Autor Tema: Poklopna daska (poklopac)  (Pročitano 9992 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Marko Kedmenec

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Međimurje
Poklopna daska (poklopac)
« poslato: Maj 01, 2012, 12:42:33 »
Lijep pozdrav,
pošto sam tek ove godine počeo pčelariti sa RV košnicama, zanima me da li trebaju imati poklopnu dasku (poklopac) koji dolazi na hranilicu i onda na sve to krov. Otac mi ima LR košnice i na svima je poklopac. Da li je ista stvar i sa RV košnicama?

Van mreže Ovcina Avdo

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Novo Milosevo
Odg: Poklopna daska (poklopac)
« Odgovor #1 poslato: Maj 01, 2012, 13:04:11 »
Nema potrebe za poklopnom daskom znaci na hranilicu ide samo krov.

Pozdrav iz Miloseva...
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Van mreže Marko Kedmenec

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Međimurje
« Odgovor #2 poslato: Maj 01, 2012, 13:11:20 »
Nema potrebe za poklopnom daskom znaci na hranilicu ide samo krov.

Pozdrav iz Miloseva...

Da li to vrijedi i za po zimi?  Znači ispod krova stavim stirodura i samo poklopim na hranilicu (u zimi)?

Van mreže Ovcina Avdo

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Novo Milosevo
« Odgovor #3 poslato: Maj 01, 2012, 13:17:11 »
Mi ovdje u Milosevu samo stavimo malo kartona ispod poklopca i novina na mrezicu od hranilice zimi i to je sasvim dovoljno. Pretpostavljam da bi stirodur imao bolji efekat radi izolacije,ali nije neophodan.

Srdacvan pozdrav...
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #4 poslato: Mart 07, 2017, 13:43:56 »
Ovih dana oživljavam stare teme. :)

Uz moje RV košnice sam dobio zamrežene zbjeg hranilice i poklopne daske. Poklopne daske su PVC sa drvenim ramom i to tako da na drvenom ramu imaju male proreze za ventilaciju pa se mogu okrenuti da budu sa ili bez ventilacije.
Poklopne daske na LR košnicama nisam koristio pa me zanima da li ih koristiti ili ne i uopšte kakav je režim njihove primjene.
Pretpostavljam da se koriste tokom zimovanja umjesto folije kada hranilica nije na košnici ali bih rado da čujem šta i kako?

Pozdrav svima...

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #5 poslato: Mart 07, 2017, 13:51:27 »

Слаба вајда без слике. Онда би било лакше коментарисати.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #6 poslato: Mart 07, 2017, 15:45:59 »
Ovih dana oživljavam stare teme. :)

Uz moje RV košnice sam dobio zamrežene zbjeg hranilice i poklopne daske. Poklopne daske su PVC sa drvenim ramom i to tako da na drvenom ramu imaju male proreze za ventilaciju pa se mogu okrenuti da budu sa ili bez ventilacije.
Poklopne daske na LR košnicama nisam koristio pa me zanima da li ih koristiti ili ne i uopšte kakav je režim njihove primjene.
Pretpostavljam da se koriste tokom zimovanja umjesto folije kada hranilica nije na košnici ali bih rado da čujem šta i kako?

Pozdrav svima...
Bojane,kao što znaš,imam desetak RV košnica od istog proizvođača kao i ti.
PVC poklopne daske koristio sam ove zime okrenute u kontru tako da su oni prorezi za ventilaciju bili u funkciji,a postavio sam je tako jer ispod nje u tom položaju sa lakoćom staje pogača (ako baš zapne).Iznad poklopne sam stavio komad stiropora iste veličine.
Dobro su se pokazale ove zime,a pogače nisam imao potrebe da stavljam jer su zalihe meda još uvjek solidne.Za petnaestak dana ću ih okrenuti u normalu da pčele ispod njih nebih počele graditi zaperke.
Što se tiče zbeg hranilica,koristio sam ih za prihranu,tj. nadoknadu zimskih zaliha hrane.Dobre su,staje dva litra sirupa,za razliku od drugih hranilica pčele duplo brže odnesu sirup iz njih jer imaju odličan pristup,ali ih obavezno moraš voskariti po ivicama dna odnosno ćoškovima pošto puštaju i ako to ne uradiš onda si u problemu,eto grabeži! Iznad nih kad naspem sirup obavezno stavljam isječeni deblji karton pa tek onda krov,da dobro dihtuju,pa tek onda krov.
Pozdrav.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #7 poslato: Mart 08, 2017, 08:20:17 »

Слаба вајда без слике. Онда би било лакше коментарисати.

