Autor Tema: Mozda smesna pitanja ali...  (Pročitano 10487 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Mozda smesna pitanja ali...
« poslato: Decembar 24, 2011, 22:29:09 »
Iscitavao sam forume i par knjiga ali nisam nasao odgovore na par vrlo prostih pitanja koja muce svakog ko pocinje rad sa nekom vrstom zivotinja - da ne kazem insekata. O cemu se radi: kupim kosnice (opredelio sam se za RV - zato sam ovde) postavim ih na mesto (otprilike znam kakvo a usput i u konsultaciji ovde na forumu) i onda nadjem nekog kod koga kupim rojeve. U cemu su rojevi, kad ih donesem na pcelinjak i postavim u kosnice sta raditi - da li ih zatvoriti, pustiti da lete, da li ih odmah tretirati necim da li prihranjivati ili ne tih prvih par dana .... te jednostavne stvari oko kojih pcelari koji imaju iskustvo ne brinu vec rade automatski i po navici.

Drugo znam gde da nabavim kosnice ali gde naci rojeve ali da su na jugu - pretpostavljam da im 6-7 sati transporta sa severa ne bi bas prijalo ili gresim? Konkretno ako budem nabavljam rojeve od Vas gospodine Vojo, a to planiram na prolece posle bagremove pase jer kod mene u to doba ne znam da li ima dovoljno pase (ne znam kakva je situacija u aprilu i maju po tom pitanju - mnogo toga cveta ali ...) da li mi mozete reci okvirnu cenu?

Zatim zastita od ptica - znaci li nesto mreza na 3-4 m iznad kosnica (koristi se kao protivgradna zastita)? Kako otkriti miseve ili druge napasnike u kosnici? Da li zamka sa pivom u boci deluje i na strsljenove ili samo na ose (poneke godine bude strsljenova i to velikih a ose grade gnezda i na zemlji)?

Unapred zahvalan ....

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Mozda smesna pitanja ali...
« Odgovor #1 poslato: Decembar 25, 2011, 00:59:22 »
Kolega Stankoviću,
Postavili ste nam dosta početničkih pitanja a ja ću pokušati da odgovorim makar na neka pored preporuke da bi bilo najbolje da nađete nekog učitelja s kojim ćete lakše ući u svet pčelarenja u kraju gde mislite pčelariti.  Prepručio bih vam još da dobro iščitate ovaj forum i razne  teme u kojim ćete dosta toga naučiti .

Ne znam da li u tom kraju ima neko sa RV košnicama a i ako nema najbolje bi bilo za tih 4-5 rojeva obzirom da je u pitanju velika razdaljina i da su troškovi transporta dosta skupi da rojeve obezbedite od nekog ko pčelari u tom kraju. Cena rojeva na saću sa leglom i mladom maticom kod mene je 3.000 dinara.
Rojevi se prebacuju u vaše košnice to jest u nukleuze koji se sastoje od podnjače,nastavka sa ramovima, hranilice i poklopca. Prilikom transporta skine se poklopac, ostavi ventilacija i tako se transportuju.
Rojevi se redovno tretiraju protiv varoe isto kao i ostale pčelinje zajednice.
Odmah nakon doseljavanja rojeva ukoliko nema dobre paše moraju se redovno prihranjivati dok ne izgrade saće i dok im se ne obezbedi dovoljna količina hrane za zimovanje. Na nekim terenima prihranjivanje skoro da nije ni potrebno.

Zaštita od ptica skoro je nemoguća jer pčele slobodno lete u krugu od nekoliko kilometara od pčelinjaka isto kao i razne ptice.
U zamkama sa pivom pored osa hvataju se i stršljenovi. O ovom imamo otvorenu temu i razna iskustva i preporuke kolega.

Drago mi je da ste planirali rad sa RV košnicama ali imam dosta kritično mišljenje o uspešnosti pčelarenja kolega pčelara kod kojih je pčelinjak dosta udaljen od mesta stanovanja.

