Autor Tema: Zasnivanje novog pčelinjaka od nule EV košnicama  (Pročitano 143474 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Zasnivanje novog pčelinjaka od nule EV košnicama
« Odgovor #90 poslato: Februar 04, 2013, 16:20:24 »
Bravo Nikola! Najbolje je kada praksa donesi rešenja..

Jedni godinu pčele su mi na nekoj LR košnici koju sam godinama zazimljavao na 3 LR nastavka, između prvog i drugog nastavka same izbušile rupu. U prvoj godini jedva da su mogle prolaziti na taj mali otvor između nastavaka i u narednih par godina rupu su proširile do nekih 30 mm prečnika.

To mi je bila neka šesnaeka košnica na kojoj sam godinama radio razne eksperimente..

Malo smo izašli iz teme al šta da se radi, vratićemo se brzo...

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #91 poslato: Februar 14, 2013, 00:14:05 »
Eto novosti...

Javio mi danas Dragutin da mi je završio košnice... U Nedelju treba da idem da ih preuzmem pa javljam kako sam zadovoljan, a biće i sličica....

P.S. Vojo imaš pp

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #92 poslato: Februar 14, 2013, 22:44:28 »
Polako je počelo da se odmotava...Košnice gotove za farbanje, rojevi naručeni i čeka se početak maja, a trenutno je težište na spisku svega neophodnog za start, da vidimo da nisam nešto zaboravio...također ću vas sve zamoliti da date predloge sugestije jer mi je cilj da pčelinjak stvarno bude ŠKOLSKI PRIMER  dobre pčelarske prakse...

pa da krenemo sa spiskom...
ZAŠTITA
1. pčelarske bluze sa šeširom  ( obavezno bela ili svetle boje)
2. rukavice             znam da mnogi ne vole rad u rukavicama, ali je početniku rad bez zaštitne opreme nezamisliv.
3 krema za posle uboda ( ne smejte se... ipak će mi i deca biti na pčelinjaku...)

POSTOLJA za košnice
pošto košnice treba da budu postavljene na 15 - 30 cm od tla planirano je da se naprave nosači za po dve košnice i to po uzoru na ove na prvoj slici ( ispod podnjače drvene gredice ili štafle na kant proračunaću da ne predimenzionišem) jer mi je bitna mobilnost (kasnije, ne u početku...), e sad dvoumim se jedno postolje, dve ili tri košnice? Preporuke su svaka svoje, bar na stacionarnom pčelinjaku, ali mi se nekako čini da bi se ovako lakše utovarale na auto prikolicu u slučaju potrebe....

POJILICA
na pčelinjaku planiram postaviti pojilicu sa 6 tegli od 5 litara, i to tako što ću na neko postolje (najverovatnije fasadnu ciglu kroz čije je rupe provučena armatura zbog sprečavanja smicanja učvrstiti dasku sa otvorima za tegle, a za svaku teglu poklopac (oblogu) od stiropora tako da sprečim pregrevanje vode i prolaz sunčevih zraka...

ALAT
-nož pčelarski,
-klešta za vađenje ramova (lakše je dezinfikovati klešta po zvršetku rada sa jednom košnicom pre prelaska na rad sa drugom.
 Mnogi će misliti da preterujem, da se dezinfekcijom alata ništa ne postiže u sprečavanju bolesti pčela, verovatno ću i ja tako misliti nakon nekog vremena, al cena im i nije neka pa neka ih za sad...
-Žvrk za SO
-Dimilica..... e sad dal važi pravilo veće je bolje ili nema neke veze?
- Top za varou ( za ovo stvarno nisam siguran nekako mi se parafinske pare ne sviđaju, iako ima medicinskog da se nabavi ja bih ovo ipak izbegavao jer vidim da ljudi dobre rezultate postižu i nakapavanjem Brstivara...Dal je stvarno neophodan?)
-Prskalica za cveće (alternativa topu i sl)
i to bi bilo to...

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #93 poslato: Februar 17, 2013, 21:10:48 »
Stiglo 10 eko voja.... :) !...sutra slike i priprema za farbanje...
 ima li neko ideju za alat za bušenje ramova zbog ožičavanja?

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #94 poslato: Februar 18, 2013, 11:34:53 »
Evo da postavim sličice kao što sam obećao. Košnice sam nabavio kod Ajdinovića u Bečeju, što se tiče roka uradio je ko Mrkonjić..
Što se tiče kvaliteta procenite sami po slikama. Moj lični utisak je da je završna obrada ramova trebala biti nešto bolja al neću sad da sitničarim, a na 10 košnica (znači 70 nastavaka) smetaju mi samo one koje su označena imenom "detalj" i brojem, što i ne mora biti...Zna li neko čemu služi prorez ili utor na letu označen crvenim?

Van mreže Naste Kitani

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #95 poslato: Februar 18, 2013, 12:11:45 »
Postovani kolegi koliko ulice pceli treba da ima u EV sada u ovaj period jedno normalno drustvo? Pozdrav

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #96 poslato: Februar 18, 2013, 13:29:21 »
Postovani kolegi koliko ulice pceli treba da ima u EV sada u ovaj period jedno normalno drustvo? Pozdrav

@ Naste, ne znam, moje su košnice još prazne...

evo još koji detalj poletaljki, pitanje je čemu služi žleb sa donje strane poletaljke?

