Autor Tema: Полошка  (Pročitano 128573 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: Полошка
« Odgovor #195 poslato: Novembar 16, 2017, 07:18:21 »
Verovatno je Miroslav mislio na daske kao sastavni deo kosnice, koje se upotrebljavaju u odredjenim periodima, i shodno tehnici rada, Ja pored dve pregrade sa MR u toku medobranja , koristim tri pune pregrade tokom zazimljavanje...Jednu po sredini kosnice, za razdvajanje drustava i dve na bokovima svakog drustva, kada ih svedem u avgustu na osam ramova .Na prolece kako prosirujem prostor maticama za zaleganje,tako ih pomeram i na kraju ih vadim i ogranicavam matice na po pet ramova bocno , tada vadim i srednju punu pregradu..

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #196 poslato: Novembar 16, 2017, 16:14:58 »
Potpuna pregleda je potrebna kada nije vreme intenzivne paše i tokom zime sve do na 10-15 dana pred bagrem. Praktično u tom periodu imamo dva društva u jednoj košnici  i nemaju veze jedno sa drugim...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #197 poslato: Novembar 17, 2017, 10:46:38 »
Potpuna pregleda je potrebna kada nije vreme intenzivne paše i tokom zime sve do na 10-15 dana pred bagrem. Praktično u tom periodu imamo dva društva u jednoj košnici  i nemaju veze jedno sa drugim...
Вероватно си мислио потпуна преграда...

Имао сам комшију и пријатеља који је имао десетак врста полошки. Он и његов отац су крунили кукуруз у селу и  околним селима и како би видио празне кошнице распитивао бих се да ли су за продају. Тако је за десетак година набавио више врста полошки а и сам је правио неке по својој мери. Ипак пре 12-13 година убацио и ЛР и за неколико година рада са њима полако је смањивао полошке а ширио ЛР. Мислим да и сада има један део насељених полошки.

У то време док је имао много полошки више година сам му помагао у раду и имао сам прилику да пратим стварање двоматичних друштава у полошкама, разна ограничавања матичним решеткама са две решетке или са једном,  развој заједница од самог пролећа, припреме за пашу, искоришћење паша, зазимљавање.
У зимским данима отишли би у кафић и до дуго у ноћ дискутовали о различитим поступцима у раду, о међусобним разликама између самих полошки, и свакојаким разликама између полошки.

Имао је чак и полошке којим је после доградио медишта изнад њих. То је било ( у овом случају) двоматично пчеларење полошкама са заједничким медиштем и неким посебним рамовима изнад њих. Сећам се када нам је једна таква слетела са тракторске приколице приликом транспорта на пашу сунцокрета у суседно село. Сви помоћници су се разбежали само смо он и ја остали да је сакупљамо. После смо ипак одлучили да је оставимо поред пута да се пчеле мало смире па кад смо се вратили покупили смо је и однели на неко друго место.

Ипак је после десетак и више година рада са полошкама полако скоро све полошке распродао, што се још могло продати.

Код полошки има доста посла јер се врло често мора померати предрадна даска и полошке се много роје. Ово је сасвим нормално јер се у њима ствара много легла. Ко жели да избегне додавање погача тај мора у више нарвата да помиче решетку и сужава пчелиње гнездо. Ипак пчеле најчешће избију на сатоноше током зиме и онда се морају додавати погаче. .Код њих због стварања велике влаге у раном пролећу пчеле лакше оболевају од ноземозе и кречног легла.
Ја сам највише волео неке његове полошке са  кратким и плитким рамовима, ваљда нешто око 220х240 мм у којим су увек улазиле са мање пчела у зиму а које су се веома брзо развијале од маја месеца. Оне би у сунцокрету све затрпале медом и увек су прве биле за врцање. Што су рамови били дужи и виши пчеле су у њима теже блокирале матице и касније би стизале за врцање. И тако даље....

И ја сам овде у Банату почео са полошкама а исте сезоне сам их пребацио у ЛР.

Правио сам и РВ полошке са 20, 24, 25 и 30 рамова.  :D Све ради експеримената.
Ове од 20 рамова су ми биле за двоматично пчеларење где би на крајевима било по једна матица  а у средини заједничко медиште.
Ове са 24 рама били су 4 нуклеуза са по 6 РВ рамова.
Ове са 25 рамова биле су 5 нуклеуза са по 5 РВ рамова.
Ове са 5+30 рамова биле су 5 нуклеуза са по 6 рамова.
Ове са по 5 нуклеуза ( са 25 и 3о рамова)  имале су на бочним странама лета за те крајње ројеве-заједнице.
Ма безброј разних варијанти сам радио и на крају је све то бачено у крај и већина отишла под казан за печење ракије.
Расковао сам целу котарку за кукуруз да би правио од тих уских дасака странице за разне хранилице по две да бих добио висину за странице крова  :D којекакве и друге делове.
тада се тако морало. ово сам радио негде од 1998-2001.

