Аух, класо, па то су одличне вести. Има пчеле да ти се припреме за зиму као медведи.

Видим да си их лепо спаковао у поље.

Ајд бар неко да има вајде ове године.
Што се тиче варое, имаш још мало времена. Не знам са чим планираш да третираш, али ако мислиш брстиваром или мрављом киселином, мислим да нећеш имати проблема. Да сам на твом месту скинуо бих све што би ми се чинило да би био вишак, а њима оставио да се попуне за зиму са тим касним сунцокретом. Не бих врцао тај скинути мед ако се деси да тај сунцокрет подбаци и да је потребно вратити наставке или рамове њима.
(ја већ радим мрављом киселином и ово бих ти предложио ако исто то планираш)
Када бих скинуо затворени мед започео бих третман мрављом киселином јер тај мед који прикупе пчеле не бих врцао тако да би било довољно времена да се вишак мравље киселине изветри из прикупљеног меда и да им не прави проблем.
У случају да тај касни сунцокрет подбаци само им вратиш наставке или рамове са медом.
У случају да сад мораш да врцаш (да немаш вишка наставака или рамова или изграђеног саћа), тај мед им можеш вратити (ако буде било потребно) додавањем у кеси за замрзивач преко сатоноша па ти неће бити потребна прихрана сирупом.
Е сад га закомпликовах...
У суштини, извадио бих вишак сад (у рамовима или врцао), третирао, па вратио ако буде било потребно.
Надам се да ћеш имати лепу количину за врцање.
Поздрав класо.