Autor Tema: Полошка  (Pročitano 128542 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Predrag Prole

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija
Odg: Полошка
« Odgovor #90 poslato: Jul 16, 2017, 20:50:37 »
prva je bila probna...
nema frke kod prke

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #91 poslato: Jul 16, 2017, 21:19:56 »
Posdrav, i ja jos ucim Polosku, ja radim sa poloskom dimenzija 40x30,unutrasnje mere rama, sto je neki standard ovde u Vojvodini, ove sto tii imas se koriste u Ukrajini, mislim na dubinu rama, ja u mom nacinu rada, koristim pregrade sa MR i pune pregradne daske, ogranicavam matice na pet ramova pre pase itd.... Nabavi knjigu Josipa Belcica i u njoj je sve objasnjeno,ja radim po toj metodi, jednomaticno,dvomaticno privremeno i u velikoj Poloski dvomaticno..... Imas na googlu tekst i slike Barbe Marjana Sabelja , Poloska moja omiljena kosnica i to malo prostudiraj... Imamo i FB grupu  Kosnica Poloska i tu si dobrodosao, imamo tamo clana iz Belog Manastira pa mozes i sa njim da vidis kako to izgleda... Ovde je najmerodavniji kolega Miroslav Jovanovic, ali deda je sada zauzet unukom....Javice se , ne moze on bez Poloske.... Tu smo pa polako, ono sto ti ja predlazem je udji u standard ovaj koji mi koristimo ili u DB, MNOGO TOGA CES SEBI OLAKSATI...

Van mreže Predrag Prole

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #92 poslato: Jul 16, 2017, 21:35:11 »
mislim da ću ipak probati sa, kako kažeš, ukrajinskim mjerama ramova, pošto sam pripremio već sve stranice i ramove za 8 pološki; ostaje mi sastaviti stranice, krovove, postaviti na pčelinjak i čekati slijedeću sezonu i rojenje...
nema frke kod prke

« Odgovor #93 poslato: Jul 16, 2017, 22:10:19 »
Kako god. rad sa Poloskom predstavlja zadovoljstvo, predvidi upotrebu MR  I punih pregrada...Kasnije ces shvatiti i zasto.....

« Odgovor #94 poslato: Oktobar 20, 2017, 18:18:33 »
Jos jedna dvomaticna Poloska spremna za prolece...

Van mreže Predrag Prole

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #95 poslato: Oktobar 20, 2017, 19:05:45 »
super izgleda; Zorane, kolika je debljina lima na krovu ?
nema frke kod prke

« Odgovor #96 poslato: Oktobar 20, 2017, 19:14:18 »
Tanak je, onaj stamparski lim....

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #97 poslato: Oktobar 22, 2017, 09:04:09 »
Kako postaviti polosku na prevozno srestvo tipa kontejner ili neka prikolica .Kako izvlaciti unazad za pregled kosnice.Bilo bi lepo da se i poloska stavi na drum,a da se pritom ne lomi kicma .

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #98 poslato: Oktobar 22, 2017, 09:12:49 »
Siniša, ima na "Kupujemprodajem" u ponudi kontejnera sa pološkama, pa se može "drpiti" ideja... ;)

« Odgovor #99 poslato: Oktobar 22, 2017, 09:55:30 »
U madjarskoj je ona izuzetno popularna i cesta kosnica, za selece pcelarstvo...Udji na fb. imamo grupu ,kosnica poloska, ima par dobrih resenja kontejnera sa dvomaticnim poloskama...

Mada, ko ima pristojnu pasu, ove dvomaticne su na stacionaru cudo..Posle ogranicavanja matica i spajanja medista, dva drustva koriste i napune 16 ramova u zajednickom medistu...E sada jedina mana, sto je to mesani med...Posle bagrema unose lipu, malinu, livadu korove i najvise suncokreta ali je napune...

Van mreže Veljan Ilijevski

• Napredni član foruma
« Odgovor #100 poslato: Oktobar 22, 2017, 11:37:57 »
Po mom misljenju, nema nista lepse od mesanog tj. cvetnog meda. E sad jedno pitanje. Sta Vi kolega Zorane radite posle bagrema sa pcelinjim drustvom do suncokreta tj. Sta radite sa maticnom resetkom, zatvorenim leglom, da li prihranjujete...? Mislim na dvomaticnu polosku. Posto sam istu napravio po nacrtima Marijana Sebalja, a po ideji Miodraga Stankovica ( clana SPOS-ovog foruma) od OSB-a, a sve to zbog mog deda ujke koji je radio sa njom i koji me je delimicno zarazio pcelarstvom. No to u drugoj temi, samo da dodjem do racunara da sredim slike. Hvala unapred na odgovoru.

« Odgovor #101 poslato: Oktobar 22, 2017, 12:07:26 »
Ne prihranjujem majkane, nema potrebe imam nesto lipe i maline, dovoljno za njih a ako se i pojavi visak ne diram. Pre bagrema ih ogranicavam na pet ramova i Mr ne pomeram tokom sezone, jednostavno, ponekad kada vidim da matica nema mesta za zaleganje premestim po jedan ram zatvorenog legla u mediste....Bitno je kada ogranicavas maticu na tih pet ramova, naci maticu sa leglom i jos jedan ram sa najmladjim leglom, postaviti do maticne resetke u plodistu, i odmah postaviti ,slobodno, tri SO. U medistu, do MR stavljas otvoreno leglo, pa zatvoreno. Nakon 8 dana pregledaj mediste i porusi maticnjake ako se pojave. Posle bagrema mozes umesto MR ,postaviti punu pregradnu dasku, iz plodista odvojiti jedan ram sa leglom i maticom prebacis u mediste i dobices mladu maticu u plodistu. Pa kada pronese i poklopi leglo, formiraj nukleus a imas jako drustvo za suncokret.. Na ovaj nacin, pregradjivanjem na ti dela mozes imati tri nukleusa... Bitno je pre prihrane u zazimljavanju, pomeriti u jedan kraj kosnice onoliko ramova koliko pcele zaposedaju ulica, obicno 7-8 i postaviti punu pregradnu dasku, prihraniti , da imaju medne vence , debele min. 15 cm i pune krajnje ramove... Tako zazimljena i bez pogace, doceka prolece bez problema.. Tamne ramove u sredinu a svetle bocno...

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #102 poslato: Oktobar 22, 2017, 12:13:38 »
Siniša, ima na "Kupujemprodajem" u ponudi kontejnera sa pološkama, pa se može "drpiti" ideja... ;)
Ja ne pcelarim sa poloskom vec sa LR i RV i imam dva kontejnera ali mi je ideja dvomaticne poloske  na prevoznom srestvu zanimljiva ideja .Te kontejnere koje pominjes sam video poodavni i nisu bas za  kopiranje ,mali su i nije dobro resenje izvlacenja sanduka .
Zorane koji ram koristis,vidim da vecina preporucuju DB zbog nabavke rojeva i kupovine SO mada licno 40x30 je  po meni bolji ali ce kasnija nabavka rama i SO biti teza .

Van mreže Veljan Ilijevski

• Napredni član foruma
« Odgovor #103 poslato: Oktobar 22, 2017, 12:20:56 »
U principu, ako stoji maticna resetka tokom cele sezone, treba intervenisati na svskih 5,6,7 dana sa zatvorenim leglom kako bi matici omogucili nesmetano zaleganje ili izvaditi maticnu i pregraditi samo na pola kosnicu kao pri zazimljavanju tj. Pustiti obe matice u svoje polovine da seju kako im je zelja, pa pred suncokret opet ogranicavanje matice ako sam dobro razumeo?

« Odgovor #104 poslato: Oktobar 22, 2017, 12:21:14 »
Veljane...Ja poloskama pcelarim na tri nacina, razlicitom kosnicama i tehnikama..Jednomaticno, dvomaticno-privremeno i dvomaticno stalno.. Uz obaveznu upotrebu 2-3 vrste pregradnih dasaka, tvrdim da za stacionar, nema bolje kosnice...