Autor Tema: Mini-oplodnjak za RV  (Pročitano 51980 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kristian Njari

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mokrin
Odg: Mini-oplodnjak za RV
« Odgovor #75 poslato: Januar 31, 2017, 14:23:52 »
Vojo druže, hvala na pozivu. Svakako planiram uskoro da dođem kod tebe. Uvek mi je zadovoljstvo da slušam velemajstora pčelarstva i konstruktora Rodne Voje. I svaki put se osećam prijatno u tvom domu i u društvu tvoje supruge. Spremaj zalihe Brstivara, trebaće nam čim krene sezona. Za mene rezerviši 1 litar.

Do skorog viđenja, pozdrav iz Mokrina!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #76 poslato: Januar 31, 2017, 22:03:48 »
Citat
Izvinite što se mešam u ovako lepu prepisku ali možda je kolega mislio na matični mleč?
Citat
Ma mislio je taj na maticnu mlec, a ja posto sam kolegijalan, ponecu mu stitnike za kolena..

Ma ne....
Mislio sam na Merilin Monro...  :P

Pa naravno da sam mislio na m.m.  :)
Iako je Merilinka bila hrana za oči i dušu.

Odreći će nas se Anto preko novina....

Сад смо мало зезнули тему али није важно...
И ја бих поменуо Мерлинку али ако дође ћера па пренесе мами шта се овде пише онда сам готов, одох ја онда у кућни ћошак на десет минута. :D

Најважније у свему су та три дана које помињеш и од оних 13 и по до 14 дана или 15 како пише у неким књигама, пчелама природа омогућава да све помере за још два до три дана. Тако то пчеле раде милионима година само никако да ми препознамо...  ;)

Vojo druže, hvala na pozivu. Svakako planiram uskoro da dođem kod tebe. Uvek mi je zadovoljstvo da slušam velemajstora pčelarstva i konstruktora Rodne Voje. I svaki put se osećam prijatno u tvom domu i u društvu tvoje supruge. Spremaj zalihe Brstivara, trebaće nam čim krene sezona. Za mene rezerviši 1 litar.

Do skorog viđenja, pozdrav iz Mokrina!
Радујем се поновном виђењу драги мој Кристијане, хвала ти за ове лепе речи. 
Имам још само тај 1 литар Брстивара и одмах га остављам на страну.

Хајде сада да кремено о овим мини оплодњацима..

Милош; Sto se tice ovog oplodnjaka veoma se lako formira zbog male kolicine pcela ali neznam dali ivaj vas ima antivaroznu podnjacu tj mora da ima mrezastu podnjacu zbog ventilacije jer zatvaranjem pcela u np.podrumu na par dana ima posledice na pcele u njima...ovo je iskustvo mog prijatelja koji korusti ove oplodnjake

Мислим да оплодњаке не треба носити у подрум него их насељавати на неком удаљеном пчелињаку.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #77 poslato: April 25, 2017, 10:03:48 »
I ova tema je naprasno utihnula a sada je ponovo aktuelna priča oko oplodnjaka pa da je probudim malo.

Sa gledišta dostupnosti materijala i jednostanosti najlakše mi izgleda formirati oplodnjake tako što bih pregradio RV nastavak na tri dijela i dobio tri troramna oplodnjaka u jednom tijelu. Iz praktičnih razloga ovo je najbolje i vjerovatno će tako i biti ali volim da se čuju i drugi stavovi. Milošu se ovaj način rada nije dopao ako sam dobro pročitao. Mene zanima zbog čega je ovakav pristup loš i da li je loš zapravo? Kakva su iskustva ostalih kolega?
Dalje kaže se da pregrade moraju dobro da dihtuju zbog mješanja feromona matica i da se spriječi prelazak pčela.
Ja sam imao namjeru da napravim pokretne pregrade iz praktičnih razloga pa se pitam kako dihtovanje i pokretna pregrada idu skupa?

Eto toliko za početak nastavka teme. :)

Medno...

