Autor Tema: TRUT, ZNAČAJNI ČLAN PČELINJEG DRUŠTVA  (Pročitano 42923 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
Odg: TRUT, ZNAČAJNI ČLAN PČELINJEG DRUŠTVA
« Odgovor #45 poslato: Decembar 22, 2014, 19:19:08 »
Ја се укључујем са једном мојом констатацијом,и мислим да свако друштво гради трутовско легло када доѓе или је на сам врхунац развоја!
Дакле,тачно се зна и доказано је да трутови креќу када и само када се створе идеални услови у пчелињем друштву и наравно климатске услове за ту радњу
скоро никада(а то је баш ова година доказ) не одгајају трутове када неќе да се роје,или одгајају али толико мало таман да би се рекло да одгајају.
Када трутовско саќе буде залегнуто,у даљем периоду развоја друштво достиже врхунац и тежи ка ројењу,мислим да је ово одавно доказано у науци
и нетребамо је негирати!
Има смисао сваки коментар и мишљење,али све је то повезано на микролокацијама,и не треба да буде узето као репер!
На пример,код мене су друштва 16 априла ове године доживеле шок,пао снег 46 см,све лутке па наравно и трутовске су биле побацане на подњачу,после овог дела
пчеле су много мање,ил по нека и и уопште више није одгајала трутове(дало се приметити и пребројати ќелије трутовске на престима).
Зато мислим да су ово догаѓаји који су много битни за закључак али се не могу сврставати у главнину и узети их озбиљно,јер се ово догаѓало раније,догаѓа се и догаѓаќе се и даље
увек док пчеле постоје,и по мени најбитније је то што су нам се пчеле баш онако генетски и расно све испретурале,па можда је и до тога!

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #46 poslato: Decembar 22, 2014, 20:05:34 »
Blagoje, mala ispravka: odgajaju trutove i to meže biti i usred zime ako matica nije u redu (ili u slučaju svake tihe izmene).

PS

Vojo, nije problem ospriti neku pojedinost u knjigama. Ima i tu prevaziđenih stvari (odnosno štetnih), kako što je korišćenje antibiotika u preventivne svrhe u knjizi koju uvek preporučujem Pčelarstvo Vojina Todorovića. Ima i još nekih stvari, koje su kolege pročitale i smatraju da je to pravilo (npr. o crnim pčelama koje su crne jer su išle u grabež - i to sam pokazao slikama kao netačno).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #47 poslato: Decembar 22, 2014, 21:20:06 »
Jos kad bi vrh SPOS-a malo ostrije reagovao na predavace profesore koje ne interesuju zakonska resenja vec u prisustvu Predsenika kazu da fumagilin treba drzati u kosnici 6 meseci - normlno uz reklamu ko ga proizvodi i da je to objavljeno u beogradskom pcelaru ...

Sad ovde neko rece da se ne treba preterano obazirati na iskustvo jer ono bez naucnih istrazivanja nije nista. Ja na zalost citam te naucne radove i pokusavam da povezem sa stanjem kod mene ali ponekad tesko uspevam. Onda procitam npr Brndin post na onom forumu o prirodnom roju na 5 malih satova koje tu opstojeva neko vreme. I onda mali roj (nije bio bas mali ali sam ga ja 5 puta ubacivao u kosnicu a on opet izadje pa na istu granu - tek kad sam otseko granu je batalio bezanje ali je u kosnici ostalo 2 sake pcela) jedva izgradi 4-5 cetvrtina RV rama matica zaleze to sto ima, ima i perge i meda i dvadesetak trutovskih celija - sve u proporciji sa nekim vecim drustvom (ovako mi je izgledalo ali nemam naucni dokaz). Sad po pisanju bi covek rekao da je ono ili htelo da se roji (tri sake pcela?) ili da je matica slaba. Posto sam ubio maticu u jednom drustvu ja to spojim preko hartije - matica se razbi od zaleganja drustvo izgradi dva nastavka saca i sve ok.

Sva drustva su imala trutove do kraja avgusta a bilo ih je bez legla i u septembru - stajali sa strane muvali se malo i na kraju ih izbacile pcele.

