Autor Tema: Zasnivanje novog pčelinjaka od nule EV košnicama  (Pročitano 143629 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Emir Mekanić

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • http://www.medenko.com.ba/
  • Lokacija pčelinjaka: Zenica-Bratunac-Milići
Odg: Zasnivanje novog pčelinjaka od nule EV košnicama
« Odgovor #225 poslato: Januar 11, 2014, 23:31:18 »
Čitajući ove postove o RV i EV dolazim do nedoumice koju košnicu od ove dvije odabrati za budući pčelinjak. Do sada sam pčelario sa LR-om,  zadnjih 7 godina, komplet pčelinjak sam prodao 2013 i imam namjeru ove godine ponovo krenuti sa nekih 5 - 10 društava ali stacionarno u dvorištu kuće u Zenici.
Iz prethodnog posta vidim da bi jedan od problema bila vrcaljka zbog manjih ramova RV i EV kako to riješiti? Imam četvororamnu vrcaljku koju sam koristio za LR.
Pitanje i svavjet RV i EV ?

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #226 poslato: Januar 11, 2014, 23:38:08 »
Kolega Emire, ako ne možeš da se odlučiš između te dve, onda uzmi i jednu i drugu. Pročitaj temu o REV, možda će ti pomoći da se odlučiš. Ja sam u početku imao i jedne i druge, sad na kontejneru imam 4 REV i zadovoljan sam. Pozdrav.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #227 poslato: Januar 12, 2014, 00:26:12 »
Što se tiče vrcaljke u 6-to ramnu LR staje 12 EV okvira ako malo paziš, provereno...

Van mreže Sinisa Jelisavac

• Napredni član foruma
    • How much is apple healthy
  • Lokacija pčelinjaka: Radomirovac
« Odgovor #228 poslato: Januar 12, 2014, 08:59:55 »
Kolega Borise nije mi tesko naci opremu za EV.

Interesuje me kad je maticna resetka iznad 2. nastava da li matica sama prelazi iz 1. u 2. naststavak ili je to otezano?

Pcelarim LRkosnicama 2 godine i ne svidjaju mi se.

Ovde svi pcelare najvise  LR-om tako da nemam uvid koja kosnica je ovde dobra.

Van mreže Emir Mekanić

• Napredni član foruma
« Odgovor #229 poslato: Januar 12, 2014, 13:24:56 »
Kolega Emire, ako ne možeš da se odlučiš između te dve, onda uzmi i jednu i drugu. Pročitaj temu o REV, možda će ti pomoći da se odlučiš. Ja sam u početku imao i jedne i druge, sad na kontejneru imam 4 REV i zadovoljan sam. Pozdrav.
Nije se problem odlučiti, očigledno su obije dobre i daleko jednostavnije za rad od LR. Samo želim da sebi olakšam uz savjete onih koji su iskusili obije košnice (RV i EV ). Da odmah startam sa "boljom".

Van mreže Emir Mekanić

• Napredni član foruma
« Odgovor #230 poslato: Januar 12, 2014, 13:27:40 »
Što se tiče vrcaljke u 6-to ramnu LR staje 12 EV okvira ako malo paziš, provereno...

Hvala. Kod mene je 4-ro ramna, znači 8 EV, da li RV ram može normalno u moju vrcaljku?
http://www.medenko.com.ba/

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #231 poslato: Januar 12, 2014, 20:02:50 »
Pretpostavljam da može 4RV ili 8 EV u redovnu 4 ramnu vrcaljku. Što se tiče pitanja o prelasku matice između nastavaka ja sam kada su mi se rojevi koje sam kupio dovoljno razvili pronašao matice i smestio ih u prvi nastavak i tako držao do gotovo polovine oktobra ( možda grešim u datumu, negde ranije u temi je spomenuto), kada sam skinuo rešetke i zazimio  i to je sve tako da ne znam da ti kažem hoće li matica sama preći u donji nastavak, Pretpostavljam da hoće jer se pčele zbog ukrštenih ramova i smanjenog razmaka između nastavaka lakše kreću po košnici, ali moraš shvatiti "filozofiju" EV koja se razlikuje od LR, pa čak i RV...EV malo plodište na jednom nastavku (manjem od polunastavka LR), izmena strukture pčelinjeg društva (manje legla-više izletnica). Moje skromno (čitaj nikakvo) iskustvo u pčelarenju mi ne dopušta da dajem neke preporuke i ja ovde mogu da iznesem samo moje mišljenje da mi je mnogo lepše raditi na mom pčelinjaku, nego na pčelinjaku moje majke (30 LR)...
a možda se varam ili nešto ne radim kako treba, ali više vremena provodim po tuđim pčelinjacima nego u svom. Sve što drugi me zovu da pomognem kod mene to ili ne treba ili je već urađeno...

Još jednom ću ponoviti da ne mogu suditi o dobroj ili lošoj košnici, jer su mi EV prve sa kojima imam posla, a tako su mi slatke i zgodne za raditi da ću ih se teško odreći...

