Autor Tema: KAKO (NE)PRODATI MED  (Pročitano 25954 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zika Stojanovic

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
KAKO (NE)PRODATI MED
« poslato: Januar 11, 2012, 17:17:29 »
PČELARSKI (NE)MARKETING
Svaki pčelar želi da razvije svoje zajednice na vreme i da proizvede što više meda. Zatim sledi druga faza problema, a to je kako taj med prodati po razumnoj ceni? Ja od kuće prodajem bagrem po 450 din/kg, a sve ostale vrste po 400 din/kg (ulj.repica, svilenica, lipa i suncokret). Pre par dana, došla mušterija da kupi samo jednu teglu meda, supruga izašla da je usluži, a moj trogodišnji unuk Jovan potrči za njom i uz plač ne dozvoljava da se proda ta jedna tegla: "nemoj baba, nemoj baba!" Ali sine, dobićemo para pa će ti baba kupiti nešto! Uzvikuje moja žena! "Ne, neću, ne trebaju meni ni pare ni igračke, meni treba meda" - dodaje moj unuk! Ali sine, imamo ga puno, šta ćemo raditi s tolikim medom, dodaje moja žena? "Ja ću to sve pojesti, ubedljivo i uz plač kaže moj unuk!" :)

Van mreže Milan Kitić

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Beograd
Odg: KAKO (NE)PRODATI MED
« Odgovor #1 poslato: Januar 14, 2012, 19:43:27 »
Gospodine Žiko,
Prava i važna tema. Ne treba da se disakutuje od bubamare nego o ovome. Najteže je prodati a još teže naplatiti. U 2011. je stvarno bilo teško prodati med zato što je SPOS uništio prodaju mneda.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2 poslato: Januar 17, 2012, 14:46:33 »
Potpisujem, pogotovu poslednju rečenicu!  >:(

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
« Odgovor #3 poslato: Januar 17, 2012, 17:08:06 »
Dragi prijatelji,
Poznato je da mala deca veruju u bajke. Vrlo je interesantno da to čine i pčelari iako su odrasli. Siguran sam da će se kad tad probuditi i shvatiti da ne postoje čarobnjaci i da nemaju čarobne štapove.
Pošto moji zlatiborci spadaju u vrlo mudre ljude, teško nasedaju, pa su ove godine svi od reda odabrali da med prodaju latinskom kupcu. Pa iako su "latini stare varalice" sve ispade da ne može biti bolje, sav med preuzet i plaćen po dogovorenim cenama i u rokovima koji naročito kad je plaćanje u pitanju nisu prekoračeni ni jedan dan. Manjih problema je bilo samo do dobijanja izvozne dozvole.
Pokazalo se i ovaj put da je najbolje "uzdati se use i u svoje kljuse"
Pozdrav.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #4 poslato: Januar 17, 2012, 17:38:08 »
Dragi prijatelji,
..."latini stare varalice" ...
Ma kakvi prijatelju?!
Neki "naši" ih šiju za tri koplja!
E, sada, neke kolege, na žalost još uvek naivno veruju svim tim njihovim lažima. Ti i ja sigurno ne!

Van mreže Milan Kitić

• Član foruma
« Odgovor #5 poslato: Januar 17, 2012, 20:21:28 »
Zamislite samo u IZVEŠTAJU O RADU SPOS-a koji je potpisao RODOLJUB ŽIVADINOVIĆ su napisali da je za to što je SPOS omanuo u otkupu meda kriva REVOLUCIJA U ARAPSKIM ZEMLJAMA, to mogu da poveruju samo debili.

Van mreže Vasil Boldoranov

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skoplje
« Odgovor #6 poslato: Januar 18, 2012, 17:21:47 »
Možda je Gadafi zabranio na Živadinović da izvozi med od Srbija.

Van mreže Milan Kitić

• Član foruma
« Odgovor #7 poslato: Januar 19, 2012, 21:46:47 »

Ma kakvi prijatelju?!
Neki "naši" ih šiju za tri koplja!
E, sada, neke kolege, na žalost još uvek naivno veruju svim tim njihovim lažima. Ti i ja sigurno ne!

