Dobar dan. Narucio sam 10 rojeva i oko 13 kosnica. To je sve ok ali kada sam poceo da busim rupe na ramovima, primetio sam gresku. Prvo: kod mene skoro stane 11 komada okvira RV u fioku. Bocna strana okvira bi trebalo da bude 35mm sirine. Kod mene je oko 33mm. Bocne strane su pogresno fiksirane. Ako gledate od gore onda kod satne osnove u donjem delu sa desne strane je kocka a sa leve trougao. Kod mene je u 50% slucajeva obrnuto. Kada su spajali bocnu stranu okvira nisu vodili racuna o tome kako ce zavrsiti na kraju. Jako sam se razocarao u majstora. Slike koje je majstor postavio na website su stare. Uopste ne pravi tako fioke kao se to vidi na slici
.Kada sam ga zvao onda je rekao da je to sasvim ok da se montiraju bocne strane okvira obrnuto. Molim Vas da li je svejedno kako se montira bocna strana okvira?
Није „трагично“ као што ти се чини. Имаће то своје предности касније када друштво буде дуже у кошницама и када све улепе прополисом. Увек ће се лакше вадити рам из кошнице. И мени је мој „мајстор“ (моја Биља) скивала рамове са троуглом напред на левој страни, а ја сам углавном скивао тако да буде са десне (када се рам држи у руци, тругао на десној срани рама од себе иде напред). Није добро ако се мајстор не придржава неких усвојених и уобичајених мера и радњи, али је по мени боље тих 33 него 36, па још нека десета више. Тада се развали кошница када се при хладнијем времену вади рам (нови наставак неће, али дуже коришћен може да попусти). Али то што су троуглови тако постављени је свакако показатељ а мајстора заболе уво за оно што ради и треба га заобилазити.
Треба пазити када пчеле улепе прополисом и када се раздваја рам при нешто хладнијем времену. Тада равну страну размака које се наслањају једна на другу јако улепе и захваљујући пчеларима који траже мајсторима да рам има негативну толеранцију, поцепа се бочна страна када се нож стави између две сатоноше приликом раздвајања. Када се рамови где се додирују две равне раздвајају, нож се завлачи директно између њих.
Друго што треба пазити је превоз када се друштва селе са новим, тек убаченим рамовима (нпр. куповина роја). Рамови се померају и може страдати матица.
Bocne strane nece ti praviti neke vece probleme sto su pogresno okrenute mozda ces imati malo muke kad zalepe malo vise propolisa u jesen i u prolece i to je to problem ces imati sa razmakom jer ces morati od oka da vracas ramove zbog tih 2-2,5 cm sto ti ostaje prazno a to se desilo jer je radio sa sirovom gradjom daske je sirove pustio na diht na debljinu 35-36a kada se daska prosusila onda je doboio tih 33mm i nije imao kud morao je da ih utrosi i proda nekome..
Неће то бити 20-25 милиметара и не мора ништа да ставља "одока". Када временом пристигне прополис, нестане тај превелики зазор. А рамове може да поставља један до другог без проблема. Празнији простор се остави до зидова (подједнако се подели код оба зида наставка).