Мало касним са информацијама, али никако да се саставим ни са мозгом, ни са временом...
Пчелице редовно прихрањујем са по литар сирупа, са тим да им оставим један дан празну хранилицу пре него што сипам следећу туру.
Сад сам за викенд (06.07.2013. - 17. дана након досељења) додао први спрат на приземље и у сваку кошницу убацио по 6 сатних основа између рамова са пчелама. Доле сам додао три сатне основе а у горњи наставак дигао два рама са затвореним леглом, један рам са медом и три сатне основе (поштујући распоред храна до зида па легло ка унутра). Пошто ми је једна кошница јача од остале две, њој сам додао 1 сатну основу више (нисам имао више сатних основа - морам докупити :/ ). Направио сам две грешке, према неком свом нахођењу:
Прва грешка је што сам у свем том прегледању и пребацивању заборавио да заротирам наставак за 90 степени. Данас сам то исправио и заротирао тако да су рамови које сам додавао до лета кошнице.
Друга грешка је што празан простор нисам попунио празним рамовима када већ нисам имао сатних основа, па су ми ове најјаче већ изградиле 3/4 рама заперака у празном простору испод хранилице, поред тога што извлаче сатне основе и почеле су да складиште нектар (сируп у њих).
Иначе ми се чини да лепо напредују. Имају доста хране и полена. Матице, иако их нисам видео залежу легло као тепих и не прескачу ћелије (изузев оних са жицом). За време липе су доносиле огромне куглице полена на ногицама. Никад нисам видео пчеле са толиким товаром полена.
Када већ износим извештај да поменем да сам имао и проблем са једном хранилицом.
Видео сам да једна кошница слабо односи храну, да се пчеле даве у сирупу и да оне које сиђу по сируп тешко излазе назад. Удавило се можда 6, 7 пчела, па сам узео шмиргл папир и нахрапавио ивице. Ово је поправило ситуацију. Више се пчеле не даве и масовно односе сируп из те хранилице.
Значи пластичне хранилице треба превентивно мало ишмирглати по ивицама где се крећу пчеле да им буде лакше.
Да нагласим да су пчеле јако мирне иако сам данас радио пред саму кишу. Ок, храним их па су зато мирније, али су стварно лепо васпитане.
Толико за сада са пчелињака.
Поздрав свима.