Данас сам наишао на сличан проблем. Трутовско легло на 3 рама и доста излежених трутова. Матице нема, али су трутови релативно крупни и претпостављам да је матица занела то легло.
Матица је иначе нека „дивљакуша“ која је могла да прође кроз матичну решетку. Послужила ми је да раздвојим друштво и зазимим двојно и намеравао сам да је променим што пре (то "што пре" се одужило до данас, нажалост). Нисам је заменио на време и „џаба сам кречио“: опет је једно друштво, али са мало више пчела.
Када се закључи да матица није добра, треба је заменити првом приликом. То је посао који има предност у нпр. замену старе матице која јеш може да послужи и која се понаша у складу са постојећим условима. Стара матица (или било које старости), која има пуно више легла од неког просека иде углавном на тиху смену (писао сам о томе и нпр. таква „јака“ друштва у пролеће не користим за пресађивање и пратим их редовно - питање је момента када ће доћи до тихе смене или ће изаћи невелики рој).
ПС
Анте, не верујем да ту има матице. Види се да има јаја која су по зидовима ћелија. У ово доба се ретко активирају лажне матице. У оба случаја (код тебе и код мене), реч је о далеко раније започетом трутовском леглу. Тако да пчеле практично нису ни имале прекид легла. матица је заносила легло, док то није прешло у заношење трутовског легла. тај континуитет легла је и омогућио да пчеле постану лажне матице.