Zdravo. Dugo se nije ovde nista pisalo, ali stigla je zima pa se moze ponesto dodati. Narvno, voleo bih da kolege koje su koristile skidace polena, a posebno ovo sto su nam Sveto i Laza tako lepo prezentovali, napisu nesto o svojim iskustvima.
I ja sam pokusavao da nesto modifikujem njihovu podnjacu, ali sam uglavnom u zelji da uprostim, naprotiv samo iskomplikovao. Ipak cu to fotografisati i ovde postaviti. Hteo sam da umesto jedne postavim dvre mreze za skidanje polena. Ovo sam nameravao da uradim, jer smatram da je bolje da jedan dan oduzmem sto vise (skoro sve), a da dva dana ostavim njima (u periodu kada se javljaju viskovi). Dva dana se ne muce da prolaze kroz mrezu, a i ja nemam obaveze na skupljanju. Ipak je treceg dana potrebno da se ponovo prilagodjavaju na prolaz, ali smatram da to nece biti problem (srecom pcele iako kratko zive, ne zive tri dana). Zbog toga nisam mogao da upotrebim Todosicevu foliju, koju inace smatram odlicnom (probao sam na dva skupljaca, samo probao ove godine par dana), ali se ona ne moze koristiti u slucaju dvostruke mreze, jer bi se na donjoj zadrzavao polen i tu ubudjao, ili bi smo bili prinudjeni da ih stalno vadimo i istresamo, sto svakako nije bio moj cilj (onda tek komplikujemo). Pojedini pcelari vec od cvetanja sljive postavljaju skidace i ne skidaju ih do kraja suncokreta, tvrdeci da pcele dovoljno pronesu za svoje potrebe i da nema zaostajanja u razvoju pcelinje zajednice, a cak i da pcele teze da jos vise donesu, kako bi imale potrebne zalihe pa tako bude vise za nas (potsticemo ih na tu aktivnost). Kod dvostruke zicane mreze osnovno je - koliki je razmak izmedju njih. Uglavnom se pominje 6mm, a negde i 7. U nekoj stranoj literaturi se pominje da je razmak 6,6 mm i mislim da je to ne zbog zelje za izrazitom preciznoscu, vec zbog prevodjenja u metricke jedinice (inc i sl.). Drugi problem je sama mreza. Na forumu sam nasao da Raco iz Arilja proizvodi skidace polena, ali da te mreze nisu punktovane pa pcelama krila i nogice zalaze izmedju zica i dolazi do njihovog ostecenja, kao i da u Nemackoj postoje punktovane zice za te namene, ali da su dosta skuplje. Tu sam dosao na ideju, koja ce se pokazati dobrom, ili ne, ali cu ja pokusati. Racine zice sam potopio u vreo parafin i lagano otresao nakon vadjenja. Parafin je ostao na svim spojevima zica, tako da sada deluju kao punktovane. Ipak se postavlja pitanje, kako ce se pcele ponasati prema tom parafinu, tj. da li ce ga ostaviti ili ukloniti. Ukoliko on potraje, smatram da nije nikakav problem da se nakon nekog perioda (moze i jednom godisnje) zica sa nosacem ponovo potopi u parafin.
Da vise ne duzim. Stize zima i radovi na pripremi za prolecni razvoj i izradi novih delova pa je najbolje sada da dodamo jos po nesto, kako ne bi smo dosli u situaciju da se bacimo na posao,a onda kada save napravimo saznamo iz iskustava drugih, da je trebalo drugacije.
Pozdrav svima na forumu.