Izvini Gorane nisam imao slike. Evo nađoh na netu takve poklopne i hranilicu pa kačim slike da se vidi o čemu se radi.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #8 poslato: Mart 08, 2017, 08:28:37 »

Сада је већ много боље. Мићко је колико видим задовољан њима. Обзиром да ових дана насељавам контејнер мени су више него интересантне.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #9 poslato: Mart 08, 2017, 08:32:51 »
Citat
PVC poklopne daske koristio sam ove zime okrenute u kontru tako da su oni prorezi za ventilaciju bili u funkciji,a postavio sam je tako jer ispod nje u tom položaju sa lakoćom staje pogača (ako baš zapne).Iznad poklopne sam stavio komad stiropora iste veličine.
Dobro su se pokazale ove zime,a pogače nisam imao potrebe da stavljam jer su zalihe meda još uvjek solidne.Za petnaestak dana ću ih okrenuti u normalu da pčele ispod njih nebih počele graditi zaperke.
Što se tiče zbeg hranilica,koristio sam ih za prihranu,tj. nadoknadu zimskih zaliha hrane.Dobre su,staje dva litra sirupa,za razliku od drugih hranilica pčele duplo brže odnesu sirup iz njih jer imaju odličan pristup,ali ih obavezno moraš voskariti po ivicama dna odnosno ćoškovima pošto puštaju i ako to ne uradiš onda si u problemu,eto grabeži! Iznad nih kad naspem sirup obavezno stavljam isječeni deblji karton pa tek onda krov,da dobro dihtuju,pa tek onda krov.
Pozdrav.

Zdravo Mićko,

da sjećam se razgovarali smo ranije o proizvođaču. Znači generalno ti uklanjaš hranilice u periodu kada ne prihranjuješ i koristiš sam poklopne daske? Praktično ona ti mijenja foliju koju mnogi koriste. Dobra stvar je i ta minimalna ventilacija čini mi se zbog vlage. Šta kada koristiš hranilice? Da li i tada koristiš poklopne daske ili?

Hranilice imam iste na LR košnicama i meni se čine praktične s tim da kako si rekao ako nisu dobro zadihtovane može biti problema. Sviđa mi se što pčele same održavaju higijenu hranilica jer imaju pristup svuda a nisam imao problema sa davljenjem pčela mada sam ja za dopunu zimskih zaliha koristio veću plastičnu posudu i prazan nastavak a u posudu stiropor sa rupama da se ne dave pčele.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #10 poslato: Mart 08, 2017, 08:40:23 »

Сада је већ много боље. Мићко је колико видим задовољан њима. Обзиром да ових дана насељавам контејнер мени су више него интересантне.

Ja sam ih dobio u cijeni košnice tako da ih sada imam i red je da ih upotrebim kada dođe vrijeme pa bih zato da znam iskustva drugih. Djeluju mi kao bolja zamjena za foliju. Kada se postavi preko nastavka djeluje isto kao folija ali ne pada na satoniše pa pčelama ostaje prostor za pristup satonošama. Kada se okrene tako da plastika dođe gore ima taman dovoljno prostora da stane pogača ispod plastike a i dobije se blaga ventilacija koja se lako može zatvoriti parčetom ljepljive trake ako se tako želi.
Ovako bar ja vidim stvari što ne znači da sam u pravu.

Još komentara je poželjno...

Van mreže Julijan Cordas

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: kucura
« Odgovor #11 poslato: Mart 08, 2017, 12:18:19 »
Gde se moze nabaviti takva plastika.!

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #12 poslato: Mart 08, 2017, 12:47:30 »
Citat
Pozdrav.

Zdravo Mićko,

da sjećam se razgovarali smo ranije o proizvođaču. Znači generalno ti uklanjaš hranilice u periodu kada ne prihranjuješ i koristiš sam poklopne daske? Praktično ona ti mijenja foliju koju mnogi koriste. Dobra stvar je i ta minimalna ventilacija čini mi se zbog vlage. Šta kada koristiš hranilice? Da li i tada koristiš poklopne daske ili?

Hranilice imam iste na LR košnicama i meni se čine praktične s tim da kako si rekao ako nisu dobro zadihtovane može biti problema. Sviđa mi se što pčele same održavaju higijenu hranilica jer imaju pristup svuda a nisam imao problema sa davljenjem pčela mada sam ja za dopunu zimskih zaliha koristio veću plastičnu posudu i prazan nastavak a u posudu stiropor sa rupama da se ne dave pčele.
[/quote
Bojane,kada koristim hranilice,a to je u periodu dok prihranjujem,tada obavezno koristim poklopnu dasku.Ona sprečava širenje mirisa sirupa kroz zamreženi dio hranilice.ja ispod nje dodam još i komad kartona veličine pollopne i to tako dobro nasjedne i dihtuje pa nemam problem sa grabeži prilikom prihrane. Strogo vodim računa da ne prospem ni kap mimo hranilice.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #13 poslato: Mart 08, 2017, 12:59:13 »
Hvala Mićko.

Gde se moze nabaviti takva plastika.!

Kod mene je prodaju na buvljaku. Ta plastika čini mi se dolazi na nekim paletama kao podložni materijal mislim za staklenu ambalažu ili slično jer se na komadima često vide okrugli otisci. Ljudi je koriste za razne namjene pa između ostalog i za poklopne daske kao i za uvlake na AV podnjačama. Potražite na oglasima.

Pozdrav...

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #14 poslato: Mart 08, 2017, 15:38:21 »
Kod mene u konfiguraciji je zbjeg/hranilica, poklopna daska i krov sa stiroporom cijele godine. Na kontejneru nemam krovove ali imam poklopnu iznad zbjega a ispod zbjega imam pravu poklopnu dasku od punog drveta. Kod prihrane sirupom je dobro zatvoriti da se što manje širi miris van košnice