Autor Tema: Пчелињак - воћњак породице Маодуш  (Pročitano 103591 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #150 poslato: Mart 27, 2014, 10:43:16 »

Pozdrav Nikola,

Kazes da sam postavio domaci zadatak. E pa da znas, ja tebe dozivljavam kao nekoga ko stalno postavlja domace zadatke.Bar meni. I po pitanju pcelinjaka i po pitanju vocnjaka. Tvoja priljeznost i pedantnost stimulativno deluju. Uz to ti si ocigledno i spretan pa gotovo sve znas sam da odradis,za razliku od mene koji bas i nisam vican raznim poslovima pa moram da trazim pomoc od drugih. E onda mi ti dobro dodjes jer otvorim temu " Pcelinjak - vocnjak Maodus " i kazem - hocu da ovako bude i kod mene.
         Ovo sa postavljanjem domacih zadataka je dobro.Sto ih vise postavljamo jedan drugom bicemo verujem uspesniji.
         Jos jednom pozdrav,medna godina i svako dobro.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #151 poslato: April 03, 2014, 21:51:53 »
Данас сам дошао с посла, само мало чалабрцнуо нешто и отишао до пчелињака да видим какво је стање јер су за викенд најавили неку кишу.
У једној је матица сишла у први наставак (у најслабијој) у другој сам је нашао у средњем наставку, а у трећој претпостављам да је исто сишла у први, али нисам сигуран јер је пао мрак па нисам завршио преглед те кошнице (углавном нисам је нашао у горња два наставка, али то не значи да је доле, можда је једноставно нисам видео јер је почело да се смрачује).
У најслабијој кошници има 10 рамова легла па њу нисам дирао.
Једна има 12 рамова легла и њој сам нашао матицу у средњем наставку и читав тај наставак сам ставио на подњачу и покрио матичном решетком. Овако сам урадио јер у том наставку имају два рама са празним саћем, а легла има и најмлађег и поклопљеног (изгледа да је матица била у том наставку већ неко време), док у осталим наставцима има углавном поклопљеног легла. У овом друштву сам нашао и један почетак матичњака у последњем наставку на дну рама, није био залежен па сам га порушио за сваки случај.
Ова најјача кошница има сигурно 12 рамова, а можда и више јер нисам стигао да завршим преглед, па ћу да је погледам за викенд ако време дозволи и пребацити вишак рамова са леглом у ову најслабију (ако их буде било преко 13).
Е сад план ми је да ову најјачу разројим након багрема одузимањем рамова са леглом и стресањем пчела.
Иако сам спуштао рамове са медом на подњачу, ипак сам три пута прихрањивао са по 270 милилитара сирупа. Сада видим да имају доста нектара (много више него што сам им дао) па више нећу прихрањивати.
Иначе врло занимљиво је да су пчеле у једном моменту док сам радио, иако су све биле у кошници због мрака, биле изузетно мирне.

Не знам да ли сам поранио са матичном или не. По неком мом мишљењу нисам, али увек има онај црв сумње да сам нешто зезнуо...

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #152 poslato: April 06, 2014, 21:22:45 »
Данас у току дана је било доста ветровито, па сам одложио преглед за уторак.
Време у воћњаку сам искористио за припрему подлоге за нове кошнице уз помоћ свог оца. Све је исто као и код претходно уређеног простора (први слој су црне вреће за смеће, други слој је мрежа за засене да камен случајно не пробије фолију, а трећи слој је камен 16/22). Земљиште је нивелисано и направљен је благи пад ради отицања воде.
Воће је углавном прецветало осим јабука и дуња које сада цветају пуним интензитетом.
Док сам био тамо бацио сам поглед и на багрем, да видим како напредује.
Дужина цветова је сада између 4 и 5 центиметара без дршкице. Мислим да ће почети са цветањем око 20.04.
И на крају пар слика након завршеног посла. На жалост сликано је телефоном који и нема неку добру камеру.
Поздрав.

П.С.: 22.03. цветни пупољци багрема су били дугачки око 1 центиметар.

