Autor Tema: pojilice  (Pročitano 11540 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Imre Sitas

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • tlf.064 5599243
pojilice
« poslato: Februar 16, 2013, 09:53:45 »
Postovani kolege ,posto nisam pronasao odgovor ,zanima me dali se mogu  plasticne hranilice za sirup koje se postavljaju u zbegove kosnica mogu koristiti u svrhu pojilica sa vodom u period ranog proleca ,radi smanjivanja broja izleta pcela u hladnom periodu.
Molim za odgovore iskusnih pcelara
Unapred zahvalan  :)

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
Odg: pojilice
« Odgovor #1 poslato: Februar 16, 2013, 10:36:31 »
Može, zašto ne?
Pogledaj nešto ovdje: http://www.db-505.com/aaforum/viewtopic.php?f=20&t=271

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Imre Sitas

• Napredni član foruma
  • tlf.064 5599243
« Odgovor #2 poslato: Februar 16, 2013, 13:30:23 »
Hvala na odgovoru ali bez registracije nemam pristup tim informacijama
Molio bi i ostale kolege da se ukljuce ako imaju iskustva ili koriste plasiticne hranilice u zbegovima kao pojilice za vodu
Pozdrav
Može, zašto ne?
Pogledaj nešto ovdje: http://www.db-505.com/aaforum/viewtopic.php?f=20&t=271

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #3 poslato: Februar 16, 2013, 17:10:04 »
Kao pojilice se teško koriste, ali ne razumem zašto bi sipao vodu. Sirup ima dovoljno vode za potrebe pčela, ako ti je to problem.

Inače, letos, po onoj nesnosnoj vrućini u pojilicama je ostalo vode koja je dobila „neugodan miris“. Ta voda nije sipana sa namerom da se reši pitanje žeđi, već se koristi pri seobi pčela (da pčele lakše uđu u košnicu, ali i da manje trpe žeđ tokom seobe), ali je deo ostao u hranilicama. Radi se o pomoćnim društvima koje selim u onim „uskim“ košnicama.

Tako da mislim da nije dobro sipati samo vodu. Sirup da, ali čista voda ne.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Imre Sitas

• Napredni član foruma
  • tlf.064 5599243
« Odgovor #4 poslato: Februar 16, 2013, 18:07:31 »
Hvala na odgovoru,ali vecina pcelara savetuju da se sirup ne daje prije nego sto zabe pocnu da krekecu,ocu reci dok ne otopli,posto ih sirup stimulise na izletanje u potrazi za polenom,pa ako je hladno zna se sta moze da se desi tim izletnicama ako je zajednica zedna ,pa sam zato dosao na ideju da im sipam vodu u plasticne hranilice,sto se podrazumeva redovno menjanje sa svezom ukoliko je ne potrose.
Pozdrav
Kao pojilice se teško koriste, ali ne razumem zašto bi sipao vodu. Sirup ima dovoljno vode za potrebe pčela, ako ti je to problem.

Inače, letos, po onoj nesnosnoj vrućini u pojilicama je ostalo vode koja je dobila „neugodan miris“. Ta voda nije sipana sa namerom da se reši pitanje žeđi, već se koristi pri seobi pčela (da pčele lakše uđu u košnicu, ali i da manje trpe žeđ tokom seobe), ali je deo ostao u hranilicama. Radi se o pomoćnim društvima koje selim u onim „uskim“ košnicama.

Tako da mislim da nije dobro sipati samo vodu. Sirup da, ali čista voda ne.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #5 poslato: Februar 16, 2013, 18:40:26 »
Naravno i ja sam među pčelarima koji su protiv ranog sipanja sirupa u hranilice i pisao sam o tome, jer sam to ranije radio u ogledne svrhe i video šta se dešava. Ne izlaze pčele zbog polena, već zbog potrbe da odstrane višak vode. Ako nisu u situaciji da mogu izletati iz košnice, bude vrlo veliki broj pčela sa „otečanim“ stomačićima, punim sirupa. To jako opako izgleda i može imati i neugodne posledice.