Moje misljenje je da ce svako pcelinje drustvo imati i odgajati trutova pa makar koliko malo bilo bez obzira da li hoce da se roji ili ne, i ako je kompletno u organizacionom smislu pa makar imalo i tri sake pcela sveukupno - izuzimam trutusu jer to mu i nije matica...

• Stari član foruma
« Odgovor #48 poslato: Decembar 22, 2014, 21:21:10 »
Blagoje, mala ispravka: odgajaju trutove i to meže biti i usred zime ako matica nije u redu (ili u slučaju svake tihe izmene).

PS

Vojo, nije problem ospriti neku pojedinost u knjigama. Ima i tu prevaziđenih stvari (odnosno štetnih), kako što je korišćenje antibiotika u preventivne svrhe u knjizi koju uvek preporučujem Pčelarstvo Vojina Todorovića. Ima i još nekih stvari, koje su kolege pročitale i smatraju da je to pravilo (npr. o crnim pčelama koje su crne jer su išle u grabež - i to sam pokazao slikama kao netačno).
Слажем се,али то је такозвана ненормална ситуација пчелињег друштва,мој закључак је био за нормална пчелиња друштва.
Сад да не буде да друштва која вуку тиху смену не ваљају,не не мислим да је тако,али ипак спада у такозване ненормалне ситуације или појаве пчелиње заједнице.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #49 poslato: Decembar 24, 2014, 00:23:09 »
Ne bih rekao da je nenormalna situacija. Tiha smena matice je uvek prisutna kao prirodna i uobičajena pojava kod pčela.

Pri nekom svrstavanju matičnjaka, matice koje se dobijaju tihom smenom se svrstavaju u prirodni način dobijanja matica (odnosno uobičajen i ovo se pojavljuje kod pčela kao sasvim normalna pojava).

U nekim godinama može biti i vrlo masovna pojava.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #50 poslato: Decembar 24, 2014, 02:55:56 »
Samoizmena matica je potpuno prirodna pojava i može se desiti i kada je društvo u rojevom nagonu.
Obično se ova pojava (самоизмена у ројевом нагону) dešava kod zajednica koje imaju ograničena plodišta na malu površinu koja ne dozvoljava matici da seje punim tempom koji pčele očekuju a zapravo joj uslovi ograničenja to ne dozvoljavaju. Iz istog razloga izostane i započeto rojenje. (Ovo je malo za našeg Željka Vučkovića,koliko znam nikada nigde nije opisano "na kašičicu").
Nije baš u temi, ali eto, kad smo već i to datakli.
Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #51 poslato: Decembar 24, 2014, 03:04:28 »
Ovo je daleko najbogatiji forum u okruženju ( ceo svet i okolica) jer ide daleko ispred vremena.
Broj poruka i učesnika uopšte nije toliko bitan koliko je bitno bogatstvo informacija koje se samo ovde mogu pročitati. 

Pozdrav dragom rodu koji čita onako kako je napisano.
Поздрав свима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #52 poslato: Decembar 24, 2014, 12:27:12 »
Sole,zasto pcele vuku maticnjake t.smene u nevreme? recimo oktobar ili mart mesec,ja mislim da je to ipak vanredno stanje!Ako je sve kako treba ne bi je menjali ne bi cuvali ili rano odgajali trutove!
U svakom slucaju slazem se sa tvojom dopunom ali sve je to sastavni deo zivota pcela pa kao takvu ne moze se uzeti kao reper nit ubrajati u normalno stanje pc.zajednica i uzgajanjem trutova.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #53 poslato: Decembar 24, 2014, 23:59:07 »
Nesposobnost matice se može ispoljiti u bilo kom trenutku, nezavisno od vremenskih uslova. Odgovor pčela je da moraju vršiti smenu matice. To se može očekivati i ništa drugo.

Hoće li započeti izmenu matice, svakako zavisi od uslova u prirodi. Ako je hladno i pčele nemaju uslove da započnu sa leglom, a matica je doživela neki fizički poremećaj zbog kojeg ne može da nosi, manja je verovatnoća da će krenuti sa matičnjacima tihe smene ili postupkom tihe smene (uklučujući i odgoj trutova). Nedostak potrebe za leglom čini pčele mirnim. Tek kada osete da se može odgajati leglo (što je pojava toplog talasa i nekog manjeg unosa spolja i usred zime), pčele osete da matica nije dobra (ne odgovara potrebama društva u tom momentu).