Баш сам се расписао о полошкама а охлади се доручак...  :D

Поздрав драгим пријатељима...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

« Odgovor #198 poslato: Novembar 17, 2017, 11:44:24 »
Vojo

Postujem, ali iz ovoga se vidi da je taj prijatelj lutao sa tipom Poloske i tehnikama rada sa njom pa otuda i nezadovoljstvo....Sto se tice vlage, zato iznad glavnih leta, postoje okrugla i nema problema sa cirkulacijom vazduha...Ako je suzimo na onoliko ramova , koliko ima ulica pcela i uradimo dopunu hrane do 20 kg, sasvim lepo prezimi, za nozemozu si ti dao odlican Nozevoj pa i nju resimo kroz dodatak prihrani i prskanjem tokom sezone...Posla ima kod prolecnog razvoja, prosirenje prostora ali kada je ogranicimo na pet ramova pred bagrem(STO JE IDENTICNO POVRSINI SACA, KOJOM OGRANICAVAMO I RV), kasniji pregledi se obavljaju za par minuta, trake sa brstivarom postavim za par min. iznad plodista.. Istina je da bagrem bude obojen, malo tamniji i da med malo sporije zaklapaju..Ali zato ukus meda posle bagrema, gde prvo dodje lipa, pa zatim malina i na kraju suncokret je odlican..Belcic je davno dao smernice za rad Poloskom i dimenzijama rama, verovatno da se prijatelj toga pridrzavao i danas bi ih imao i ne bi otisao u glupost zvanu LR..

Inace su ljudi masovno napustali Poloske pocetkom 8O-ih, ovde u Vojvodini, upravo zbog kapaciteta , jednostavno nije mogla da primi sav unos na suncokretu, prelazili na LR, danas u uslovima sve losijih pasa uvidjaju greske i nedostatke te kosnice i pribegavaju nekim polunastavcima i sl..
Stari pcelari, nisu koristili MR niti ogranicavali matice u Poloskama, nego su imali rasuto leglo i na 10 ramova i otezanu blokadu matice u pasi...Kada se desi par dana loseg vremena u pasi, pcele bi potrosile sav prikupljeni med na ishranu legla a u dobrim uslovima , nisu imale gde da ga lageruju...

Letos mi je bio jedan deda, stari pcelar i upravo to rekao, kao razlog prelaska na LR...Kada je video kako radim i upotrebljavam MR, ogranicavanjem plodista.Udario se po celu i rekao, budala sam bio..

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #199 poslato: Novembar 17, 2017, 13:19:20 »
Ja mislim da Voja posto je bio na Rodoljubovom predavanju postao borac protiv zastarelih kosnica,a sa druge strane posto mu se osladilo da pise o njima pitanje je kad dodju godine mozda se predomisli kad vec ima iskustva .

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #200 poslato: Novembar 19, 2017, 00:22:10 »
Ja mislim da Voja posto je bio na Rodoljubovom predavanju postao borac protiv zastarelih kosnica,a sa druge strane posto mu se osladilo da pise o njima pitanje je kad dodju godine mozda se predomisli kad vec ima iskustva .

Синиша пријатељ,
Родољуб је био у Новом Милошеву на позив удружења пчелара нектар Ново Милошево а ја сам позван да присуствујем предавању.
Искористио сам прилику да поразговарамо мало о неким старим темама.
Разговор је основ за било какав напредак. У циљу напретка српског пчеларства требамо пружити руку један другом и започети разговор, што смо и учинили.

А полошка, то је кошница са којом сам ја почео да пчеларим у Банату 1994.год...  :D

Једноставна је за израду и лака за рад у условима стационара, јер се ради рамовима. једино је проблематично што има пуно радних захвата и што се стално мора нешто чепркати по њој, па рушити матичњаке, зими погаче итд.
Кад јако замеди све су кошнице добре ипак највише је слабијих паша па ту имају предност кошнице са краћим и плићим рамовима у којим пчеле брже изблокирају матице и усмере се у искоришћавање паше. Овде су на првом месту Родна Воја и Еко Воја а за њима фарарке десетке и осмице.

Ако остарим и не будем могао дизати РВ наставке ( а млад сам још Богу хвала-или се макар тако осећам) онда ћу радити са ЕВ наставцима у медишту јер толико сваки дека у деведесетој години може да подигне а доле бих користио 2 РВ плодишта стим што би прво плодиште пред пашу било ограничено то јест испод решетке.

Зоран: Vojo

Postujem, ali iz ovoga se vidi da je taj prijatelj lutao sa tipom Poloske i tehnikama rada sa njom pa otuda i nezadovoljstvo

Зоко пријатељу, човек није лутао него је куповао све што би му дошло до руку. Људи су те полошке давали врло јефтино па по некад и џабе, само носи да не заузима простор у котарки или на тавану.
Тко је то било.

