Autor Tema: Пчелињак - воћњак породице Маодуш  (Pročitano 103618 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #105 poslato: Novembar 30, 2013, 22:54:09 »
Klaso svaka čast za fotografije...

Inače masku možeš slobodno da ne koristiš pri ovakvom načinu tretiranja, a ja sam i prst umakao u rastvor(bez rukavica) da proverim da nije previše hladan za tretman.(i ništa mi nije bilo, mada sam prste odmah brisao krpom, nikakve posledice do sad nisam primetio)

Kako meni izgleda po slikama društva su solidna i ako ima hrane koliko kažeš ne bi trebalo da se sekiraš za prezimljavanje. Jačina društva se određuje prema broju ulica koje su posednute pčelama a koliko vidim kod tebe je svugde 5 i više ulica, tako da je to OK. Pošto je ovo završni tretman ostaje samo da vidiš rezultate za koji dan i znaj da se na podnjači može naći i koja oborena pčela (što od kiseline, što od toga što je već bila načeta varoom pa je OK samo ubrzala stvari). Sledeće godine ovaj tretman malo ranije i biraj maglovit dan... :)

Vidim ponegde na slikama se tačno vidi da su ti pčele spajale satonoše donjeg nastavka sa donjom letvicom ramova gornjeg nastavka, samo ne znam dali propolisom ili voskom ali to mi je zanimljiv detalj.

Pogrešio si što nisi stare ( tamne) ramove iz kojih je izlazilo leglo stavio u sredinu nastavka, to je Voja više puta naglašavao, ali mislim da je sada kasno da to uradiš, (bar ja ne bih želeo to da radim) da ne rasturaš klube.Inače iskusniji tvrde da pčele lakše zimuju na propolisanom (tamnom) saću...

Ja sam kod mene tretirao oba nastavka, ali sam smanjio količinu na 2,5 ml po ulici jednog nastavka jer su kod mene ramovi manji (EV)...

Što se tiče toga da li treba da brineš za prezimljavanje to zavisi od toga koliko varoe ćeš naći na fijokama kad budeš kontrolisao...

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #106 poslato: Decembar 01, 2013, 14:55:35 »
@Млађен
Г. Млађене, хвала вам на процени и сугестијама, све што сте рекли је на месту. Пратићу прогнозу, па уколико буду највљивали неко топлије време када му није време, вероватно ћу извући увлаке на подњачама како бих спречио појаву легла превише рано, али ћу још размислити о свему. Што се тиче рама са старијим саћем, оставио бих га ја још раније у средини кошнице, међутим померен је у страну због замене, уствари због скраћивања летвице сатоноше јер ми је код ове две кошнице проблем (вероватно због тога што је дрво било мало сировије при изради) то што се кошница скупила једно два милиметра па рамови тешко седају на место. То нисам могао да радим у току сезоне због залежености рамова, па сам их због тога померио у страну.

@ Борис
Хвала класо. :) Заслуге припадају мом старом који је упркос нападу пчелица остао да обави задужење фотографа. Иначе ме је зезао да сам плашљив и да ми не треба заштита сад. Као хладно је неће оне летети... Међутим, када се њих неколико разлетело и то баш у његовом правцу, променио је причу. :)
Што се тиче јачине, када сам гледао број улица, бројао сам улице које су попуњене са 80% пчела и више, а било је улица које су пчеле запоселе од краја до краја рама (конкретно две средње улице у средњој кошници). Ово јаче друштво има 5 улица са око 80% пчела, а ове две слабије имају по 4 попуњене улице. Искрено, очекивао сам да ће бити више улица запоседнуто, бар за по једну, али с обзиром да немам искуства и да сам углавном читао у литератури колико улица пчеле запоседају код ЛР кошнице нисам имао осећај колико треба да буде код РВ кошнице.
Ево данашњи дан је био магловит до пре једно сат времена, а температура око 1-2 степена. Да сам знао да ће бити овако, урадио бих то данас, али шта је ту је. Живо ме интересују резултати и ефикасност претходних третмана. Резултати ће бити постављени вероватно идућег викенда јер идем на терен следеће недеље па нећу бити кући, а ни при компјутеру.
Е сад, оно што су лепиле рамове, то су радиле са прополисом, и да ти кажем да сам кичму оставио тамо када сам први пут подигао горњи наставак са залепљеним рамовима. Рамове су лепиле у све три кошнице, што је по мом мишљењу последица скупљања дрвета, па су се и размаци смањили, те их пчеле затварају. Дешавало се да нађем нагњечене пчеле које су се нашле између доње летвице и сатоноше рамова доњег наставка (мајстор није користио суво дрво за израду). Поред тога што су смањени размаци, то друштво у средини, чини ми се, да има доста израженији нагон за сакупљање прополиса него друга два друштва јер сам у неколико наврата једва раздвојио наставке колико су лепиле спојеве иако ови добро налегали један на други. Купио сам сакупљаче прополиса које ћу користити, посебно у овом друштву.
Пошто су лепиле прополисом рамове, када сам први пут дигао наставак тако залепљен, у средини једне шупљине оковане прополисом сам нашао белог црва, дугуљаст бели срв дужине неких 7 милиметара (мислим да је восков мољац).

