Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616152 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dedic Izet

• Gost
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: jajinci
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #990 poslato: Novembar 25, 2015, 11:37:40 »
Da li ovo toplije vreme ovih dana moze da izazove maticu da leze leglo i kakve posledice mogu biti?

I sta uraditi ako kojim slucajem se to desi?

Van mreže Dedic Izet

• Gost
  • *
« Odgovor #991 poslato: Novembar 25, 2015, 11:38:21 »
dali neko zna gde se usrbiji moze nabaviti rotenone ili mitak

Van mreže Dedic Izet

• Gost
  • *
« Odgovor #992 poslato: Novembar 25, 2015, 11:41:18 »
zaboravih da pitam dali ima u srbiji da se nabavi amitraz

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #993 poslato: Novembar 25, 2015, 12:23:17 »

zaboravih da pitam dali ima u srbiji da se nabavi amitraz
[
/quote]

Сумњам Изете да ћете овде добити одговор на ово питање. Само помињање амитраза је јерес на овом форуму. Лично , иако поред форума и лично контактирам са поприлично колега који се овде редовно јављају, не познајем ни једног који би у своје кошнице ставио такву отровчину. Ни за живу главу. Уосталом та врста бојног отрова је забрањена у овој земљи. Коришћење таквих препарата обесмишљава и помисао на пчеларење. На овом форуму је својевремено покренута и посебна тема за забрану те пошасти којој више ни име нећу да помињем а Ви питате где да је набавите. Да није трагично било би смешно ...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #994 poslato: Novembar 25, 2015, 14:13:43 »
Koristio sam ove god brstivar i herbastrp. Što se tiče "onog" otrova nemam nameru da ga koristim po cenu da nemam košnice. Amitraz se može nabaviti biko gde.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #995 poslato: Novembar 25, 2015, 14:16:11 »
Citat: dusan lazic
...
Anto, meni se tvoja p.daska dopada. Šteta samo, što si morao da je unakaziš sa tim ukopavanjem hranilice.
Pogaču možeš staviti (bolje nemoj) na satonoše, ispod p. daske (ima dovoljno mesta)
Mislim da ti folija ne treba preko zime, pojačaj samo termo izolaciju preko p. daske (deblji karton, novine, stirodur)
Orošavanje i plesan se javljaju onda kad je termoizolacija slaba (razlika u temperaturi:spolja i unutra) 
Hranilica ti ne treba do druge polovine marta - dok ne otopli a onda će pčele već... :D a onda ne treba ni folija. :D
Ovaj otvor na poklopnoj koristim i za bježalicu, mrežu za skupljanje propolisa, Snerglovu mrežu,... Ispod poklopne nema baš previše mjesta jer leži na donjem nastavku. Kao što i Šole kaže pogača se zalijepi za satonoše, ovako mi se čini mnogo urednije. Bolja izolacija iznad će spriječiti veću kondenzaciju a plijesan će se javiti kad više zatopli. Pitanje je zbog čega se folija uopće stavlja? zbog očuvanja topline pri proljetnom razvoju?
@ Šošiću
Kažeš da za sprečavanje plijesni treba bolja ventilacija, možda bi onda bilo dobro da otvorim ovaj otvor od 3cm (vidi se ispred hranilice zatvoren lesonitom) gdje bi "višak vlage" izlazio van iz košnice?
@Milojko  Vasić
Ovu poklopnu dasku sam napravio po preporuci Slobodana Marjanovića iz Užica - i pokazala mi se odlično

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #996 poslato: Novembar 25, 2015, 14:20:02 »

Koristio sam ove god brstivar i herbastrp. Što se tiče "onog" otrova nemam nameru da ga koristim po cenu da nemam košnice. Amitraz se može nabaviti biko gde.

Потписујем све што си рекао. Пре бих спалио све што имам него да користим " оно ".

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #997 poslato: Novembar 25, 2015, 17:04:06 »
Што се тиче "оног", само опуштено људи, нема никакве "јереси"", на овом форуму. Коришћење митака (амитраза) промовишу искусни пчелари, па није чудо да колеге које тек почињу са пчеларењем то мишљење узимају без резерве.

Наравно да се може пчеларити без тог средства, али треба бити и разумно реалан у животу. Може се користити и амитраз у контроли пада варое, наравно на разуман начин.

