Autor Tema: Zasnivanje novog pčelinjaka od nule EV košnicama  (Pročitano 143450 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Zasnivanje novog pčelinjaka od nule EV košnicama
« Odgovor #45 poslato: Januar 28, 2013, 20:01:02 »
kao što obećah,

1  žvrk

[/font][/color][/size]http://youtu.be/teQcXuIWygE
neki detalji

konstrukcija stiroreza (štap i kanap  ;) )

[size=78%]< obrati paznju na poklopac kojim se sprečava slučajan dodir sa 220 V  na potenciometru!!![/size]

ovde treba napomenuti da je ovako samo zbog prikaza konstrukcije , nakon slikanja sam otkačio cekas žicu, provukao je  kroz rupu na radnoj površini i ponovo spojio na isti način.

« Poslednja izmena: Januar 28, 2013, 20:09:36 od strane Boris Salaj »

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #46 poslato: Januar 28, 2013, 20:41:14 »

nešto nisam dobro postavio pa ponavljam

i stirorez u radu

moguće je rezati stiropor/stirodur  15 cm debljine, verovatno i više toliko mi je dugačka bila žica.
od stvari na koje treba obratiti pažnju :

1. ŽICA JE VRUĆA (moguće opekotine !!)

2. pri radu se oseti miris istopljenog stiropora pa radite u prostoriji koja se može izluftirati ( nije strašno al se oseti)

3. Ne gurati komad prebrzo ( ni presporo ) zastajkivanje u radu povećava širinu reza

4. bez obzira na položaj daske vodilje zbog zanemarive dužine noža izrezani komad će uvek biti širok koliko i najmanje rastojanje od daske vodilje i žice (na snimku je daska vodilja od lima)

5. pre početka rezanja proverite vertikalnost zategnute žice po x i y osi da ne bude iznenađenja kod gotovih komada
 (rez pod uglom i sl. sve mi se to desilo pa vas savetujem)

ukoliko se umesto cekas žice postavi profilisani lim ili deblja isavijana žica (kao npr na pištolj lemilici) mogu se na ovaj način izraditi stiropor lajsne......( gde ste, Moleri...?)

« Poslednja izmena: Januar 28, 2013, 21:03:19 od strane Boris Salaj »

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #47 poslato: Januar 29, 2013, 16:39:45 »
Po trenutnoj ceni stirodura za  70 nastavaka (10 košnica po 7 nastavaka) potrebno je oko 4800 dinara (13 tabli*370 din), što je negde oko 43 € a kod Ajdinovića jedan nastavak košta 5 €.
znači 300 € razlike...

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #48 poslato: Januar 29, 2013, 17:32:56 »
Počećeš sa nastavcima od stirodura, ali moj ti je savet počni da pripremaš dasku, pa dogodine pravi nastavke od čamovine, topolovine ili vrbe. Brzo ćeš se uveriti u kvalitet stirodura. Pozdrav.

Van mreže Jasmin Ucambarlic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: BUGOJNO
« Odgovor #49 poslato: Januar 29, 2013, 20:01:47 »
Jos jedno pitanje u vezi maticne resetke nemogu da nadjem kako okretati mr u odnosu na okvire.Ako prvi plodisni nastavak ide na hladno drugina toplo kako izmedju nih resetka i dali je to bitno.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #50 poslato: Januar 30, 2013, 01:04:27 »
Ma,Sveto, što više čitam stirodur mi se sve manje sviđa...Pronađoh VELIKE razlike između EPS (stiropor) koji se kao materijal za ambalažu koristi u industriji hrane i XPS (stirodur) koji se dobija na sasvim drugačiji način i vremenom otpušta koješta iz sebe i tako mu slabe izolaciona svojstva
 ( kome ne smeta engleski evo link http://www.dyplastproducts.com/newsletter/more_xpseps.htm )

Stiropor koji se koristi u prehrambenoj industriji dodatno se stvrdnjava u autoklavu (kuva pod pritiskom) radi povećavanja mehaničke tvrdoće i onda cena takve košnice prevazilazi cenu drvene... inače neki finci prave takve (http://www.paradisehoney.fi/EN/Beekeeping_products/Polystyrene_Hives) i biće na sajmu meda 22. i 23. marta u Blaju Rumunija ako nekog zanima.  U Engleskoj ove finske koštaju oko 120 funti po komadu a prave ih u LR i DB formatu...