Ево још једне занимљиве ствари. Не знам због чега, али у последњој кошници су извукле саће на врло занимљив начин. На пет рамова горњег наставка, са обе стране рамова су извукле саће таласасто иако су сатне основе биле добре и праве приликом изградње. Шта је било покретач томе, да ли већ местимично продубљено саће на претходним рамовима или не, нисам сигуран. У сваком случају погледајте слику.

Толико за сада.
Морам да се захвалим свима за прискакање у помоћ, на саветима, сугестијама, али и речима охрабрења.
Велики поздрав.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #107 poslato: Decembar 01, 2013, 21:13:54 »
Nikola, to je uobičajeno kod pčela. Vrlo često se dešava. Inače, obrati pažnju da je prostor između saća uglavnom istih dimenzija.

Ne znam ima li ovo negde u literaturi (zašto pčele ovako skladište med), a moje mišljenje je da to rade zbog toga što ne skladište med koji je nezreo svuda (izbegavanje mešanja prerađenog i neprerađenog meda). U nedostatku prostora će neke ćelije produbiti i tu uskladištiti prerađen (sazreo med).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #108 poslato: Decembar 07, 2013, 12:48:06 »
Данас сам отишао да видим ефекте третмана оксалном киселином.
На мрежи подњаче има нешто мало мртвих пчела, код свих кошница, мада их код овог најјачег друштва  има мање него у друге две. На улошку подњаче код најјаче и најслабије кошнице нисам нашао ни једну мртву вароу, док сам код овог средњег друштва нашао једну. Изгледа да је Херба Стрип добро одрадио посао, а да је мравља киселина дотукла оне које су преживеле.
На улошцима ових слабијих кошница има нешто више мрвица него код овог јачег друштва, што је у складу са тврдњом да слабија друштва троше више хране.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #109 poslato: Decembar 14, 2013, 14:46:55 »
Данас сам био до пчелица да видим какво је стање. Време хладно и облачно. Температура је 2-3 степена испод нуле.
На подњачама има отпадака од воска, али нисам нашао нити једну опалу вароу. Сада сам сигуран да су претходни третмани са Херба Стрип летвицама и плоче са мрављом киселином добро одрадиле посао и да је третман оксалном киселином овај пут био непотребан. У сваком случају сада сам сигуран да су пчеле очишћене од варое и могу мирно да спавам.
Толико за сада.
Поздрав свима.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #110 poslato: Decembar 15, 2013, 12:04:43 »
Сада нека лепо чекају неки прочисни излет током јануара или фебруара и нека уживају у свом клубету.. Здраве пчеле радосно очекују и дочекују пролеће..

