Ovih dana oživljavam stare teme.
Uz moje RV košnice sam dobio zamrežene zbjeg hranilice i poklopne daske. Poklopne daske su PVC sa drvenim ramom i to tako da na drvenom ramu imaju male proreze za ventilaciju pa se mogu okrenuti da budu sa ili bez ventilacije.
Poklopne daske na LR košnicama nisam koristio pa me zanima da li ih koristiti ili ne i uopšte kakav je režim njihove primjene.
Pretpostavljam da se koriste tokom zimovanja umjesto folije kada hranilica nije na košnici ali bih rado da čujem šta i kako?
Pozdrav svima...
Bojane,kao što znaš,imam desetak RV košnica od istog proizvođača kao i ti.
PVC poklopne daske koristio sam ove zime okrenute u kontru tako da su oni prorezi za ventilaciju bili u funkciji,a postavio sam je tako jer ispod nje u tom položaju sa lakoćom staje pogača (ako baš zapne).Iznad poklopne sam stavio komad stiropora iste veličine.
Dobro su se pokazale ove zime,a pogače nisam imao potrebe da stavljam jer su zalihe meda još uvjek solidne.Za petnaestak dana ću ih okrenuti u normalu da pčele ispod njih nebih počele graditi zaperke.
Što se tiče zbeg hranilica,koristio sam ih za prihranu,tj. nadoknadu zimskih zaliha hrane.Dobre su,staje dva litra sirupa,za razliku od drugih hranilica pčele duplo brže odnesu sirup iz njih jer imaju odličan pristup,ali ih obavezno moraš voskariti po ivicama dna odnosno ćoškovima pošto puštaju i ako to ne uradiš onda si u problemu,eto grabeži! Iznad nih kad naspem sirup obavezno stavljam isječeni deblji karton pa tek onda krov,da dobro dihtuju,pa tek onda krov.
Pozdrav.