Autor Tema: Proljetni razvoj RV pčelinje zajednice uzimljene na tri nastavka  (Pročitano 42642 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Proljetni razvoj RV pčelinje zajednice uzimljene na tri nastavka
« Odgovor #75 poslato: April 13, 2015, 00:38:44 »
Опиши нам Игоре колико рамова пчела има у кошници, колико легла, хране и колико основа си додао и у који положај.
Поздрав...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže igor vujovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: /
« Odgovor #76 poslato: April 13, 2015, 00:45:42 »
Ramovi su svi zaposednti sa pcelama a legla ima od 6 do 9 ramova, zavisi kako koja kosnica, pisem globalno.
U ove koje imaju 5-6 ramova legla sam na polovini, izmedju 3 i 4 rama sa leglom ubacio jednu satnu osnovu
a u one koje su imale 8-9 ramova sam takodje dodao, od prilike, na sredini ram sa satnom osnovom
ali i na kraju legla tj kod poslednjeg rama sa leglom sam dodao jedan ram sa satnom osnovom.

Dve kosnice su mi zalegle na dva nastavka tako da sam kod njih i u donji nastavak ubacio jedan ram sa satnom izmedju ramova sa leglom.

Pozdrav.
« Poslednja izmena: April 13, 2015, 01:08:45 od strane igor vujovic »

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #77 poslato: April 13, 2015, 01:15:52 »
U ove koje imaju 5-6 ramova legla sam na polovini, izmedju 3 i 4 rama sa leglom ubacio jednu satnu osnovu

Овде је требало убацити изграђен тамнији рам у средину легла (ако се најављује топло време) или додати један тамнији рам покрај легла на источној страни кошнице.

a u one koje su imale 8-9 ramova sam takodje dodao, od prilike, na sredini ram sa satnom osnovom
ali i na kraju legla tj kod poslednjeg rama sa leglom sam dodao jedan ram sa satnom osnovom.

Ово су већ јаче заједнице и ту може да се дода једна сатна основа у центар легла мада ја не волим ово да радим док имам рамова са изграђеним саћем или још боље тамнијих рамова. Ако нема довољно рамова са изграђеним саћем тада се може покрај легла додати по једна основа али тада у средину не треба додавати основу.

Dve kosnice su mi zalegle na dva nastavka tako da sam kod njih i u donji nastavak ubacio jedan ram sa satnom izmedju ramova sa leglom.

Ако су се заједнице са леглом прошириле на два наставка тада их не смемо пресецати са сатним основама а посебно не у доњем наставку.

Поздрав свима....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže igor vujovic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #78 poslato: April 13, 2015, 01:18:00 »
Hvala na iscrpnom odgovoru.
Idem sutra da vadim situaciju koliko mogu.
Pogresno sam savetovan...

Pozdrav i jos jednom mnogo hvala!

Van mreže igor vujovic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #79 poslato: April 13, 2015, 01:21:41 »
Problem je nastao u tome sto mi je receno da kada vise nema mesta za leglo,
treba da se spusti jedan ram nize i da se ubaci novi ram sa satnom da bi pcelice
izgradjivale osnovu jer je sada pravo vreme za to.

Zbog svega ovoga sam ja i uradio ovu akciju ali sada vidim da nisam trebao!

Najgore od svega je to sto ja imam izgradjenih ramova ali mi je receno da ubacim
sa neizgradjenim satnim osnovama da bi pcelice to sve izgradile i tako smanjile
ili suzbile nagon za rojenjem!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #80 poslato: April 13, 2015, 01:31:19 »
Ако се пчеле са леглом прошире на 7-8 рамова тада можемо и требамо наставцима заменити места.
Никако у доњи наставак не смемо спуштати рамове тако да доле у доњи наставак оставимо мање рамова него у горњи.
Може се пчелама помоћи (посебно ако најављују топло време) па приликом замене наставака када се наставак са 7-8 рамова легла спусти доле на нижу позицију да све преко 5 рамова са леглом подигнемо у тај горњи наставак. Значи ако имамо 8 рамова легла у доњи оставимо 5 а у горњи 3. Ако имамо 7 рамова легла тада треба добро проценити да ли смемо растављати легло. Ако су пчеле биле у блокади и ако у кошници имамо преко 10 рамова пчела и доста хране тада се може доле оставити 5 рамова легла а у горњи наставак можемо подићи два рама са леглом. У овом случају не смемо горе поред легла додавати сатне основе него изграђене рамове. ДОЛЕ НИ СЛУЧАЈНО НЕ СМЕМО ПРЕСЕЦАТИ ЛЕГЛО!

Поздрав свима...

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #81 poslato: April 13, 2015, 01:35:11 »
Najgore od svega je to sto ja imam izgradjenih ramova ali mi je receno da ubacim
sa neizgradjenim satnim osnovama da bi pcelice to sve izgradile i tako smanjile
ili suzbile nagon za rojenjem!

Који црни нагон за ројењем тек су недавно изашле из клубета.

Поздрав свима...

