Potpuna pregleda je potrebna kada nije vreme intenzivne paše i tokom zime sve do na 10-15 dana pred bagrem. Praktično u tom periodu imamo dva društva u jednoj košnici i nemaju veze jedno sa drugim...
Вероватно си мислио потпуна преграда...
Имао сам комшију и пријатеља који је имао десетак врста полошки. Он и његов отац су крунили кукуруз у селу и околним селима и како би видио празне кошнице распитивао бих се да ли су за продају. Тако је за десетак година набавио више врста полошки а и сам је правио неке по својој мери. Ипак пре 12-13 година убацио и ЛР и за неколико година рада са њима полако је смањивао полошке а ширио ЛР. Мислим да и сада има један део насељених полошки.
У то време док је имао много полошки више година сам му помагао у раду и имао сам прилику да пратим стварање двоматичних друштава у полошкама, разна ограничавања матичним решеткама са две решетке или са једном, развој заједница од самог пролећа, припреме за пашу, искоришћење паша, зазимљавање.
У зимским данима отишли би у кафић и до дуго у ноћ дискутовали о различитим поступцима у раду, о међусобним разликама између самих полошки, и свакојаким разликама између полошки.
Имао је чак и полошке којим је после доградио медишта изнад њих. То је било ( у овом случају) двоматично пчеларење полошкама са заједничким медиштем и неким посебним рамовима изнад њих. Сећам се када нам је једна таква слетела са тракторске приколице приликом транспорта на пашу сунцокрета у суседно село. Сви помоћници су се разбежали само смо он и ја остали да је сакупљамо. После смо ипак одлучили да је оставимо поред пута да се пчеле мало смире па кад смо се вратили покупили смо је и однели на неко друго место.
Ипак је после десетак и више година рада са полошкама полако скоро све полошке распродао, што се још могло продати.
Код полошки има доста посла јер се врло често мора померати предрадна даска и полошке се много роје. Ово је сасвим нормално јер се у њима ствара много легла. Ко жели да избегне додавање погача тај мора у више нарвата да помиче решетку и сужава пчелиње гнездо. Ипак пчеле најчешће избију на сатоноше током зиме и онда се морају додавати погаче. .Код њих због стварања велике влаге у раном пролећу пчеле лакше оболевају од ноземозе и кречног легла.
Ја сам највише волео неке његове полошке са кратким и плитким рамовима, ваљда нешто око 220х240 мм у којим су увек улазиле са мање пчела у зиму а које су се веома брзо развијале од маја месеца. Оне би у сунцокрету све затрпале медом и увек су прве биле за врцање. Што су рамови били дужи и виши пчеле су у њима теже блокирале матице и касније би стизале за врцање. И тако даље....
И ја сам овде у Банату почео са полошкама а исте сезоне сам их пребацио у ЛР.
Правио сам и РВ полошке са 20, 24, 25 и 30 рамова.

Све ради експеримената.
Ове од 20 рамова су ми биле за двоматично пчеларење где би на крајевима било по једна матица а у средини заједничко медиште.
Ове са 24 рама били су 4 нуклеуза са по 6 РВ рамова.
Ове са 25 рамова биле су 5 нуклеуза са по 5 РВ рамова.
Ове са 5+30 рамова биле су 5 нуклеуза са по 6 рамова.
Ове са по 5 нуклеуза ( са 25 и 3о рамова) имале су на бочним странама лета за те крајње ројеве-заједнице.
Ма безброј разних варијанти сам радио и на крају је све то бачено у крај и већина отишла под казан за печење ракије.
Расковао сам целу котарку за кукуруз да би правио од тих уских дасака странице за разне хранилице по две да бих добио висину за странице крова

којекакве и друге делове.
тада се тако морало. ово сам радио негде од 1998-2001.
Баш сам се расписао о полошкама а охлади се доручак...

Поздрав драгим пријатељима...