г. Свето, мало сам прелистао једну енциклопедију биља и интернет.
Код нас се ова биљка зове Тритома, Книфофиа, Пламени љиљан (нисам сигуран за друге називе који су и да ли их има пошто ова биљка није дуго времена код нас у земљи). На латинском је kniphofia, а има их доста врста које цветају у различито доба године (од пролећа до јесени). Ова цвета негде на пролеће, крајем маја и почетком јуна.
Боја полена је жута и може да се види на пчели која долеће на цвет на претходној слици, а и на овој коју сад прилажем.
Иначе пчеле је просто опседају када цвета и чини ми се да им даје и полен и нектар јер има доста пчела које немају полен на ножицама приликом обиласка овог цвета.
Цитат са сајта свет биљака:
" Pripada familiji ljiljana, voli sunčane položaje, njeni listovi grade rozetu iz koje izbija cvetna drška u periodu od maja do kraja leta. Razmnožava se rizomima ili semenom. Zimi je treba zaštititi od izmrzavanja. Moje su cele zime zelene, jer i nije bilo zime. Ja ih nezaštitim preko zime, ako i izmrzne list, on se rano u proleće opet pojavi iz rizoma. Lepa je u bašti i neobična kao rezani cvet za vazu. Sve u svemu zahvalna biljka."
Свако добро.