Данас сам дошао с посла, само мало чалабрцнуо нешто и отишао до пчелињака да видим какво је стање јер су за викенд најавили неку кишу.
У једној је матица сишла у први наставак (у најслабијој) у другој сам је нашао у средњем наставку, а у трећој претпостављам да је исто сишла у први, али нисам сигуран јер је пао мрак па нисам завршио преглед те кошнице (углавном нисам је нашао у горња два наставка, али то не значи да је доле, можда је једноставно нисам видео јер је почело да се смрачује).
У најслабијој кошници има 10 рамова легла па њу нисам дирао.
Једна има 12 рамова легла и њој сам нашао матицу у средњем наставку и читав тај наставак сам ставио на подњачу и покрио матичном решетком. Овако сам урадио јер у том наставку имају два рама са празним саћем, а легла има и најмлађег и поклопљеног (изгледа да је матица била у том наставку већ неко време), док у осталим наставцима има углавном поклопљеног легла. У овом друштву сам нашао и један почетак матичњака у последњем наставку на дну рама, није био залежен па сам га порушио за сваки случај.
Ова најјача кошница има сигурно 12 рамова, а можда и више јер нисам стигао да завршим преглед, па ћу да је погледам за викенд ако време дозволи и пребацити вишак рамова са леглом у ову најслабију (ако их буде било преко 13).
Е сад план ми је да ову најјачу разројим након багрема одузимањем рамова са леглом и стресањем пчела.
Иако сам спуштао рамове са медом на подњачу, ипак сам три пута прихрањивао са по 270 милилитара сирупа. Сада видим да имају доста нектара (много више него што сам им дао) па више нећу прихрањивати.
Иначе врло занимљиво је да су пчеле у једном моменту док сам радио, иако су све биле у кошници због мрака, биле изузетно мирне.
Не знам да ли сам поранио са матичном или не. По неком мом мишљењу нисам, али увек има онај црв сумње да сам нешто зезнуо...