Mislim da u ovo vreme pčele imaju i više vode nego im je potrebno. Danas sam otvorio (ili već juče pošto je započeo novi dan) dve košnice u kojim je leglo već odavno krenulo i pošto na obe imam hranilice sa laminatom prilikom otvaranja imao sam šta i da primetim, sa laminata po ramovima se slilo petnaestak dvadeset kapi kondenzovane vode. Ova kondenzacija u ove vreme je potrebna ali ona pokazuje višak vode koju pčele nisu potrošile i pored legla u dva rama.
Da su pčele žedne laminat bi bio suv. Pčele bi sa njega pokupile svu vodu jer su tu iznad klubeta na spoljnoj temperaturi vazduha od 7-8 stepeni u košnici sigurno imale 13-14 ili nešto više stepeni. Na ovoj temperaturi pčele u gornjoj zoni iznad klubeta mogu da obavljaju razne poslove pa i da pokupe propolisom dezinfekovanu vodu ako im je potrebna. Međutim ona im još uvek nije potrebna..
Mnogi ljudi žele sve odmah i da se mnoge stvari dese i malo ranije. Pa i još malo ranije od tog ranijeg ako je ikako moguće..

Ovo je ipak pčelarstvo, ovde se nikada ne svane pre jutra !
Ako neko pomisli da se pre jutra svanulo vrlo brzo shvati da je debelo pogrešio!
Samo polako i u skladu sa prirorodm i sve će doći na svoje mesto...

Dva decilitra sipupa sigurno neće napraviti neke velike štete pa ko želi može i da proba ali ali ali, ima li za to potrebe i da li će to malo sirupa doneti više štete nego koristi isto kao i pogače koje u ovom periodu pčelari dodaju... Moje mišljenje je da će sigurno doneti više štete nego koristi!
A ko hoće da uči na svojim greškama, neka radi kako god hoće, niko mu to ne brani...

Moj kum reče da je to najbolja škola jer se najbolje pamti i nikad ne zaboravlja...
Pozdrav svima....