Поздрав породици Маодуш и мир пчелицама...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #111 poslato: Decembar 15, 2013, 12:16:53 »
Хвала г. Војо.
Такође желим свако добро вама, вашој породици и вашим пчелицама.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #112 poslato: Decembar 22, 2013, 21:48:45 »

Данас сам подигао хранилице да видим где су ми друштва, након Борисовог питања које је и мене нагнало на размишљање. Она два слабија друштва која имам су дубоко у наставку и она ме не брину.
Ово најјаче друштво, које је у старту било прилично високо иако заузима два наставка и добар део клубета се налази и у доњем наставку (Може се видети на сликама од третмана оксалном киселином), се налази близу сатоноша горњег наставка.
Претпостављам да је данас због повишене температуре, клубе било мало разређено, па су пчеле изашле ка сатоношама. Нисам вадио рамове већ сам бацио поглед одозго. Пчеле горњег дела клубета (прве пчеле до сатоноша) су на неких 4-5 центиметара од сатоноше (реч је о средњем раму клубета).
Клубе се налази на истом месту као и половином октобра када сам стављао Херба Стрип летвице и нису дирале рамове са стране.
Размишљам, уколико буде потребно да прихрањујем, да им на сатоноше ставим један крајњи рам са медом, па ме интересује да ли да га мало нагребем или само да га оставим преко сатоноша (и уколико се начиње рам, која страна се гребе, она која иде горе претпостављам)?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #113 poslato: Decembar 22, 2013, 22:12:00 »
Драги наш колега Никола,
Ни један се РВ рам не вади и не поставља изнад сатоноша. Ни један се не гребе ни са једне стране и не помера са места где се налази.
Вађење рамова са медом и подизање изнад клубета је метод који се користи код кошница које имају дуже рамове од унутрашње ширине десеторамних кошница и тиме неприлагођене дужине потребама и величини клубета наше расе пчела, због које се храна у тим рамовима налази углавном са страна пчелињег клубета.

Рам као и цела кошница Родна Воја (а исто и Еко Воја) је управо конструисана да пчеле распореде храну за зимовање у медни пут који се налази изнад клубета и тиме избегне додавање погача, рамова са медом и сваку интервенцију пчелара.

Драги пријатељу, нема никакве потребе да било шта дираш а Ти како год желиш..

Поздрав из Новог Милошева...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #114 poslato: Decembar 22, 2013, 22:21:27 »
Хвала г. Војо.
Знам ја да рам није дизајниран за такве ситуације, али ја питам за ситуацију која може да се деси. Уколико дође до тога да још захлади, па да то још и потраје, ја (с обзиром да ми је ово прва година пчеларења) не знам да ли је њима  5 - 6 центиметара хране изнад довољно.
Питам да ми после не буде жао.
Поздрав и свако добро.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #115 poslato: Decembar 28, 2013, 17:34:44 »
Данас око 12:30 је код нас температура била око +15 *C, време сунчано и без ветра.
Пчеле су весело излетале и врзмале се око кошница.

Искористио сам прилику да погледам каква је ситуација код овог најјачег друштва које ме је бринуло.
На два централна рама клубета (са највише пчела) медни венци су на централном делу рама високи од 3 до 5 cm, док на периферији тих рамова има пуно меда (величине отворене шаке). На првом раму до централног медни венац има најмање 10 cm висине, а по периферији је скроз попуњен. легло нисам видео у овим рамовима које сам гледао.

Пошто је време било прилично топло, а пчеле доста активне, заменио сам места централног рама и првог поред њега са више меда. У кошници има још три потпуно пуна рама меда које клубе не захвата, али нисам хтео да скроз поделим клубе неким од ових рамова.
Претпостављам да сам направио грешку са овим друштвом летос у августу када сам требао да заменим места горњем и доњем наставку, да пчеле пренесу мед тамо где им одговара, мада је у септембру тај наставк био пун меда, а легло великом већином у доњем наставку.

Друга два друштва су безбедна јер она имају најмање 15 cm меда изнад главе.

Иначе сва друштва су потпуно почистиле мртве пчеле са подњача и изнеле их испред кошница.
На увлакама подњача нисам нашао нити једну вароу.
Толико за сада.
Поздрав свима.