Van mreže Jasmin Ucambarlic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: BUGOJNO
« Odgovor #97 poslato: Februar 18, 2013, 14:00:30 »
Zljeb sa donje strane poletaljke sluzi vjerovatno kao okapnica kada se voda sliva niz poletaljku da se nebi odozdo ponovo vračala na tjelo nego s tog zljeba pada inace cini mi se sve uradjeno za 10 jedino se nemoze vidjeti dali je daska dobro suha ako nije kasnije stvara probleme

Van mreže dejan kostadinovic

• Stari član foruma
  • ZAKLEO SE BUMBAR U CVET I U MED...
  • Lokacija pčelinjaka: BEOCIN
« Odgovor #98 poslato: Februar 18, 2013, 16:35:02 »
Tako je,kao okapnica.Ja imam isti zleb na terasi,licno postavljao lajsnu u  :) salung
LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE...RECE SLON I BACI SE PILETU U NARUCJE;))))

Van mreže dejan kostadinovic

• Stari član foruma
  • ZAKLEO SE BUMBAR U CVET I U MED...
  • Lokacija pčelinjaka: BEOCIN
« Odgovor #99 poslato: Februar 18, 2013, 16:36:52 »
Lepo vam Bugojno,ja sam dolazio na raspustu kod tetke i tece,svaki dan na Vrbas :)
LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE...RECE SLON I BACI SE PILETU U NARUCJE;))))

Van mreže Jasmin Ucambarlic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: BUGOJNO
« Odgovor #100 poslato: Februar 18, 2013, 17:20:20 »
Hvala Dejane

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #101 poslato: Februar 18, 2013, 21:48:32 »
Lepo vam Bugojno,ja sam dolazio na raspustu kod tetke i tece,svaki dan na Vrbas :)

Gdje si tačno dolazio? Bujrum opet.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #102 poslato: Februar 18, 2013, 21:52:21 »
Borise, izvini, ali ja to ne bih kupio. Pa, to je od daske "ŽNJ" klase. No, zavisi da li si tako želio (jeftinije i lošije).

Kad kupujem, pregledam dobro i JA SAM SEBI odvajam šta ću kupiti. Neka ti ovo bude nauk.
Ispod poletaljke je žljeb kao okapnica, a dobro bi bilo da to ima i s donje strane na ivicama krova ili da lim bude duži.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #103 poslato: Februar 18, 2013, 23:53:35 »
Borise, najpre da ti kažem da mi se izrada ovih košnica odmah svidela. To je verovatno proizvedeno još prošle godine pa je ostalo za početak ove sezone jer veoma mali broj pčelara košnice kupuje tokom jeseni i prvog dela zime to jest do nove godine.
Lako je Esadu pričati o kvalitetu drveta kad je u sred Bosne. Mislim da je ovo daska iz uvoza i ona je nešto slabijeg kvaliteta od ove naše sa Balkana. Inače ta se daska lako obrađuje i uz dobru zaštitu u ovoj svrsi može da posluži mnogo godina.

Borise, možda si sve sasvim slučajno tako postavio i slikao a ja sam u tome uočio neke nelogičnosti. 
1. prvi nastavak koji se postavlja na podnjaču uvek se postavlja na hladno.
2. ram matične rešetke na slici detalj1JPG postavljen naopačke.
3. rešetka postavljena pogrešno. Ona se oslanja na bočne stranice nastavka i dođe popreko iznad ramova na prvi nastavak.
Kad se sve postavi na svoje mesto izgledaće odlično. Još samo da stignu pčelice..  ;)

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #104 poslato: Februar 19, 2013, 08:14:02 »
Nisam vodio računa kako baš treba da bude složeno, samo sam bio nestrpljiv....a za ram MR sam shvatio kad sam postavio poletaljke...Sad kad kažeš na hladno misliš da ramovi u prvom nastavku budu paralelni sa poletaljkom?

Borise, izvini, ali ja to ne bih kupio. Pa, to je od daske "ŽNJ" klase. No, zavisi da li si tako želio (jeftinije i lošije).

Kad kupujem, pregledam dobro i JA SAM SEBI odvajam šta ću kupiti. Neka ti ovo bude nauk.
Ispod poletaljke je žljeb kao okapnica, a dobro bi bilo da to ima i s donje strane na ivicama krova ili da lim bude duži.

Pozdrav, svako dobro!

@ Esad  Nema potrebe da se izvinjavaš, zato sam tu jer ŽELIM da čujem tuđa mišljnja. Misliš zbog puno čvorova ili nečeg drugog? Ja sam generalno zadovoljan al sam slab poznavalac drveta... ono što sam primetio kao greške  na 10 košnica :
3 nastavka (od 70) pobegla malo iz vinkle ( na ćošku 3-4 mm), jedna daska nastavka malo napukla ( vidi se na slici), satonoša na 4 rama  napukla(od 700), 3 šperploče (od 10)za zatvaranje podnjače su malo krive, dobro zatvaraju samo estetika. U pravu si da sam to trebao otkloniti prilikom kupovine, a da li ću platiti danak svojoj nestrpljivosti to ću tek da vidim kad počnem da ih koristim.
Koliko sam platio nije tajna, cene su mu na sajtu pa kog ne mrzi nek računa

Inače stranice su lepljene pa zakovane klamaricom, ramovi samo skovani, a sve je od lipe (miriše radionica ko čaj)...
« Poslednja izmena: Februar 19, 2013, 08:46:41 od strane Boris Salaj »