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #78 poslato: April 25, 2017, 10:25:24 »
Meni je to dobar nacin. Za uzgajivace matica nije. Kad sam razgovarao sa kolegom uzgajivacem navodi razlog sto mu takav oplodnjak puno pčele uzme (mesa on kaze).
Kod takvog načina meni se je znalo dogoditi ako bi istodobno otvorio 3 njegova leta da se sve pčele vrate u susjedni ulaz u susjedni oplodnjak. pa sam onda morao leta otvarati tek navecer.
Da nisam dobio od kolege njegove male oplodnjake onda bi koristio taj način. oplodnjak koji sam dobio se moze vidjeti na slici ispod (plavi-sivi-plavi)..

This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #79 poslato: April 25, 2017, 11:17:27 »
Mislim da prof. Kulinčević reče da šaka pčela ne može odnegovati kvalitetnu maticu. Ukoliko je to tačno, onda je komercijalnim "matičarima" svejedno, ali onome, koji uzgaja matice za svoje potrebe, ne bi trebalo da bude šteta pregršt pčele više u oplodnjaku.

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #80 poslato: April 25, 2017, 11:32:05 »
Boki ja sam koristio cetvoodelne i imao sam problem sa mesanjem pčela i nije mi se svijalo, sto neznači da nije dobro vec da meni taj način rada sa oplodnjacima ne leži zato cu ove godine da radim sa dvodelnim i sa tri -cetri rama ( hrana + 2 rama leglo + so ili izgradjen ram)  posle oplodnje kada matica zalegne i ispuni ceo oplodnjak ( 5 rama) vršicu spajanje dva oplodnjaka u jedan i time dobiti jedan jak nukleus tj roj a maticu koja je visak cu iskoristiti za zamenu starih matica ili prodati...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #81 poslato: April 25, 2017, 12:08:10 »
Ma meni je to privlačno čisto iz praktičnih razloga jer imam sav materijal samo napravim jednostavnu podnjaču, hranilice i pregrade. Mislio sam da koristim pregradu bez šlicovanja nastavka. Takva je fleksibilnija jer se lako prostor proširi za ram-dva-tri a pregrada može biti korisna i kada treba suziti prostor nekoj slaboj zajednici. Ali takva pregrada slabo dihtuje pa nisam siguran dal je to pametno.

Kod mene je to sve pomalo na dugom štapu što bi se reklo jer sam u začetku čitave priče a prirodno sam radoznao pa me sve to privlači ali nemam baš mnogo slobodnog vremena.
Pripremam se da probam proizvesti prve matice pa sam spremio podnjaču i MR sa uvlakom za odvajanje nastavaka.
Sad kad razmislim malo, šta ću sa maticama kad i ako ih proizvedm? :)
Treba mi neko rješenje za oplodnjake a imam dovoljan broj RV ramova i nastavaka da formiram koji oplodnjak pa ću vjerovatno i probati ovaj sistem sa pregradom u RV tijelu.
Da li je poželjna ventilaciona mrežica na podnjači oplodnjaka?

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #82 poslato: April 25, 2017, 12:12:18 »
Citat
Ma meni je to privlačno čisto iz praktičnih razloga
Ne zaboravimo ono, na šta domaćin foruma često upozorava - nije važno samo ono što je nama praktično, već ono što pčelama odgovara...

• Stari član foruma
« Odgovor #83 poslato: April 25, 2017, 12:44:18 »
Meni odgaja buduće matice najmanje dva nastavka pcela, a kad su maticnjaci zreli znaci 14 dan starosti tek onda radim troramne oplodnjake koje selim. Normalno da saka pcela nemoze kvalitetno odgojiti dobru maticu.
Sto se tiće pregrađivanja rv nastavka dovoljno je da pcela ne moze proći na spoju pregrade i kosnice, kako po zidovima kosnice tako i na podu i gornjem djelu.
Ventilacija odozdo nije potrebna.
Nisu ta moja iskustva bog zna kakva ali su isprobana i nisu prepisivana.
Bok prijatelji!

