Autor Tema: matična rešetka, prevješavanje, dodavanje satne osnove...  (Pročitano 31987 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Darijo Keč

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Muškarac
matična rešetka, prevješavanje, dodavanje satne osnove...
« poslato: April 08, 2012, 17:03:06 »
Kao što naslov kaže, imam dosta nedoumica, iako sam pročitao puno tema na forumu, jednostavno mi se sve puno informacija, pa molim iskusne pčelare pogotovo gosp. Voju da mi pomognu sa savjetima šta uraditi da ne bi napravio grešku jer nemam iskustva, pčelar sam početnik koji je lani započeo pčelariti.
RV košnice sam zazimio većinom na 3 nastavka. Planiram ih ovaj tjedan detaljno pregledati i staviti matične rešetke. E,sad... Na koji način formirati plodište? Znači zanima me da li se već sada formira plodište od jednog nastavka, pa ide matična rešetka, zatim će ostali nastavci biti medište? Ili je plodište od 2 nastavka i isto toliko medište, a kada dođe bagrem-zbog burne paše plodište se ograničava na 1 nastavak a ostali su medište?
Isto tako me zanima dodavanje satne osnove u plodište - na koje je mjesto najbolje dodati SO i koji se ramovi točno prevješavaju u buduće medište? I kako proširivati medište dodavanjem trećeg i četvrtog nastavka, koje ramove prevješati iz jednog u drugi nastavak i kada?
Malo sam previše pitanja postavio odjednom, i odgovori vjerojatno leže tu na forumu, ali previše mi je informacija o raznim stvarima na puno mjesta pa sam se pomalo pogubio. Ako znate gdje su odgovori, molim uputite me.
Molim gosp. Voju i ostale da opišu svoj način rada.
Pozdrav svima na forumu.

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
Odg: matična rešetka, prevješavanje, dodavanje satne osnove...
« Odgovor #1 poslato: April 08, 2012, 18:07:32 »
Kolega Darijo,ako ste zazimili košnice na 3 nastavka i one imaju dovoljno hrane nemate potrebe naročito sada da bilo šta intervenišete oko njih.Mnoge voćke i ostale biljke su cvetale,imaju polenovog praha i nektara i zajednica se normalno razvija.Leglo je sada najverovatnije u trećem nastavku.Kad bude popunjen treći nastavak matica će se sama spustiti u drugi.Desetak dana pre cvetanja bagrema se stavlja MR.i sređuje plodište a takođe i prevešavaju ramovi u drugi i treći nastavak.
Pozdrav.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže Darijo Keč

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #2 poslato: April 08, 2012, 22:29:25 »
Hvala na brzom odgovoru! Uradit ću onda tako. Ostaviti cu ih do negdje 01.05. pa ću srediti plodište. Hvala Vam na savjetu. Pozdrav.

Van mreže Nenad Nessa Markovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kumodraz
« Odgovor #3 poslato: April 09, 2012, 09:39:02 »
Imam pitanje za iskusnije kolege, kada se treci ili drugi nastavak, zavisno da li su zazimljene na dva ili tri nastavkla, znaci nastavak u kom je sad leglo spusta na podnjacu, da li cekati jos prd bagrem ili to moze da se uradi i ranije, hvala i pozdrav

