Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616138 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Krešo Lesan

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: slavonija sibinj
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #1140 poslato: Maj 11, 2016, 16:02:45 »
molim za pomoć
imam 4 oplodnjaka i u ni jednima nemam leglo.
oplodnjake sam napravio 17 . 4 nisam ni tražio matice ali čim nema lagla a prošlo je oko 25dana odma mi je sumljivo.

dali da dodam nove sparene matice.
Do or do not, there is no try!

Van mreže marko gojkovic

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Obrva-Kraljevo
« Odgovor #1141 poslato: Maj 12, 2016, 11:10:57 »
Moracu da nadjem neko resenje vrlo brzo. Hvala ti. Pozdrav

Bojane,javi se u pp da ti posaljem slike i objasnim kako lako da napravis topionik.i jeftino,sto je najbitnije

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #1142 poslato: Maj 12, 2016, 13:47:02 »
Крешо,

Треба мало више инфрмација, како си формирао опплодњаке, са зрелим матичњацима или другачије?
Када је отприлике требала матица да се излеже? Да ли си прихрањивао пчеле у оплодњацима?
Да ли су матичњаци прогризени са стране или се јасно види да се матица излегла?
Овако (са овом количином информација) би ти мој савет био да прво потражиш матицу на тим рамовима, мислим да ти то не би био проблем...
Време је лоше, можда није стигла да се спари још...
Ако након прегледа будеш 100 % сигуран да нема матица, можеш додати матице, али прво добро прочитај на форуму како се то ради, да добијеш што бољи просек прихватања матица.
Мада бих на твом месту (ако 100 % нема матица) та друштва спојио са другим друштвима која имам на пчелињаку, па ако она уђу у ројеви нагон, онда поново формирао оплодњаке...

Van mreže Krešo Lesan

• Napredni član foruma
« Odgovor #1143 poslato: Maj 13, 2016, 07:10:46 »
Крешо,

Треба мало више инфрмација, како си формирао опплодњаке, са зрелим матичњацима или другачије?
Када је отприлике требала матица да се излеже? Да ли си прихрањивао пчеле у оплодњацима?
Да ли су матичњаци прогризени са стране или се јасно види да се матица излегла?
Овако (са овом количином информација) би ти мој савет био да прво потражиш матицу на тим рамовима, мислим да ти то не би био проблем...
Време је лоше, можда није стигла да се спари још...
Ако након прегледа будеш 100 % сигуран да нема матица, можеш додати матице, али прво добро прочитај на форуму како се то ради, да добијеш што бољи просек прихватања матица.
Мада бих на твом месту (ако 100 % нема матица) та друштва спојио са другим друштвима која имам на пчелињаку, па ако она уђу у ројеви нагон, онда поново формирао оплодњаке...

Oplodnjake sam formirao sa zrelim matičnjacima starosti od 11-12 dana.
jasno se vidi da je matica izašla.
Po ovom vremenu nisam tražio matice ali budem čim prije.
Društva nisam prihranjivao sirupom samo pogačom, ali moguće je da matica nije legla zbog slabog unosa jer neprestano je kiša bila zadnjih 5 -6 dana.

Van mreže Damir Kireta

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Slatina, Bakić
« Odgovor #1144 poslato: Maj 14, 2016, 08:35:12 »
matica je izležena 8.5., vrijeme je loše pa me zanima koliko može potrajati do oplodnje matice?

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #1145 poslato: Maj 16, 2016, 13:03:21 »
 Sedam do deset dana ukoliko su povoljni vremenski uslovi.Mislim da je poželjno da ne otvaraš košnicu dve nedelje.Ukoliko ni tada nema jajašaca,to ne znači da se neće oploditi.Može se desiti da nastrada pri oplodnji ,ili da promaši košnicu nakon oplodnje.
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Damir Kireta

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Slatina, Bakić
« Odgovor #1146 poslato: Maj 16, 2016, 13:50:46 »
Sedam do deset dana ukoliko su povoljni vremenski uslovi.Mislim da je poželjno da ne otvaraš košnicu dve nedelje.Ukoliko ni tada nema jajašaca,to ne znači da se neće oploditi.Može se desiti da nastrada pri oplodnji ,ili da promaši košnicu nakon oplodnje.
Hvala na odgovoru... Upravo sam se vratio iz pčelinjaka, e sad poželjno ili ne ja sam otvarao košnicu... Nadam se da neće poći po zlu, matica je unutra ali još nema jaja... napokon je danas osvanulo sunce i pčele rade na ono malo bagrema što je još ostalo...

lp

Van mreže Srdjan Savic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vinik, Nis.
« Odgovor #1147 poslato: Maj 17, 2016, 17:47:02 »
Da li drugenac izlazi tek posto se matica spari?

07.05. sam odvojio staru maticu u nukleus posto sam zatekao zatvorene maticnjake.
13.05. zatecen pravilno otklopljen maticnjak sa poklopce koji jos uvek visi.
17.05. danas popodne cuje se pevanje matica.

Sta je sada najbolje preduzeti obzirom da ovu novu maticu nemogu da nadjem jer nije obelezena?

Van mreže Srdjan Savic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vinik, Nis.
« Odgovor #1148 poslato: Maj 18, 2016, 11:45:40 »
Operacija zavrsena.
Maticu sam pronasao po zvuku njene pesme i taj ram stavio u sredinu a ostalo SO.
Pcele stresene ispred kosnice a prethodno odvojen ram sa dva zatvorena maticnjaka u nukleus sa hranom i leglom.