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #84 poslato: April 25, 2017, 12:57:31 »
Citat
Ne zaboravimo ono, na šta domaćin foruma često upozorava - nije važno samo ono što je nama praktično, već ono što pčelama odgovara...

Slažem se Nešo druže ali mislim da im nebi trebalo biti loše (mislim na matice) na 3RV rama sa dovoljno pčele i hrane ako neki profesionalci smatraju da može i oplodnjak kao pakla cigareta. Pitam se šta je trotamni RV oplodnjak gori od baby oplodnjaka?

Na tvoj podsjetnik može i ovaj citat iz Tominog pisma:

Citat
Kad sam razgovarao sa kolegom uzgajivacem navodi razlog sto mu takav oplodnjak puno pčele uzme (mesa on kaze).

Ova izjava ponešto govori a ja nebih da štedim na mesu.

Ipak oplodnjak je samo to što mu ime i govori. Nakon oplodnje svakako će da se formiraju normalna društva ili bar nukleusi.
Pretpostavljam da maticu i njen kvalitet ipak definiše sve ono što se sa njom zbiva od jajeta do izlaska iz matičnjaka a to se ne zbiva u oplodnjaku ili možda i griješim.
Sa druge strane o njenom kvalitetu teško je dobiti spoznaje dok ne počne da polaže leglo na većim površinama. Tko bar ja nešto mislim.
A na kraju ko sam ja da mislim i smatram jer ja samo učim i pomalo lupetam i nagađam. ;)

• Stari član foruma
« Odgovor #85 poslato: April 25, 2017, 13:39:14 »
Pretpostavljam da maticu i njen kvalitet ipak definiše sve ono što se sa njom zbiva od jajeta do izlaska iz matičnjaka a to se ne zbiva u oplodnjaku ili možda i griješim.

Nisi fulo jer ima dosta opcija.

Izlazak matice iz matičnjaka se događa nekad u košnici sa starom maticom (npr tiha smjena), nekad u oplodnjaku (npr kad uzgajivac zreli maticnjak naseli s pčelama oplodnjak).

Za zadovoljavajuce rezultate treba puno pčela da odgaja (hrani ju) larvu matice, a za maticnjak iz kog ce izac matica za 1 - 1,5 dan super je i troramni rv  oplodnjak.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #86 poslato: April 25, 2017, 15:00:14 »
Momci u potpunosti se slažem da je 3RV rama dosta, ali to je daleko od mini oplodnjaka. Tu ima nekoliko hiljada, a ne 300 pčela...
Kažu opet neki da je veoma važno i kako se matica hrani od samog izleganja, do oplodnje a i kasnije, normalno.

Neki čak tvrde da oni "vikleri" dosta škode tek izleženim maticama ( iako im sačuvaju život ), jer matica, pre no što napusti matičnjak, pruža svoj jezik kroz otvor na poklopčiću i biva hranjena od strane negovateljica.

Hoću da kažem - važno je da se trudnica dobro i zdravo hrani, ali i kad se porodi, veoma je važno da beba dobija dovoljno kvalitetne hrane, inače će zaostajati u fizičkom razvoju. I pre puberteta.

OK?

• Stari član foruma
« Odgovor #87 poslato: April 25, 2017, 15:31:41 »
Vjerujem da je bolje da se mlada matica izleze u kosnici sa puno pčela nego sa malo.
Da li spada 3 RV rama u mini oplodnjak, nemam pojma.
Bojan je pitao koliko je dobar takav oplodnjak i velim da je dobar i zadovoljan sam maticama oplođenim u njima.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #88 poslato: April 25, 2017, 16:06:10 »
Ma di mini...
Mini je onaj prcvoljak, što ih naprave 8 - 9 od jednog nastavka, a ram valjda ima 100 ćelija   ;D
U njega se stavlja oko jedne čaše od jogurta pčela ( oko 300 komada ).

Ovaj sa 3 RV nastavka je maksi.

• Stari član foruma
« Odgovor #89 poslato: April 25, 2017, 17:30:56 »
Prcvoljak  :D ;D :) ;D