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
« Odgovor #4 poslato: April 09, 2012, 16:58:30 »
Nešo verovatno misliš na prevešavanje ramova.Ako su bile zazimljene na dva ili tri nastavka pčelinja zajednica bi po svim pravilima do početka bagrema trebala da ima 12-13 ramova legla,7-10 dana pre bagremove paše svo otvoreno leglo ide na podnjaču sa par komada ramova sa SO,a sve ramove sa zatvorenim leglom raspoređuješ u drugi i treći nastavak.Nemoj ranije, nek se ona razvija kako ona hoće.
Pozdrav.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #5 poslato: April 09, 2012, 21:18:36 »
Kao što naslov kaže, imam dosta nedoumica, iako sam pročitao puno tema na forumu, jednostavno mi se sve puno informacija, pa molim iskusne pčelare pogotovo gosp. Voju da mi pomognu sa savjetima šta uraditi da ne bi napravio grešku jer nemam iskustva, pčelar sam početnik koji je lani započeo pčelariti.
RV košnice sam zazimio većinom na 3 nastavka. Planiram ih ovaj tjedan detaljno pregledati i staviti matične rešetke. E,sad... Na koji način formirati plodište? Znači zanima me da li se već sada formira plodište od jednog nastavka, pa ide matična rešetka, zatim će ostali nastavci biti medište? Ili je plodište od 2 nastavka i isto toliko medište, a kada dođe bagrem-zbog burne paše plodište se ograničava na 1 nastavak a ostali su medište?
Isto tako me zanima dodavanje satne osnove u plodište - na koje je mjesto najbolje dodati SO i koji se ramovi točno prevješavaju u buduće medište? I kako proširivati medište dodavanjem trećeg i četvrtog nastavka, koje ramove prevješati iz jednog u drugi nastavak i kada?
Malo sam previše pitanja postavio odjednom, i odgovori vjerojatno leže tu na forumu, ali previše mi je informacija o raznim stvarima na puno mjesta pa sam se pomalo pogubio. Ako znate gdje su odgovori, molim uputite me.
Molim gosp. Voju i ostale da opišu svoj način rada.
Pozdrav svima na forumu.

Kolega Darijo,
Nemoj da žuriš sa ograničavanjem matica.
Mislim da još nije vreme za ograničavanje matica jer najverovatnije nemaš 12-13 ramova legla u košnicama.
Plodište sada početkom aprila pa i do samog ograničavanja matice treba da je rašireno u dva RV nastavka.
Kada se zajednice razviju na tih 12-13 ramova legla tek tada treba pristupiti ograničavanju matica.

Svo otvoreno leglo ćemo spustiti to jest ograničiti u prvi nastavak zajedno sa maticom a iznad matične rešetke u sledećem, drugom nastavku ostavićemo tek zatvoreno leglo. U treći nastavak možemo ostaviti 3-4 rama najstarijeg zatvorenog legla.
Ako nam se zajednice do 20-25 aprila razviju na 20-25 ramova pčela i ako se razvije leglo na preko 13-14 ramova a procenimo da bagrem neće početi još za više od 15 dana, tada je neophodno dodati četvrti nastavak i u svaki od navedenih nastavaka sa leglom trebamo dodati po 2-3 satne osnove a izgrađene ramove prebaciti u dodani četvrti nastavak.   

Posle ovog zahlađenja kad malo otopli uradi pregled zajednica pa javi kakvo je stanje, koliko imaš legla, pa ćemo zajednički proceniti kada bi bilo najpovoljnije vreme za ograničavanje.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Darijo Keč

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #6 poslato: April 11, 2012, 20:10:11 »
Zahvaljujem gosp. Voji i gosp. Momi na pomoći. Kada pregledam zajednice, javit ću vam stanje. Pozdrav.

Van mreže Danko Marinković

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Stražbenica
« Odgovor #7 poslato: April 10, 2014, 21:12:06 »
Pozdrav svima.Imam i ja pitanje i nedoumicu.Imam 10 košnica.U jednoj uopće nema legla,nisam primjetio matičnjake,pa sam iz jačih prebacio ukupno 3 rama legla(zatvorenog) a iz te uzeo ramove sa pčelama i saćem te stavio u ove.
Muči me da li sam pogriješio što sam stavio matične rešetke.U zadnjem pregledu u košnicama je bilo 10-12 ramova legla.Neka su kompaktna,fino popunjena a neka prošarana.Košnice su bile na 2 nastavka.U plodištu su gradile saće po satonošama, a negdje i u drugom nastavku.Pa sam napravio slijedeće:u plodištu sam sa lijeve i desne strane stavio po ram meda,zatim ram sa satnom,pa sa saćem i u sredinu ramove sa najmlađim leglima.(u nekima se vide iglice,a u nekima crvići)Onda sam stavio MR.U drugi nastavak sam stavio 3 rama legla u sredinu,sa strane po 2 satne osnove,zatim ram s medom,pa ram sa saćem i zatvorena legla.Kako sam napravio u drugom nastavku tako sam i u trećem,jedino što sam u njega stavio 4 rama najstarijeg legla.Prihranjujem ih sirupom svaki drugi dan.
Molim vas da prokomentirate da li sam ispravno postupio,te do kad bi ih trebao prihranjivati?do sad nisam imao nikakvog iskustva.