Od napretka da dodam da sam danas slepio 3 nastavka  sa akrilnim montažnim lepkom pa ću sutra da vidim rezultate..

evo pitanje za stručnjake... u novu košnicu paketni roj sa maticom ili kupovina pčela na ramu?
Ako paketni od koga kupiti, ako na ramu kako da znam da su pčele zdrave, na šta da obratim pažnju?

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #51 poslato: Januar 30, 2013, 14:18:04 »
Zato sam i napisao da pripremaš dasku. Nema bolje košnice od čamove. Kad pčele počnu da lepe propolis po nastavku, pa kad budeš vadio ramove is stirodurove košnice onda ćeš videti probleme. Kad bih kupovao pčele ja bih izabrao varijantu sa gotovim ramovima. Tu imaš urađeno saćepčele, maticu i leglo, naravno i hranu. Takve pčele će ti doneti i nešto meda, sve zavisi šta imaš u okruženju, kakva je godina... Pozdrav.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #52 poslato: Januar 30, 2013, 14:26:55 »
Kolega Jasmine,od koga si u B. Luci kupio matične rešetke.Pozdrav iz B.Luke.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #53 poslato: Januar 30, 2013, 14:57:04 »
Pozdrav svima! Pročitao sam više puta temu kako lako udesetorostručiti pčelinjak,međutim jedino društvo koje imam mi je u običnom sanduku,bez okvira,sa prirodno izgrađenim saćem.Molio bih za pomoć kako najlakše da ga prebacim u Rodnu Voju i umnožim.Unaprijed hvala!

Van mreže Jasmin Ucambarlic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: BUGOJNO
« Odgovor #54 poslato: Januar 30, 2013, 16:57:20 »
Kolega Micko neznam kako se čovjek zove narucio sam preko pik oglasa ukucaj maticne resetke i vidices oglas ima i br tel ako nenadjes javi pa cu ti ja poslati broj tel. poz.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #55 poslato: Januar 30, 2013, 21:10:12 »
Pozdrav svima! Pročitao sam više puta temu kako lako udesetorostručiti pčelinjak,međutim jedino društvo koje imam mi je u običnom sanduku,bez okvira,sa prirodno izgrađenim saćem.Molio bih za pomoć kako najlakše da ga prebacim u Rodnu Voju i umnožim.Unaprijed hvala!
Kolega Micko, na proleće u martu mesecu javi nam kakvo je stanje sa zajednicom, koliko je prezimelo pčela, koliko ima hrane, koliko su dugi satovi da bi mogli da ti damo neki odgovarajući savet.

Pozdrav svima....   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #56 poslato: Januar 31, 2013, 16:25:52 »

Pored njega ja sam potpisao ugovor sa još dvojicom proizvođača košnica.

Vojo ko je još provereni proizvođač košnica? Ako nije mesto za reklamu može privatnom porukom....

Nisam zadovoljan kako je ispalo lepljenje...danas sam probao tekapurom (pur pena) pa ćemo da vidimo...

Usput da li vredi posetiti sajam u BG radi nabavke opreme (tačnije da li na sajmu bude nešto jeftinije ili je isto kao i kad se ovako nabavlja)?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #57 poslato: Januar 31, 2013, 17:50:24 »

Pored njega ja sam potpisao ugovor sa još dvojicom proizvođača košnica.

Vojo ko je još provereni proizvođač košnica? Ako nije mesto za reklamu može privatnom porukom....