U svakom slučaju želim vam puno uspeha i sreće.

Pozdrav svima......
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2 poslato: Decembar 25, 2011, 11:55:34 »
Hvala Gospodine Brstina potrudicu se da nadjem nekoga na jugu sa RV kosnicama zbog kupovine rojeva a ako ne budem mogao znam gde da ih nabavim ....

Sto se tice mesta pcelarenja i Beograda nemam nameru da odnesem kosnice i tamo ih ostavim ove godine imam nameru (vec sam resio ustvari) i od kraja februara cu biti najveci deo na mestu pcelarenja zbog raznoraznih radova oko pocetka - potpuno mi je jasno da se ovo ne moze raditi ako covek nije stalno prisutan na pcelinjaku. Ustvari ovo ce biti jedan deo posla tako da to nije problem.

Kako su mii najbliza mesta Predejane i Crna Trava bice malo teze naci nekog pcelara za pomoc pa se moram uglavnom osloniti na "sopstvene snage" i pomoc na forumima. Druga stvar koja bi mi pomogla ako postoje pcelari koji koriste skype ...

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #3 poslato: Decembar 25, 2011, 13:48:56 »
Kolega Miodraže

Samo se vi pripremajte, naoružajte strpljenjem, obezbedite odredjeni broj košnica, a rojeva
će s proleća biti.
Pozdrav iz Aleksinca koji je malo pobeleo od susnežice koja je kratko vreme trajala tokom
prepodneva.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #4 poslato: Decembar 25, 2011, 14:24:13 »
O pa sad sam obratio paznju na vasu lokaciju ako nije problem kad budem u januaru isao do Crne Trave da ragulisem neke stvari mozda bih mogao i da svratim do Vas na malo razgovora (iako nije bas vreme - sem za razgovor...). Pozdrav...

Van mreže sava mitic

« Odgovor #5 poslato: Decembar 25, 2011, 14:42:24 »
O pa sad sam obratio paznju na vasu lokaciju ako nije problem kad budem u januaru isao do Crne Trave da ragulisem neke stvari mozda bih mogao i da svratim do Vas na malo razgovora (iako nije bas vreme - sem za razgovor...). Pozdrav...
Za razgovor ćemo uvek naći vreme.
Bitno je da usaglasimo termin i vreme vašeg dolaska i dobro došli.
Imate Forum, postoje privatne poruke, postoji telefonske veze.
Biće mi drago da me posetite.

Pozdrav iz Aleksinca

• Prijatelj foruma
« Odgovor #6 poslato: Decembar 30, 2011, 18:44:35 »
Ponovo ja...

Interesuje me ako pocnem sa npr 5 kosnica koliko uz njih treba nastavaka i ramova da bi se moglo manipulisati bez nekih vecih problema? Koliko vidim RV kada se kupuje kompletna ima 4 nastavka sa ramovima ali mislim da se MR i ram za nju kupuju posebno?

Drugo ima veoma malo informacija o samim pocecima - to verovatno dosta ljudi saznaje od pcelara pa ne pita ovde - npr satne osnove kad ih treba staviti - vidim da hvale neku firmu iz Leskovca da ima dobre satne osnove ?

Pitam ovo jer bih nabavljao opremu do kupovine pcela ali ne bih da me onda zatekne trenutak koji nisam isplanirao pa da se pitam sta cu. Da li je potrebna dimilica odmah - ako hocu da tretiram protiv varoe npr vasim lekicem vidim da treba dimilica a i za smirivanje pcela. Sta se stavlja u dimilicu?