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #998 poslato: Novembar 25, 2015, 20:27:49 »
Citat: dusan lazic
...
Anto, meni se tvoja p.daska dopada. Šteta samo, što si morao da je unakaziš sa tim ukopavanjem hranilice.
Pogaču možeš staviti (bolje nemoj) na satonoše, ispod p. daske (ima dovoljno mesta)
Mislim da ti folija ne treba preko zime, pojačaj samo termo izolaciju preko p. daske (deblji karton, novine, stirodur)
Orošavanje i plesan se javljaju onda kad je termoizolacija slaba (razlika u temperaturi:spolja i unutra) 
Hranilica ti ne treba do druge polovine marta - dok ne otopli a onda će pčele već... :D a onda ne treba ni folija. :D
Ovaj otvor na poklopnoj koristim i za bježalicu, mrežu za skupljanje propolisa, Snerglovu mrežu,... Ispod poklopne nema baš previše mjesta jer leži na donjem nastavku. Kao što i Šole kaže pogača se zalijepi za satonoše, ovako mi se čini mnogo urednije. Bolja izolacija iznad će spriječiti veću kondenzaciju a plijesan će se javiti kad više zatopli. Pitanje je zbog čega se folija uopće stavlja? zbog očuvanja topline pri proljetnom razvoju?
@ Šošiću
Kažeš da za sprečavanje plijesni treba bolja ventilacija, možda bi onda bilo dobro da otvorim ovaj otvor od 3cm (vidi se ispred hranilice zatvoren lesonitom) gdje bi "višak vlage" izlazio van iz košnice?
@Milojko  Vasić
Ovu poklopnu dasku sam napravio po preporuci Slobodana Marjanovića iz Užica - i pokazala mi se odlično

Тај отвор ми не личи на отвор који може бити помоћно лето и изгледа ми да би влага ишла у простор изнад који би касније био плеснив. Да ли ћеш отворити горње лето или не, зависи од твоје одлуке и услова у околини (има ли превише магле или ветра). То значи да би морао погледати какво је стање у кошници и тек онда отворити тај отвор или лето ако је превише или премало влаге у појединим или свим кошницама. Наравно да не мора да се потпуно отвори.

Пример о плеснима линк који сам већ негде на форуму поставио и говори се о влази и спречавању појаве плесни, али из кошница се не може и не сме уклонити влага потпуно. Тешко је да пчелар идеално успостави стање у кошници. Тако да се дешава да неке друштва имају одличне услове, а нека превише или премало влаге (што је свакако велики проблем). Дифузија и појаве које је прате су врло сложен процес (иако изгледа врло једноставно) и бити искључив по овом питању је незгодно. Ту су пчеле које имају утицаја на укупан процес дифузије. И штагод да „договоримо“ :), биће одступања.

Ја то решавам при неком брзом прегледу крајем децембра. Немам правило како решавам – ствар тренутног сналажења и одлуке или импровизација. Плесан се углавном не јавља током зиме и има времена да се нешто предузме. Ако има влаге даље од клубета (нпр. по зидовима или бочним рамовима) то и није неки проблем док нема услова за појаву плесни (док је хладно).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #999 poslato: Decembar 18, 2015, 14:59:17 »
Odradio tretman oksalnom prije 15-ak dana, osim dva društva koja su bila "preaktivna". Danas odem da i njih sredim. U jednom društvu (na 6-7 ulica) nađem 3 okvira sa trutovskim leglom - neće valjati. Očito je matica stradala i pojavile se lažne matice. Neznam dali im sada više ima spasa? Jedno društvo mi je ostalo sa klubetom na 5-6 ulica u polunastavku uglavnom bez mnogo meda. Iznad nastavak pun meda. Matica ovogodišnja i na jednom poluokviru ima čak i leglo veličine ping-pong loptice. Kako da ih natjeram da pređu u "bogatiji" dio košnice jer ovdje im se ne piše dobro? Prognoza za idućih 15-ak dana je 5-10 stupnjeva po danu. Za prvu ruku sam im stavio zbjeg (bez mreže) između polunastavka i gornjeg nastavka i u zbjeg položio jedan puni okvir meda tako da im je pri ruci odmah iznad klubeta. Međutim na ovaj način sam im preprečio i put prema gornjem nastavku.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1000 poslato: Decembar 19, 2015, 11:12:46 »
Лажне матице или матица трутуша? Некако баш и није време за појаву лажних матица и већа је могућност да је матица постала трутуша. Само прегледом легла можеш утврдити шта је у питању. При прегледу се може приближно проценити да ли се могу пчеле придружити неком друштву.

Саће са леглом се исече са рама и храна се може додати неком друштву ако нема трагова пролива. Не мора одмах да се дода већ се може сачувати за касније.

Друштво које ти је остало у полунаставку ниси требао дирати. Када се легло излеже, прећи ће у наставак. Све док има легла биће у полумедишту и не би требало да има проблема. Било би незгодно да је обрнуто стање и да је легло у ЛР наставку, а мед у полумедишту изнад. Ако има само мало хране, пчеле теже прелазе у ЛР наставак када има легла. Али, ако нема јаког захлађења и оне морају прећи у ЛР наставак за храном.