Ali, prestanak lučenja matičnog feromona može dovesti do uznemirenosti pčela i da započnu ovaj proces i ako nije baš toliko toplo da ostala drušva mogu započeti odgoj legla. Ovakvo društvo postaje uznemireno i pojaviće se matičnjaci.

Kao i kod društva koje uopšte nema maticu. Ukoliko hladno vreme duže traje, pčele imaju klube i zimuju kao da je matica tu. Kod ovakvih društava se uznemirenost pojavljuje kada započne otopljavanje i pojavljuje se vrlo jaka uznemirenost zbog nedostatka legla i matice, vide se matičnjaci svuda po saću (uglavnom je to bez jaja, jer zimske pčele nemaju tu mogućnost da zanose i to je objašnjeno u pčelarskoj literaturi). Ova društva usled uznemirenosti dobijaju proliv i uvek postoji opasnost za pojavu nozeme.

Treći slučaj može biti da se u košnici u toku zime nađe leglo sa prisilnim matičnjacima. Matica zanese nešto legla i ugine. Opet će biti matičnjaka i može se izvesti i matica, koja uglavnom više ne može nositi radiličko leglo.

Što znači da i kod jednih i drugih (ovih sa maticom koja nije u redu i onih bez matice) pouzdano znamo šta će se desiti i to je praktična vrednost: uticati da društva ne dobiju obolenje ili propadnu, jer je to još uvek zimska pčela koja ima svoje dobre osobine.

Nenormalna situacija bi bila kada bi se pčele prepustile propasti. Ovo se dešava, ali vrlo retko. Primer bi bio društvo koje je doseljno sa paše suncokreta i koje je puno meda. Mislio sam da je opljačkano (pogled na leto). Međutim, kada sam vagnuo, košnica je preteška i otvaranjem košnice zateknem stanje da su pčele u 4-5 ulica, kao u klubetu (disiplinivano miruju), a nema matice ni legla. Uobičajeno je da je bezmatak uznemiren i da vrlo brzo bude opljačkan). Ovo ima svoje objašnjenje, ali ipak izgleda nenormalno.

Kažem , da to jesu normalne prorodne situacije i broj slučajeva jeste manji u odnosu na uobičajeno ponašanje normalnih društava, ali su sutuacije predvidljive i očekivane.

PS

I meni nije bilo normalno da lažne matice zadržavaju aktivnost vrlo dugo i pored matice koja je dobra. To se kosilo sa stavovima koji se sreću u literaturi. Ali ako se pažljivo i duće vreme posmatraju društva, vidi se da je to situacija koja jeste normalana zbog dužine trajanja poremećaja kod pčela i inertnog ponašanja u tokom nekog dužeg perioda. Kasnije se stanje sredi, ali društvo oslabi.

Izgleda da su neke „nenormalnosti“ samo naš zaključak, a da su to uobičajena i prirodna stanja i bitno je to što sam napisao - predvidljiva i očekivana stanja.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #54 poslato: Decembar 25, 2014, 03:03:06 »
Samo bih na Šoletova iskustva da dodam da u literaturi piše da zimske pčele ne mogu odgajati lažno leglo a imao sam slučaj da mi je zajednica koja je zimovala bez matice u rano proleće ipak pokrenula lažno leglo.
Prema tome, to više nije pravilo. Odavno sam došao do zaključka da su pčele nepredvidive i da mnoštvo pravila koja se sreću u literaturi i nisu baš tačna. I kao takva ne mogu se nazvati pravilima.

Pozdrav svima...

PS: Odavno pominjem da skoro svim našim predavačima treba održati mnoštvo predavanja da se ne bi bavili prepisivačkom industrijom i da svojim predavanjima ne bi stavarali buduće kupce za svoje knjige koje su slobodno se može reći plod prepisivačke industrije i najmanje rezultat rada i učenja od pčelinjih zajednica.

Три века испред света...