Van mreže Sinisa Jelisavac

• Napredni član foruma
    • How much is apple healthy
  • Lokacija pčelinjaka: Radomirovac
« Odgovor #232 poslato: Januar 12, 2014, 21:50:59 »
Hvala kolega Borise na odgovoru.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #233 poslato: Januar 12, 2014, 23:03:16 »
Nije se problem odlučiti, očigledno su obije dobre i daleko jednostavnije za rad od LR. Samo želim da sebi olakšam uz savjete onih koji su iskusili obije košnice (RV i EV ). Da odmah startam sa "boljom".
Emire, za početak je bolje krenuti sa RV košnicama a posle se mogu dodavati i EV nastavci i napraviti REV kombinaciju ili pak oduzeti već izgrađeno saće na EV ramovima. Mislim da u ovom slučaju treba imati barem 10-12 izgrađenih ramova.
RV je ipak jedna veoma ozbiljna košnica sa oko 240 kvadratnih decimatara saća i koja pruža mogućnost lakoće u radu. U njoj rojevi veoma lako izgrađuju saće i na samom startu mnogo je povoljnija od drugih košnica.
Ako po neki kasno formirani rojić sa nedovoljno izgrađenim saćem ostane u jednom nastavku bez ikakvih problema prezimi i u tom jednom nastavku.

Pozdrav...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Emir Mekanić

• Napredni član foruma
« Odgovor #234 poslato: Januar 14, 2014, 09:39:25 »
Hvala gospodnie Vojo, krenuću sa RV, košnice ću odraditi do aprila i naseliti ih do maja prvim rojevima. A kasnije nije proloblem preći  ni na REV.  Lijep  pozdrav iz Zenice

Van mreže Tomislav Milanovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bujanovac
« Odgovor #235 poslato: Januar 15, 2014, 22:39:12 »
                   Kolege, stvarno sam umoran i ne mogu da čitam svih 16 stranica ove teme, da bi pronašao odgovor na moje pitanje:

NA KOJI NAČIN I KADA DA PČELE IZ STARIH DB-12 KOŠNICA PREBACIM I FORMIRAM KOŠNICE RV A ZATIM I EV.

Hvala unapred na odgovoru.

Pozdrav  Toma  PČELKA
Ako mislite da će drugi ljudi biti dobri prema vama zato što ste vi dobri prema njima to je isto kao da mislite da vas lavovi neće pojesti zato što vi ne jedete lavove

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #236 poslato: Januar 15, 2014, 22:59:03 »
Kolega Tomo, pogledajte na ovom linku: http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=256.0
Kolega Savo je to lepo objasnio. Pozdrav.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #237 poslato: Januar 18, 2014, 19:08:03 »
Danas pregledao 3 košnice, slučajni izbor. Temperatura +14 i na pčelinjaku gužva, ali pčele se muvaju ispred prednjeg dela košnice i nisam primetio da odlaze daleko od košnica pa sam zaključio da se radi o pročisnom letu, a ne  o potrazi za hranom...
 Situacija u košnicama koje sam otvarao je otprilike podjednaka...
U onima koje su zazimljene sa 4 nastavka najgornji nastavak sa medom je gotovo nenačet, dok ispod najgornjeg nastavka je med gotovo sav potrošen na mestu klubeta (ako se to tako može  nazvati sad) i u pravilu je potrošen deo ispod mreže na hranilici, a u delu rama koji se nalazi ispod zatvorenog dela još ima nešto meda. Zalihe perge gotovo da i nema, a ako je za utehu nema ni legla, tek poneka zatvorena ćelija...
 Kod onih koje su zazimljene na tri nastavka potrošen je dobar deo hrane iz  okvira najgornjeg nastavka (oko 1/4 rama, opet iz dela koji je ispod mreže na hranilici), a u drugom nastvku je potrošen gotovo sav med. Situacija sa pergom i leglom slična kao kod onih zazimljenih na 4 nastavka...
Pošto se na sve strane trubi da treba obezbediti dovoljno hrane pčelama, da li je ovo što je kod mene dovoljno (plašim se da nije) ili treba nešto preduzeti?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #238 poslato: Januar 19, 2014, 00:59:42 »
Borise, ja ipak ne bih ništa dirao barem do marta. Ako već nema legla onda je sve u redu. One će ako malo zahladi do početka marata možda potrošiti još kilogram do dva hrane. Ako sada u košnicama imaš makar 8-9 kilograma hrane ne treba ništa da brineš.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #239 poslato: Januar 19, 2014, 18:30:35 »
Hvala Vojo na odgovoru...

Zapravo procenjujem da ove sa 4 nastavka imaju baš toliko 8-9 kg hrane ali kod ovih na tri nastavka mislim da je slabije mislim da je manje od 6 kg...Ako se sada doda pogača, pogotovo obogaćena samo će pokrenuti jače leglo i izazvati više problema...Nadam se da i ako zazimi sa jačim minusom to ipak neće predugo trajati i da će biti mogućnosti da se ako tada bude trebalo doda pogača...Prijatno me iznenadilo to što legla ima jako malo(da ne kažem tek-tek) ali izgleda da je otvorena podnjača odradila zadatak i nakon pojave onog legla koje sam slikao pojavom onih maglovitih dana sa početka godine leglo ipak zaustavljeno.
 ovako je bilo...

« Poslednja izmena: Januar 19, 2014, 22:39:21 od strane Moderator 1 »