Мислим да си много погрешио стављањем рама са медом. Није толико хладно да им треба помоћ и легло није велико, тако да могу пренети хране колико им треба. Када се стави рам или мед на сатоноше, пчеле преносе мед у саће и дуже остају у том простору који је дугорочно неповољан за њих. Ако си нешто намеравао, боље је да си то мало легла уништио него ово што си урадио. Мада мислим да ниси требао ништа дирати.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #1001 poslato: Decembar 19, 2015, 12:03:02 »
    Može li polunastavak da se skloni sa košnice i da se sve pčele iz polunastavka stresu u nastavak sa hranom?
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1002 poslato: Decembar 19, 2015, 13:33:59 »
Може, али углавном нема потребе. То би била нека крајње принудна мера ако наилази дуготрајни хладни талас и има легла. У садашњим условима углавном непотребно.

Писао сам да сам имао проблем у ЛР кошници која је зазимљена на два ЛР наставка 2012 године о нечем сличном. Подигао сам рамове са леглом у други наставак пред оно јако захлађење и на њима није било уопште хране, а пчела је било релативно мало. Када сам понео мед у најлонској врећици који је свакако био потребан, испоставило се да не треба ништа додавати и дирати: пчеле су преместиле клубе на рамове са медом када се легло извело. Иако дневне температуре нису биле више од -7, дани су били без ветра (није било никаквог струјања ваздуха) и та топлота која је загревала предњу страни кошнице је омогућила пчелама да се преместе на рамове са храном.

Ово не мора бити правило и може клубе остати на празном саћу. Треба погледати шта се дешава у кошници. Проблем је „прва зимска пчеларска заповест“ да не треба ни случајно дирати кошнице зими. Онда оне лепо угину и све се „лепо среди и санира“.

ПС

Свакако да ја погледам сва она која су критична и реагујем ако је потребно (обично је то само неколико друштава и не прдставља ми неки проблем, а и понешто се научи или запази). По врло ниским температурама не истресам пчеле (ако не морам). Извадим пар рамова и однесем у кућу да се загреју. Пчеле одмах прелазе на те рамове (услов једа нема легла на саћу на којем се тренутно налазе).

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #1003 poslato: Decembar 19, 2015, 16:54:48 »
Danas iskoristio lijep sunčan dan. Okvir sa medom koji sam stavio iznad PN sam vratio u sredinu nastavka sa medom a do njega stavio po jedan okvir sa medom koji ima praznih (i polupraznih) ćelija u dnu tako da napravim malo mjesta za prelazak klubeta. Očekujem da bi do Nove godine trebale preći u gornji nastavak.
Ovo drugo društvo sa trutovskim ćelijama se vjerovatno neće izvući do proljeća. Vide se novosnešena jajašca na sve strane, hrane sve manje a perge skoro i da nema. Vidi se otvoren matičnjak pa je moguće da je unutra i nesparena matica. Društvo je krajem 8. mjeseca bilo na 8 okvira legla i dovoljno meda ali je matica bila crvena i moguće da je došlo do smjene.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1004 poslato: Decembar 20, 2015, 19:09:54 »
Данас сам наишао на сличан проблем. Трутовско легло на 3 рама и доста излежених трутова.  Матице нема, али су трутови релативно крупни и претпостављам да је матица занела то легло.

Матица је иначе нека „дивљакуша“ која је могла да прође кроз матичну решетку. Послужила ми је да раздвојим друштво и зазимим двојно и намеравао сам да је променим што пре (то "што пре" се одужило до данас, нажалост). Нисам је заменио на време и „џаба сам кречио“: опет је једно друштво, али са мало више пчела.

Када се закључи да матица није добра, треба је заменити првом приликом. То је посао који има предност у нпр. замену старе матице која јеш може да послужи и која се понаша у складу са постојећим условима. Стара матица (или било које старости), која има пуно више легла од неког просека иде углавном на тиху смену (писао сам о томе и нпр. таква „јака“ друштва у пролеће не користим за пресађивање и пратим их редовно - питање је момента када ће доћи до тихе смене или ће изаћи невелики рој).

ПС

Анте, не верујем да ту има матице. Види се да има јаја која су по зидовима ћелија. У ово доба се ретко активирају лажне матице. У оба случаја (код тебе и код мене), реч је о далеко раније започетом трутовском леглу. Тако да пчеле практично нису ни имале прекид легла. матица је заносила легло, док то није прешло у заношење трутовског легла. тај континуитет легла је и омогућио да пчеле постану лажне матице.