Gospodine Žiko,

Što se ti stidiš što neko drugi laže, budi konkretan, ko to laže?

• Prijatelj foruma
« Odgovor #8 poslato: Januar 19, 2012, 22:36:25 »
Da, iskreno se stidim, jer je i on(ili oni) pčelar kao i ja!
Mene je neko davno učio da su pčelari časni i pošteni ljudi.
Čak je taj neko imao i pčelarsku temu: "Resocijalizacija ljudi putem pčelarenja"!
Ovo, što se sada dešava je desocijalizacija ljudi!!!

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #9 poslato: Januar 19, 2012, 22:40:18 »
Prodaja ne ide kao nekada, ali ide. >:(

Prodajem po 500 dinara.

Mi smo sami sebi nelojalna konkurencija, ne držimo se esnavske cene, a i falsifikati iz raznih marketa nam predstavljaju nelojalnu konkurenciju.

Narod nema pojma koliko skupo plaća zaslađenu kukuruznu melasu. :D

Van mreže Milan Kitić

• Član foruma
« Odgovor #10 poslato: Januar 19, 2012, 23:32:11 »
Da, iskreno se stidim, jer je i on(ili oni) pčelar kao i ja!
Mene je neko davno učio da su pčelari časni i pošteni ljudi.
Čak je taj neko imao i pčelarsku temu: "Resocijalizacija ljudi putem pčelarenja"!
Ovo, što se sada dešava je desocijalizacija ljudi!!!

Ma gospodine Žiko ti se ipak stidiš tuđih laži.
Mi obični pčelari se ne razumemo u resocijalizaciju i desocijalizaciju.
Ti nama lepo srpski kaži ko je taj on, ko je taj neko?
Kaži nam njegovo ime da znamo ko nas to laže?

Van mreže Vasil Boldoranov

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skoplje
« Odgovor #11 poslato: Januar 20, 2012, 12:16:07 »
Prodaja ne ide kao nekada, ali ide. >:(

Prodajem po 500 dinara.

Mi smo sami sebi nelojalna konkurencija, ne držimo se esnavske cene, a i falsifikati iz raznih marketa nam predstavljaju nelojalnu konkurenciju.

Narod nema pojma koliko skupo plaća zaslađenu kukuruznu melasu. :D

Ti Vojko pevaš istata pesma ko Živadinović. Prodaja i cenata na meda je uništena tako što je Živadinović pisao od antibiotici u med i što nije izvozio med. On si svaku godinu uzme 5000 evra vo gotovina od kasu na SPOS i 10000 evra na kasa u bolnica i to mu je njegov med. Dok ima ćurana biće i podvarka. Ti tolku mnogu pari nisi uzeo od med ceo tvoj život, a  zadovolan si da go prodade 2 kg med po 5 evra mesečno. Razmisli si so tvoja glava a ne da ponavljaš ko papagaj ono što on zboruva.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #12 poslato: Januar 20, 2012, 13:15:54 »
I ja "mislvuvam so mojata glava!"
Mogao bih roman da napišem o ujdurmama, podvalama i gresima "dotičnog gospodina". Međutim, smatram da mi nije vredan
pažnje i neću s njim da se opterećuijem. Mene mnogo više zabrinjavaju pčelari Srbije sa svojim zabludama i slepim verovanjem, njegovim neproverenim informacijama.  Bilo kako bilo, evidentno je da pčelasrtvo Srbije krupnim koracima grabi unazad!!! U odnosu na vreme pre "dotičnog gospodina", broj članova SPOS-a je manji za oko 4.500 članova! Ako se u vreme NOVOG njegovog Brozovskog MANDATA umanji broj članova za još toliko, cena meda će verovatno biti još duplo veća, ali da li je to cilj ove jadne zemlje???  >:( I kuda to vodi???

