@Млађен
Г. Млађене, хвала вам на процени и сугестијама, све што сте рекли је на месту. Пратићу прогнозу, па уколико буду највљивали неко топлије време када му није време, вероватно ћу извући увлаке на подњачама како бих спречио појаву легла превише рано, али ћу још размислити о свему. Што се тиче рама са старијим саћем, оставио бих га ја још раније у средини кошнице, међутим померен је у страну због замене, уствари због скраћивања летвице сатоноше јер ми је код ове две кошнице проблем (вероватно због тога што је дрво било мало сировије при изради) то што се кошница скупила једно два милиметра па рамови тешко седају на место. То нисам могао да радим у току сезоне због залежености рамова, па сам их због тога померио у страну.
@ Борис
Хвала класо.

Заслуге припадају мом старом који је упркос нападу пчелица остао да обави задужење фотографа. Иначе ме је зезао да сам плашљив и да ми не треба заштита сад. Као хладно је неће оне летети... Међутим, када се њих неколико разлетело и то баш у његовом правцу, променио је причу.
Што се тиче јачине, када сам гледао број улица, бројао сам улице које су попуњене са 80% пчела и више, а било је улица које су пчеле запоселе од краја до краја рама (конкретно две средње улице у средњој кошници). Ово јаче друштво има 5 улица са око 80% пчела, а ове две слабије имају по 4 попуњене улице. Искрено, очекивао сам да ће бити више улица запоседнуто, бар за по једну, али с обзиром да немам искуства и да сам углавном читао у литератури колико улица пчеле запоседају код ЛР кошнице нисам имао осећај колико треба да буде код РВ кошнице.
Ево данашњи дан је био магловит до пре једно сат времена, а температура око 1-2 степена. Да сам знао да ће бити овако, урадио бих то данас, али шта је ту је. Живо ме интересују резултати и ефикасност претходних третмана. Резултати ће бити постављени вероватно идућег викенда јер идем на терен следеће недеље па нећу бити кући, а ни при компјутеру.
Е сад, оно што су лепиле рамове, то су радиле са прополисом, и да ти кажем да сам кичму оставио тамо када сам први пут подигао горњи наставак са залепљеним рамовима. Рамове су лепиле у све три кошнице, што је по мом мишљењу последица скупљања дрвета, па су се и размаци смањили, те их пчеле затварају. Дешавало се да нађем нагњечене пчеле које су се нашле између доње летвице и сатоноше рамова доњег наставка (мајстор није користио суво дрво за израду). Поред тога што су смањени размаци, то друштво у средини, чини ми се, да има доста израженији нагон за сакупљање прополиса него друга два друштва јер сам у неколико наврата једва раздвојио наставке колико су лепиле спојеве иако ови добро налегали један на други. Купио сам сакупљаче прополиса које ћу користити, посебно у овом друштву.
Пошто су лепиле прополисом рамове, када сам први пут дигао наставак тако залепљен, у средини једне шупљине оковане прополисом сам нашао белог црва, дугуљаст бели срв дужине неких 7 милиметара (мислим да је восков мољац).
Ево још једне занимљиве ствари. Не знам због чега, али у последњој кошници су извукле саће на врло занимљив начин. На пет рамова горњег наставка, са обе стране рамова су извукле саће таласасто иако су сатне основе биле добре и праве приликом изградње. Шта је било покретач томе, да ли већ местимично продубљено саће на претходним рамовима или не, нисам сигуран. У сваком случају погледајте слику.
Толико за сада.
Морам да се захвалим свима за прискакање у помоћ, на саветима, сугестијама, али и речима охрабрења.
Велики поздрав.