Van mreže zdravko.reljic

• Lokacija pčelinjaka: Petkovaca - Br. polje
« Odgovor #153 poslato: April 09, 2014, 08:54:41 »
Lijepo si zamislio samo trebao si malo sire , makar prednje stubove da si pomakao napred do kraja da bih mogao koji rezervni anduk ili poklopac ili bilo sta od materijala ili alata da stane da tije nadohvat ruke dok radis
jer ja sam rastojanje izmedju cijevi stavio 190cm I knap je , dok stavis ramove nastavke I kolica sa ramovima za vrcanje proci a da nicemu ne smeta e to je posao IZVINI NA KONSTATACIJI  moje misljenje jer sam bio tako isto  napravio pa ponovo sirio

Van mreže zdravko.reljic

« Odgovor #154 poslato: April 09, 2014, 09:02:11 »
I onaj kljun sto sam postavio ukoso puno znaci , nema snijega unutra a sveje na njemu
sanduci cisti bez pahulje snijega
evo ti ideja pa malo razmisli a pokusati cu naci sliku unutrasnjosti nastresnice da vidis
koja je sirina I opet da je malo sire
 pozdrav

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #155 poslato: April 09, 2014, 16:06:31 »
Колега Здравко,

Савет искуснијег није на одмет.
Пошто морам да додам још стубова лево и десно од постојеће конструкције, добро би било ако би нашли ту слику унутрашњости па да одмах исправим него накнадно да се довијам. За сада је растојање између стубова 1,5 метара, а ви предлажете да буде бар 2 метра? Свакако морам да скидам кровну конструкцију како бих наставио греде. Чак можда смањим висину јер је испало да је висина од земље до греде код задњих стубова 2 метра; ипак мислим да би било боље да је ниже за 20-ак центиметара па ћу вероватно и то смањивати.
Свакако размишљам и да затворим даскама са све 4 стране и да ставим коснике ради укрућења конструкције, али бих напред оставио непокривено до висине која је нешто виша од лета на матичној решетки.
Ове године није било неког снега па нисам приметио да је ишта набацивало на полетаљке.

Свако добро.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #156 poslato: April 10, 2014, 22:49:47 »
Никола,
Ако већ планираш да шириш свој наткривени пчелињак, добро размисли.
Гледајући оне кошнице код мене на тераси, некако ми се чини да ми је она ширина идеална за мој пчелињак који планирам да наткријем када му дође време. Има места да се држе резервни наставци, разне друге потребне ствари и да могу несметано да пролазим, носим наставке или радим било шта друго на пчелињаку. Мислим да је 2м неки минимум за иоле комотнији рад, а 3м било би по мени, скоро па идеална ширина. Када се поставе кошнице напред то је пола метра, остаје нпр. 2,5м. Још пола метра позади за неке полице или неке друге потребе, значи да би нека радна ширина пролаза била око 2м. а то је довољно да прођу колица са рамовима са медом, а да опет може да се нормално пролази и ради. То је неки мој план за наткривање које планирам да направим код мене.

Поздрав и медно  :D 

Van mreže zdravko.reljic

« Odgovor #157 poslato: April 10, 2014, 23:39:54 »
Nikola , kolega evo u prakticnom dijelu (oduzimanje meda prije par godina) koliko treba da bude siroka nastresnica
znaci da mogu kolica da prodju bez problema I da dvoje I troje mogu raditi bez problema

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #158 poslato: April 14, 2014, 00:06:19 »

Данас сам ухватио задњи воз да поставим матичне решетке. Друштва на која сам их постављао имају доста пчела, а почеле су и да граде звончиће ројевих матичњака на пар рамова (по 2 - 3 на једном раму).
Уз Божију помоћ данас урадио преглед та два друштва и обавио све радове за сат времена. Уз Божију помоћ јер сам прекинуо неке врло битне и хитне радове да бих дошао обавити шта имам на пчелињаку, а матице сам нашао већ на трећем раму који сам извадио из другог наставка, тако да сам се убрзо вратио тим пословима.
На повратку ка колима свратио да погледам багрем и имам шта и да видим (слика испод). Чини ми се да ће нам ове године багрем доћи за Васкрс (барем у мојој околини), односно око 20.04. како сам и претпоставио, тако да сам, с обзиром на лоше време које најављују, буквално ухватио задњи воз за постављање матичних решетки.

Што се тиче прошрења надстрешнице, размислио сам и није ми у плану да проширујем у дубину (на 3 метра) јер је сврха ове надстрешнице баш то како каже назив. На други начин сам се организовао за резервну опрему, тако да она ту не би стајала. Овако како је сада има довољно места се пролази и ради око кошница, тако да ће надстрешница добити проширење на једну и на другу страну од садашње позиције, са евентуалним смањењем висине.
Колегама Здравку и Драгану се захваљујем на доброј вољи и саветима.