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
« Odgovor #13 poslato: Januar 20, 2012, 14:32:30 »
У светској еконимији данас не постоји проблем како  призести квалитетан производ, већ коме и како то продати. На нашу срећу са медом данас није таква ситуација. Ако сте са Вашим пчелама произвели квалитетан мед све понуђене количине можете продати по пристојној цени.
Колика ће цена мада бити искључиво зависи од тржишта и ко год верује да ће неки појединац, ма како се звао својим "моћима и утицајем" обезбедити бољу цену или "натерати тржиште да ради", веома је наиван и лакомислен.
Многи су склони, нарочито у политици, да кад ствари иду у добром правцу заслуге приписују себи а кад крену низбрдо онда је кривица на другој страни. Тако је и са ценом меда, кад и док расте ловорике бере онај ко је на челу организације а кад цене крену да падају (као што је било ове године кад је цена багремовог меда пала са 3,33 евра на 2,8 евра) онда је наравно криво тржиште. Мени искрено не смета што неко вештим манипулацијама себи подиже рејтинг, условно речено код гласача. Мени су спорни они који олако верују причама које желе да чују, па ако се јави неко са другачијим мишљењем управо се они најжешће обруше на неистомишљеника. Ту има места и за психологе и за социјологе.
У прилог реченом испричаћу Вам једну истиниту анегдоту:
Пре двадесетак година дођу челници једне политичке партије да формирају одбор  на Златибору. Почну лепе приче и празна обећења о платама и пензијама од 2 до 4 хиљаде марака кад дођу на власт и сл. Јави се један чобанин са Златибора за реч па им каже: "Ма лако ћете ви задобити поверење народа јер бирачи су овце" Скочи руководство партије, прекине га и жестоко укори за вређање народа. На завршетку састанка замоли чобанин да објасни шта је хтео да каже. Кад му дозолише он им рече: Кад хоћу да преведем моје овце са једне ливаде на другу ја понесем крушац соли. Две три овце га лизну, још неколико га види а остале нити лизну, нити виде а највише блеје".
Срдачан поздрав.

Van mreže Milan Kitić

• Član foruma
« Odgovor #14 poslato: Januar 21, 2012, 18:24:52 »
Miliću poučna anegdota, ne čudi me što neki ljudi od drugih prave ovce, već što neki ljudi prihvataju da budu ovce.
Psihologija mase je grana socijalne psihologije. Obični ljudi mogu da se osećaju moćnije delujući zajedno. Psihologija mase objašnjava zašto se psihologija mase razlikuje od psihologije pojedinaca unutar nje.
Clarka McPhaila kaze da neke studije pokazuju da gomila nema svoj vlastiti identitet i način razmišljanja.
Le Bon je bio jedan od začetnika propagande, za koju je smatrao da je dobra tehnika za upravljanje grupama. Njegova knjiga iz 1895. "Masa: Studija uma populacije" uticala je na mnoge ključne ljude 20. veka, kao što je Adolf Hitler.
Sigmund Frojd ističe da grupe nemaju vlastitu dušu. Prema Frojdu, individualci se identifikuju s vođom u masi.
Edward Bernays (19.vek), nećak Sigumunda Frojda prvi je pokušao da manipuliše mišljenjem javnosti koristeći psihologiju nesvesnog.
Profesor Krause kaže da postoje paralele između ponašanja ljudske mase i grupe životinja.
Čovek je takvo biće, da čak i onda kada zna da je u pravu, ponašaće se onako kako se ponaša većina, bez obzira što mu zdrav razum govori sasvim drugačije.
Naučnici su došli do zaključka da je i kod ljudi, a i kod životinja dovoljno da se samo 5 % ponaša na isti način, ostalih 95% će ih slediti i slušati. Nije potrebno da neko nosi uniformu ili da koristi bilo kakve reči, već samo da bude odlučan i masa će da ga prati, čovek po čoveka sve do velikog broja ljudi.
Kod stada ovaca jednoj ovci se stavlja zvono i sve ovce prate nju, ne zato što je pametna već zato što ima zvono.
Činjenica da skok cene meda u Srbiji vladari SPOS-a prepisuju jednom licu, a za pad cene okrivljuju genetski modifikovan polen, REVOLUCIJU U ARAPSKIM ZEMLJAMA i sl. pokazuje da koriste psihologiju mase da bi zavaravali i vladali članovima SPOS-a.