Ovde govorimo o potrebi za vodom i radi se o malim količinama i samo sa ciljem da se onemogući pojava majske bolesti (pojačana ishrana polenom i nedostatak vode).

Može postojati takva vanredna situacija. Ja sam o tome pisao i izražen primer je bio 1998 kada su pčele masovno izletale na vodu na +2 do 3 °C, a sneg je bio oko 30-40 cm. Brzo sam reagovao i sa špricem, na čiji vrh sam stavio gumu smo „ubrizgali“ nešto vode (u koju je dodato soli), direktno na satonoše. Nije bilo moguće koristiti nikakve hranilice, jer je to bilo u februaru.

Dobro kažeš, da se sirup ne sipa rano, ali i sipanje vode u tom slučaju je suvišno, jer je pitanje hoće li je pčele koristiti ako ne znaju ima li je u hranilicama. Zato može biti mogućnost da se pčele naviknu na male količine sirupa i da se u slučaju potrebe doda, takođe manja količina vode ako im je neophodna. A može se desiti da bude neophodna. I reč je o malim količinama.

A kažem da mora biti sirup, jer pčele ćeš vrlo teško navići da nose vodu iz hranilica (vrlo teško ili nikako).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Imre Sitas

• Napredni član foruma
  • tlf.064 5599243
« Odgovor #6 poslato: Februar 16, 2013, 21:31:20 »
Zahvaljujem na odgovoru,jos da dodam da izuzetno cenim i postujem vasa izlaganja,i objasnjenja raznih pitanja i tema postavljenih na forumima .
Moja namera u vezi ovih pojilica je bila samo da olaksam i skratim put pcelama do izvora vode njima potrebnim u hladnim ranim prolecnim danima .Ali citajuci odgovore izgleda da je tesko izvodljivo navici pcele da piju vodu iz tih hranilica ,jedino da ih prvo namamim nekoliko dana sa malim kolicinama sirupa pa posle da probam da im sipam malo vode pa da se prate rezultati.
Jos jednom zahvaljujem i veliki pozdrav  :)

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #7 poslato: Februar 16, 2013, 21:44:43 »
Pazi samo na nagib hranilica, da ne ostane ništa. Ako ostane, pojavljuju se nekakve alge ili nešto slično (nisam stručan da to nazovem pravim imenom) ili se sirup zgusne i ostaje kristalisan šećer. Bitno je da sve odnesu. Tako kroz sirup dobijaš i pojenje pčela.

Ako ti samo prihranjivanje nije potrebno, povremeno sipaj po malo sirupa i u slučaju zahlađenja i dugotrajnijeg neizlaska, pčele će imati i vode. Sirup mora biti mlak (ne i vruć).

Da ne zaboravimo i mrave. Oni naročito vole da se nasele u prostoru koji pčele ne kontrolišu i to rade naročito kada je duže kišovito. Zaostali sirup je samo jedan podsticaj više.
« Poslednja izmena: Februar 16, 2013, 21:54:51 od strane Dragan Šošić »

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #8 poslato: Februar 16, 2013, 23:22:50 »
Dobro si se Šole setio mrava. ja bih još samo dodao da dok se ne pojave mravi ne treba dodavati naikakav sirup. Najbolje je ipak ne dodavati ništa dok ne čujemo krekat žaba mada to neki pčelari malo prekrše pa posle  ??   kako im Bog da....

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #9 poslato: Februar 17, 2013, 00:24:17 »
Kada u poruci postoji slika, ona malo skrene pažnju sa srži pitanja. Tako da si Vojo u delimično u pravu. Navikavanje vrlo malim količinama sirupa ne mora biti štetno. Ali podvlačim vrlo malim. To je jedva simbilično da se pčele naviknu.

Ono na šta nisam obratio pažnju je „period ranog proleća“. Period ranog proleća može biti i krajem februara, ako se pojavi polen sa nekih biljaka (podrazumevam da se ne držimo kalendara nego vremenskih uslova). Tada nema neke prevelike potrebe za vodom, jer leglo nije preobimno. Klube, takođe nije toliko veliko da ima kondezacije onih količina vode, koje zadovolje potrebe u tom razdoblju.