Van mreže Krešo Lesan

• Napredni član foruma
« Odgovor #1149 poslato: Maj 18, 2016, 14:47:01 »
Lažne matice na djelu...

Učiniti ću slijedeće  sve pčele ću istresti iz košnice oko 50m dalje . Na isto mjesto postaviti novu praznu košnicu i sve pčele bi se trebale vratiti u tu praznu košnicu ali bez lažnih matica.
Košnicu ću zatvoriti i tako ostaviti jedan dan da gladuju te im dodati sparenu maticu.
Sve to sam našao u knjizi Visoki prinosi meda Božidar VESKOVIĆ.
Pa budemo vidjele šta će biti.
Inače ovaj izgrađen ran ću staviti u zamrzivač da ubijem larve i dodati ga kasnije u košnicu.

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1150 poslato: Maj 18, 2016, 21:15:24 »
Ponekad mlada matica tek kad pronese isto leže po više jaja u ćelije. Da ostaviš još koji dan da vidiš kako će se situacija razvijati ?

Van mreže Dejan Damnjanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
« Odgovor #1151 poslato: Maj 18, 2016, 21:21:53 »
Lažne matice na djelu...

Učiniti ću slijedeće  sve pčele ću istresti iz košnice oko 50m dalje . Na isto mjesto postaviti novu praznu košnicu i sve pčele bi se trebale vratiti u tu praznu košnicu ali bez lažnih matica.
Košnicu ću zatvoriti i tako ostaviti jedan dan da gladuju te im dodati sparenu maticu.
Sve to sam našao u knjizi Visoki prinosi meda Božidar VESKOVIĆ.
Pa budemo vidjele šta će biti.
Inače ovaj izgrađen ran ću staviti u zamrzivač da ubijem larve i dodati ga kasnije u košnicu.
Pozz kolega,verovatno ce neko od iskusnijih nkolega dati odgovoreali neko moje skromno misaljenje da se mozda i ne radi o laznim maticama jer one zalezu po zidu celija aovdu mogu primetiti da su na dnu jajasca pa je moguce o mladim maticama da se radi!Medno
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže Krešo Lesan

• Napredni član foruma
« Odgovor #1152 poslato: Maj 19, 2016, 10:16:53 »
Ponekad mlada matica tek kad pronese isto leže po više jaja u ćelije. Da ostaviš još koji dan da vidiš kako će se situacija razvijati ?

Anto
ko će ga znati više ima i po tri jajeta u saću... inače to mi je oplodnjak formiran 17.4
danas pogledam još jednom ako ne nađem maticu..napolje s njim ;D
Mada je teško pronaći i samu maticu jer pčela ima dosta i jako su zbijene... :-\

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1153 poslato: Maj 19, 2016, 11:30:40 »
Isti "problem" sam imao i ja prošle godine no ispostavilo se da je sve u redu, pričekaj još malo. Leglo lažnih matica obično nije kompaktno, mlade matice se ne snalaze odmah ali kad ih krene....

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #1154 poslato: Maj 19, 2016, 15:52:55 »
Isti problem imam i ja u jednoj kosnici koje je ostalo bez matice pre 23-24 dana (ima jos malo trutovskog legla pred izlazenje)  tj juce sam pregledao to drustvo koje je na dva nastavka a izmedju njih je maticna resetka gornji nastavak je pun jednodnevnog dvodnevnog i trodnevnog na jednom ima i larvica  legla bukvalno na 6 rama ima legla cak su i zvoncici zalegnuti negde ima i po dva  jajasca u zvoncicu i u po nekoj radilickoj celiji cak sam i na prvom nastavku ispod maticne resetke  nasao jedan ram sa leglom maticu nisam video ...najverovatnije su u pitanju lazne matice  ili neka matica sitnije gradje a koja je rekoderka u zaleganju kada je postigla ovoliko ramova da zelegne :)

Sacekacu par dana a onda ide ili istresanje ili priprema za prosirivanje ...

Sutra kontrola  ostalih drustava ( koja su preseljena na drugu lokaciju gde bagrem nije izmrzao) da li ima maticnjaka ili ne bagrem je u punom jeku ali vreme nedozvoljava neki ozbiljniji unos ...ako ima maticnjaka izvrsicu zamenu starih matica prebacivanjem u nukleus a ostavljanjem jednog ili dva maticnjaka da izadju nove matice ...

Inace juce sam u 13 oplodnjaka dodao po jedan zatvoren maticnjak dobijen Jenterovim aparatom sutra kontrola izlezenosti matica i dodavanje pogace ako neki maticnjak nije primljen dodacu u narednim danima neki rojevni nacice se sigurno neko drustvo u rojevnom nagonu, takodje sutra krece i novi turnus proizvodnje matica Jenterom i probacu i presadjivanje larvi kineskom iglom  resio sam ove godine sve da probam jer na svojim greskama se najbolje uci a i ne postaje se Pcelar za 1-2-3 godine vec posle mnogo godina i hiljade uboda jer kako steci iskustvo ako ne radom i samo radom a na kraju sve dodje na svoje kao i rezultati, i ono najvaznije PRIHODI I ZADOVOLJSTVO
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama