Siniša, mislio sam da sam nešto naučio, a od pre neki dan sam baš zbunjen. Gledao sam Tomićevo predavanje i ostao u trilemi...
Sević kaže pojačavajte, Tomić kaže da to nema blage veze.
Većina kaže dvomatično, Tomić kaže da je to netačno.
Šta sad? Da li su samo prepisivali Volohoviča, ili je Tomić u krivu?
Koliko se sećam i Vojo je negde napomenuo da je dvomatično samo zafrkancija, koja ne donosi očekivane rezultate...
Veljo, nije problem mladog, devičanskog i zaleganog saća.
Devičanski med nisam nigde video u prodavnicama. To je izmišljotina DB pčelara, da bi se izdvojili po nečemu. Otkupljivači su rado prihvatili takvu tezu, da bi mogli da obaraju već i ovako nisku otkupnu cenu meda. Možeš misliti - bagremov med, pa malo žućkast, od zaleganog saća. Puni su nam rafovi prodavnica, bagrema druge klase...
Ma sram ih bilo.
Skoro smo na drugom forumu videli bagremov med u Norveškoj, žut ko suncokret.
No, da uzmemo i pretpostavku da, nakon 10 godina pčelarenja, imamo u rezervi i toliki broj devičanskih ramova, to je posao ajd' zdravo. Uzimati ramove sa nešto meda, na njihovo mesto stavljati druge, prazne, pa za vrcanje vaditi te, a na njihovo mesto vraćati one oduzete, u kojima se nektar možda i malo ukiselio...
A šte ćemo sa ramovima na kojima je maslačko-voćkovac i leglo? Mislim, šta ćemo sa leglom? U izolaciju ide samo 5 ramova, a ovakvih bude u razvoju puno više.
I sad, dok ovo pišem, učini mi se da je pološka na bok preturena DB, s tim što smo ramove vratili u vertikalni položaj, a zamenili plodište i medište.