Dalje postoji li neko (nemojte se previse glasno smejati) uputstvo za rad sa RV? Pitam zato sto vidim na drugim forumima posle poprilicno iscitavanja teme o pcelarenju sa RV da mnogi rade razne modifikacije i da koriste npr Vas lekic protiv varoe na nacin koji nije odgovarajuci i pri tom imaju slabe ili nikakve rezultate dok kod onih koji rade na priblizno vas nacin dobijaju dobre rezultate. Posto sam pocetnik ne bih a i ne mogu da eksperimentisem pa bih da krenem na nacin koji je primeren RV jer ponovo kazem - za svakog ko je imao lose rezultate sa RV ili lekicem dodje se pre ili kasnije do nepravilnog nacina za rad sa RV ali covek nora da ima iskustva sa pcelarenjem da bi znao o cemu se prica. Meni je npr najbolje uputstvo za rad do sada tri fajla sa SPOS-a koje je okacio Dragan Djordjevic ali opet on ima iskustva u pcelarenju pa nema ovih gore stvari.

U vezi ovog gore recenog mislim gospodine Brstina da je jedan pcelar pocetnik koji dobija odlicne rezultate radeci sa vasim kosnicama i primenjujuci vasa uputstva bolja reklama vama nego pet iskusnih pcelara koji vase pronalaske primenjuju na neadekvatan nacin a onda dobijaju lose rezultate (ovo je samo moj komentar na jednu vasu recenicu na SPOS forumu). Molim Vas da mi ovo ne uzmete za zlo...

Pozdrav Miodrag.

Van mreže sava mitic

« Odgovor #7 poslato: Decembar 30, 2011, 20:11:38 »
Kolega Miodraže

Ja ću nešto reći a drugi će se priključivati prema potrebi i vašem interesovanju.
Ako ste odlučili da počnete sa pet društava / ja mislim da je pravi izbor /.
Potrebno vam je za svako zajednicu po četri nastavka.
U zavisnosti od vremena kada naselite prve rojeve i od pašnih prilika minimum
če biti angažovano u prvoj godini tri nastavka. Ukoliko imate i suncokretovu pašu
ili pak jaču livadsku pašu, u tom slučaju će i četvrti nastavak biti angažovan.
Nastavke bi trebalo ranije nabaviti, zaštititi od vlage farbanjem i postaviti satne
osnove na ožičenim ramovima.
Postupak izgradnje satnih osnova po naseljavanju rojem zahteva u početku
samo jedan nastavak, a kada se on izgradi a ima unosa nektara, proširuje se
dodavanjem drugog nastavka. I tako redom za naredni trebaju unos cvetnog
praha i nektara a u nedostatku nektara radi izgradnje satnih osnova obično
se koristi šećerni sirup u razmeru jedan deo šećera prema jednom delu vode.
Daje se pčelama u večernjim satima po pola litre dnevno svaki drugi dan.
Za pregled društava koriste se dimilice u koje se stavlja TRUD ili truljevina
od vrbe, topole, jabuke koja se lako podpaljuje i ne razvija se u plamen
već samo dim.
Dim služi da nadimite pčele da bi vas manje ubadale. Koristi se nekoliko mlaza.
Za zaštitu protiv varoe koriste se druge " dimilice ". To je pre DIMNI TOP koji
putem plina i Brstivara stvara dim kojim se pčele tretiraju protiv varoe.
Proučite malo teme koje na forumu objašnjavaju i način nakapanja brstivara
na sporogoreće listiće i za to vam ne treba dimni top.
Ja koristim dimni top.
Treba vam svakako i pčelarska bluza sa zaštitnom kapom. Nije loše i sa pantalonama
kao što je i bluza, ali može i bez njih. Ja koristim samo bluzu sa pčelarskom kapom.
Ako želite da vas   prilikom pregleda pčele manje ubadaju, mogu se kupiti i
rukavice ali ćete u radu imati malo više poteškoća dok ne naviknete.
Ja ne koristim rukavice nikada kod normalnih pregleda.
Treba vam i pčelarski nož za odvajanje nastavaka i pomeranje i vađenje ramova.
To bi bilo minimalno.
A kada bude medobranja, odnosno vadjenja meda, treba vam vrcaljka i ostalo
što uz nju ide, ali do tada mora da prodje malo vremena.
Ovo za početak.
Za pojašnjenja nečega, slobodno pitajte.