Свако добро.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #159 poslato: April 20, 2014, 20:19:16 »

Данас обишао своје мезимице... Користе сваку прилику да излазе напоље и доносе велике товаре жутог и беличастог полена. Друге долећу видно оптерећене и често промаше полетаљку иако нема ветра. На појилици је највећа посећеност на теглици са соли (раствор 2,5 промила) иако још на располагању имају чисту воду и воду са Нозевојем и мало шећера.
Глог је у пуном цвату и пчеле га опседају.Данашње фотографије багрема који се налази у околини воћњака... Отворило се неких 10 до 15 % цветова, остали ће за који дан. На багрему још нема пчела, али има пуначке конкуренције (бумбара).
Ако овакво време настави неће бити неке вајде од багрема.

Поздрав свима.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #160 poslato: April 22, 2014, 21:47:57 »
Данас сам извршио брзи преглед стања залиха меда у кошници изнад матичне решетке и да видим да ли има потребе да изврцам стари мед како се он не би мешао са багремовим.
С обзиром да је код нас багрем процветао пре једно 4 дана и да ће време бити овако варљиво, видећемо какав ће крајњи резултат бити. Данас је други дан од када је процветао да су пчеле могле да га искористе, али први баш леп. Видећемо како ће проћи ова багремова паша с обзиром да је време веома променљиво, али не надам се много.
У кошницама има доста пчела, око старог неизлеженог легла има свежег уноса нектара, вероватно са багрема пошто сам видео већи број пчела како га посећује данас. Пчеле приликом прегледа изузетно мирне.
Изненадило ме је стање хране. Пчеле су за ових неколико лоших дана потрошиле велике количине из залиха које су имале (вероватно градећи сатне основе које сам додао и што нисам прихрањивао у већој мери). Не могу да кажем у килограмима колико би било по кошници, али могу да кажем да у свакој кошници има можда један пун рам са старим и поклопљеним медом који би могао да се изврца, све остало је отклопљено и/или распоређено око легла, али то нису неке веће количине.
Иначе и данас су скоро све пчеле које су биле на појилу долетале на теглу са сланом водом.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #161 poslato: April 22, 2014, 22:36:36 »
klaso, pa normalno da troše hranu na leglo...ti se spremaš za bagrem, a ja tek par dana na repici...

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #162 poslato: April 22, 2014, 23:06:12 »
Никола,
Слажем се са Борисом, пчеле сада троше велике количине хране и то је нормално. Судећи по извештајима које си писао, пчелиња друштва су ти у одличном стању. Искористиће она све што се буде могло. Медно!
Поздрав из Мале Моштанице  :D 

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #163 poslato: April 23, 2014, 10:45:25 »

Nikola, vidim da si otvorio sezonu bagrema.Ulozio si veliki trud oko svojih pcela i dace Bog da ti se to sada u bagremu pocne da vraca.Medno i izvestavaj o stanju kao i do sada. Pozdrav Rakovac.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #164 poslato: April 23, 2014, 15:57:02 »
Хвала момци на лепим жељама.
Надам се да ће пчеле свима успети да искористе овогодишње паше.
Нисам очекивао да ће потрошња меда бити толика, сада сам стекао осећај колико отприлике троше меда када граде сатне основе и када имају доста легла.
Данас сам се враћао из Београда и поред аутопута видим да има доста засејане уљане репице поготово око Инђије и Новог Сада, али нисам приметио нити једну кошницу са пчелама. Штета.
Нећу више додавати С.О. пчелама, бар док не прође багрем, што да би било више багремовог меда, што да мало одморим пчеле од досадашњих сатних основа.
Пошто најављују лоше време, претпостављам да неће бити бурног уноса нектара па ћу пратити стање у кошницама, али за сваки случај имам спремљене наставке са С.О . да се искористе ако затреба.
Каже ми један пријатељ пчелар који је од мене удаљен неких 3 километра ваздушном линијом од мене (али је у брду и за неких 30-ак метара надморске висине виши) да багрем код њега касни у односу на овај ближе Дунаву за неких 7 дана. Мада је код њега доста шумовитије него код мене, а и код мене је багрем више раштркан по околини него што чини шуму. У сваком случају, ове године ћу да видим какви су ми пашни услови у околини пчелињака.
Момци, шта да вам кажем сем свако добро, срећно и медно.