Nisam zadovoljan kako je ispalo lepljenje...danas sam probao tekapurom (pur pena) pa ćemo da vidimo...

Usput da li vredi posetiti sajam u BG radi nabavke opreme (tačnije da li na sajmu bude nešto jeftinije ili je isto kao i kad se ovako nabavlja)?

Kolega Borise,
Jedan proizvođač je ispunio dozvoljenu količinu i taj više ne proizvodi RV i EV košnice.
Imam jednog proizvođača koji radi samo za moje potrebe. Nakon što proverim kvalitet košnica šaljemo ih dalje do pčelara.
Košnice možete poručiti kod mene.

Ne verujem da će ove godine iko na sajmu biti sa RV i EV košnicama.
A veliko je pitanje hoću li i ja uopšte doći na sajam...

Izvršnom odboru Sposa, Redakciji časopisa Pčelar i urednicima Sposovog Foruma Rodna i Eko Voja, RV i EV prelazni nastavci  kao i Brstivar i Nozevoj uopšte ništa ne znače.
Oni bi najsrećniji bili da ova rešenja uopšte ne postoje..
Ovako samo imaju problem kako da mene i sva ova rešenja sklone sa javne scene a da ih niko ne primeti i da ništa nisu odgovorni..
Mene tu i tamo uspešno sklanjaju ali rezultate ljudi koji rade sa ovim rešenjima, e to im je izmaklo svakoj kontroli. To nikada neće moći skloniti...

Oni će na sajmu da predstavljaju srpsko pčelarstvo na raznim predviđenim predavanjima koja će sami da održavaju, verovatno kao i na svim dosadašnjim sajmovima i savetovanjima o tehnologiji rada sa Farar, LR i DB košnicama (to je u zemlji Srbiji domaće), oni će da ocenjuju šta su prioriteti srpskog pčelarstva, da reklamiraju neke svoje proizvođače opreme, kao što je to slučaj na sposovom forumu( tu su prešli sve moguće granice korektnosti),  proizvođače lekova, (opet tuga velika)  i da određuju sve ono u šta se uopšte ne bi smeli i ne bi trebali upuštati.

Mnogo tužno i žalosno al šta da se radi... tako nam je kako nam je... To može samo kod nas u našoj dragoj zemljici Srbijici...

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Milan Stojanovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banovci
« Odgovor #58 poslato: Januar 31, 2013, 23:36:24 »

Mnogo tužno i žalosno al šta da se radi... tako nam je kako nam je... To može samo kod nas u našoj dragoj zemljici Srbijici...

Kazu da ce biti jos jedna Srbija a vojvodina ce imati glavni grad Novi Sad .
Eto Vojo za tebe novog SPOSa mozda te budu shvatili i rarumeli[size=78%] [/size] ;D

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #59 poslato: Februar 01, 2013, 00:35:32 »
Ma pusti Milane te političke mahinacije. Sve je to daleko od stvarnosti..
Pčelarstvo je samo jedno.

Kod nas je problem što u svim granama privrede i vlasti vladaju oni koji se bore za vlast i u toj borbi uništavaju sve one koji vuku napred... Mislim da je isto stanje i u ostalim zemljama u okruženju samo mi ovo naše najviše smeta..

Ipak verujem da stižu neke nove generacije koje će sve to da dovedu u red..

A da se vratimo ne temu pa da kažemo...

Zasnivanje novog pčelinjaka od nule EV košnicama,
Najbolje bi bilo pripremljene i ofarbane košnice naseliti pčelama sa ramovima iz nukleuza sa leglom, izgrađenim saćem i mladim sparenim maticama..
Prilikom kupovine ovakvih rojeva dobija se 8-10 ramova pčela sa 6 ramova legla, sparenom maticom i ukupno 10 izgrađenih ramova saća.

Za normalan i ozbiljan početak preporučio bih startovanje sa 10 EV košnica i 10 rojeva.

Pozdrav svima....

Три века испред света...