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #116 poslato: Decembar 28, 2013, 17:53:53 »
Nikola to oko kretanja klubeta je vrlo interesnatno. Nisam siguran da postoji tema na forumu sa tim nazivom, ako je nema možda bi mogli otvoriti. Moja zapažanja za ovo kratko vreme su uglavnom drugačija od konstatacije da se klube isključivo kreće na gore za hranom, naročito to važi kod kratkog rama. Nisam siguran da li je to zbog toga što ja imam gornja leta, rupe, na nastavcima gde je klube, pa mi se uglavnom klube kreće od napred ka nazad, od leta ka unutra. Meni je u mnogim košnicama klube već sad na satonošama i upravo se kreće od  napred ka unazad. Nisam siguran da li se to isto dešava kad su donja, standardna leta. Ako znaš da ima hrane u košnici možda ne bi trebalo ništa da pomeraš ramove, računaj da su spakovale onako kako im odgovara, jer nije isti med u centru plodišta i u ramovima sa strane.
pozzzzz

Pozzzzzzzzzzz
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #117 poslato: Decembar 29, 2013, 01:50:54 »
Видиш, нигде у литератури то нисам прочитао. Свуда пишу да се клубе креће на горе, али нису нигде ни написали да се креће искључиво на горе.
Г. Воја или неко други је споменуо овде на форуму да није увек случај да се крећу на горе за храном, али то је прошло онако испод радара и нико није образложио да је такво понашање приметио, нити је изнео своје мишљење.
С обзиром да си ти први за којег знам да је написао таква запажања и колико знам да си ти први који је поменуо овакво понашање пчела било би сасвим логично и исправно да ти покренеш тему о кретању клубета у току зиме.

Што се тиче мојих пчелица, ја сам заменио места средишњем раму и једном поред њега, па сад шта им Бог драги да. У тој кошници у горњем наставку имају још три пуна рама хране, које клубе не захвата, па уколико буде потребно ја ћу благовремено интервенисати, мада се надам и мислим да неће бити потребе за тим.

Хвала ти на запажањима.
Свако добро.

П.С.: Срећан рођендан. Желим ти да будеш здрав, срећан и прав у сваком смислу те речи.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #118 poslato: Januar 19, 2014, 13:43:51 »

Ево мало да освежим тему.
И данас сам био да обиђем љубимице.
С обзиром да је данас било око 16,5 степени, облачно са благим јужним ветром пчелице су вредно радиле и доносиле полен жуте и наранџасте боје.
Леска је процветала и скоро прецветала, а видим да ће и дрењак ускоро уколико не захлади. Једна млада садница дрењка, која је највише изложена Сунцу, је отворила 6 цветова (мада не у потпуности већ су пупољци поуцали и показали жуте листиће испод) од неких 20-ак.
Стање у кошници је врло активно. Пчеле контролишу читаву унутрашњост кошнице и у оној једној заједници сам приметио да је доста пчела запосело два додатна рама са медом која се налазе поред клубета и да су их начеле на средини са доње стране. Претпостављам да га или преносе тамо где им је потребан или троше. Иначе на увлаци подњаче ове најјаче заједнице се види да пчеле заузимају два наставка по томе што отпад има облик решетке, док се код друге две кошнице види да су већином у доњем наставку јер је отпад на увлаци у виду паралелних линија.
Што се тиче залиха хране, не бринем се јер је имају сасвим довољно тако да неће бити потребе за постављањем рама са медом, а о погачи није било ни размишљања.
Само сам појачао спојеве између задњег наставка и хранилице са лепљивом папирном траком, да нема промаје јер постоји мали зазор (1-2 милиметра) који оне нису затвориле прополисом а који је вероватно настао расушивањем наставака.
У прилог сам убацио три слике од прошлог викенда. Мало су бајате, али су најсвежије са пчелињака, а да је био леп дан (у питању је субота 11.01.2014.).

Поздрав.

Van mreže dejan kostadinovic

• Stari član foruma
  • ZAKLEO SE BUMBAR U CVET I U MED...
  • Lokacija pčelinjaka: BEOCIN
« Odgovor #119 poslato: Januar 19, 2014, 15:25:48 »
Lepo,sve na jednom mestu...manje posla za urednike :)
LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE...RECE SLON I BACI SE PILETU U NARUCJE;))))