Hvala ti, Lazo. Ja sam naumio da sve letvice budu iste i to: širina svih 20 mm i debljina 10 mm, osim što će donja biti svega 5x5 mm, a dvoumim se da satonošu okrenem vertikalno (debljina 10 mm i visina 10-15 mm) čime smrtnog prostora i ne i bilo.
Pozdrav, svako dobro!
Lazo, imam već takve ramove i nema problema, osim malčice sa nadograđenim saćem (protivsmrtno saće). Vjerujem da znaš za Tošov ram. Na stranici Slobodana Ž. Jankovića ima više verzija o tome.
Nadam se da se Vojo neće ljutiti zbog ovih izmjena jer neću ja toga puno.
Pozdrav, svako dobro!
Esko, nema nikakve ljutnje Bože sačuvaj.
Evo neko moje mišljenje:
EV ramovi su dosta niski svega 122 mm i klube obično zahvata 2 nastavka. Pre koji dan kad sam otvorio jednu EV zajednicu našao sam klube u tri EV nastavka, što je sasvim normalno obzirom na visinu ramova. Osim toga ukupan raspon od saća do saća između nastavaka kod EV košnica je svega 20mm (satonoša 8mm+8mm prostor između ramova +4mm donja letvica=20mm).
Potpuno je nepotrebno stvarati takve ramove u cilju prelaska pčela između nastavaka. Taj problem samom konstrukcijom rama i nastavaka je potpuno rešen.
No, dragi moj Esko slobodno ti radi kako ko misliš da je bolje, to meni ništa ne smeta....
Za bočne letvice opet prihvatam da bočne letvice mogu biti i malo šire pa umesto 6 da se rade na 8 mm.
Takođe je dobro ako se na dnu bočne letvice malo obrusi ugao sa jedne i druge strane..
Kod mene nema mnogo lepljenja propolisom možda i zato što je takav vetrovit teren u kome pčelarim pa je vlažnost u košnicama manja. Naravno i sam pčelar može da usklađivanjem provetrenosti košnice smanji uticaj vlage u košnici pa i unetog propolisa.
isti za volju kod mene skoro da nema nikakvih šuma u okruženju pa su i izvori propolisa daleko manji nego kod pčelara koji u okruženju pčelinjaka imaju kojekakvih šuma.
Pozdrav svima....