meni se jedno drustvo izrojilo i 15.06 nije bilo nikakvog legla,pre dva dana je otvorim vidim da ima legla ali vrlo lose jedva na 2 rama velicine sake!i vidim da su povukli maticnjake meni lice na tihu smenu,ko da osecaju pcele da sa njom nesto nije u redu ali vidim i da je jedan maticnjak progrizen sa strane!
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.