Van mreže Саша Балаћ

• Član foruma
« Odgovor #8 poslato: April 10, 2014, 21:33:34 »
Пре него што си пребацио рамове са леглом требао си проверити да ли уопште имаш матицу у тој кошници ,јер није нормално да уопште нема легла.Грешка је била и замена рамова са затвореним леглом са рамовима пуним пчела ,ово операцијом ниси ништа добио јер можда појачаваш друштво које је без матице,а то нема смисла.Чак и да има матицу не видим сврху одузимања рамова са пчелама у покушају да се појача слабије  друштво.Мој предлог ти је да прво провериш имаш ли уопште матицу и ако је немаш спој ово друштво са неким.
У РВ кошници је нормално да у овом периоду пчеле вуку заперке на сатоношама (ту је најчешће трутовско легло).
Матична решетка се ставља када у РВ кошници имамо 40 000 до 45 000 легла (један цео рам има око 3500 ћелија),тада би требало да имаш око 19-20 рамова пчела.
Уколико си додао цео наставак сатних основа прихрањуј их до значајније паше,и наравно прати изградњу па се по томе равнај.
Поздрав,

• Član foruma
« Odgovor #9 poslato: April 10, 2014, 21:38:02 »
U košnici u koju sam prebacio legla nema matice.Kad sam kupovao društva matice su bile označene,nisam ju pronašao.Bilo je legla u trenutku kupovine,kasnije su pčele izlegle a nigdje novog legla.

Van mreže Саша Балаћ

• Član foruma
« Odgovor #10 poslato: April 10, 2014, 21:49:19 »
Чудно је што нису повукле матичњаке (ако је било легла), а нестала је матица.Ипак пре спајања провери још једном,можда ниси добро видео матичњак или легло.Ако стварно утврдиш да је нема спој је преко новине са неким средњим друштвом пре него се појави лажна матица.
Поздрав,

• Član foruma
« Odgovor #11 poslato: April 10, 2014, 21:51:02 »
Ok,hvala!!

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #12 poslato: April 16, 2015, 14:44:37 »

Април месец је већ увелико протекао и време је бурног развоја пчелињих заједница. Убрзо ће доћи тренутак за постављање матичне решетке и ограничавања матица. Више колега почетника постављају ово питање а одговор кратак ,јасан и сажет лежи у овој теми која је давно заборављена. Са овог разлога се и јављам баш овде да би се ова теме поново актуелизовала , надам се у право време. Посебно бих скренуо пажњу на одговор бр.5. од о9.о4.2012.године.
                  Поздрав и медно - Раковац.

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #13 poslato: April 16, 2015, 17:00:34 »
., Pozdrav za kolegu Rakovca, i veoma dobro što ste pokrenuli ponovo ovu temu, i ja bih zamolio iskusnije kolege u pčelarstvu da nam opišu svoj nacin oko prevešavanja , maticne rešetke , rotaciji tela kad i kako radite i najbolje vreme za to ,. Medno.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #14 poslato: Januar 31, 2017, 12:15:36 »
Da li postoji negde podatak da se matična rešetka može napraviti od drveta... da bi sve u košnici bilo ekološki (osim par eksera i 'heftanja' ramova)? Koje su tačne dimenzije otvora za prolaz pčela - 6mm?
Pretpostavljam da bi bilo komplikovano...
Нека нам живот буде сладак као мед!