Ух, синтетику не трпим на себи, па је и не носим. Пробао једном и приметио колико више смрдим када се ознојим у таквој мајици па сам баталио.
Овај фазон са приближавањем и удаљавањем рамова при враћању на место примењујем већ неко време (мислим да си ми ти то саветовао Драгане), такође си ми саветовао да се вежбам на трутовима и пчелама, добро се сећаш. На жалост нисам имао времена да се играм са трутовима и пчелама на тај начин. Мало сам хватао трутове, али не за крила, већ за торзо и нисам их повредио (барем се мени тако чини).
Данас сам приликом прегледа обележавао матице, али нисам се усудио да их хватам да их не повредим. Као и до сада сам их пратио маркером док се крећу по саћу и када стану мало, само их овлаш дотакнем, да остане флекица. Није лоше, али захтева мирну и лаку руку, што ми данас баш и није пошло за руком па сам једну матицу закачио преко ока и антенице (јако сам био нервозан и љут на себе због тога). И то је баш матица из тихе смене која јако лепо легло залеже. Ух, још не могу да си опростим...

Не знам да ли их боли та фарба када дође у контакт са оком.
Колега са форума ми је саветовао да обавезно набавим ону штипаљку за матице и да у њој држим матицу при прегледу да је не повредим случајно. Мислим да је идеја добра и да ћу је почети примењивати како бих слободније радио са пчелама.
Данас сам извршио преглед свих друштава и установио стање у кошницама.
Стање је задовољавајуће, скоро сва друштва с у добром стању, сем тројке која је доста слабија од других, али то је због тога што дуго времена нису имале матицу (разројено друштво, па су страдале обе ројеве матице, па док су извеле нову матицу са рама који сам им додао...) и због тога што ја нисам имао времена да их појачавам са леглом из других кошница.
Данас сам посклањао све наставке који су били вишак на кошницама, поскидао матичне решетке, додао наставке ројевима...
Кошница 8 је у добром стању и код ње сам након прегледа заменио места горњем и доњем наставку јер је у горњем била матица са доста релативно младог легла, а доле је већином затворено легло било.
Код кошнице 6 код које су били спорни матичњаци, има доста пчела (попуњавају све улице) и има их доста на рамовима када се исти изваде. Овде сам нашао матицу и обележио је. Имам осећај да се брзо оплодила јер већ има доста легла, што јајашаца, што младих ларви (чини ми се да полаже јаја већ једно 4-5 дана). Ту кошницу сам проширио наставком. Са нешто сатних основа и изграђеним саћем из других кошница са којих сам скидао вишак наставака.
У кошници 5 сам обележио матицу која је изведена тихом сменом и наравно (када сам кретен) њу сам офарбао преко ока. После сам поново бацио око (након што је матица побегла међу рамове) и видео је на подњачи како се шетка (нису је пчеле напале или слично). Овде ћу да пратим стање у наредним данима.
У ДБ кошници стање је више него одлично. Стара матица залеже као машина. У њој има 4 комплетно залежена плодишна рама + пар рамова са мало мање легла. Плодиште сам свео на 9 рамова (било је 10) али једну сатну основу нису изградиле па сам је пребацио иза преградне даске.
Код кошнице 3 има најмање легла и пчела. Матицу сам обележио, скинуо матичну решетку да може да се размахне са леглом и додао рам затвореног легла из друге кошнице.
Код кошнице 1 ми је била најчуднија ситуација. То друштво је имало три наставка јер сам очекивао нешто од липе. Скинуо трећи наставк у који су складиштиле нешто мало меда и рамове поделио по другим кошницама (наравно прво сам стресао пчеле са њих). У другом наставку (првом изнад матичне решетке) сам нашао пар рамова са мешовитим леглом (затвореним и отвореним). Прво сам помислио да сам се нешто превеслао и да су то рамови које сам извадио из ДБ, али сам се сетио да је то било давно и да би требало да су се већ излегле те пчеле. Онда сам приметио и јајашца на рамовима. Ништа, тражим матицу изнад матичне и не могу да је нађем иако сваки рам загледам два-три пута са сваке стране. Спустим цео тај наставак са стране и остављам га за касније док погледам плодиште. У плодишту доста легла на свим рамовима. На предпоследњем раму нађем необележену матицу иако је у тој кошници била обележена матица која је изашла из ројевог матичњака. Обележим је и пре него што сам вратио други наставак прегледам још једном све рамове да случајно нема још једна матица. Нисам је нашао па сам све вратио назад.
Остале кошнице су добре и нисам имао неких ванредних интервенција на њима. Хвала Богу, друштва су здрава (пуј, пуј да их не урекнем).
Иначе, пчеле су и данас биле изузетно мирне, чак сам неке гуркао прстима да их склоним да их не бих пригњечио, а неколико пчела ми је у више наврата долетело на шаку и лизало зној са ње.
Слана појилица је и даље фаворит када је вода у питању.
Приметио сам и да ми је све лакше да тражим матицу на раму јер сам навикао да гледам већу површину одједном као када желим да видим све али онако летимично (не знам како другачије да објасним) а не да се фокусирам на малу површину ради детаља, али и даље ми је проблем када је старо саће, много теже је приметити матицу.
Сада ми остаје да сутра започнем третман мрављом киселином.