Kao što naslov kaže, imam dosta nedoumica, iako sam pročitao puno tema na forumu, jednostavno mi se sve puno informacija, pa molim iskusne pčelare pogotovo gosp. Voju da mi pomognu sa savjetima šta uraditi da ne bi napravio grešku jer nemam iskustva, pčelar sam početnik koji je lani započeo pčelariti.
RV košnice sam zazimio većinom na 3 nastavka. Planiram ih ovaj tjedan detaljno pregledati i staviti matične rešetke. E,sad... Na koji način formirati plodište? Znači zanima me da li se već sada formira plodište od jednog nastavka, pa ide matična rešetka, zatim će ostali nastavci biti medište? Ili je plodište od 2 nastavka i isto toliko medište, a kada dođe bagrem-zbog burne paše plodište se ograničava na 1 nastavak a ostali su medište?
Isto tako me zanima dodavanje satne osnove u plodište - na koje je mjesto najbolje dodati SO i koji se ramovi točno prevješavaju u buduće medište? I kako proširivati medište dodavanjem trećeg i četvrtog nastavka, koje ramove prevješati iz jednog u drugi nastavak i kada?
Malo sam previše pitanja postavio odjednom, i odgovori vjerojatno leže tu na forumu, ali previše mi je informacija o raznim stvarima na puno mjesta pa sam se pomalo pogubio. Ako znate gdje su odgovori, molim uputite me.
Molim gosp. Voju i ostale da opišu svoj način rada.
Pozdrav svima na forumu.