Три века испред света...

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #82 poslato: April 13, 2015, 13:03:03 »
Hvala Vojo na objasnjenju.Od juce nisam citao nista na forumu i bas jutros otisao kod pcela i na svim koje su na 8 ramova legla obrnuo mesta trecem i drugom nastavku.I kao da me neko natera na glupost na dva drustva koja su jaka i pcele zahvataju i drugi i treci nastavak spustio u drugi dva rama legla bez promene mesta nastavaka.....nesto kao eksperimentalno......negde sam citao da se tako radi....pa reko ajde da vidim koje ce biti bolje......udjoh i uz kaficu citam da bas to ne preporucujes....e pa prekinuo sam taj eksperiment i na te dve rotirao mesto 2 i 3 nastavku,stim da sad imam na te dve u drugom 6 a u trecem dva nastavka legla....
Hvala prijatelju i veliki pozdrav za Novo Milosevo......
Nesto su pcele ljuce nego obicno poslednja tri dana.....

Van mreže igor vujovic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #83 poslato: April 13, 2015, 13:42:41 »
Sad sam vratio sve na "staro". Valjda neće biti problema?
Poceo sam prihranu i za sada sva drustva za jedan dan popiju 4,5dl sirupa.
Danas cu im sipati po litar pa da vidim sta ce biti...??
Inace sam i ja primetio da su pcećice malo besnije nego obicno!

Pozdrav...

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #84 poslato: April 13, 2015, 14:02:03 »
Po onome sto smo od saveta do sada procitali nema razloga za "povećanjem"kolicine sirupa na 1l kod prihrane koliko sam shvatio i to je jasno istaknuto. Radi se samo o stimulativnoj prihrani maksimalno 0,5l u odnosu 1:1 (svaki drugi dan) a moze i kolicinski manje sasvim je dovoljno..Mislim da je @Boris spominjao nesto čak i 0,3l u nekom od ranijih komentara ali ne znam da li je on tada mislio na na EV kojom pčelari ili uopšteno na sve...

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #85 poslato: April 13, 2015, 19:21:13 »
Pa zar nije isti postupak  u pitanju ako iz trećeg nastavka spustite nekoliko ramova legla u drugi ili ako promenite mesta drugom i trećem pa onda dignete nekoliko ramova legla iz sada drugog u treći nastavak?

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
« Odgovor #86 poslato: April 13, 2015, 20:27:09 »
Koliko sam ja razumeo uvek treba da je vise ramova legla dole a gore manji broj.Ako iz treceg spustimo dva rama dole onda gore imamo vise legla a u drugom primeru dole imamo vecinu legla a dignemo gore nekoliko ramova ,slican primer kad nukleusu dodajemo drugi nastavak pa dizemo u taj novo dodati tri rama a vecina legla ostaje dole.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #87 poslato: April 13, 2015, 20:29:51 »
Ono sto sam ja danas primetio kod sebe pri pregledu jeste to da je matica u nekim od kosnica sama presla u donji(1) nastavak i zalegla svuda gde je mogla tj gde su joj to ogranicenost medom i polenom  dozvoljavali.Pisem vam jer ja jos nemam na svojim drustvima treći nastavak.Ima trutovskog legla negde manje negde vise...Da li je to dobro sad ili lose ne znam.Ono sto znam jeste da zaperaka ima zrelog legla ima kao i jednodnevnog i legla razlicite starosti, nema rama koji nije zaposednut pcelama i td i td.Ja sam zamenio mesta nastavcima pa sad kako mu Bog da..Od polena i hrane vise nema gde iglu zabosti ali kako se broj pcela bude povecavao valjda će i to vremenom se trositi.Ovo sto je Voja napomenuo ja sam taj propust osetio na sopstvenom primeru.Jedan krajnji ram(sace) mi je bilo ubuđalo prilikom poslednjeg pregleda krajem Marta odstranio sam ga dole iz prvog nastavka anisam dodao.I sta sam danas zatekao?Izgrađen "zaperak"u velicini i na mestu rama jos i zalezen i to kad vidis dođe ti da kukas  >:( .Ja sam danas tu dodao ram osnovu ali kasno zaperak je bio rad pčela u "vetar"Dakle slusajte Vojine savete zlata vrede verujte kao i svih ostalih kolega koji sa Rodnom imaju iskustva.Ne znam ni kad da dodam treći nastavak i tu sam u dilemi sobzirom da nemam izgrađene ramove za isti...
« Poslednja izmena: April 13, 2015, 20:58:37 od strane Darko Vujičić »

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
« Odgovor #88 poslato: April 13, 2015, 20:30:24 »
Posto je u trecem nastavku toplije matica ce iz drugog preci gore a ova dva dignuta rama ce samo ubrzati njen prelazak gore...

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
« Odgovor #89 poslato: April 13, 2015, 20:36:05 »
Darko,ako imas sve ramove zaposednute pcelama ja mislim da treba da dodas treci nastavak.Ali opet sacekaj Vojin odgovor.