• Prijatelj foruma
« Odgovor #55 poslato: Decembar 25, 2014, 09:15:06 »
Ajte malo o trutovima nikako da se predje na to. Koliko vidim sem g. Brstine kroz pisanje ostalih provejava ipak stara skola da je trut ipak marginalan clan pcelinjeg drustva. Bilo bi dobro objasniti sta je to "rano" ili "kasno" odgajanje trutova - to bi imalo smisla npr samo kad bi trutu uloga bila da opari maticu ili da ga odgajaju samo kad pcelinja drustva hoce da se roji - onda bi to znacilo da su sva moja drustva u problemu jer imaju slobodan izbor kada ce ih gajiti a gaje ih od maltene 10 dana po cvetanju dzanarike p-a do septembra.

Medjutim to moze da znaci da svi koji klasicno pcelare imaju pcelinja drustva konstantno u problemu jer samim stavljanjem gradjevnjaka odmah bivaju izgradjeni i zalezeni trutovskim leglom a pcelar to predstavlja kao izraz snage drustva i jacine pcelinje pase.

Medjutim ovo sto je prethodno pisano ima veze sa trutovima ali za mene na nacin koji je malo drugaciji od klasicnog shvatanja bice - pojava trutova u pcelinjem drustvu koje je u problemu je prevashodno nacin na koji drustvo pokusava da sanira problem - otprilike kao bela krvna zrnca bas - stalno ih ima i sluze za odbranu organizma od bakterija i stranih tela, kad dodje do proboja stranog tela napadaju ga u pokusaju da ga ubiju i izbace iz organizma - gnoj - ali kad ih ima previse to znaci da je napravljen krah imunog sistema koji je katastrofalan i da telo boluje od leukemije - e tada se menja matica (kostana srz) ili je problem vec toliko narastao da mu nema resenja.

Ono sto savremeni nacin pcelarenja preporucuje je pcelinje drustvo bez trutova (belih krvnih zrnaca) sto dovodi do pojave svih mogucih bolesti i problema koji trenutno vladaju i haraju po kosnicama - a vecina strucnjaka stalno ponavlja - samo jaka drustva mogu da prevladaju sve bolesti (sem varoe) - a zele jako drustvo bez belih krvnih zrnaca ...

Da ne ispadne da su trutovi ekvivalent belim krvnim zrncima - ovo sam samo naveo kao paralelu nista drugo, nemam naucne dokaze sem sopstvenog razmisljanja i svaku primenu mojih razmisljanja na svom pcelinjaku sprovodite na sopstveni rizik ...

• Stari član foruma
« Odgovor #56 poslato: Decembar 25, 2014, 09:21:03 »
I meni se desila ista situacija,u februaru sam nasao maticnjake lazne,spajao sam,i tu zavrsava prica. Sasvim sigurno je da mnogo toga u staroj literaturi se treba uzeti sa rezervom,i da tada nije moglo raditi i skenirati u drustvu sa pcelama,danas je sve to mnogo lakse.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #57 poslato: Decembar 25, 2014, 09:26:50 »
Oko tihe smene - imao sam drustvo koje je celu godinu od osnivanja "kekeljalo" zaostajalo za svima onda se u prolece ovo godine fantasticno razvilo i dok su sva ostala usla u rojenje ono je povuklo maticnjake tihe smene 2 komada. Bilo mi je zao matice pa sam i njega razrojio - to drustvo se fantasticno razvilo zaleganje od ivice do ivice rama lep unos izgradnja saca i opet povuku maticnjak tihe smene - i njega sam iskoristio bilo je kasno pa vise nisu povlacile. Praticu sledece godine sta se desava ali cu i menjati matice jer imam jednu koja je sada 3 godina iako lepo radi ...

• Prijatelj foruma
« Odgovor #58 poslato: Decembar 25, 2014, 09:29:41 »

• Prijatelj foruma
« Odgovor #59 poslato: Decembar 25, 2014, 09:38:12 »
Moje pisanje i izraz "strucnjaci" i "jaka drustva" se svakako ne odnosi na kolege Sosica i Blagoja da ne bude pogresne interpretacije - znaci izrazi su pod znakom navodnika i njihovo pisanje smatram izuzetno znacajnim i korisnim.

Da ne bude nesporazuma ...