Bilo bi bolje da to kolega Mirović objasni,ali se meni učinilo interesantnim njegova primedba povodom skupljača polenovog praha u diskusiji na Sposovom forumu,pa ću preneti ovde i nadam se da se on neće ljutiti zbog toga."....Da te priupitam nešto, prošle podnjače su imale razmak izmedju mreze i limenog skidaca polena 2cm ,da li je i kod ovog modela zadržan isti razmak, ili je smanjen na normalniji 1-1.2cm?", pa zatim
malo kasnije iznosi svoj stav u vezi ove primedbe. "I kako misliš da se pcele penju kroz hvatac?
Idu do kraja tu se gomilaju šetaju ,tumaraju pa onda rade stoj na zadnjim nogama gde se nalazi polen kako bi se uhvatile za resetku.
Ukoliko nema "stuba ",a to ce ti reci mnogi ,mada kriju kao tajnu slaba fajda od sakupljaca.
Ovo pricam iz licnog iskustva potkrepljeno razmenomm i sto je najbitnije,a imas na netu prvi sakupljac patentiran u Americi ne znam koje godine sa objasnjenjima za svaki detalj pa i za "stube " i taj razmak.
Ako je velicina gde se pcela provlaci 7mm ne znam zasto 20mm, nisu ameri pogresili pretpostavljam.
Ja koje sam pravio sa duplim skidacem izmedju je 5-6mm,a visina izmedju zice i skidaca 10mm."
Ovo sam preneo iz tog razloga što je i ovde na hvataču razmak između mrežice i perforiranog lima (skidača polena)20mm.
http://spos.info/forum/index.php?topic=1593.220Intresuje me dali još neko ima ovakvo mišljenje?
Ja sam ove godine uglavnom koristio hvatače koje sam radio po uzoru na hvatače kolege Svete i jednu sam imao na Rl košnici slična kao ova što imamo ovde nacrte. Nekako manje sam našao polena kod ovog skidača. Ja sam to sebi objasnio da je možda slabije društvo,ili da manje unose polen,međutim kada sam ovo pročitao,posumnjao sam u ovo rešenje.