Kako snaga društava nije ista, tako ne treba isto postupati i sa društvima i po ovom pitanju. Ja sam više imao na umu vreme kada se leglo poveća a polena ima i previše. I to je uglavnom onda kada je džanarika (bela šljiva, ringlov) pri kraju. Tada je u košnici toplo i vlaga se malo kondezuje u košnici. Pri tome se prati stanje na pčelinjaku i vremenski uslovi.

A ranije uglavnom nema smisla i može se napraviti i gore.

Ali mislim da može u toplijim danima dodati po malo sirupa i pratiti kako društva reaguju i šta se zbiva u košnicama. Kao i kod mnogih drugih stvari, nema zlatne sredine i idealnog rešenja.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #10 poslato: Februar 17, 2013, 00:56:50 »
Mislim da u ovo vreme pčele imaju i više vode nego im je potrebno. Danas sam otvorio (ili već juče pošto je započeo novi dan) dve košnice u kojim je leglo već odavno krenulo i pošto na obe imam hranilice sa laminatom prilikom otvaranja imao sam šta i da primetim, sa laminata po ramovima se slilo petnaestak dvadeset kapi kondenzovane vode.  Ova kondenzacija u ove vreme je potrebna ali ona pokazuje višak vode koju pčele nisu potrošile i pored legla u dva rama.
Da su pčele žedne laminat bi bio suv. Pčele bi sa njega pokupile svu vodu jer su tu iznad klubeta na spoljnoj temperaturi vazduha od 7-8 stepeni u košnici sigurno imale 13-14 ili nešto više stepeni. Na ovoj temperaturi pčele u gornjoj zoni iznad klubeta mogu da obavljaju razne poslove pa i da pokupe propolisom dezinfekovanu vodu ako im je potrebna. Međutim ona im još uvek nije potrebna..

Mnogi ljudi žele sve odmah i da se mnoge stvari dese i malo ranije. Pa i još malo ranije od tog ranijeg ako je ikako moguće..  ;D
Ovo je ipak pčelarstvo, ovde se nikada ne svane pre jutra !
Ako neko pomisli da se pre jutra svanulo vrlo brzo shvati da je debelo pogrešio! 
Samo polako i u skladu sa prirorodm i sve će doći na svoje mesto...   :D
Dva decilitra sipupa sigurno neće napraviti neke velike štete pa ko želi može i da proba ali ali ali, ima li za to potrebe i da li će to malo sirupa doneti više štete nego koristi isto kao i pogače koje u ovom periodu pčelari dodaju... Moje mišljenje je da će sigurno doneti više štete nego koristi!
A ko hoće da uči na svojim greškama, neka radi kako god hoće, niko mu to ne brani...   :D
Moj kum reče da je to najbolja škola jer se najbolje pamti i nikad ne zaboravlja...

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Imre Sitas

• Napredni član foruma
  • tlf.064 5599243
« Odgovor #11 poslato: Februar 17, 2013, 08:27:35 »

Moj kum reče da je to najbolja škola jer se najbolje pamti i nikad ne zaboravlja...

Bas se  ovo najcesce desi narocito nama pocetnicima
hvala na odgovorima koji mi puno pomazu
zakljucak je da necu zuriti posto mi pc.drustva imaju dovoljno hrane ,a i svakom sam dodao po ram meda direkno na satonose pa ce valjda biti zadovoljne
Pozdrav

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #12 poslato: Februar 17, 2013, 10:47:34 »
Vojo:
Citat
Ovo je ipak pčelarstvo, ovde se nikada ne svane pre jutra !
Ako neko pomisli da se pre jutra svanulo vrlo brzo shvati da je debelo pogrešio!
Samo polako i u skladu sa prirorodm i sve će doći na svoje mesto...

Potpis.

Pozdrav, svako dobro!