Мислим да се у стационару у Бнату на кућном пчелињаку ( у дворишту или у башти код куће) боље исплати пчеларити са оном мали Боцанади него са ЛР кошницама.

Ипак РВ и ЕВ су муње небеске за све њих... Како умем да их хвалим, шта кажеш?  :D

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

« Odgovor #201 poslato: Novembar 19, 2017, 04:42:18 »
Ma u redu je Vojo, naravno da stoji za RV....

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #202 poslato: Novembar 19, 2017, 05:23:10 »
Pološka kao košnica svakako da ima svoje mesto... U prvom redu kod osoba koje su slabe i invalida. Zbog jednostavnosti rada pogodna je i za početnjike ili one koji nisu savladali i naučili puno o pčelama. Greške u pološci ispraviće same pčele. Imam pološke a imam i rv. Nema sumnje da je rv u prednosti. Sa rodnom vojom su veće mogućnosti po pitanju nekih rešenja... Stanojević i ja  primenili smo neka rešenja iz pološke ne rv i rezultat je bio fantastičan. Trajno rešen problem rojenja i povećan prinos u bagremovom medu. Naredne sezone plan je da idemo korak dalje i formiramo mega rv kao kada to radimo sa dvomatičnom pološkom... Za kratku i nestabilnu pašu bagrema ne može se drugačije... Mega društva i jedan dobar dan kad iskoristite mogu napraviti dvocifren unos...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

« Odgovor #203 poslato: Novembar 19, 2017, 07:01:45 »
Poloska je kosnica za istinsko uzivanje u pcelarstvu, ko voli da uci i gleda zivot pcelinjeg drustva, i pre svega ima za to vremena...Upotrebom pregrada smo je priblizili nastavljacama a evo kolega Miroslav kaze da je tehniku rada sa Poloskom, zajedno sa Vojkanom, preneo i na RV...

Lepo je hvalis Vojo...Ali nema potrebe ovde, zbog nje i njenih prednosti smo ovde....

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #204 poslato: Novembar 19, 2017, 09:39:57 »

Van mreže Predrag Prole

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija
« Odgovor #205 poslato: Decembar 28, 2017, 21:28:11 »
poštovanje,
- evo da se javim da ovih dana radim na modificiranim okvirima za moje pološke ( 4 su postavljene na mjesto u pčelinjaku i čekaju proljeće...)
- kako radim sve sa hobi alatima, do sada sam izradio 180 kom okvira u koje još trebam utopiti satnu osnovu...
- molim prijedlog od čega da napravim pregrade u pološkama - u svakoj izrađenoj imam samo jednu od lesonita koja ulegne u utor i pregradi pološku na pola, za dva društva; s kojim materijalom se izrađuju pregrade za sužavanje prostora ako je društvo slabije ili proširivanje ako je jače..
- paralelno pokušavam izraditi i okomitu kadicu ( na struju ) za topiti kolute voska i izradu satnih osnova bez otiska saća, onako samo glatke a pčele će prihvatiti ili ne...
lp   
nema frke kod prke

« Odgovor #206 poslato: Decembar 28, 2017, 21:32:02 »
Mozes od OSB ploca, laminata...

Van mreže Predrag Prole

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija
« Odgovor #207 poslato: Decembar 28, 2017, 21:38:51 »
imam novog laminata ali mi izgleda nekako neprikladan; osb ploče su mi predebele a gledao sam na netu da neki izrade pregrade od povezane slame, a opet postoji mogućnost da se kojekakva gamad zavlači u slamu...

nekako ne mogu pronaći najprikladniji materijal pa bi dobro došla iskustva onih koje imaju pološke dulje vrijeme...ono da kažem e to je to...
nema frke kod prke

Van mreže Veljan Ilijevski

• Napredni član foruma
« Odgovor #208 poslato: Decembar 28, 2017, 22:35:07 »
Predraze, pregrade mozes praviti od laminatnih ploca. To su ploce izmedju kojih se pakuje laminat kad su u buntu. Dimenzije su oko 800×1200mm, a debljine od 6-8mm. Ja sam od tih ploca pravio podnjace za RV kosnicu cak i poklopne daske da kazem. Inace ima ih u boji laminata i bezbojne tj. samo izlakirane. Mozes ih kupiti u svakoj bolje snabdevenoj radnji koja se bavi prodajom laminata. Cena im se krece oko 200 din po tabli tj. m^. Barem je kod mene tako u Pancevu. Nadam se da sam ti pomogao, ako te jos nesto zanima vezano za te ploce, pitaj. Pozdrav i svako dobro.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #209 poslato: Decembar 28, 2017, 23:20:14 »
Pregrada se moze raditi i od samog laminata ili od Leksana koji se sece nozem i to sam video kod profi proizvodjaca matica u nastavcima LR 3x3 oplodnjaka podeljena leksanom.