Pozdrav iz Aleksinca i srećna vam i uspešna 2012. godina.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #8 poslato: Decembar 30, 2011, 22:03:34 »
Pozdrav ponovo ...

Ovo mi je jasno jedino nisam dobro postavio pitanje oko satnih osnova - koliko sam ja razumeo ram se dobija "cist" sa ukopanim kanalom od 20 mm sirine i 5 mm dubine na gornjoj letvici koja, opet kako sam razumeo, ima naziv satonosa. E sad neko u taj kanal lije vosak a neko kupuje gotovu satnu osnovu i utapa je u zicanu osnovu - mene interesuje kad uzmem kosnice koliko ramova moram da ozicim i da postavim te satne osnove da bih normalno radio. Druga stvar je sta raditi i da li je potrebno to zicenje a kolko vidim postoji i armiranje rama ili to nije potrebno kod ramova RV?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #9 poslato: Decembar 30, 2011, 22:50:48 »
Kolega Miodraže, kod RV ramova nije potrebno armiranje satnih osnova.
Satonoša kod RV košnica visoka je 10mm i na njoj nema nikakvih proreza ni ukopanih kanala.
Ramove je po mom iskustvu najbolje ožičiti sa tri horizontalne žice, mislim da imamo temu o žičenju RV ramova.

Ako se gornja žica do satonoše dobro zategne prilikom postavljanja to jest uvlačenja u ram i ako od satonoše nije udaljena više od 20mm tada ne treba voskom zalivati i učvršćavati osnovu za satonošu.

Prilikom utapanja osnova u ramove treba paziti da osnova bude priljubljena do satonoše.

Pozdrav svima......
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #10 poslato: Decembar 31, 2011, 11:37:36 »
Pozdrav svima...

hvala na odgovorima samo jos jedno razjasnjenje - na sve okvire koje dobijem uz kosnice moram razvuci zice i postaviti satne osnove ili je to neki odredjeni broj za tih 5 kosnica? Pretpostavljam da cu kroz neko odredjeno vreme to morati da uradim sa svim osnovama zar ne?

Pozdrav Miodrag...

Van mreže sava mitic

« Odgovor #11 poslato: Decembar 31, 2011, 11:48:09 »
Kolega Miodraže.
Svim kolegama kojima u početku dajem savete ja ukazujem da je najbolje u početku postaviti
sve ramove sa razvučenom žicom i postavljenom satnom osnovom.
U kasnijem periodu / narednih godina / biće vremena i za postavljanje praznog rama samo
sa trakom satne osnove, ali sada sa prvim košnicama bolje je raditi sa postavljenim satnim
osnovama.
Još jednom bih dodao. Dok se postavljeni nastavak sa pčelama skoro potpuno ne izgradi ne
dodajem novi nastavak sa neizgradjenim satnim osnovama.
Tema proširenja plodišta i medišta može biti ponovo objašnjavana.

Pozdrav i srećna i medna 2012. godina.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #12 poslato: Decembar 31, 2011, 16:19:27 »
Samo da vam se zahvalim na odgovorima i da vam pozelim uspesnu 2012 godinu.

Pozdrav Miodrag.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #13 poslato: Januar 05, 2012, 19:38:54 »
Pozdrav svima i srecna Nova godina!

Imam jedno pitanje - iscitavajuci razne forume naisao sam na podatak da je neki nas covek u Svajcarskoj ili Nemackoj - mislim Svajcarska na nemackom objavio brosuru "Pcelarenje Rodnom Vojom" pa me interesuje ima li ko tu brosuru ili zna kako se na nemackom zove u originalu pokusao bih da je nadjem?

Pozdrav svima Miodrag...